Хората предпочитат купуване на апартамент от строител, когато не искат да живеят във вече обитавано старо жилище, в което навсякъде има оставени следи от предишните му собственици. Те предпочитат да живеят в нов дом, в който няма поставени тапети по стените, шкафове в кухнята и плочки в банята, които са решени според предпочитанията на някой друг с различен от техния вкус, нито да има резки по касата на вратата, които са отбелязвали растежа на нечий чужди деца или отпечатъци от ръцете им на цимента. Такъв тип клиенти предпочитат да купят ново, чисто и свежо място за себе си и семейството си, в което няма чужди отпечатъци от предишни обитатели. Погледнато от практична гледна точка, новото строителство има своите преимущества пред старото, макар че често може да се чуе, че то не е толкова качествено. Няма смисъл да се купува по-стар от 20-годишен апартамент, тъй като цената му пада с всяка изминала година, в която се живее там, а и според вида на строителството постепенно с минаването на годините то ще става все по-негодно за употреба.

Апартаменти от строител

 

Предимствата за избор нa ново строителство са много. Като начало може да се започне с това, че обектите се проектират според последните тенденции в строителството и архитектурата, а също така имат гаранция за качество. За да може стаите да бъдат с оптимална функционалност, пространството в апартаментите се използва максимално добре. По-добрата  изолация на стените е предпоставка за енергийна ефективност, което води до намаляване на разходите за отопление с поне 50% спямо жилища без топлоизолация.

Важно е да се проучи строителната фирма преди да се вземе решение да се купи от нея. При избора на имот ново строителство най-важни са цената и локацията. При покупката на ново строителство е препоръчително да се започне с проучване на избрания апартамент, като се установи колко други обитавани жилища има в сградата и кога е построена тя. Колкото повече свободни домове има и колкото по-дълго имотът е стоял на пазара, толкова по-добре за купувача. Другото важно нещо, на което също трябва да се обърне внимание, е исканата цена. Тя трябва да се свери с тази, на която са били продадени имоти в сградата или в близост до нея през последните два месеца, които са сравними с категорията на желания обект.

Ако и вие спадате към групата на онези, които винаги са си представяли как ще си купят чисто нов апартамент, за какъвто отдавна са мечтали, тук ще откриете няколко съвета, които може да използвате, за да се предпазите от някои потенциални опасности, свързани с този процес и опции как това преживяване на бъде приятно, преди да завърши с дългоочаквания щастлив край.

Апартамент от строител

  • Наемете си агент недвижима собственост още в началото на търсенето.

Много строители няма да ви позволят да наемете свой собствен агент, ако се появите без представител в офиса на някоя фирма за продажба на апартамент от строител. След това може и да не помните да сте подписали някакъв документ или да сте разкрили имената си, но това вероятно няма да бъде така.  Ако посетите местоположението на строителя без агент, на по-късен етап, когато решите да сключите сделката, строителят може да откаже да плати на агента ви. Комисионните за имоти обикновено се плащат директно от продавача, но в крайна сметка както продавачите, така и купувачите, плащат комисионна като част от сделката на покупко продажба.

 - На търговските агенти на строителя им се заплаща, за да представляват строителя, независимо от това, което могат да ви кажат. Много от тях ще използват тактики под натиск, за да ви убедят да подпишете договора. Поради големия обем на продажбите на нови жилища, на много агенти на апартаменти от строители им се плаща по-малко от традиционната комисионна, а някои печелят основна ниска заплата плюс бонус или процент, така че оборотът е важен стимул за препитанието им.

 - Ако си наемете агент, който да ви представлява, на него ще му плаща и продавача, макар често таксата за услугите му да е обект на отворена дискусия.

 - Вашият  агент ще ви представлява в целия процес по закупуване на апартамент от строител и бидейки ваш довереник е длъжен да ви разкрие позитивите, както и негативите за сделката. Агентите на строителите не разкриват недостатъците на постройките.

 - Ако вашият договор съдържа клауза при непредвидени обстоятелства  да продадете настоящия си дом, преди да купите нов, отново наемете свой собствен агент, който да го листне. Имайте предвид, че купуването преди продажбата невинаги е в най-добрия ви интерес, защото трудното договаряне често излиза извън рамките, когато емоционално се изнасяте от дома си.

Апартамент от строител

 

  • Не използвайте автоматично кредитора на строителя ако това не е банка.

 - Строителите често предпочитат своя собствен кредитор, защото при купуване на апартамент от строител той ще бъде напълно информиран за личния ви напредък. Но кредитодателят на строителя може да не ви предложи най-добрата сделка. Освен това, строителят може тайно да притежава компанията за кредит.

 - Обмислете алтернативни източници, за да намерите кредитор. Вашата банка вероятно може да ви предложи много атрактивни цени и условия, базирани на вашата банкова история с тази институция. Вашият агент може да ви насочи към неговия личен списък на заемодатели на едро.

- Ако кредитора използва определена банка то няма проблем да се обърнете към нея. Финансиран от банка, води до допълнителна сигурност за вас. Банката до голяма степен оправлява финансите на обекта и е гаранция за негово изпълнение. В крайна сметка много от порочните практики отпадат.

  •  Получете правни съвети преди да купите съвсем нов дом.

 - Преди да подпишете договор за покупко продажба на апартамент от строител, говорете с адвокат по недвижими имоти. Стандартните договори за покупка са предназначени да държат всички извън съда, но те не съдържат непременно език, който защитава купувача.

 - Задавайте въпроси относно правата ви за анулиране на сделката при възникване на непредвидени случаи. Уверете се, че разбирате отговорността и ангажиментите си.

 - Разберете дали използваните от строителя материали съдържат химикали, които са опасни за вашето здраве. Ако договорът ви съдържа предупреждение относно здравословни проблеми, вероятно това е валидно опасение и други купувачи са се обърнали към съда.

Апартаменти от строител

  • Проверете опцията и надстройте ценообразуването.

 - Определете кои опции и подобрения искате. Имайте предвид, че за много строители маржът на печалбата е най-висок при подобренията. Някои строители могат да продадат дом с почти никаква строителна печалба, защото те правят по-голямата част от печалбата си от подобренията.

 - Разберете дали вашият кредитор ще отпуска заеми за всички опции / подобрения, които сте избрали. Ако кредиторът ви няма да финансира 100% от вашите избори, ще бъдете задължени да ги платите в брой.

 - Някои договори дават на строителя правото да избере подобренията, които ще желаете, ако не подадете заявката си в определен период от време.

 - Щом става въпрос за купуване на апартаменти от строител, попитайте за условията по анулиране на сделката и дали ще бъдете подведени под отговорност за елементи, които строителят не може да върне на продавача.

 - За да спестите пари, помислете кои ъпгрейди бихте могли да закупите и да се инсталирате сами. Имайте в предвид, обаче, че  някои подобрения, като окабеляване в стените, са по-лесни да се направят повреме на изграждането апартамент от строител.

Апартамент от строител

 

  • Проверете репутацията на строителя.

 - Ако купувачът има лош опит със строител, мълвата за това се разпространява бързо. Но няма да знаете дали това е изолиран случай или строителят многократно  носи лоша публична "слава", без да проверите  обществените документи за съдебни дела.

 - Говорете със съседите и внимателно проверете качеството на строителството на околните сгради. Проверете дали строителят постоянно изгражда идентични модели или по-големи домове в района, или строителството му изостава и домовете се смаляват по размер.

 - Разберете дали строителят продава на инвеститори.  Ако пазарът внезапно намалее, инвеститорите обикновено са първите, които подлежат на гаранция и освен това част от причината, поради която купувате в ново подразделение е да бъдете заобиколени от други купувачи като вас, а не от наематели.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева