Хисаря е балнеоложки курортен град, разположен под южните склонове на Средна гора в централната част на страната. Административно и териториално спада към община Хисаря и към Пловдивска област. Разстоянието от него до Карлово е 24 км, а до областния град - 44 км. Минералните води с доказани лечебни свойства, които извират от 22 извора, се използват за лечение на множество заболявания. Това, в съчетание с благоприятния климат, чистият въздух, богатата история и отличителните паметници на културата са причината вече години наред много туристи да предпочитат да изкарат своята почивка в Хисаря година след година. Многобройните хотели в Хисаря могат да настанят всички гости на града и да отговорят на техните предпочитания и нужди. 

Хисаря 

В тази статия ще намерите информация за:

 

Хисаря - Какво да очакваме?

Градът се намира на 346 метра надморска височина, а релефът му е оформен полегато от плавния преход на склоновете на Средна гора в посока към Горнотракийската низина. Липсата на замърсители на въздуха в района и наличието на 16 естествени и 6 дълбоко сондирани минерални извора с различни физико-химични характеристики и температура поставят основите на организираното балнеолечение в страната. Изградените в Хисаря хотели и санаториуми могат да подслонят търсещите почивка и лечение посетители на града. В малките къщи за гости Хисаря настаняването не е на нивото на луксозните спа хотели Хисаря, но по-ниските цени правят мястото по-достъпно. Специализирано обособените санаториуми Хисаря използват уникалната минерална вода заради нейния хипоосмотичен и промивен ефект на тъкани и органи, както и изразеното й диуретично действие.

Език: В града се говори предимно на български език.

Валути:  Навсякъде в Хисаря се приемат български левове, а на много места може да се заплати с кредитна карта.

Климат: Времето в Хисаря се определя от преходно-континенталния климат, характерен района. Зимата е мека и топла със снежна покривка, която се задържа около 27 дни средно годишно. Ранната пролет е сравнително топла. През лятото температурите на въздуха през месеците юли и август са високи, като влажността е ниска. Есента е продължителна и слънчева. Ветровете като цяло не са нито бурни, нито силни, което е особено благоприятно през студените месеци. Средната температура на въздуха през лятото е  21,4 °C, а през зимата - 1,1 °C. Валежите са по-силно изразени през юни и ноември със средни годишни количества от 500 l/m².

 Хисаря

Времето в Хисаря

Студен сезон: Ноември-март

Топъл сезон:  Май-септември

Кога да посетим  Хисаря?

В Хисаря времето е приятно по всяко време на годината. Източните ветрове преобладават, като  средната им годишна скорост е 1,1 m/s. Градът разполага с много възможности както за почивка, така и за лечение, а също така и за провеждане на ваканционен, еко, културен, селски или конгресен туризъм. Живописната красота на Средна гора и малките села със стари къщи и запазени традиции, разположени в подножието на планината, заслужават вниманието на наслаждаващите се на своите почивки в Хисаря.

Хисаря

Опознаване на Хисаря - интересни факти

Населеното място има богата история. Преди да получи настоящето си име е било наричано Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина и Топлица. Възстановеното върху развалините на античните и средновековни сгради  през втората половина на XVII век селище бива наречено Хисар - от „Caesarea“, „царски град“ заради миналата му царска слава, макар в превод от турски и арабски език  да названието да означава „крепост“. При сливането през 1942 г. на тогавашното село Хисар с близкото Момина баня се получило село  Хисар-Момина баня, което през 1964 г. получава статут на град с името Хисаря.

Още преди V-IV хилядолетие преди Христа на това място е имало обособено праисторическо селище. По-късно край минералните извори съществувало тракийско селище и били изградени лечебно-религиозни светилища. Голям римски град възниква през 46 г. около изворите с минерална вода. Укрепяването с масивни крепостни стени започва през 293 г. при управлението на римския император Диоклециан. Укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол с 44 кули и достигаща до 11 м. височина крепостната стена се нарежда сред първите в Европа със своите запазеност и оригиналност. Архитектурата в античния град е била съсредоточена до извор Момина сълза.

В непосредствена близост до резиденцията в централната част бил разположен огромен бански комплекс. Термите на Диоклецианопол, в които са били извършвани с минералната вода процедури и лечение,  понастоящем са едни от малкото запазени римски терми в целия Балкански полуостров. Облицовани отвътре с бял мрамор и отоплявани със самата топлина на извиращата вода, те още впечатляват с оригиналността си.
Архитектурата на античния град е била съсредоточена в близост до извор Момина сълза. В централния градски парк се намирали резиденцията, амфитеатър и огромен бански комплекс. Термите на Диоклецианопол, използвани за извършване на лечение и процедури с употребата на минералната вода, са едни от малкото все още запазени на Балканския полуостров римски терми. Облицовките от бял мрамор от вътрешните им страни, естественото отопление на топлата вода и оригиналността им впечатляват и до днес.

Диоклецианопол  през първите десетилетия на IV век се превръща в християнски център, а развитието на раннохристиянската архитектура личи от 10-те раннохристиянски базилики от периода IV-VI век. Запазената Римска гробница с дълъг коридор, гробна камера и пъстроцветна подова мозайка е достъпна за посещение, както и всички паметници на културата, които са експонирани в подходяща паркова среда.

Хисаря

Хисаря днес

Издаденият още през 1882 г. „Правилник за експлоатация на хисарските бани“ се използва и до днес за лечението на различни заболявания. Минералните води се използват както за питейно лечение, така и за къпане.Топлите течности с с приятни питейно-вкусови качества и слабо минерално съдържание се използват външно при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания, както и при проблеми с обмяната на веществата и ендокринната система. Вътрешно се приема при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробни и жлъчни заболявания.

Най-подходяща за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за радонови инхалации, e извиращата с температура 41 °C и най-високо съдържание на радон вода от извор Момина баня.
Много микроелементи като цинк, мед, кобалт и манган съдържа извиращата с температура 41 °C вода от извор Момина сълза. Тя е най-вкусната от всички и се използва за лечение на стомашно-чревни заболявания.
Най-хладка е водата, която тече от чешмата Стублата - 31 °C - която се използва за промивки на очите.
Върху Топлица - най--горещият извор с температура на водата от 51 °C - е била построена първата римска баня. Тя се използва за балнеолечение и е подходяща при гинекологични заболявания.
Минералната вода от извор Бистрица, която извира с температура от 45 °C. се използва само за къпане и е подходяща за кожни заболявания.
За лечение на неврози се използва водата от извор Свежест.  В банята тя е с температура от 41 °C, но в басейна се охлажда до по-поносимите 37 °C.

Забележителности в Хисаря 

Колонадата е една от най-символичните забележителности в Хисаря. Върху свода на построената през 1960 г. постройка като копие на римска колонада са нарисувани символично основните кристали на минералната вода и са изобразени осемте антични божества на здравето.

В Археологическият музей в града е изложена богата сбирка от археологически и етнографски находки. Музейната сбирка на бъбречните камъни е доказателство за лечебния ефект на минералната вода в Хисаря и съдържа около 10 000 изхвърлени по време и след балнеолечение конкремента.

Читалището събира и пресъздава древни занаяти и песенен фолклор, като по този начин съхранява традициите.  Ежегодно в него организират изложби и концерти.

На сцената на построения в стила на античните амфитеатри Летен театър в Хисаря се изнасят различни концерти.
Кътовете за отдих, обградени със смесени широколистни и иглолистни гори, както и красивите паркове със засадени в тях редки растителни видове от всички краища на света, са любими места за почивка и разходка на гостите на града.
Няколко пешеходни туристически маршрута до билото на Средна гора или южните масиви тръгват от града.

 Други места в района и градове наблизо

  • Сопот - 17 км
  • Копривщица - 32 км.
  • Априлци - 43 км
  • Асеновград - 55 км
  • Тетевен - 58 км
  • Габрово - 65 км
  • Стара Загора - 77 км
  • Велинград - 79 км
  • Девин - 89 км
  • София - 115 км
  • Бургас - 228 км

 

Съвети при пътуване в Хисаря

 * Такси: Таксиметровите компании извършват превози до Пловдив на цени, започващи от 49 лв, както и на трансфери до Летище София на цени от 149 лв. Има и такива, които организират екскурзии в страната и отдават автомобили под наем, наред с извършването на таксиметровите услуги. На гарата е обичайната стоянка на такситата.

* Разходка или колело: В града се отдават велосипеди под наем. От Вело-клуба се организират еднодневни преходи от Хисаря до село Старосел и обратно.

 

 Хотели и места за настаняване в Хисаря

Има разнообразие от санаториуми и хотели в Хисаря, които предлагат широка гама от удобства и възможности за една наистина възстановяваща почивка. В зависимост от предпочитанията и финансовите възможности, в града може да се отседне както в луксозни, така и в по-непретенциозни места за настаняване.

Къде да Хапнем

Тракийската кухня, която е типична за региона, се приготвя с много подправки в глинени съдове. Непременно опитайте тракийски гювеч със свинско месо, телешки език, пълнен с праз, печено в тава агне по и свинска кървавица. Ако се колебаете в кой ресторант в Хисаря да обядвате или вечеряте, може да посетите някой от тези, които препоръчваме заради положителните рецензии от посетителите им:

Ресторант "Национал"

Заведението предлага добро обслужване и вкусна храна в отлична обстановка. Телешкият пепър стек и домашният сладолед със смокини и карамелизирани орехи са особено високо оценени от клиентите.Виненият лист е много добре подбран. През лятото е препоръчително да се направи резервация.

Ресторант " Sunrise"

Мястото сервира морски деликатеси, салати и десерти в приятна обстановка. Препоръчително е да се направи резервация.

 

  

Как да стигнем до  Хисаря?

Кола: Пътуването с автомобил по новоизградената пътна мрежа Калояново - Хисар е приятно и удобно.

Влак: ЖП-транспортът от Пловдив е редовен.

Автобус: Има редовен автобусен транспорт от и до Пловдив. Има също така автобусни линии от София, Бургас и други градове до Хисаря.

Автор: Габриела Тодорова