Черноморец има превъзходно местоположение край брега на залив с малки размери и форма на морска подкова, която е обърната с отвора на север. Намира се на 24 км от Бургас и на 6 км от Созопол. В края на 2009 г. придобива статут на град. За икономическото развитие и ефективност на градчето туризмът е от ключово значение.

Той е една от основните дестинации за летен и културен такъв. Мястото може да определи като малко райско кътче с живописна природа, галещи кожата слънчеви лъчи и топли, отпускащо приятни морски води край дългите пясъчни ивици, образуващи приказни полуостровчета и заливи от редуващите се брегове и скали.

 ЧерноморецЛичен архив/Flat.bg

Какво да очакваме в Черноморец

Макар градчето като че ли често да остава в сянката на Созопол, откритите в района му късчета история и находки заслужават да събудят интереса на посетителите му. Останките от античната крепост "Акра" съчетават гледка към красивата морска шир с опознаването на интересни артефакти.

Защитената местност "Нос Червенка", която е обявена с този статут с цел опазване на естествените местообитания на защитените и редки видове, а също така и за запазване на скалните образувания на територията, се намира в района на града. Пътят на птиците, известен с името "Via Pontica“ минава през границите на населеното място.

ЧерноморецЛичен архив/Flat.bg

Погледнато от най-високата точка в Черноморец, взорът се простира надалеч, като достига на север чак до нос Емине, а на юг - до Аркутино. "Райската градина" пред храма "Свети Никола" наистина може да ви пренесе на приказно, неземно красиво място. В нея растат еделвайси, пасифлора, орхидеи, мимози, а между лилиите, лотусите и блатните ириси в малкото езеро плуват златни рибки. Плодните дръвчета разнасят цвят и аромат в палитра от жълт див лимон, червени японски и френски вишни, зелени кивита, оранжеви мандарини и други.

Език: Българският е основния говорим език в Черноморец, но местните продавачи и работещи в туристическия сектор общуват с чуждестранните туристи на руски или на английски език.

Валути:  Освен българският лев, който е основната валута за страната, на повечето места е възможно да се заплати в евро или с кредитна карта.

Климат: Времето в Черноморец се характеризира с влажен климат. Зимата е мека, пролетта е късна, лятото - приятно и топло със средни температури на въздуха до 32 C, а на водата - 23 C.

Времето в Черноморец в момента:

Времето в ЧЕРНОМОРЕЦ Прогноза за времето през следващата седмица

Студен сезон:  Октомври - април

Топъл сезон: Май- септември

  • Кога да посетим Черноморец ?

През студените месеци на годината Черноморец е пуст както повечето летни курорти. Цените за нощувки са много по-ниски, а природните и архитектурни забележителности - по-достъпни. Морето и природата наоколо са все така красиви. Градчето има амбиция за целогодишен туризъм както и отлични предпоставки за успешен културно- исторически туризъм.

Черноморец е предпочитана дестинация за лятна почивка на море сред българите и чужденците от различни възрастови групи. Градчето е пълно с къщи за гости и малки семейни хотели. Плажът е приятен, а мястото като цяло е спокойно. Не му липсват забавления като заведения, готини ресторанти и лунапарк, но атмосферата не може да се сравни с шумотевицата в повечето български курорти, което е привлекателно за желаещите тих отдих туристи.

 ЧерноморецЛичен архив/Flat.bg

Опознаване на Черноморец

Черноморец и районът около него са били един от най-ранните и най-богатите металургични центрове в Югоизточна Европа. Открити си археологически доказателства за това като парчета от полиметални руди, медни шила, парчета от полиметални руди и други.  След бронзовата и желязната епоха в западната част на Черноморско крайбрежие рудодобива и обработката на метал стават водещите стопански отрасли, разширяващи търговските контакти на държавата с други презморски страни.

Открити са редица артефакти от Античността и Средновековието, свидетелстващи за крайбрежното корабоплаване и активната презморска търговия.  Пъстрият етнографски облик на района е бил съставен от трите основни етнически групи – рупци, тронки и  загорци. Основният поминък на населението са били земеделието, животновъдството, риболова и старинните местни занаяти.

В района на Черноморец са локализирани три могили. Първата е разположена на 2 км югозападно от града, втората - на 3 км югозападно от нея,  а югоизточно от нея е и третата могила.

Местните жители на градчето настояват името му да бъде сменено с това, което е носело до 1951 г - Свети Никола, тъй като са сигурни, че през вековете още от създаването му светецът бди над жителите му и закриля селището.

Черноморец плажове :

 Плажната на Черноморец е с дължина около 10 км и е разделена на четири плажа -  Централен плаж, залив “Вромос” и къмпингите "Черноморец“ и "Градина". Всеки един от тях е уникален по свой начин. На плаж "Вермос" се състои единствената подводна археологическа експедиция с уникални находки. Под водите на залива е открито древно търговско селище от периода на Елинистическата епоха през IV-III век пр.н.е. На юг, в залива Свети Никола, е обособен нудисткият плаж.

 Черноморец плажЛичен архив/Flat.bg

Летните и зимни ресторанти се славят с вкусните рибни специалитети, които предлагат. Мястото предлага както спокойна обстановка, подходяща за семейна почивка, далеч от шума, така и привлекателни локации за атрактивни щури плажни партита. На марината се предлагат развлечения като разходка с лодка до островите Света Анастасия, Свети Иван и устието на река Ропотамо, организиране на морски риболов, както и водни спортове, и забавления като уиндсърф, парасейлинг, кайт сърф, водни ски, джет и други.

Забележителности в Черноморец  

В Музей „Свети Никола“  се представя, съхранява и популяризира богатата и древна история и култура на града.  Двете му експозиционни зали са структурирани в две направления – археология и етнография - и представят уникални артефакти, които свидетелстват за поминъка, вярванията и начина на живот на най-ранните заселници в Черноморец.

Храм „Свети Никола" е паметник на културата с местно значение. В него се намират част от мощите на Свети Николай Чудотворец. Дървеният иконостас, резбован от смолянски майстори, както и райската градина на църквата привличат посетителите на града.  Параклисът „Свети Пантелеймон Лечител"  е разположен в двора на църквата.

 Свети Никола ЧерноморецЛичен архив/Flat.bg

Параклис "Света Богородица " е разположен в близост до пристанището на централния плаж.

Крепостта „ Акра", която е била изградена в края на V началото на VI век, е разположена на 2 км  от града. Служела е за контролиране на крайбрежното корабоплаване и залива източно от пристанище „ Атия".

Ранновизантийската крепост при полуостров "Хрисосотира " е изградена през V век в западната част на Созополския залив върху основите на антично, сателитно на Аполония Понтийска селище. Тя е паметник на културата с национално значение.

Бункерите от Втората Световна война представляват военни отбранителни съоръжения, разположени при нос Акра на полуостров Свети Никола.

Кукеровден се провежда всяка година на Местни Заговезни в центъра на града. Toй e един от най-очакваните и най-желаните празници,  празнувани с младежки маскарадни игри.

Никулден се чества ежегодно на 6 декември. Датата се отбелязва като празник на града и на този ден се организира литийно шествие с чудотворната икона на Свети Николай до пристанището.

Летен Никулден - тъй като през зимния Никулден се извършва ритуал по „заключване" на морето, всяка година на 9 май се прави неговото "отключване".

Местен събор –  провежда се през година в периода месец май-юни и се отбелязва с провеждане на пехливански борби.

През летния сезон се представят културни изяви и събития, включени в културния календар на града, на голямата открита сцена пред Читалището.

През последните четири години Черноморец е домакин на Международния фестивал на танцовото и певческо изкуство "Черноморски вечери". Провежда се в края на месец юни.

Личен архив/Flat.bg

Забележителности около Черноморец

* Други места в района и градове наблизо

Ето няколко предложения за посещение на интересни места по време на ваканцията в Черноморец с уточнение за отдалечеността им от градчето:

  • Нос Акин - 1,5 км
  • Остров Свети Иван - 4,5 км
  • Созополски манастири  Св. Йоан Продром , Св. св. Кирик и Юлита и Св. Николай Чудотворец - на 4,5 км
  • Остров Сети Петър - 5 км
  • Църкви Успение Богородично и Свети Георги в Созопол - на 5 км
  • Връх Бакърлъка - 5,5 км
  • Остров Свети Кирик - 5,5 км
  • Замъкът в село Равадиново - 6,5 км
  • Остров Света Анастасия и Манастир Света Анастасия - 7,5 км
  • Нос Колокита - 8,5 км
  • Местност Ченгене скеле - 11 км
  • Крепостта Малкото кале - 12 км
  • Поморие - 43 км
  • Тракийската гробница Кухата - 14 км
  • Бургас -25 км
  • Мегалитът Бегликташ - 18 км
  • Музей на Толстоистката колония - 18 км
  • Маслен нос - 25 км
  • Зоо Бургас - 38 км
  • Несебър - 57 км
  • Акве Калиде - 39 км
  • Приморско - 22 км

Хотели Черноморец - Къде да отседнем

  • Подбрали сме следните места за настаняване според тяхната оценка и ревюта в сайтовете за настаняване:

Villa Ambrozia 

 

Това място за настаняване в Черноморец предлага на своите гости ежедневно почистване на стаите, добре поддържан басейн, хубава закуска и удобна локация. На посетителите им прави впечатление усмихнатият и приветлив персонал.

Hotel Chernomorets

 

 

Този хотел в Черноморец разполага с 2 басейна и безплатен паркинг. Гостите оценяват високо чистотата в хотела. Намира се на 5 минути пеша от плажа. 

 Личен архив/Flat.bg

Съвети при пътуване в Черноморец 

* Такси: За придвижване из градчето рядко е необходимо използването на такси, но през летния сезон таксиметровите шофьори често придвижват туристите от и до близките населени места. Това се случва предимно вечер, когато вече няма автобуси, а цената трябва да се договори предварително.

* Разходка или колело: Тъй като разстоянията не са много големи, една разходка ще се отрази добре на всеки, особено по залез слънце. Карането на велосипед като начин за придвижване също е опция. Ако нямате свой може да наемете и да карате колело под наем, като ще имате възможността да избирате от широка гама от велосипеди.

* Други: Може да си наемете също така мотор за приключенски туризъм, ендуро, чопър или скутер за лесно придвижване в градски условия.

Личен архив/Flat.bg

Ресторанти Черноморец - Къде да Хапнем

Предлагаме ви два ресторанта от различен тип според оценката им и ревютата от посетителите им, споделена в Гугъл:

"Старфиш сийфууд" Черноморец

Заведението предлага отлична локация, перфектна кухня с разнообразна и прясна морска храна, достатъчно място за паркиране. Предварително направената резервация ще ви гарантира бързо настаняване.

"Подводният град - бира скара" Черноморец

Прекрасно местоположение на брега на морето в тих залив, осигуряващ прекрасна гледка.  Заведението предлага пресни морски деликатеси, вкусни салати, студена бира страхотна винена селекция.

Как да стигнем до  Черноморец

Кола: Най-бързият път е по магистрала Тракия в посока Бургас, ако се пътува от западна, северна или южна България.

Самолет: От летище Бургас може да се придвижите с такси, както и да наемете рент-а-кар. Разстоянието е около 20 км.

Автобус: Градът предлага удобен транспорт до почти всяка точка на Черноморието по време на активния летен сезон.

Автор: Габриела Тодорова