Ахтопол е черноморски град, разположен на леко издаден скалист полуостров в подножието на Странджа планина и морския бряг. Част е от територията на Природен парк "Странджа" и спада административно към община Царево и Бургаска област. Намира се на 5 км от устието на река Велека и на 14 км от град Царево. Мястото е предпочитано за спокойна и тиха почивка, съчетаваща море, красива природа и исторически забележителности. Романтичните разходки по крайморската алея с рибарския кей, край високите скалисти брегове и в близост до фара оставят приятни спомени във всеки, посетил градчето по време на своята ваканция там.

В тази статия ще намерите информация за:

Ахтопол

Ахтопол - Какво да очакваме?

Ахтопол е най-южният град по Черноморието ни. Високите скалисти брегове на населеното място са в резултат на вулканичната дейност преди цели 80 милиона години на вече угасналия вулкан Голяма Папия. Курортът предлага различни места за настаняване като къщи за гости, вили, хотелски стаи, квартири и бунгала. Туристите имат възможност да избират сред различните места за хранене, включващи плажни капанчета, ресторанти, бистра и барове. Символът на Ахтопол е кукумявката Агао,

Език: В града местното население говори български език, но работещите в сферата на туризма и обслужването могат да общуват на английски и руски с чуждестранните туристи.

Валути: С левове може да платите във всички заведения и магазини. На някои места приемат кредитни карти.

Кредитни карти и банки: ATMs

Климат: Полу-средиземноморският климат в града се характеризира с прохладно лято и мека зима.  Времето в Ахтопол през юни е топло, с температури на въздуха  между 22-25 градуса, които през юли и август нарастват до 26-31 градуса.

Времето в Ахтопол 

Студен сезон: октомври-май

Топъл сезон: юни-септември

Кога да посетим Ахтопол?

Освен топли лъчи за придобиване на бронзов загар и плуване в морето през лятото, Ахтопол предлага на своите посетители възможността да се разходят по крайморската екопътека, която води към Синеморец по вулканичен бряг. През пролетта и есента, когато температурите на въздуха и на водата не са подходящи за плаж, но са идеални за дълги разходки, посетителите на града могат да опознаят спокойно околностите извън сезона. Има един интересен маршрут край града, който върви по склоновете на Странджа планина и преминава през гори по екопътеката, водеща към  село Бродилово.

Ахтопол

Опознаване на Ахтопол

Счита се, че населеното място е основано от гръцки колонисти през 430 г. пр.н.е. През I век след установяването на римляните по тези земи, настъпва разцвет  - изнасят се добивани в рудниците метали, дървен материал, животни и риба. Мястото се превръща в търговско средище и в него се секат монети. През V-VII век бива разрушено от варварски нашествия, но след това бива възстановено от византийския военачалник Агатон, който му дава името Агатопол.

Селището на няколко пъти бива включвано в територията на българските земи през Средните векове, а окончателното му присъединяване към България става след Балканските войни. Тогава бива изселено гръцкото население и на негово място се заселва българско с бежанци от Източна Тракия. Ахтопол бива опожарен изцяло през 1918 г. и след това наново построен изцяло върху мястото на стария град. Туризмът и риболовът са основните поминъци на местното население.

Ахтопол днес

Морето и планината като географски дадености играят важна роля в развитието на Ахтопол. Градът предоставя възможност за пълноценна почивка, която съчетава ходенето на море с това на планина и по този начин елиминира необходимостта от избор между двете. В това типично рибарско селище местните рибари осигуряват прясна риба и морски деликатеси от улова си за ресторантите и капанчетата.

Ахтопол

Единственият за Ахтопол плаж е разположен в красив залив, заобиколен със зелени склонове. Носи наименованието Лардиго, дадено му още от живелите тук преди век гърци. Скалите, които наподобяват рифове, придават допълнителен чар на мястото, а бистрата морска вода тук е привлекателна за почитателите на гмуркането. Охраняемата плажна ивица е с дължина около 2 км и ширина около 25 м и предоставя на плажуващите както  чадъри и шезлонги, така и свободна зона. Плажът стига до къмпинг „Делфин“ .

Забележителности в Ахтопол

В града има запазени някои археологически забележителности като  части от крепостната стена и останки от манастира „Свети Йоан“, строен през от XII век. Запазена е и построената през 1776 г. църква "Възнесение Господне". Останки от тракийска стена могат да бъдат видяни в близост до полуострова.

Ахтопол

Гръцкото училище е реконструирана и обявена за паметник на културата сграда, която е построена върху стръмни брегове, вдадени навътре в морето. Понастоящем се използва като лятна база за студентите от Националната художествена академия.

Гостите на Ахтопол са любопитни да разгледат експонатите в създадения Исторически музей. Музей "История на котвата" се намира в територията на Природен парк Странджа, на брега на Ахтополския залив. В него могат да се видят корабни оръдия, котви, корабно оборудване, стари карти, камбани, керамика и други, запечатали историята на града.

Природната забележителност "Наково кладенче" в Ахтопол представлява неголям участък от реката „Наково дере“, който е обявен за защитена местност, тъй като е местообитание на обикновената и на каспийската блатни костенурки.

* Други места в района и градове наблизо

По време на почивката си в Ахтопол може да посетите следните места, намиращи се в района:  

  • Къмпинг Делфин  между  Ахтопол и село Варвара - 1,8 км
  • Защитена местност Велека  в природен парк Странджа - 5 км
  • Синеморец - 5 км
  • Защитена местност Силистар  между Синеморец и Резово - 10 км
  • Нос и къмпинг Арапя - 13 км
  • Царево - 14 км
  • Защитена местност Марина река - 15 км
  • Резерват Силкосия - 15 км
  • с. Резово - 17 км
  • Биосферният резерват Узунбоджак или Лопушна - 19 км
  • Екопътека В царството на Зелениката до село Кондолово - 21 км
  • Бургас - 77 км

 

Хотели Ахтопол - Къде да отседнем

 

Хотел Ескада Бийч Ол Инклузив

Ахтопол хотел

 

 Този хотел се намира на главната алея в Ахтопол и е All Inclusive. В хотела се допускат домашни любимци, има безплатен паркинг, 2 басейна на разположение на гостите и развлекателни програми за деца. Гостите му дават висока оценка в сайтовете за резервации.

Agata Beach

Хотел Ахтопол

 

 Агата Бийч хотел се намира до малък плаж и предлага панорамна гледка към морето на своите гости. Те отбе;язват в своите ревюта отзивчивостта на персонала, страхотната гледка, много добре поддържаната чистота и вкусната закуска.

Ресторанти в Ахтопол - Къде да Хапнем

Рибните деликатеси като типична храни за региона на Ахтопол се сервират навсякъде. Предлагаме ви да посетите някои от тези два ресторанта от различен тип, които препоръчваме според оценката им и ревютата, публикувани от посетителите им в Гугъл.

"Калипсо"

Приятна обстановка, хубава гледка към морето, любезен персонал, вкусна храна. Мидите и десертите собствено производство тук имат най-много почитатели. За маса на терасата е препоръчително да си направите резервация. Може да се плаща с карта.

"Napoli. Pizze & Spaghetti"

Приятен малък семеен ресторант, предлагащ автентични италиански пици, приготвени от майстор - пицаьоло Джузепе. Тук може да хапнете също паста и други ястия.

Как да стигнем до Ахтопол

Кола: А автомобил лесно може да се стигне до най-южният град в страната, като междувременно могат да се посетят и други курортни морски населени места по пътя като Черноморец, Созопол, Приморско, Китен, Лозенец, Царево и Варвара.

Самолет: Тъй като в градчето няма въздушен транспорт, от най-близкото летище в Бургас може да се вземе автобус или кола под наем и да се стигне до Ахтопол.

Автобус: В Ахтопол има активен летен автобусен транспорт до градовете: София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Царево, Китен, Созопол, Приморско и до селата Синеморец, Резово и Варвара.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева