Варна е най-големият град по българското Черноморие и често е наричана "морската столица", както и „лятната столица" на България. Най-крайните й южна и централна част се свързват посредством Аспаруховия мост. Тя е изходна точка за курортите в северната част на Черно море, както и важен просветен и туристически център. Градът съхранява едно от най-старите златни съкровища в света. С Археологическия иВоеноморския си музеи той е част от Стоте национални туристически обекта на БТС. В близост до пристанището се намират едни от най-запазените архитектурни паметници от античния период в страната - Римските терми на Одесос.

Варна

Какво да очакваме във Варна

Варна предлага богат културен живот с много забавления и сценични изкуства. Държавна опера Варна, драматичен театър „Стоян Бъчваров" и кукленият театър радват с представленията и постановките жителите и гостите на града. Международният балетен конкурс Варна, който е основното културно годишно събитие  в града, е един от най-старите за източна Европа и се провежда от 1964 г. Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ е съорганизатор и партньор по международни проекти в областта на съвременното изкуство, сред които фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“,  а също така е и домакин на Международното биенале на графиката. В сградата се организират концерти от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, както и различни модни ревюта и театрални спектакли.

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ обучава изявени диригенти, концертиращи артисти, музиковеди, оркестранти, композитори, музикални и балетни педагози, певци и балетни артисти. Военният клуб във Варна, носещ името Военноморски клуб, развива активна културно-артистична работа и художествено-творческа самодейност и освен, че е един от най-големите културно-информационни центрове, се помещава в една от най-забележителните сгради в града.

Фестивален и конгресен центърВарна се налага като център на най-престижните местни събития в сферата на изкуството и културата от самото си създаване. В него се организират научни срещи и семинари, освен  артистични прояви и фестивали.

VArna kultura

Центърът е съорганизатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, а също и на фестивала на европейските филмови копродукции, на международния музикален фестивал „Варненско лято“ и на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“, на Варненския театрален фестивал, на международния майски хоров конкурс, на Международния балетен конкурс – Варна, на европейския музикален фестивал, на международния детски фестивал на изкуствата „Съзвездие море – слънце, младост, красота“, както и на майския и на коледния салон на изкуствата.

Варна се гордее и със своите многогодишни традиции в спорта. Дворецът на културата и спорта е комплекс за конгресни, културни и спортни прояви. Многократно градът е бил домакин на спортни прояви като Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по Водно спасяване, Републиканското първенство по карате „Киокушин“, а понастоящем кандидатства за град домакин на Световните киберигри.  Действащи са няколко футболни стадиона, както и клубове по тенис, баскетбол, колоездене, картинг, бейзбол, бокс, плуване, спортно катерене, спортно ориентиране, културизъм. Националният отбор на България по волейбол играе в града.

Език: Българският е основният говорим език, но както в повечето курортни места, работещите в сферата на обслужването говорят и разбират английски и руски език. Голяма част от по-младото население може да общува и на други чужди езици.

Валути: Българският лев е основната национална разплащателна валута, но в много магазини, заведения и хотели може да се плаща с кредитни карти. На някои места може да се заплати в евро, но това трябва да бъде уточнено предварително. Има много банки и обменни бюра из целия град, които могат да сменят всяка валута.

Климат: Времето във Варна има както континентално, така и морско влияние заради местоположението на града на западния бряг на Черно море. Климатът е мек през цялата година. Най-продължителното слънчево греене е през месеците юли и август. Средното количество на годишните валежи е 540,3 mm, а средногодишната температура на въздуха е 12,2 °С. През зимата е измерена средна температура от  1,9 °С, а през лятото - средна юлска от  22,4 °С. Температурата на морската вода през лятото обикновено варира около 23-27 градуса С.

vremeto-varna

Студен сезон: Декември-март

Топъл сезон: Май-октомври

 

Времето във Варна

Времето във ВАРНА сега WEATHER in Varna Now

 

Кога да посетим Варна?

Най-приятните месеци да се насладите на плажа и на слънцето са юли и август. Освен във Варна, може да събирате слънчев загар и в близките курорти "Златни пясъци" и "Свети Свети Константин и Елена", които влизат в района. В курортен комплекс „Свети Свети Константин и Елена” има 7 топли калциево-магнезиеви и слобоминерализирани извора с температура на водата  40 - 60 градуса, лекуващи успешно сърдечно-съдови заболявания, които са без аналог в Европа.

За разлика от повечето летни курорти, зимата в града не се характеризира с обезлюдяване и застой. Във Варна има множество традиционни български ресторанти, където може да се насладите на местната кухня в спокойна обстановка извън сезона. Градът е известен с винените си сортове грозде и с доброто качество на виното, което се произвежда от тях, така че използвайте студеното време, за да се стоплите с чаша от напитката на боговете.

Варна - Интересни факти 

Интересни факти за варна

В древността морският град е носел името Одесос, но е бил наричан още Улисополис, Тибериополис и Сталин. Независимо от владетелите, които го управляват в годините преди Новата ера - елини, траки, македонци, той винаги остава град със самостоятелно управление, селище с развита култура, търговия и занаяти, с традиции в сеченето на собствени монети.

Преди да бъде официално в българската територия, населеното място е било в границите на римската провинция Мизия и на Византия, а след като бива разрушено в началото на VII век, в края на VIII век  е в пределите на управляваната от хан Кардам България. Но не за дълго. Около 970 г. Варна е превзета отново от Византия. През 1190 г. цар Иван Асен I я освобождава и тя остава в българската държава. Завладяна е от османските турци през 1389 г и се превръща в типичен град от ориенталски тип, запазвайки своето стратегическо и търговско значение. В периода XVIII-XIX век е освобождавана за кратко време на два пъти от руските войски.

По времето на Кримската война е прекарана телеграфна линия в града. За съживяването на търговията спомага  изграждането на жп линията Русе – Варна през 1866 г., а за възраждането на българския дух - създадените болница, училище, банка и община, както и отслужената църковна служба на български език. След Освобождението градът се превръща във важен икономически, административен и културен център.

Варна днес

Този красив град разцъфтява с особено очарование през лятото и по-конкретно през месец август, когато е и празника на града. Посетителите му имат на разположение изобилие от възможности, за да си прекарат чудесно в него - разходка в Морската градина, оглед на красивите сгради, посещение на музеите, вкусна вечеря или шопинг. Във Варна може да се  намери изобилие от модерни търговски центрове, традиционни пазари на открито и малки магазинчета. По отношение на качеството на предлаганите стоки и услуги цените са изгодни, в сравнение с повечето летни курортни населени места.

Varna 2020

Морската гара е предпочитано място не само за разходка и отдих, а също така и за приятна вечеря с уникален залез и мирис на море. Ако се качите на вълнолома и се разходите до фара, ще имате удоволствието да се възхищавате на гледките към Аспарухово, нос Галата и по-северната част на крайбрежието. Панорамната площадка по пътя за Галата е скрито бижу в короната на морската столица, откриваща най-прекрасните гледки към града и плажната ивица до курорта "Свети Свети Константин и Елена". Заслужава си да бъде видяна както през деня, така и по тъмно вечерта, когато могат да се наблюдават освен светлините на града и монотонното, спокойно вълнение на морето.

Варна плажове

Плаж "Рапонги"

Varna-Rapongi

Централната алея, която води директно до морето, го разделя на две напълно различни части. Докато в едната цари спокойствие и тишина, нарушавани единствено от плисъка на вълните, в другата царува шумен купон с лятна музика, коктейли и весели емоции. А уникалната палмова гора, под която са разположени шезлонги и плажни легла, плажните шатри с елегантна мека мебел правят мястото забележимо и гарантиращо жадуван релакс.

Централен плаж

Образуването му започва преди век до вълнолома. След ремонтирането и освежаването на фасадата на Централните градски бани, намиращи се на плажа, калните бани са отново отворени. Освен  центъра за калолечение и водолечение има зона за отдих с минерален басейн, както и множество открити заведения. Седемте плажни чадъра, наречени "Морски слънчогледи“ зареждат безплатно електронни устройства на плажуващите напълно безплатно.

Южен плаж

Разположен е южно от централния плаж и това обяснява името му. Плажът е с най-широката пясъчна ивица със ситен пясък. Подходящ е за семейства с деца, тъй като морето е плитко в тази зона и има няколко спасителни поста. Снабден е с чадъри и шезлонги, а изградените по него заведения предоставят възможност за храни и напитки.

Офицерски плаж 

Пясъчната ивица тук е просторна и широка, а пясъкът - златист и ситен. Плажът се намира в района на Морската градина, а на него има капанчета, спасители, чадъри, шезлонги и безплатна зона.

Плаж "Аспарухово" 

Плажът е подходящ за хора, който искат да се насладят на морето на спокойно и обширно място.  В близост има летни заведения, предлагащи храни и напитки, както и водни атракциони като уиндсърф, водно колело и други. Носи името на квартала, до който се намира.

Плаж "Четвърта буна"

Много красив и изключително чист плаж в източната част на града. До него се стига с влакче, което тръгва от Морска гара, стига до него и се връща обратно.

Плаж "Траката" 

Плажът се намира между  резиденция Евксиноград, рибарско селище и пристанище. Красотата на плажът е завладяваща, а непосредствено над пясъка започва прохладна и сенчеста гъста гора. Малката плажна ивица тук е запазила дивото в себе си.

Варна - Забележителности 

Варна разполага с много места за забавление, църкви, музей, които спадат към интересните туристически забележителности на града. Сред тях са:

  • Варненският Археологически музей има 32 зали с постоянни изложби: Праистория, Античност, Средновековие и Възрожденска иконопис. В него е изложено едно от най-старите златни съкровища в света - Варненският халколитен некропол.
  • Музей на Възраждането - разполага с експозиции от моменти от стопанското развитие на града, от създаването на общината, на училището с възстановена обстановка на стаята на взаимното училище с всички атрибути, читалището и църковно-националното движение. В историко-етнографския музей се съхранява сабята с револвер на Хаджи Димитър, а също така са представени и предосвобожденските борби.
  • Етнографски музей - във възрожденската къща, в която се помещава, са изложени демонстрации на основните поминъци на българите от района - риболов, лозарство, животновъдство, занаяти, земеделие, пчеларство.
  • Ретро-музеят е уникален за страната ни и включва експонати от периода 1944-1989 г. Посетителите му се връщат назад във времето през социализма. Специален акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности от епохата.
  • Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е копие на прабългарски боен стан от периода VI-VIII век, включващ действащи занаятчийски работилници, дървени защитни стени с бойни кули, въоръжение, възстановени старинни костюми, обзаведени юрти с битови предмети и обзавеждане. Той е единственият по рода си действащ музей на открито.
  • Къща музей на Георги Велчев е инициатор на фестивала на модерното изкуство „Август в изкуството“, а също така и домакин на изложби на съвременни автори. Посветена е на творчеството на варненския художник.

  • Музей "Стара Варна" е ситуиран в 112-годишна къща. Помещава постоянна изложба от уникални снимки на града от XIX и XX век, а също така пази първата по рода си Карта на виното в страната. Посетителите му имат възможността да опитат чаша вино от нея.

  • Църквата „Свети Атанасий“ е стар митрополитски храм, известен с иконите, фреските, трона и олтара в него. Към него има изложба на богослужебни книги от епохата на българското възраждане, щампи и литографии.
  • Катедралната църква „Света Богородица“ е втората по големина в България след храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София.
  • Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е разположена в сърцето на града и е една от най-посещаваните.
  • Делфинариумът е разположен в Морската градина, която е национален паметник на парковото и градинското изкуство. Уникалният за страната ни делфинариум предлага на посетителите му да се насладят на прекрасно шоу с делфини.
  • Варненският Аквариум и Музея на Черно море отразяват пъстрото богатство от обитатели на сладководни басейни като различни видове риби, актинии, охлюви, мекотели и раци.
  • Зоологическата градина във Варна е дом на птици, хищници, тревопасни, примати и водоплаващи. Намира се в Морската градина, в близост до Природо-научния музей и Делфинариума.
  • Римските терми представляват най-голямата римска баня на Балканите. В тях функционира летен театър и се изнасят и концерти. През лятото са отворени а туристически посещения.
  • Паркът резиденция Евксиноград е национален паметник на градинското и на парковото изкуства. Той е желано място за отдих и посещение с неговото минало на духовен център и с архитектурните си и исторически паметници. Достъпен е за посещения на групи от минимум 10 души с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.
  • Първият в България астрономически комплекс, открит във Варна, се състои от Астрономическа обсерватория, планетариума „Николай Коперник“ и махалото на Фуко.
  • Университетската ботаническа градина – екопарк съчетава в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Тук могат да се видят над 300 вида екзотични дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 100 вида. В нея се намира Академичен жокей клуб, който предлага уроци по езда на манеж с инструктор, а също така и свободна езда за напреднали, разходки с файтон, с кабриолет и с писана каручка в екопарка. Всяка година клубът организира републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".
  • Летният театър е гостоприемен домакин на Международния музикален фестивал "Варненско лято", на Международния балетен конкурс – Варна, на Международния фолклорен фестивал, както и на множество концерти на поп и рок изпълнители.
  • Във Варна има общо над 15 пазара, от които няколко централни, специализирани за: плодове и зеленчуци, риба и цветя.

Забележителности близо до Варна

Има някои места в района и градове наблизо, които представляват интереса на гостите на града по всяко време на годината. Ето кои са те, както и отдалечеността им в километри от Варна:

  • Аладжа манастир - 12 км
  • Природен парк Златни пясъци - 12 км
  • Атракционен парк Акваполис - 13 км
  • Побити камъни - 16 км
  • Музеят на стъклото в град Белослав - 16 км
  • Крепостта Кранея  близо до село Кранево. - 18 км
  • Язовир Здравец  до село Здравец - 18 км
  • Резерват Балтата между Албена и с. Кранево - 21 км
  • Етнографският комплекс Чифлика Чукурово - 21 км
  • Увеселителен парк "Хепи Ленд" - 21 км
  • Петрич Кале - 22 км
  • Аквапарк Аквамания в Албена - 22 км
  • Защитената местност Лонгоза около резерват Камчия - 23 км
  • Девненски извори - 25 км
  • Ботевски манастир Света Марина  - 27 км
  • Музей на мозайките в Девня - 28 км
  • Архитектурно-парков комплекс "Двореца" е Балчик - 29 км
  • Ботаническата градина в град Балчик - 29 км
  • Скален манастир Кара пещера - 30 км
  • Водопад Орлов камък  на река Армера до село Горен Чифлик - 30 км

 

Варна - дневни екскурзии

От Варна се организират еднодневни и по-дълги екскурзии до други градове в страната, където да се посетят интересни дестинации като:

  • Троянския манастир
  • Съевата дупка
  • Дворецът Подлог
  • Северна Добруджа
  • Делтата на Дунав
  • Празника на розата в Карлово

 Има и екскурзии извън страната: до Букурещ, Констанца, Солун, Одрин, Люлебургас, Албания, Гърция, Лондон, Италия и други с автобус или самолет.

Съвети при пътуване във Варна 

Такси Варна: В града има множество таксиметрови фирми, които предлагат услугите си.

Разходка или колело: Тъй като разстоянията са големи, а трафикът - натоварен, придвижването с велосипед е препоръчително да се осъществява предимно в обособените велоалеи. Повечето от тях водят към Морската градина. Морска гара и централната част на града също са свързани с обособено за колоездачите трасе.

Електрически тротинетки: В града може да се придвижвате бързо и лесно с мотори, електрически тротинетки и скутери. Предлагат се също така и под наем мотопеди и скутери с различна кубатура.

 Подбрали сме трите хотела, които имат високи оценки от посетителите и много добри ревюта в сайтовте за резервации. Както и най-доброто съответствие между цена-качество и локация.  

Къде да отседнем - хотели във Варна

Хотел Hugo 

 Хотел Варна

  • Цените на Хотел Hugo  започват на от 107 лв. за нощувка 
  • Оценка  8,9 Отличен от 233 отзива
  • Хотел Hugo се намира в центъра на град Варна до Морската градина.  На 300 метра от плажа. Предлага закуска, безплтен Интернет, Паркинг, Семейни стаи, Бар.

 

Реверанс Бутик Хотел 

 Хотел Варна

  • Цените на Реверанс Бутик Хотел започват  от  121 лв. за нощувка 
  • Оценка  9,4 Превъзходен от 203 отзива
  • Реверанс Бутик Хотел се намира в центъра . Разполага със  Спа и Уелнес център, Семейни стаи. Предлага и Много добра закуска 

  

Хотел "мОдус"

 Хотел Модус Варна

  • Цените на Хотел мОдус започват от 220 лв. за нощувка 
  • Оценка 9,6 Фантастичен  от 325 отзива
  • Хотел мОдус е на 50 метра от пешеходната алея и центъра на Варна. Гледката от терасите е към морската градина, която е в непосредствена близост до хотела. Обслужването е много професионално, стаите са с модерен интериор и отлична хигиена. Закуската е отлична. На разположение е и фитнес център.

 

 Къде да Хапнем - Ресторанти във Варна

Предлагаме ви три ресторанта от различен тип според оценката на посетителите им и оставените коментари в Гугъл.  

"Морска тераса" Варна

Варна ресторанти

Ресторантът е на два етажа, с открита тераса и на супер локация - централния плаж. Предлага интересно, вкусно, модерно меню. Цените са средно-високи, а гледката - изумителна с красива морска панорама.

Ресторант "Къщата на Ви" Варна

Варна ресторанти

Чудесно местенце, уютна атмосфера, вкусна храна. Добро обслужване. Има градина.  Менюто не е голямо, но с интересни предложения, а храната е добре приготвена и красиво подредена в чиниите. А винените вечери не могат да бъдат по-перфектни!

"Мистър Баба" Варна

Varna restorant

Страхотен ресторант с впечатляващ интериор точно до морето. Предлага богато меню, оригинална храна и избор на различни видове кухня. а клиентите намират мидите с мащерка за едни от най-вкусните във Варна, като препоръчват и морковената торта.

Как да стигнем до Варна

 Varna

Кола: През Варна  преминават:  Автомагистрала А5 – „Черно море“,  Автомагистрала А2 – „Хемус“ , част от Паневропейски транспортен коридор 8 и Европейски път E87. До града може да стигне от всяко населено място в страната.

Самолет: Третата по важност българска аерогара е именно Летище Варна. То е едно от четирите международни летища в страната ни, което е с целогодишен режим на работа. Свързано е с няколко възможности за транспорт до града – чрез автобусна линия, използване на таксиметрови услуги или наемане на Rent-a-car.

Автобус: От автогарата във Варна пътуват национални и международни редовни линии, а има и редовен транспорт с автобуси по цялото Черноморие.

Влак: ЖП гарата обслужва първата железопътна линия в страната. От нея тръгват различни влакове: бързи - до София, Пловдив, Русе и Плевен; ускорен бърз - до София и пътнически - до  Шумен, Карнобат, Бургас и Добрич.

Море: Най-голямото българско пристанище е това във Варна, а Морска гара Варна ежегодно обслужва десетки хиляди пътници от вътрешно и международно плаване.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор : Виктория Радева