Елените наричат ваканционното селище в Бургаска област, което се намира на южните склонове на Стара планина и е разположено в живописен залив. Именно на територията, на която е изградено, се срещат морето и планината и от там започва Южното ни Черноморие. Намира се на територията на община Несебър и е отдалечено на 4 км от Свети Влас, на 8 км от курортен комплекс Слънчев бряг и на 48 км от областния град. Мястото предлага всичко необходимо за една луксозна индивидуална или семейна почивка.

Елените 

 В тази статия ще намерите:

Елените - Какво да очакваме?

Местността, в която е разположено курортното селище, отдавна е позната на посетителите му, които са очаровани от живописно достигащите до морето южни склонове на Стара планина. Курортът има отделен собствен плаж с дължина около 800 метра с полегато и плавно снижаващо се морско дъно, а морската вода там е бистра и топла.

На територията му са разположени чадъри и шезлонги, както и няколко луксозни ресторанта, а търсещите активна почивка ще оценят спортните игрища, тенис кортовете и базата за водни спортове. В комплекс Елените на разположение на посетителите и служителите има медицинска служба, няколко бюра за обмен на валута, а също така детска градина за малчуганите. В близост до Елените се намира къмпинг Свети Влас, на който туристите имат възможност да отседнат в бунгала или на палатки.

Език: Българският език се говори основно на територията на Елените, но руските и англоговорящите туристи срещат разбиране при общуването си с персоналът, работещ в сферата на туризма и услугите в куорта.

Валути: С български левове може да се заплати навсякъде в Елените. На повечето места се приемат кредитни карти.

Кредитни карти и банки: ATMs

Климат: В Елените се съчетават морски с планински климат. Тъй като курортът се намира в полите на Стара планина, която го затваря и предпазва от силните северни ветрове, в него микроклиматът е мек и топъл. Средната температура на въздуха през лятото е между 23- 28 ° С, а тази на морската вода - 25 ° С.

 Времето в Елените сега

 

Студен сезон: Ноември-април

Топъл сезон: Юни-септември

Кога да посетим Елените?

Привлекателният курортен комплекс, разположен на крайбрежната ивица в югоизточната част на страната, се отличава с благоприятен и по-мек климат и отлична инфраструктура, което създава перфектни условия за ваканции не само през активния летен сезон, но и през пролетта и есента, когато е по-спокойно и няма толкова много туристи. 

 Елените

Елените е перфектно място за възстановителна почивка сред красотата на природата. Изобилието от зеленина и иглолистни дървета осигурява по-чист въздух и доставят необходимата прохлада през горещия сезон. Въздухът в селището има лечебни качества поради насищането на йодни йони, затова хората с влошено здраве идват тук, за да се лекуват. Мястото предлага разнообразни възможности за спорт и приятни развлечения не само през лятото, но и през по-студените месеци на годината. 

Опознаване на Елените

 

Проектирано първоначално като парк, ваканционното селище бива застроено още през 1985 г. Младият курорт е изграден като място за семейни почивки и клубен туризъм. Оградените от зеленина постройки за настаняване са различни - луксозни вили Елените, еднофамилни бунгала, двуетажни и триетажни къщи, и първокласни хотели, които да посрещат нуждите на посетители с различен брой и предпочитания. Мястото предоставя отлични възможности за практикуване на голям брой различни спортове през деня, а развлекателните барове и дискотеки очакват любителите на нощния живот през нощта.

Елените днес

Изцяло южното изложение на закътаното в спокоен малък залив ваканционно селище със зелени поляни и хубав плаж отдавна е познато на българските и чуждестранните туристи. Мястото привлича с многобройните си удобства, спокойната и приятна обстановка, красивата си дивна природа, чистата плажна ивица и свежият планински въздух.

 Елените

Луксозните хотели в Елените, повечето от които разположени на самата брегова линия, предлагат All Inclusive пакети с включени спа процедури, храна и нощувка. Посетителите на лъскавото ваканционно селище могат да си почиват или да се разхождат из изградените около всички постройки паркове и градини, както и да съзерцават морския бряг, седнали на меката трева или на някоя пейка. Има пуснати в зелените площи зайци, пауни, сърна, говорящ папагал и дори маймунка, които да допълнят очарованието на курорта.

Какво да правим в Елените

Във ваканционното селище липсват археологични, културни и исторически забележителности, но това в никакъв случай не означава, че туристите тук ще скучаят. Те имат възможност даупражняват различни видове водни спортове като сърфинг, риболов, каране на водно колело или джет.

 Елените

Също така могат да посетят  аква парка, който е ситуиран в затворен комплекс. Други занимания като да яздят кон, да се вдигнат във въздуха с парашут, да играят тенис на маса или на корт, да се научат да стрелят с лък. Ако сте почитатели на планината можете да се качите по еко пътеката, която започва от Свети Влас и приключва на Елените.

Ресторантите и баровете ще предложат на всеки нещо според вкуса и нуждите му, за да се почувства добре и да изкара почивката си незабравимо.

 

 Други места в района и градове наблизо

Може да посетите следните места 

  • Свети Влас - 5 км
  • Слънчев бряг - 9 км
  • Нос Емине - най-източната крайна точка на Старопланинската верига - 40 км
  • Несебър - 17 км
  • Равда - 17 км
  • Поморие - 29 км
  • Плаж, къмпинг и защитена местност Иракли - 32 км
  • Обзор - 40 км
  • Варна - 99 км

 

 Хотели в Елените - Къде да отседнем 

Месамбриа Форт Нокс Бийч Апартаменти

Апартаменти Елените 

 

Този комплекс се намира на плажа в залив Робинзон. Предлага семейни стаи, паркинг, 2 басейна и безплатен wifi. Апартаментите са напълно оборудвани и климатизирани с гледка към морето или към боровата гора.    

Роял Касъл Дизайн & СПА - Полупансион

Хотели в Елените

Това е затворен комплекс, който разполага с басейн, Спа и Уелнес център, Фитнес център, красиви градини и звезден интериор на стаите. Гостите на хотела могат да ползват безплатно аквапарк "Атлантида". 

 

VM Apartments Robinson Beach

Апартаменти Елените

В този комплекс можете да се насладите на красива морска гледка, просторни апартаменти, с всичко необходимо за вашата приятна почивка. На ваше разполовение са басейн, безплатен паркинг, безплатен wifi, континентална закуска и pool bar. 

Ресторанти в Елените - Къде да Хапнем

В Елените може да опитате специалитети и традиционни български ястия, както и европейска кухня. Към хотелите има хубави ресторанти, предлагащи богат избор на напитки, салати, предястия, основни ястия и десерти.  

Bar and dinner "Jack Sparrow" Elenite

 Ресторант в Елените

 Този семеен ресторант предлага на своите клиенти уютна атмосфера, качествено приготвена храна, с продукти от местни производители и прясна риба от улува на рибарите. Клиентите отбелязват в своите отзиви, че хранта е приготвена много вкусно, обслужването е много добро, а изборът от коктейли е впечатлчващ. Те препоръчват на хората, които желаят да вечерят там да направят резервация, тъй като местата не са много и често няма свободни маси. 

Fish Restaurant Levant Beach

 ресторант в елените

Заведението очарова с приятна атмосфера и прекрасна гледка към морето. В менюто му има изобилие от риба и морски деликатеси. Интериора е решен в бяло с малки цветни декорации. Има и втори етаж, който работи вечер, за истинско романтично усещане. 

 Как да стигнем до Елените?

Кола: До Елените от София може да стигнете с автомобил, като следвате маршрута: София – Стара Загора – Сливен – Бургас –  Елените. Ако пътувате от северна или южна България се движете в посока Бургас, от там - към Слънчев бряг и следвайте табелите, за да стигнете до курорта.

Самолет: Най-близкото летище е това в Бургас. От там до Елените може да се стигне с такси, автомобил под наем или автобус от града. Другият вариант е да се стигне с автобус до Слънчев бряг и от там с такси да се пристигне в селището.

Автобус: Всеки ден пътува автобус от Бургас за Елените, като някои от линиите минават през Равда или през Слънчев бряг. Обратно от Елените към Бургас също пътуват редовно автобуси през летния сезон, като някои от линиите минават през Несебър, Слънчев бряг или през Равда. Иначе от курортното селище може да се пътува за: София, Пловдив, Сливен, Хасково, В.Търново, Ст.Загора, Обзор, Варна, Ямбол, Плевен, Шумен и други градове.

 Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева