Нов домв друг град може да се наложи да се търси, когато имате наистина неустоимо предложение за работа или искате да смените климата, перспективите, компанията или всичко, което ви заобикаля в момента.

Цялото търсене на апартамент в нов град не е лесно и може да се наложи да преживеете истински кошмар, докато откриете своя мечтан дом. Само по себе си преместването в ново населено място е свързано с много организация и стрес, както и разходи, но има начини нещата да се улеснят.

Тъй като няма начин просто да скочите в колата и да срещнете на пътя някой брокер или наемодател, без да се налага да правите нищо или да загубите малко време и пари, ето някои ключови съвети за оцеляване по време на търсенето, оглеждането и подписването на договор за наем на нов дом.

как да намерим нов дом в друг град

  • Не търсете ново жилище само в сайтовете на брокерите на недвижими имоти

Макар, че използването на помощ по време на лов за апартамент в нов град от страна на брокерите се очаква да бъде основно, услугите им могат да се окажат наистина скъпи. Като начало може да разчитате на помощта на интернет, докато на намерите агенция за недвижими имоти, в която услугите са без такси или с ниски и приемливи за вас цени.

В много големи градове има сайтове с обяви за местните квартири, където можете да откриете идеалния за вас отдаван под наем апартамент без посредник. Би било полезно да сте наясно с цените на квартирите според големината, състоянието им и района, в който се намират, за да прецените с кое от условията ще можете да направите компромис и кое е с приоритет за вас. Ако не разполагате с личен автомобил, например, близостта до местоработата или до някоя спирка на градския транспорт би била фактор в избора ви на място, което да наричате свой нов дом.

как да намерим нов дом в друг град

  • Направете всичките си огледи с едно пътуване

Ако се опитвате да не правите излишни разходи, организирайте огледите си в един ден. Направете пътуване, което ще ви помогне лично да видите потенциалното си ново жилище, да проучите квартала и да разпитате лице в лице за всичко, което ви интересува.

Макар, че хората понякога се доверяват на интуицията си и разчитат, че могат да направят избор по снимки и описание, това не е препоръчително. От една страна чуждото описание и красиво или грозно направените снимки могат да се окажат подвеждащи, а от друга - не е разумно да се слагат "всички яйца в една кошница". Списъкът ви за оглед на апартаментитрябва да съдържа поне няколко варианта и сами ще установите, че колкото повече оглеждате, толкова по-ясна представа ще придобиете за идеалното място, което искате да наемете.

как да намерим нов дом в друг град

  • Поискайте помощ от приятели или роднини

Ако имате близки, които живеят в града, в който ще се местите и вие, не забравяйте да се обърнете към тях за съвет или за помощ. Има голяма вероятност да знаят непознати за вас източници, които да ви помогнат с намирането на нов дом. Ако им имате доверие и е удобно дори може да ги помолите да направят няколко огледа вместо вас и да ви изпратят снимки и впечатленията си, за да не се налага да пътувате. С помощта на съвременните технологии дори може да направите безплатно обаждане с видео връзка, за да имате възможност сами да разглеждате от разстояние онова, което ви показват. Разбира се, не трябва накрая да забравяте да им благодарите за услугата, например под формата на вечеря в любимия им ресторант.

как да намерим нов дом в друг град

  • Използвайте Google Maps

Когато нямате възможност да разгледате новия град лично, може да получите визуална представа за него или за квартала, в който сте си харесали дом, като използвате Google Maps. Ако до сега не сте го правили ще останете възхитени от възможностите на това приложение и опцията му за street view. Напишете в адресния ред мястото, което бихте искали да видите, докато седите на компютъра си и само за миг ще се пренесете на него, ще разглеждате улиците и забележителностите.

как да намерим нов дом в друг град

  • Възползвайте се от преимуществата на социалните медии

С използването на социална медия ще имат възможността да откриете много информация за новия си квартал, като например къде разпускат жителите му и какви условия за занимания и активни дейности има там. Ще успеете да прочетете различни коментари, да се възползвате от geotag в Instagram, за да проучите кварталите, които обмисляте да посетите и да видите снимките, които разни хора са си направили там. Това би могло да ви бъде полезно, ако се колебаете между множество апартаменти в различни части на града.

как да намерим нов дом в друг град

  • Не се натоварвайте прекалено

Търсенето на апартамент дори и в настоящият град, в който живеете, би ви затруднило, какво остава за непознат, който се намира в друга част на страната. Може да се окаже, че ще откриете желания нов дом още в началото на търсенето, но също така има вероятност нещата да се проточат със седмици.

Когато не разполагате с достатъчно време за отлагане и изчакване, може да направите компромис и да наемете жилище с малки пространства, където да отседнете за начало. След като се настаните в него се постарайте нищо да не ви попречи да продължите с търсенето и да опознаете обстановката на местно ниво. Тогава процесът на търсене на подходящо жилище ще бъде много по-малко стресиращ и предизвикателен.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева