Бяла е курортен черноморски град, който се намира в североизточната част на страната. Населеното място е разположено на границата между областите на Бургас и Варна, а отдалечеността му от двата морски града е почти еднакво (около 60 км).  Може да се каже, че играе ролята на своеобразна граница между южното и северното Черноморие. Според административно-териториалното деление на района спада към Варненска област, макар да е стопански и административен център на Община Бяла.  Най-близкият до него град е Обзор, който е разположен на 5 км от Бяла.

 В тази статия ще разгледаме: 

Бяла

Личен архив/Flat.bg

Източните склонове на Камчийска планина попадат в хълмистия релеф на северната и западната част на границите на Общината. Склоновете се спускат плавно към морето, а бреговата ивица съчетава плаж с пясъчни дюни, скалист бряг и малки заливи. Общата дължина на плажните ивици надхвърля 6200 метра, като повечето от плажовете са с югоизточна, източна и североизточна експозиция. Именно белите брегове са дали името на това красиво място.

Какво да очакваме в Бяла

Туризмът и земеделието са основните дейности на местното население, но като цяло икономическата активност в Бяла не е особено висока. Около града има лозя, а на територията на общината функционират няколко фабрики с различен предмет на дейност. Мястото е известно с лозарските традиции и с производството на ароматното вино от гроздовия сорт "Димят".

Забелязва се удължаване на туристическия сезон през последните години, тъй като летният туризъм привлича все повече посетители в Бяла. Развитата мрежа от места за настаняване предлага възможност на гостите на града да отседнат в места, започващи от частни домове през малки семейни хотели и достигащи до три-звездни затворени хотелски комплекси.

Език: Българският е основният език за общуване в Бяла, но част от местното население може да говори и разбира руски език.

Валути: Левът е основната разплащателна валута в града.

Климат: Умерено-континенталният климат предопределя лятото да бъде горещо, а зимата - студена. Като цяло съчетаването на планински и морски климат прави Бяла едно чудесно място за отдих.

Времето в Бяла в момента

Времето в БЯЛА 7 дневна прогноза за времето

Студен сезон: От октомври до април.

Топъл сезон:   От началото на месец май  до септември.

Кога да посетим Бяла

Плажната ивица на Бяла е една от най-чистите по българското Черноморие и това обяснява желанието на туристите да прекарват летните си ваканции в града. Достатъчната му отдалеченост от големите административни градове Варна и Бургас има своите предимства както за чистотата на водата в района, така и на въздуха. Брегът е стръмен и разчленен, което му придава доза атрактивност.

Бяла

Личен архив/Flat.bg

През зимата градът остава тих и спокоен. С приключването на активния сезон затварят голяма част от летните обекти като капанчета на плажа, барове, кафенета и магазини. Глъчката утихва в очакване на следващото лято.

Опознаване на Бяла

Резултатите от подводните археологически проучвания свидетелстват, че около  VІ в. пр. н. е. в околностите на залива на нос Свети Атанас е възникнало първото селище в района.  То се е намирало до известна римска пътна станция с римска крепост около него. Откритата късноантична  крепост, изградена при византийските императори Анастасий I и Юстиниан I,  е била част от голяма военно-отбранителна система. Преди изграждането на крепостта в района на носа е съществувало римско селище, но най-интересният обект, открит по тези земи, е раннохристиянската базилика, която датира от V век.

Плаж Бяла

Личен архив/Flat.bg

Районът на днешния град влиза в границите му още от основаването на Първото българско царство. Благоустрояването на селището започва късно - едва след Втората световна война. Към средата на XIX век трудовата повинност се влага в изграждането на водоснабдяване и електрификация, мостове и пътна мрежа, озеленяване, строеж на училище, читалище и други обществени сгради. През 70-те години се оформя нов център, открити са детска градина и аптека, пощата е преустроена и се започва строителството на поликлиника. Населеното място получава статут на град в началото на септември 1984 г.

Бяла днес

Град Бяла е разположен на брега на Черно море. Той е сравнително спокоен и предлага на своите посетители възможност за една пълноценна лятна почивка. Плаж Бяла представлява красива, дълга и широка пясъчна ивица, където морската вода е кристално чиста и чудесна за къпане. Плажът разполага както с платени чадъри и шезлонги, така и със свободна зона. На него има изградени открити летни заведения и барове, а за безопасността на туристите се грижат спасители.

бяла

Личен архив/Flat.bg

Курортният град се развива с бързи темпове, като застрояването на крайбрежието с нови хотели се извършва  с природосъобразни темпове. Видът на населеното място се облагородява без да губи облика си на място за почивка.

град бяла

Личен архив/Flat.bg

Градският стадион се превърна в една модерна и многофункционална спортна база, а реставрирания и интересен археологически обект - старата антична крепост при нос Свети Атанас - се посещава от десетки хиляди български и чуждестранни туристи всяка година. В Бяла почти всеки ден се провеждат най-различни културни мероприятия през летния сезон.

Забележителности в Бяла 

Интересни и ценни за българската и световната археология движими и недвижими паметници и културни ценности са открити през последните години на територията на Бяла. В града има изградени два храма - „Света Преподобна Мъченица Параскева“, която е най-старата църква и съществува и до днес, и Църквата „Свето Успение Богородично“ - изградена върху останките на предходната, построена през 1876 г., носеща същото име.

През 2013 г. в Община Бяла приключи мащабният проект по консервацията, реставрацията, експонирането и социализацията на „Античното селище и Късноантичната крепост на нос „Свети Атанас“. По проектът са реставрирани и консервирани три важни сгради – баптистерий, винарна и раннохристиянска базилика. Винарната е от късния античен период и е единствената в България. На снимката по-долу можете да видите част от раннохристиянската базилика.

Антична крепост Бяла

Личен архив/Flat.bg

Палео-геоложкият обект Белите скали е разположен между устието на  Бялата река и северната страна на централния плаж. Този природен и геоложки феномен е ценен обект от висока научна и екологична стойност. Строежът му е рядко срещан и е съставен от силно дислоцирани и с ненарушени интервали последователно напластявани слоеве светлосиви варовици с високо съдържание на глина.

На 21 май, когато е денят на Св. Св. Константин и Елена, се провежда традиционният за град Бяла събор. Ако сте там по това време, не го пропускайте.

Всяка година в края на юни се провежда Националният събор на читалищата на площад „Европа“. В съборът се включват представители на всички региони и области, облечени в характерните за тях носии.

Танцовият фестивал „Танци край морето“ е събитие, което се организира всяко лято с цел да се стимулират и популяризират детските танцови състави от всички жанрове, което традиционно се провежда през месец юни.

През юли ежегодно се провежда едно от най-големите спортни събития за Общината – Турнир по плажен волейбол „Бяла Опън“ (Byala Open). В съревнованието се включват спортисти от различни страни,а основната цел на събитието е да популяризира спортните дейности и активния начин на живот сред подрастващите.

 Забележителности около Бяла

Ето няколко интересни забележителности, които може да искате да посетите, докато сте на територията на града с посоченото разстояние до тях:

  • Ранно-християнската базилика в най-източната част на нос Свети Атанас - 2,5 км.
  • Къмпинг "Луна"  между град Бяла и Обзор - 4 км.
  • Плаж "Кара дере"  между град Бяла и село Горица - 4,5 км.
  • Къмпинг "Зора" в североизточната част на Обзор - 5,5 км.
  • Екопътека "Калето" - 6 км.
  • Зоологическа градина в село Горица - 7 км.
  • Плаж "Шкорпиловци" - 9,5 км.
  • Къмпинг, плаж и Защитената местност "Иракли" - 19 км.
  • Резерват Камчия - 33 км.
  • Водопад Орлов камък на река Армера до село Горен Чифлик - 17 км.
  • Защитената местност "Лонгоза" - 17 км.
  • Увеселителен парк "Хепи Ленд" - 17 км.
  • Емонският манастир "Свети Николай Мираклийски"  край село Емона - 18 км.
  • Нос Емине - 25 км.
  • Комплекс Елените - 47 км.
  • Слънчев бряг - 40 км.
  • Несебър - 48 км.

Хотел Бяла - Къде да отседнем

 За да улесним вашето търсене на хотел в Бяла, сме селектирали следните места за наставяне. Избрали сме ги според тяхната оценка от посетителите, съотношението между цена и качество и тяхната локация.

Бяла Клиф Апартментс

 Хотел Бяла

 

 Този комплекс се намира на първа линия с прекрасна гледка към морето. Предлага безплатен паркинг, летищен трансфер, семейни стаи, басейн. Гостите го оценяват високо и го определят като спокойно и прекрасно място за почивка. 

Хотел Жасмин 

хотел жасмин

 

Хотел Жасмин се намира на 200 метра от плажа на Бяла. Разполага с открит басейн, ресторант, безплатен частен паркинг и безплатен Wifi. Гостите на хотела отбелязват в своите ревюта, че мястото е много спокойно, с приветлив персонал и приятна атмосфера.

Byala Beach Resort Apartments

Бяла хотел

Този апартхотел е разположен върху скала, с иневероятен изглед към морето. Разполага с :

  • 2 басейна
  • Фитнес
  • Спа и Уелнес център
  • Безплатен паркинг
  • Бар

Гостите оценяват престоя си на това място високо и го препоръчват за незабравима почивка.

Ресторанти в Бяла - Къде да Хапнем

Според оценката им и ревютата, оставени за тях в Google, ви предлагаме да посетите тези ресторанти:

Механа "Воденицата"

Тихо и спокойно място без силна музика, което е добър избор за вечеря. Подходящо е за семейни тържества и партита. Допускат се домашни любимци.

Ресторант Посейдон Рибен

Мястото предлага чудесна гледка към морето и много вкусно приготвени ястия. Един от малкото истински рибни ресторанти, с прекрасна кухня и голямо разнообразие на рибни вкусотии.

Как да стигнем до Бяла

Кола: През община Бяла преминава частично два пътя от Републиканската пътна мрежа на България.

Самолет: Летище Варна се намира в близост до града. От него може да се стигне с такси, автобус или автомобил под наем до Бяла.

Автобус: Ежедневно пътуват автобуси за Бяла от Варна.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева