Старосел е южно българско село в община Хисаря, придобило световна известност заради откритите в близост до него антични тракийски гробници и храмове. Селото с най-голямо землище в Пловдивска област е разположено под южните склонове на Същинска Средна гора. Меките планински склонове, преминаващи постепенно на юг в Горнотракийската низина формират релефа на района. Достойнствата на този благодатен край са неговите лозя и минерални извори, чудната природа на границата между планината и равнината, а също така мекият и приятен за живот климат.

Старосел

В тази статия ще намерите информация за:

Старосел - Какво да очакваме?

Алексица и Фенера са най-високите върхове на Средна гора в околностите на Старосел. През селото  минава река Пясъчник,  вливаща се в най-големия за района  язовир, носещ нейното име.

Виното е било основна част в орфическите ритуали. Именно чрез вино и огън  жреците са гадаели какво ще се случи в бъдещето. Под знака на гроздовата напитка са минавали и шумните тържества в чест на бог Дионис. Популярното от Старосел вино съчетава по чудесен начин комбинацията от многовековна традиция и качествено съвременно оборудване, което дава отличния резултат, любим на хиляди българи. В разположената в сърцето на комплекса винарна Старосел майсторите винари се стремят да поставят стандарта на премиум и супер премиум вина в страната.

Старосел

Език: Българският език се използва предимно за общуване в селото, а местното население  използва и диалектна форма. В автентичния комплекс Старосел за винен и спа туризъм обслужващият персонал може да общува с чуждестранните гости на английски и на руски език.

Климат: Климатът в Старосел има преходен характер. Средноевропейският континентален климат взима превес в някои години, докато в други преобладава субтропичното влияние на Средиземноморието. Пролетта е ранна и топла, а лятото се характеризира с високи температури през  юли и август, придружени с ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, приятна и топла. Поради влиянието на топлите въздушни маси от юг, които се задържат от старопланинския масив и ридовете на Средна гора, зимата  е топла и мека. Снежната покривка се задържа средно по 27 дни в годината и е със средна дебелина около 5 см. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 0С.

Времето в Старосел

Студен сезон:  октомври-април

Топъл сезон: май-септември

Кога да посетим Старосел?

Зимната приказка през студените месеци е живописна в района на Старосел. Топлите камини, спа центърът с вътрешно и външно джакузи, сауна и парна баня, закрития басейн с топла минерална вода, винения тур и уникалната архитектура са причината мястото да се радва на интереса на посетителите си през зимата.

Лятото с тучните ливади, прохладния планински въздух и условията за съчетаване на почивката с насладата за сетивата, която предоставят както заобикалящата природа, така и спа-комплексът, са причината много хора да предпочитат да посещават мястото през топлите месеци на годината.

Старосел хотел

Опознаване на Старосел

За древни поселения отпреди 7 – 8 хилядолетия свидетелстват археологическите находки в района на селото. Древно тракийско селище с могъщи племенни вождове и богата местна аристокрация  е било разположено в земите през V век пр.н.е.

Преди въстанието населеното място  било важен стопански център в района с пазар за едър рогат добитък. Населението взема масово участие в Априлското въстание, но дава много жертви. Част от жителите се изселват в северна България, а други започват да изграждат селото наново на 3 км надолу от реката, като му дават името Ески ени кьой (което значи Старо Ново село – на старото място построено ново село), а това му название остава до 1930-те години, когато е преименувано на настоящето Старосел.

В района на Старосел са съсредоточени множество различни обекти на древнотракийския политически и религиозен живот. Тук са открити шест храма, пет от които уникални, както и свидетелства за няколко богати царски погребения и кромлех. Храмът на “Четиньова могила” е най-големият тракийски храм, открит до момента.

Старосел днес

Старосел

Селото привлича ежегодно туристи с най-различни интереси със своите природни забележителности, богато историческо, културно и археологическо наследство. Любителите на историята на древните траки, ценителите на прочутото местно вино и привържениците на СПА туризма и лековитата минерална вода ще открият по нещо за себе си тук. Макар да няма много на брои и разнообразни в Старосел хотели, комплексът и къщата за гости могат да настанят всички желаещи да отседнат в това чисто и спокойно място.

Старосел хотел 

Старосел 

 Ако комплекс Старосел ви харесва, съветваме да направите резервация за исканите от вас дати по-рано, тъй като често няма свободни места за месец напред. Можете да го направите като кликнете на бутона по-долу.

 

Забележителности в  Старосел 

Най-големият открит тракийски царски комплекс с мавзолей, открит през 2000 г. е Тракийският култов комплекс в „Четиньовата могила“, който е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Внушителната сграда на Гробницата-хероон впечатлява с каменните си блокове, парадното стълбище с коридор и култова площадка.  Плочи с пластична и цветна украса очертават входа. Вътрешното помещение представлява огромна кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино, а при разкопките вътре са открити съдове за пиене на вино и цедилки.

В единствената гробница-хероон в Тракия с колонада - могила "Хоризонт" са намерени сребърни и златни предмети. Освен нея  в района около Старосел има още 9 могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса, които за съжаление не са отворени за посещения.

На 20 км северно от могилите в Старосел, в Средна гора и на 9 км от селото, се намира тракийският архитектурен комплекс от V-IV в. пр. Хр. „Кози грамади“, включващ  царска резиденция с няколко монументални сгради, опасана с крепостна стена в квадров градеж.

Всяка година на Спасовден в местността „Манастира" се провежда местният събор, а на 2 юни е традиционният събор на селото.

 Има два туристически маршрута, по които посетителите на селото обичат да преминават.

Единият, наречен "Свещените ловни полета на тракийските царе“ започва от Старосел и минава през почивна станция „Бяло камене“, до хижите „Чивира“, „Фенера“и стига до град  до Хисар;

Другият е наречен „Старият римски път“ , започващ от Старосел, минаващ през почивна станция „Бяло камене“, хижите „Чивира“, „Барикадите“, „Бунтовна“ и стигащ до село Кръстевич.

Забележителности около Старосел

Може да посетите следните места:

  • Защитена местност „Барикадите“ - на границата на Старосел и град Копривщица
  • Защитена местност „Чивира“
  • Скален мегалит Момини камъни - 3 км.
  • Кромлех Чолакова могила  край с. Старо Железаре - 9,5 км
  • Язовир Пясъчник - 10 км
  • Хисаря - 15 км.
  • Стрелча - 20 км.
  • Копривщица - 23 км.

Къде да Хапнем в Старосел

Старосел ресторант

Комплекс "Старосел" разполага с три прекрасни ресторанта с различен тип кухня. Атмосферата и в трите заведения е в унисон с автентичния "староселски" стил, а кухнята е истинска радост за сетивата.

Ресторант "Старосел"

Разположени на два етажа и лятна градина с изглед към външния минерален басейн, ресторантът с неповторим интериор от дърво и камък предлага характерни за българската кухня ястия и прясно изпечен хляб от лимец.

Ресторант "Тероар"

Съчетаващ изисканата обстановка с мекия цвят на дървото, ресторантът предлага подбрани гурме ястия от българската и европейската кухня, хляб и пици на пещ, както и  различни ястия на BBQ BIG GREEN EGG барбекю, вдъхновено от древна японска техника за печене в глинен съд във форма на яйце, познато като “kamadu”

Как да стигнем до  Старосел?

Кола:  Селото е разположено под южните склонове на Същинска Средна гора и се намира на по-малко от 1 час път от Пловдив и на 2 часа път от София. Ако пътувате от източна България поемете по Автомагистрала "Тракия".

Самолет: От летищата в София, Бургас или Варна може да се стигне до Старосел с автобус или автомобил под наем.

Автобус: От София, Пловдив и Хисаря има редовни автобуси до селото.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева