Пловдив се намира на двата бряга на река Марица, в подножията на шест сиенитни хълма в Горнотракийската низина. Вторият по големина град в страната ни е управленски център на едноименните община Пловдив и Пловдивска област, както и на общините Марица и Родопи. Наричаният още Градът под тепетата е най-голямото стопанско ядро на централния район на Южна България. Тук има подходящи условия за планински, екологичен, ловен, риболовен, религиозен, бизнес и винен туризъм, които привличат целогодишно български и чуждестранни посетители. Туристическата инфраструктура е добре разработена и многобройните хотели в Пловдив отговарят на всички съвременни изисквания и стандарти за качествен отдих.

 Plovdiv-amfiteatar-rimski-antichen-teatar

В тази статия ще намерите информация за града, разделена на сектори: 

Plovdiv-antichen-stadion-centar

Пловдив - Какво да очакваме?

Като втори по големина град в държавата, Пловдив е най-динамично развиващият се център в южната й част. Добре развитата многопрофилна индустрия, услугите, туризма и информационните технологии поддържат стабилно икономиката му. Реката го разделя по естествен начин на северна и на южна част, а територията на града е разделена на шест района. Алувиалната низина, която представлява пловдивското поле, е оградено от Средна гора на север и с Чирпанските възвишения на изток.

plovdiv-nebet-tepe

 

Близките Велинград, Хисаря, Баня и Наречен - добре известни дестинации за балнеоложки туризъм, многобройните църкви и манастири в Родопите и в подножието на Стара планина - за религиозен туризъм, както и зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско правят Пловдив  подходяща отправна точка за пътуване из района.

Език: Българският език се говори предимно в града.

Валути:  Навсякъде  в Пловдив може да се плати с български левове. На много места се приемат кредитни карти.

 Plovdiv-mol-magazin

Времето в Пловдив

7 дневна прогноза - ПЛОВДИВ Времето във ПЛОВДИВ

Климатът на Пловдив се влияе от преходно-континенталния климат на региона. Средната годишна температура тук е 12,3 °С, като средната минимална през зимата е 6,5 °С, а средната максимална през лятото е 30,3 °С. Годишната сума на валежите е средно 540 mm, а преобладаващите ветрове са слабите със скорост до 1 m/s. През по-хладните месеци на годината се образуват мъгли. Височина на снежната покривка е средно между 2 и 4 см, а средната й продължителност - около 33 дни.

Студен сезон: Ноември-Март

Топъл сезон:  Май-Септември

Plovdiv-djumaq-djamiq

 

Кога да посетим Пловдив?

Красивите природни и архитектурни забележителности в Пловдив са достъпни по всяко време на годината. За разлика от курортните градове, които са привлекателни за туристите само през лятото или само през зимата, градът под тепетата може да посреща гости без ограничения. Клубовете, нощните заведения, баровете и ресторантите са отворени през цялата година, а културният календар е запълнен със събития както през топлите, така и през студените месеци.

 Plovdiv-mejdunaroden-panair-sgrada

 

Опознаване на Пловдив

Наскоро Пловдив бе обявен за най-старият град в Европа с множество културни, археологически, исторически и природни забележителности. на територията му. Историята на града е изключително богата и интересна, като датира отпреди 8000 години. Богатото му културно наследство почива върху останките на многото предишни селища, обитавани от оставилите следи в културните пластове и градежи на населеното място народи. От VI век пр.н.е. по време на неолитната епоха започва заселването на земите му, като през IV-III век пр.н.е. по времето на каменно-медната епоха поселението продължава да съществува. Древни паметници като античния театърагората, римския одеон,  римския стадионкъсноантична сграда „Ейрене“епископската базилика и други са запазени и консервирани като свидетелства за отминалото време, бита, културата и начина на живот на местното население.

Plovdiv-antichen-teatar-na-filipopol-rimski-amfiteatar

Пловдив днес

Пловдив бе избран за европейска столица на културата за 2019 година, а девизът му е „Древен и вечен“. Градът е седалище на Пловдивската епархия на Българска православна църква, а в него има еврейска и мюсюлманска  общности с храмове на всички религии. Пловдивските тепета са обявени за природно-защитени територии. Те са: Сахат тепе (тепето с часовниковата кула), Бунарджик (тепето на изворите) и Джендем тепе (тепето на духовете).

 plovdiv-panorama-tepeta

Като един от най-значимите икономически центрове в страната с централно географско местоположение и добра инфраструктура, Пловдив и областта му произвеждат около 8,0% от брутния ни вътрешен продукт. Преработващата промишленосттърговиятатранспортакомуникациите и туризма са традиционно развити. Като един от важните транспортни центрове в страната градът има добре развита система от първокласни пътища, железопътна мрежа и международно летище. В Пловдив като културна столица на страната е развита много добре и културно-просветната дейност. Освен множество висши учебни заведения, в Пловдив има Държавна опера, Драматичен театър, Градски дом на културата, Градска художествена галерия, Летен театър, културен център "ТракАрт" , читалища, библиотека и други.

 Plovdiv-obshtina-sgrada

Спортен комплекс "Пловдив" е най-големият спортен център в страната. Освен него градът разполага с най-голямата гребна база на Балканите, с  мултифункционална спортна зала, изпълняваща функцията на покрит колодрум, концертна зала, спортна зала и  място за множество социални мероприятия и прояви, както и със стадиони, картинг-писта, воден комплекс и спортни зали.

 Plovdiv-rimski-amfiteatar-antichen-teatar-filipopol

 

Забележителности в Пловдив  

Античният град е запазил и до днес исторически и културни забележителности като античния театър, римския одеон, римския форум, античния стадион, Археологически комплекс „Ейрене“ и останките на хълма Небет тепе. Интерес за посетителите на града представляват също историческия, природонаучния, педагогическия, археологическия и регионалния етнографски музей, както и музеят на авиацията.

Построеният в края на I век Античен театър е разположен в естествената седловина между Таксим тепе и Джамбаз тепе. Той се счита за най-голямото сред постиженията в областта на реставрацията на античните паметници в страната. В него се провеждат понастоящем редица културни прояви като Международният фолклорен фестивал и Верди фестивал.

Plovdiv-stariqt-grad-reservat-starinen-plovdivska-kashta

 

В архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ могат да се видят възрожденски къщи на два ката, от дървена скелетна конструкция с пълнеж от кирпич или от тънки плоски печени тухли от глина. От криволичещите улички на Стария Пловдив по стръмнините на трите тепета с многоцветно изписани отвън и отвътре постройки и множество църкви се разкриват красиви гледки.

Единственият по рода си „квартал на творческите индустрии“ в страната - арт-квартал Капана - е културно и занаятчийско средище с пешеходна зона в централната част на града.

Plovdiv-peeshtite-fontani

Пеещите фонтани представят модерен мултимедиен спектакъл на гостите и на жителите на града. С падането на мрака те се осветяват и зазвучава приятна музика, в ритъм с която се променят цветовете и ритъма на водните струи.

През цялата година тук се провеждат музикални, арт и културно-битови фестивали, концерти и форуми. Множество културни прояви като международния панаир, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив", международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“ и могат да се посетят в града.

На територията на града има разположени паркове и градини за обществено ползване и разходки: Парк „Отдих и култура“, Парк „Лаута“, Парк „Рибница“, Ботаническата градина и „Цар-Симеонова градина“.

Plovdiv-park

 

Забележителности около Пловдив

Други места в района и разстояние до други градове в страната:

Хисаря - 39 км

Девин - 55 км

Смолян - 63 км

Априлци - 78 км

Троян - 81 км

Велико Търново - 128 км

София - 132 км

Бургас - 228 км

Варна - 285 км

 Plovdiv-nacionalna-targovska-gimnaziq


Съвети при пътуване в Пловдив

* Такси: Няколко таксиметрови компании предлагат услугите си в града.

* Разходка или колело: Добре развитата велосипедна мрежа, с която разполага градът обхваща голяма част от градските райони. Изградените велосипедни алеи са с обща дължина над 60 km, като това поставя града на първо място в страната с най-много велоалеи с 690 велостоянки.

Хотели в Пловдив - Къде да отседнем?

 Вижте нашия подбор за хотели в Пловдив, ако все още не сте избрали място за престой: 

Парк и СПА хотел Марково

Хотел Пловдив

 Хотел Марково се намира в тихия и спокоен жилищен квартал на Пловдив - Марково, на 6 км. от центъра на града. Стаите предлагат страхотна гледка, интериор и много още. Ако решите да отседнете там на ваше разположение ще имате няколко басейна, голям СПА център, превъзходна закуска. Гостите му дават много висока оценка в сайтовете за резервации. 

Landmark Creek Hotel & SPA 

Ландмарк хотел Пловдив 

Забележителна гледка и спокойствие са едни от предимствата на този хотел. Той предлага на своите гости комфорт, чистота, вкусна закуска и добро обслужване.Както и СПА център, басейн и безплатен паркинг. Намира се на 6,5 км от Международния Пловдивски панаир. Гостите са очаровани от хотела и му оставят високи оценки. 

Хотел Антик

Пловдив Хотел

Хотел Антик се намира  в центъра на града. Гостите отбелязват в своите ревюта отпускаща и приятна атмосфера, добро местоположение и любезен персонал. Както и безплатен частен паркинг на ваше разположение. 

Къде да хапнем?

В Пловдив има изобилие от места за хапване. Препоръчваме тези двете, които са получили най-много позитивни ревюта от своите посетители в Гугъл:

Ресторант "Хемингуей"

Приятна, стилна и уютна обстановка, приготвени с вкус ястия от високо качество, отлични коктейли, перфектно обслужване.

На реката "Джъмп"

Ресторантът се намира под пешеходния мост на река Марица. Предлага уникална гледка, разнообразно меню и добре поддържана лятна градина. Препоръчително е да се направи резервация преди да се посети.

Plovdiv-rimski-odeon-ruini

Как да стигнем до Пловдив?

Кола: Автомагистрала Тракия свързва Пловдив със София.

Самолет: Летище Пловдив се намира на 12 км югоизточно от града.

Автобус: В Пловдив има 3 автогари: автогара „Север“, автогара „Юг“ и автогара „Родопи“. Директни автобусни линии до града имат повече от 80 населени места в страната.

Влак: По линията от София до Пловдив може да се пътува с директен експресен или бърз влак. Влаковете, пътуващи от София до Бургас и от София до Свиленград също спират на жп гара Пловдив. Други градове, които имат директна железопътна връзка с града са: Хисаря, Панагюрище, Карлово, Асеновград, Пещера.

 Plovdiv-dom-na-kulturata

 Plovdiv-ramada-trimoncium

  Plovdiv-stariq-grad-reservat-arhitektura-plovdivska-kashta

 

Снимки: личен архив

Автор: Габриела Тодорова