Екопътеки в България, които съчетават приятната разходка на чист въздух сред природата с красиви пейзажи, има много. Всяка отделна екопътека минава през различен маршрут, по който могат да се видят различни забележителности, а също така и различна категоризация по степен на трудност и състояние. Някой от тях са подходящи за начинаещи, а други за напреднали в обходите туристи. Ето кои са най-популярните еко пътеки в страната: 

 Екопътека Бяла река

Еко пътека Бяла река

 Една от най-стабилните и добре направените е екопътека Бяла река, която се намира на около 6 километра северно от Калофер. Пешеходният маршрут започва от така наречения Бивак Бяла река, а началото на екопътеката се вижда малко след него. Тя е добре обозначена с оказващи посоката стрелки и оборудвана с информационни табла. Целият маршрут се изминава за около 90 минути, като има няколко обособени места за отдих.

Живописният кръгов маршрут, описващ осморка около реката, се движи в ждрелото на Бяла река под резерват Джендема. Чистият планински въздух, изкачването нагоре и надолу по скалните форми на каньона, бързеите в теснините и гледката към няколко водопада и контактът с природата създават едно незабравимо усещане за всеки пътешественик, който търси тишина, хармония и нови усещания. Маршрутът има и по-кратък вариант, който отнема по-малко от час и включва първия кръг на осморката и водопадите. 

Еко пътека Бели Искър 

Еко пътека Бели Искър

Маршрутът на добре поддържаната екопътека Бели Искър в Рила криволичи в дефилето на река Бели Искър над град Самоков, в непосредствена близост до Национален парк Рила. Започва  на 3.9 километра след село Бели Искър, а в началото на пътеката има обширен паркинг в дясно от шосето и указващи табелки. Добре обозначената екопътека е с дължина от около 7 км.

Тя е добра опция за лека и приятна разходка сред природата с възможности за пикник най-вече през пролетта и лятото. Минаващият предимно в сенките на дефилето маршрут е допълнен със струящата от реката прохлада и е оборудван с множество дървени мостчета над реката и обособени зони за отдих. Пътеката в началото  се движи срещу течението на реката, а след стигането до един заслон се връща по течението и обособява кръгов маршрут

 Екопътека Струилица

Еко пътека Струилица 

 Живописната екопътека Струилица започва на около 3 километра западно от центъра на Девин, като отправната й точка е мостът над река Девинска. На паркинга на спа-комплекс "Струилица" има информационни табелки с указания. Общата дължина на маршрута е нас 4 километра, а обхождането му отнема около 2-3 часа. Екопътека Девин преминава последователно през местностите Струилица, Калето и Лъката, затова често е наричана пътека Струилица-Калето-ЛъкатаПри рекичката, която се влива в река Девинска зад каменната къщичка започва пътеката, водеща към най-високият в Родопите водопад Самодивско пръскало.

Качването до него по тясната и хлъзгава пътека, на места с прокопани в пръстта стълби, а другаде укрепена с дървета, отнема около 15 минути. Маркираната пътека, която се изкачва нагоре до местността Калето, започва от другата страна на рекичката, след мостчето. Около 20 минути след началото й, тя се разделя на две. Пътят вляво и нагоре води към Калето, а този напред към ръба на хребет, откъдето се открива панорамна гледка към водопада в целия му ръст с двата му пада. Над водните падове се открива красива гледка към извисяващите се над тях три хълма.

 След изкачването за около 25 минути от беседката до Калето етапът завършва отгоре на хълма, където има поставена стрелка-табелка с надпис „м. Калето - 1200 м“, след която пътеката продължава надолу към местността Лъката. От там се разкриват панорамни гледки към река Девинска, няколко високи хълма и водопада. Пътят в ляво от табелката води към останки от старинна крепост. Пътеката към Лъката е с дължина около 800 метра и се изминава за около 20 минути. Точно преди местността по стабилен дървен мост се пресича реката.

От беседката в Лъката има пътека, която след 10-минутен преход води към Мечешкия водопад. Последният етап от прехода по екопътека Струилица минава живописно по дървени мостчета покрай единия и покрай другия бряг на река Девинска, която е прокопала тесен и красив каньон.

 Вазовата Екопътека

Еко пътека

Вазовата екопътека се намира в Искърското дефиле и е много добра за пешеходен туризъм. Тя свързва гара Бов със село Заселе, като върви нагоре и на места е доста стръмна. В началото на т.нар. Вазова екопътека има малко площадче. Тя е съвсем естествена в по-голямата си част, като на места има построени дървени мостчета или каменни стълби. За около 30 минути се стига до водопад Скакля.

От подножието му пътеката минава под него и след това продължава от другата му страна, като от там до платото над него се стига за около половин час. При изкачване на платото се вижда малката река Скакля, която захранва водопада. Местността и високите скали са очарователни за наблюдаване както през пролетта и есента, така и през късната есен и ранната зима.

Дяволската Екопътека

Екопътека

Дяволската екопътека в Родопите е екстремна, но предоставя възможност да се опознае красивото ждрело на река Чатак дере, да се види Буйновското ждрело и красив скрит водопад, както и да се зърне отдалеч панорамната площадка Орлово око над Буйновското ждрело, Маршрутът е кръгов, с два обособени кръга – Голям (с дължина 10,2 км) и Малък (дълъг 3,8 км) .Освен красиви гледки, т.нар. Дяволска екопътека и нейният Малък кръг предлагат и доста предизвикателства, тъй като маршрутът не е лек и е съизмерим с планински маршрут за изкачване на висок връх, поради което е необходимо да се тръгне с предвидена добра подготовка.

Най-ниската точка на екопътека Дяволската пътека се намира на 945 метра надморска височина,, а най-високата – на 1356 метра, което прави обща денивелация при слизане и качване от над 800 метра, което е доста сериозна разлика. По цялото протежение на пътеката има множество указателни табелки, които сочат както посоката, така и необходимото време, за стигане до следваща опорна точка. Има два подхода към преминаване на Малкия кръг в една от най-предизвикателните родопски екопътеки. Единият е откъм село Борино, а другия - откъм Буйновското ждрело, като и на двата има табели. Приблизителното общо време за изминаване на Малкия кръг на Дяволската пътека е 3 часа и 30 минути.

Големият кръг на екопътека Дяволската пътека започва от село Борино и се връща обратно до него. От селото се поема по шосето към началото на Малкия кръг, изминава и на поляната след дървото на Орфей се поема направо. Маршрутът се включва в асфалтовия път от Девин към Борино.

В най-ниската част на Дяволската екопътека има възможност за отдих на пейка до поредната чудесна природна гледка – малък водопад с голям каменен сипей за фон. 

 Екопътека "Искър-Панега"

Луковска екопътека

Екопътека “Искър-Панега” е лесна за преминаване и подходяща опция за всички туристи, без значение дали имат опит в минаването на екопътеки. Тя води началото си от Луковит и по своеобразен начин “свързва” реките Златна Панега и Искър, откъдето идва и името й. Наричаната още екопътека Златна панега е изключително живописна и разнообразна по цялата й дължина. По време на прехода й са налице всички компоненти, гарантиращи едно очаквано вълнуващо преживяване като красива природа, живописни естествени форми, каньони, пещери. Разходката над реката и местата за отдих допълнително гарантират приятни мигове на открито. А на края на намиращата се до Искър и Златна панега екопътека се намира величествената пещера Проходна, позната още като "Очите на Бога". 

Популярната и с названието екопътека Луковит може да се раздели на две части - първата е облагородена, а втората е напълно естествена и по-дива. Първата част от екопътека Панега е е подходяща за преминаване от семейства с деца и от любителите на барбекю сред природата. Тя е дълга около 2 км, изключително красива, добре обозначена. По време на обхода й могат да се видят млечно-синя вода, няколко дървени мостчета над реката, обособени места за отдих и множество красиви природни забележителности.

В края на маршрута в тази част се намира пещера Темна дупка, която не е благоустроена. Втората част от една от най-приятните екопътеки е за любителите на по-дългите отсечки. Трябва да се има в предвид, че не е маркирана и не е препоръчително да се преминава по нея без GPS трак. По маршрута няма източници на питейна вода, а също така и че. голяма част от нея минава изцяло на открито, поради което в горещите летни месеци е добре да се избягва преминаването й по обед. При обхождането й се стига от каньона на река Златна Панега до пещера Проходна и река Искър. Общата дължина на маршрута, е около 10 км, а откритият терен включва тучни поляни, малки горички и обработваеми ниви.

 Екопътека "Невястата"

Екопътека Невястата

Екопътека "Невястата" е дълга около 1 км и започва от самия път Смолян-Пампорово. По цялото й продължение има периодично поставени информационни табели със снимки, показващи какви са растенията и животинските обитатели в района. Една от най-късите екопътеки е подходяща за обхождане от деца, хора в напреднала възраст или без опит, защото е широка, удобна, на места с дървени парапети, беседки за отдих и без особена денивелация.

По нея има панорамни площадки, от които се виждат Смолян и околните върхове на Родопите. Първата площадка се нарича “Красива” и от нея се разкрива изумителна гледка. Следващата панорамна площадка носи названието“Невероятна”, а изкачването до края носи насладата от разкриващата се пред очите 360-градусова панорама. На една от скалите се извисява метален кръст. Екопътеката предоставя възможности за катерене по скален маршрут, които се предприемат след проведен инструктаж.

 Трънската Екопътека

Трънската екопътека

Трънската екопътека започва от паркинга с указателни табели на 2-3 км след центъра на Трън. В началото се върви по левия бряг на река Ерма, след това по дървен мост се минава на другия бряг, където има интересен тунел. След него в ляво има стръмна пътека към реката.