Крайморие е курортно селище, разположено в залив Ченгене скеле на Черно море. Териториално и административно е обособено като квартал на град Бургас, а отдалечеността му от центъра на областния град е 10 км. Намира се на 20 км от град Созопол. Мястото е подходяща дестинация за семейства с деца, които предпочитат пълноценният отдих далеч от шума на препълнените с туристи морски курорти, но въпреки уединението, което предлага като атмосфера, то може да запечата незабравими спомени у всеки посетител.

 В тази статия ще откриете:

Крайморие - Какво да очакваме?

Като крайбрежен квартал на курортен град, Крайморие предлага редица места за настаняване. В него могат да се наемат квартири, апартаменти, бунгала и хотелски стаи, в които да се отседне през лятото. Уличките са отрупани с магазинчета за сувенири, подаръци и дрехи, но не липсват и заведения за хранене. В китните ресторантчета в централната част или на плажа може да се хапне прясна морска храна, а също така и традиционна българска кухня.

Крайморие къщи

Личен архив/Flat.bg

Език: В Крайморие се говори на български език, но продавачите, сервитьорите и обслужващият персонал в хотелите говорят и разбират английски и руски език, с които могат да общуват с чуждестранните туристи.

Валути: Левовете се приемат като разплащателно средство навсякъде, а в близките бургаски банки и обменни бюра може да се обмени всяка валута. На някои места може да се плати с кредитна карта, но е препоръчително това да се уточни предварително.

Климат: Климатът в Крайморие се характеризира като влажен субтропичен с континентално и морско влияние. През лятото средната температура на въздуха е 22,7 °С . През зимата пада до 2,1 °С, но като цяло студения сезон преминава почти без сняг и по-меко, в сравнение с вътрешността на страната.

Времето в Крайморие

Времето в КРАЙМОРИЕ 7 дневна прогноза за времето

Студен сезон: Октомври - април

Топъл сезон: Юни - септември

Кога да посетим  Крайморие?

Лятото внася оживление в комплекса. Стотици туристи прииждат от страната и чужбина и отсядат тук с намерението да се насладят на една спокойна почивка, да съберат завиден ваканционен тен и да натрупат емоционални спомени, които да ги топлят през студените дни. Морето е топло, заведеният са пълни и шумни, а вечерите - дълги и запомнящи се.

През есента и пролетта морето има особен чар, слънцето гали кожата, а тихите улички и цялата атмосфера предразполагат към творческа почивка. Зимата в Крайморие не е сурова, а морето има един специфичен син нюанс, който в съчетание с безлюдния плаж създава усещане за безвремие. Комбинацията от спокойствие, романтика и аромат на море прави мястото привлекателно за посещения и извън активния сезон. Крайморие

Личен архив/Flat.bg

Опознаване на Крайморие

Преди Освобождението на България на мястото на днешния бургаски квартал е имало чифлик, носещ името Кафка. По-късно, след Освобождението, тези земи са били терен за създадения бежански лагер, в който са се подслонявали българи от Македония и Тракия.

По времето на комунизма Крайморие е било център на обработващо земеделски земи стопанство.

Преди десетилетие при археологически разкопки на близкия до квартала полуостров Форос са открити останки от античното и средновековно селище-крепост с името Форос.

Крайморие днес

Има много причини, поради които туристите избират да прекарат почивката си в най-южния квартал на Бургас. По плажната ивица и в непосредствена близост до нея през лятото работят допълнително ресторанти, сервиращи прясна морска храна, а също така плажна дискотека и лунапарк. Мястото предлага различни водни атракции и множество други забавления за своите посетители. Наскоро беше изградено пристанище в Крайморие, което можете да видите на снимката по-долу. 

Пристанището в Крайморие

Личен архив/Flat.bg

Повече за строежа на пристанището в Крайморие можете да намерите тук.

В района на Крайморие има красиви природни забележителности като остров Света Анастасия, Бургаското, Атанасовското и езерото Мандра, а също така и защитените местности Пода, Узунгерен и Ченгене скеле. Парк Росенец и рибарското селище Ченгене скеле също се намират в близост до бургаския квартал.

Крайморие плажове

В Крайморие плажа е спокоен и тих, което го прави привлекателен за туристите, които искат да избягат от шума и навалиците, характерни за повечето летни курорти. Единственият за Крайморие плаж има дълга, тясна ивица, покрита със златист, мек пясък. Морската вода при плаж Крайморие е плитка, морското дъно е полегато, без драстични промени в дълбочината и наличие на камъни и скали. 

Плаж Крайморие

Личен архив/Flat.bg

Всичко това прави мястото подходящо за семейства с малки деца и хора, които не умеят да плуват. Независимо от това една част от него е охраняема, а на плажуващите са предоставени чадъри и шезлонги. На територията му има изградени барове, заведения за хранене и безплатен паркинг, както и магазини. Малките семейни хотели в Крайморие, построени в непосредствена близост, предоставят стаи с изглед към морето.

Крайморие

Личен архив/Flat.bg

Къмпинг Крайморие се намира на 11 км от Бургас.  Монолитните бунгала в Крайморие там са разположени  в близост до плажа, но под сянката на широколистна гора.

 Забележителности в Крайморие  

Храмът „Свети Пимен Зографски“ в Крайморие, който е осветен през 2011 г. има в основите при строителството си положени пръст и камък от Зографския манастир в Света гора. Той е забележителен с архитектурата, градежа, оформлението и със замисъла си като цяло. В двора на светата обител има разположено Неделно училище, в което се провеждат занятия по приложни дейности и вероучение.

 Крайморие църква

Личен архив/Flat.bg

Мотосъборът в Крайморие се провежда ежегодно и събира множество мотоциклетисти от цялата страна.

От пристанището в Бургас пътува корабче до остров Света Анастасия. От юни до септември прави по три курса - сутрин, на обяд и следобед. Това е единственият обитаем остров по българското Черноморие.

В града има драматичен, летен, детски и куклен театър, а също така опера, концертна зала и много художествени галерии, които предоставят културни забавления. През лятото се провеждат фестивали и културни събития от различно естество като Бургас и морето, София филм фест на брега,  Бургас Блус & Jazz Festival, Международен филмов фестивал Бургас и други.

Фестивалът на пясъчните фигури Бургас се открива ежегодно през първата седмица на месец юли.  На него могат да се видят изградени от пясък скулптури на познати филмови и приказни герои, животни или исторически личности.

Фестивал Бургас

В експозиционен център Флора Бургас всяка година през месец май се провежда Националната изложба за цветя с международно участие, а жителите и гостите на града нямат търпение да разгледат уханните аранжировки или да си закупят нови декоративни или плодни видове, семена или билки в саксии.

Националният конкурс за забавна песен „Бургас и морето“ се провежда ежегодно в Летния театър и представя новите произведения на българските композитори, автори на текстове и изпълнители, които участват в него.

Всяка година през месец август се провежда бургаският международен фолклорен фестивал, които е значимо международно събитие за ценителите на народното творчество в града.

* Други места в района и градове наблизо

Може да посетите следните места 

  • Нос Кафка или Кабата - 1.1 км
  • Античната и Средновековна крепост с пристанище Форос - 1,4 км
  • Защитената местност Пода - 2,5 км
  • Остров Света Анастасия - 4,5 км
  • Археологическият музей Бургас - 5,5 км
  • Природонаучният музей в Бургас - 5,5 км
  • Историческият музей в  Бургас - 5,5 км
  • Етнографски музей в Бургас - 6 км
  • Дом-музей Петя Дубарова - 6 км
  • Плаж Атия - 9 км
  • Черноморски солници - 10 км
  • Язовир Мандра или Мадренското езеро - 10 км
  • Бургаско езеро Вая - 10 км
  • Плаж Сарафово - 13 км
  • Къмпинг Градина - 13 км
  • Нос Червенка до Черноморец - 14 км
  • Къмпинг Златна рибка - 16 км
  • Тракийската гробница Кухата могила - 16 км
  • Замъкът  до село Равадиново - 17 км
  • Поморие - 18 км

 

Хотел Крайморие - Къде да отседнем

 Крайморие предлага избор на своите посетители от хотели, вили, къщи за гости. Ние сме ви дали някои предложения за добри места за настаняване. Критериите ни за избор са : съотношение между цена и качество, местоположение и отзиви на хората.

 Хотел Боряна Крайморие

Хотел Крайморие 

Хотелът се намира на 300 метра от плажа. Предлага безплатен паркинг, много добра закуска, басейн и летищен трансфер. Гостите го определят като спокойно място, с добро обслужване и любезен персонал. Хотелът предлага още безплатен wifi, градина и барбекю.

Златева къща - къща за гости Крайморие

Къща за гости Крайморие

 

Тази къща за гости в Крайморие се намира в центъра и много близо до плажа. Има ресторант, който предлага традиционна българска кухня на първия етаж. На разположение е безплатен wifi, балкон към всяка стая, както и собствен санитарен възел. Всички стаи са оборудвани с климатик.

Ресторанти в Крайморие - Къде да Хапнем

В Крайморие има много приятни кръчми и заведения за хранене. Предлагаме ви да посетите някое от тези двете, които са от различен тип и се радват да високи оценки от посетителите си според коментарите им в Google:

"Амая Бийч"

Прекрасен ресторант на брега на морето, изискана и вкусна кухня. Отпред има безплатен паркинг. До ресторанта е едноименния клуб Аmaya.  Басейнът е чист и приятен. Поставени са устройства против насекоми.

Нептун Крайморие

Прекрасно място с красива гледка към морето. Голям избор на прясна риба и морски деликатеси. Допускат с домашни любимци. За вечеря през лятото е добре да се направи предварително резервация.

 Крайморие

Личен архив/Flat.bg

Как да спестим в Крайморие?

Цените очаквано се повишават през летния сезон. Може да спестите от наем на чадър, ако си носите свой, който да поставите в свободната зона. Бутилка минерална в магазина за хранителни стоки ще ви излезе по-евтино, отколкото ако я купите от капанчето на плажа. Същото важи и за кафето, безалкохолното, бирата или плодовия сок.

Макар цените на храните и напитките в заведенията да варират, може да се обобщи, че за едно кафе ще платите между 1,50-2,50 лв, за натурален сок или малка наливна бира - между 2,20 - 3,00 лв, за порция пържена цаца или картофи - около 4 - 4,50 лв. За салата или вегетарианско предястие -3,50-6,00 лв, а за основно местно ястие - от 7 до 30 лв.

Преди да тръгнете!

Как да стигнем до Крайморие

Кола: Ако пътувате от София, тръгнете по автомагистрала "Тракия", която ще ви отведе директно до Бургас.

Самолет: От близкото летище Бургас може лесно да се стигне до квартала с такси.

Автобус:  От Автогара Юг в Бургас има целогодишно редовни автобуси до Крайморие.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева