Обзор е курортен морски град, който се намира в източната част на страната близо да град Бяла. Интересното му местоположение го поставя едновременно в Стара планина и на Черноморието, а също така и на границата между областите на Бургас и Варна. Близостта му с двата областни града, до които има удобен транспорт, предполага наличието на две близки международни летища до него.  Този древен град, възникнал като римска крепост,  понастоящем е съвременен морски курорт, с елегантни хотели, разположение на морския бряг.

Обзор

Какво да очакваме в Обзор

Обзор е разположен в красив морски залив, който започва на север от нос Свети Атанас и се простира на юг чак до Еминската планина, която е последната залесена част на старопланинския масив. В града са открити амфори, византийски и римски монети, камък с изсечени върху него старобългарски знаци,  антична глава, както и други археологически ценности, а част от капителите и колоните могат да се видят в  лапидариума в малка градина край централния площад. Капителът с изображение на риба привлича особено интереса на туристите.

Език: Основният език за общуване в Обзор е българският, но местните жители, които работят с чуждестранни туристи, знаят руски и английски език.

Валути: Българският лев се приема за разплащане във всички обекти. На някои места може да се заплати с кредитна карта или евро. При необходимост валутата може да се смени в обменните бюра или в клоновете на банките.

Климат: Поради прекрасното си местоположение, морският и планинският климат в Обзор се комбинират успешно. Уникалните климатични и природни условия съчетават едновременно морски, планински и горски въздух. През летните месеци температурата на въздуха достига до 30° C, а тази на морската вода - до 25 ° С.

Студен сезон:  от ноември до април

Топъл сезон:  от май до октомври

Времето в Обзор

Времето в ОБЗОР 7 дневна прогноза за времето

Кога да посетим Обзор?

Лятото в Обзор е прохладно и слънчево. Уникалното местоположение на Обзор благоприятства за комфортния престой на цялото семейство. Дългата плажна ивица със златист фин пясък привлича както с удоволствието за събиране на шоколадов загар на кожата, така и с възможността за романтична разходка край брега на морето по залез слънце. Уютът на крайбрежните ресторанти, прохладата на боровите склонове, спокойствието и тишината  в Обзор създават неповторима атмосфера.

Както повечето летни курорти и Обзор остава предимно с местното си население през зимата. Пролетта и есента са подходящи за разходка из планинската част на града, когато времето е приятно и няма много туристи. Престоят тук е полезен за лечението на бронхиални и астма-бронхиални заболявания.

 Обзор център

Личен архив/Flat.bg

Опознаване на Обзор

Преди повече от 3000 години в района на днешния град траките създават селище, което наричат Наулохас. Постепенно с течение на времето имената му се променят на Хелиополис (от гръцките преселници), Теополис (от римляните) и Гьозекен (от турците по време на Османската империя) докато получи настоящото си име Обзор през  1936 г. Получава статут на град през септември 1984 г.

За първи път в Гьозикен се открива българско училище през  1890 г., което през 1922 г. се превръща в „Гьозикенската гимназия”. През 1925 г. тук е открита  първата вечерна прогимназия. В продължение на три години с помощта на дарения и доброволен труд е отворила врати настоящата сграда на училището  „Св. Св. Кирил и Методий”.

Обзор днес

Обзор е горд притежател на един от най-дългите плажове на българското Черноморие. Плажната ивица на града е просторна с дължина от около 6 км и ширина, достигаща на места до 60 м. Финият златист пясък, близките вековни широколистни гори и наситеният с кислород свеж въздух са предпоставка за една чудесна почивка. Липсата на промишленост в радиус от 50 км обуславят екологично чистата среда.

Обзор

Личен архив/Flat.bg

А красивите природни дадености само допълват предимствата на града, който е предпочитана туристическа дестинация както от български, така и от чуждестранни посетители. В района растат ценни видове билки, а река Двойница минава през Обзор и се влива в Черно море. От малко крайморско селище с течение на годините градът се превърна в  модерен летен курорт, който може да отговори на най-претенциозните изисквания.

Забележителности в Обзор 

Красиво поддържаният парк с фонтани и Часовниковата кула в центъра на Обзор, лятното кино и местата за отдих, в който могат да се видят антични останки от град Хелиополис и фрагменти от построения по-късно римски Храм на Юпитер, предлагат възможност за приятна почивка както на местните жители, така и на туристите. Заведенията се стремят да задоволят посетителите си с разнообразие от стилове за всеки вкус и възраст, преминавайки от битови механи с местна кухня през изискани ресторанти, дискотеки и коктейл-барове.

Лятно кино Обзор

Личен архив/Flat.bg

Екопътека Калето предлага разнообразен вид отдих  с приятна разходка в планината.  Тръгва се пеша или с автомобил по асфалтирания път към  местността “Габъра” . След  около 200 метра в дясно от разклонението се намира местността “Аязмото”. Там туристите могат да си починат заслужено на туристическия заслон, снабден с обезопасено огнище и маса, както и да се разхладят с изворната минерална вода, която тече от построената там чешма. Мястото омагьосва с чистия си въздух с дъх на бор и с тишината, която предразполага към уединение с природата. На 300 метра по-нататък се стига до Първомайската поляна, където също има извор с минерална вода. Тясна пътечка встрани от тази поляна води до красив планински водопад.

Бялата църква „Свети Йоан Предтеча“ се намира в центъра на града и е считана за една от емблемите му. За храмът се предполага, че е построен върху останките на друга църква през 1904 г.

Църквата „Свети Йоан Кръстител“  е обект на внимание от туристите, които изповядват и трите разклонения на християнската вяра - православни, католици и протестанти. Всяка година на Еньовден тя се превръща в основна сцена на действие в чест на рождението на нейния патрон.

Разходка с лодка или яхта, водни колела, парашути, джетове и уиндсърф ще зарадват любителите на водните спортове, които искат да направят ваканцията си незабравима.

Всяка година на 24 юни се провежда сборът на град Обзор. На този ден православната църква чества Рождението на Свети Йоан Кръстител.

През месец юли се организират традиционните Нептунови празници, а лятото носи със себе си различни културни мероприятия в града.

В градът има исторически музей, който се радва на вниманието на гостите на Обзор.

Ако сте фенове на Луна парковете в обзор можете да намерите точното място за вас.

Обзор Луна парк

Личен архив/Flat.bg

Забележителности около Обзор

В близост до града има няколко природни забележителности, които предизвикват интереса на туристите и те с удоволствие отделят от времето си, за да ги посетят. Ето кои са те, както и разстоянието, на което се намират от Обзор:

  •  Резерват „Камчия” и „Камчийските пясъци”- 41 км;
  • Защитената местност „Иракли” - 11 км;
  • Белия нос край град Бяла - 7 км;
  • нос Емине - 18 км;
  • останките от крепостта „Козяк” на запад от Обзор.
  • Ваканционно селище Елените - 39 км
  • Слънчев бряг - 34 км
  • Свети Влас - 35 км
  • Несебър - 41 км
  • Варна - 60 км
  • Бургас - 70 км

Обзор хотели - Къде да отседнем

За да улесним вашето планиране на почивката ви в Обзор, сме подбрали някои хотели. Критериите, по който ги селектираме са:

  • Цена
  • Качество
  • Местополжение
  • Отзиви и оценки от потребители

Мирамар Обзор хотел

Мирамар Обзор

Хотелът се намира непосредствено на плажа. Предлага пакет Ултра ол инклузив на своите гости с невероятна храна и напитки. На ваше разположение в хотела са : 

  • Басейн
  • Фитнес център
  • Спа и Уелнес
  • Безплатен паркинг
  • Собствен плаж

Гостите на хотела му дават висока оценка за чистота, качество и вкус на храната, обслужване и местоположение.

Family Hotel Laxo

Хотел Обзор

Този семеен хотел е сравнилено наскоро построен и се намира на 100 метра от Централния плаж на Обзор. Предлага безплатен паркинг, добра закуска, летищен трансфер, Бар, безплатен Wifi навсякъде в хотела. Гостите отбелязват в своите отзиви страхотния персонал и невероятното отношение. 

Семеен Хотел Джемелли

 Хотел Обзор

 

Хотелът се намира на 700 метра от плажа на Обзор. Предлага закуска, уютни стаи, безплатен Wifi. Гостите го описват като приятно, чисто и прекрасно място са семеен отдих. Дават му висока оценка и за дружелюбния и вежлив персонал.

Обзор ресторанти - Къде да Хапнем

Предлагаме ви два ресторанта от различен тип според оценката им и ревютата в Гугъл, оставени от посетителите им.

Бирария "Воденицата" Обзор

Много добра механа, която предлага обедно и разнообразно меню, вкусни сачове, супи, с отлично обслужване.

The House Bar & Dinner Обзор

Заведението е с перфектна локация точно на центъра, в най-оживения район на Обзор. Предлага приятна лятна обстановка, а кухнята работи само през лятото и предлага пици на пещ, вкусни стекове, лазаня, салати и десерти.

 Обзор

Личен архив/Flat.bg

Как да стигнем до Обзор

Кола: Достъпът на автомобили - както лични, така и под наем - е свободен до Обзор. 

Самолет: Летище Варна се намира на 7 км. западно от града, а разстоянието от него до Обзор е  60 км. Разположеното на 10 км. северно от  града летище Бургас е на разстояние  61 км от Обзор.

Автобус: Обзор е свързан с повечето големи градове в България чрез автобусен транспорт. Има редовни автобусни линии от Бургас, Варна, София,  Хасково, Пловдив, Сливен и други градове.

Влак: Чрез железопътен транспорт може да се стигне от всички краища на страната до автогарите във Варна и Бургас, а оттам с автобус, маршрутка или такси до Обзор.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева