Слънчев бряг е сред най-посещаваните курорти по българското Черноморие. Намира се на 32 км северно от град Бургас. Местоположението му и широкият спектър от услуги, които предоставя на посетителите си, го правят особено привлекателен както за български, така и за чуждестранни туристи.

Граничещ на север с крайните старопланински възвишения до град Свети Влас и на юг достигащ до древния град Несебър, този разположен в залив черноморски курорт е част от една дълга плажна ивица със златист ситен пясък. Намиращите се на север от него разклонения на Еминската планина и крайбрежната гора на запад са предпоставка за чистият му въздух и живописният изглед.

 В тази статия ще разгледаме:

Слънчев бряг е най-големият български летен курорт, който предоставя на своите посетители стотици хотели, модерни клубове, разнообразни ресторанти, множество дискотеки и барове. На територията му могат да се посетят летен театър, кино, търговски центрове, атракции и детски кътове за игра. Има организирани екскурзии с интересни маршрути по море, земя и въздух.

Изградена е паркова среда в рамките на курорта, а възможностите за развлечения и спорт включват боулинг, конна база, тенис-клубове, мини голф, водни ски, сърфинг, открити и закрити басейни. Тук ежегодно се провеждат различни фестивали, конкурси, плажни състезания и ревюта. Много заведения организират караоке вечери. Архитектурно-историческият резерват Несебър, който се намира в непосредствена близост до Слънчев бряг и привлича интереса на гостите му, е част от 100-те национални туристически обекта.

 Слънчев бряг

Език: Българският е основният говорим език в Слънчев бряг, но местните търговци и служители, работещи в сферата на обслужването, разбират и говорят свободно английски и руски език.

Валути:  Навсякъде в курорта се приема националната валута - лев, както и евро.

Климат: Изключително благоприятният климат в Слънчев бряг прави туристическият сезон в комплекса по-дълъг в сравнение с останалите летни курорти и  достигащ продължителност до над 6 месеца. През лятото средната температура на въздуха не надвишава 26 градуса по Целзий, а умерено горещият сезон е освежаван от прохладният морски бриз. Пролетта настъпва около средата на месец март, а топлата и слънчева есен продължава до декември. Зимата е мека, но ветровита, обикновено без снеговалежи.

Студен сезон:  От ноември до април.

Топъл сезон: От май до октомври. Средногодишно продължителността на слънчевото греене през този период е около 1700 часа, а през юли и август достига до 11 часа в денонощието. Нощите са хладни.

Времето в Слънчев бряг 

Времето - Слънчев бряг SUNNY BEACH - WEATHER

 

Опознаване на Слънчев бряг

Строителството на първия етап от курортния комплекс Слънчев бряг започва през лятото на далечната 1958 г. Тогава се появява и първото заведение. Първият ресторант отваря врати на следващата година, както и първият хотел. Той посреща нетърпеливите си гости минути след окончателното излизане на строителната бригада от сградата, а туристическият сезон стартира неофициално без оповестяване на откриването му.

sl. brqg

С бързи темпове леглобазата в курорта се разраства и до края на същата година още 30 хотела и 4 туристически хижи отварят врати. 5 ресторанта обслужват нарастващия брой туристи, които към края на годината надвишават общият брой от 18 000 души. Година по-късно се открива луксозният хотел "Кубан", който предлага на гостите изключително вариететно шоу в нощния си бар. Проектирането на лесопарка започва още със строежа на самия комплекс. В него са засадени хиляди декоративни храсти, дюнни треви, рози, широколистни и иглолистни дървета. Той е първият  курорт на територията на България, който е удостоен с екоприза "Син флаг" през 1995 г.

Слънчев бряг днес

През последните години Слънчев бряг забавлява гостите си с много богата програма от събития. Организират се тематични партита, както и музикални концерти с участието на популярни световни и български изпълнители. Курортът предоставя възможности за един незабравим нощен живот, наситен с много емоции и забавления. Организират се джип сафарита, яхтени круизи, морски риболов и екскурзии до интересни близки или по-далечни дестинации.

Sl. brqg

Хотелите, които са три-, четири- и петзвездни на територията на комплекса, са повече от 200 на брой и предлагат всичко необходимо за една пълноценна и незабравима почивка - спа центрове, салони за красота, фитнес зали, зелени паркове и градини, външни и вътрешни басейни, дневни и нощни барове, ресторанти и други. 

Плажната ивица е широка и просторна. Пясъкът е златист и фин, а водата чиста и с перфектната температура за къпане. 

slanchev brqg

Какво да правим в Слънчев бряг

Модерните дискотеки и барове като Cacao Beach, Bedroom и Dance club Mania привличат много от туристите, които търсят развлечения по тъмно. Спортните занимания, които могат да наситят всеки един ден в Слънчев бряг с емоции и прилив на адреналин са:

  • яхтинг
  • парапланеризъм
  • сърфинг
  • парашутизъм
  • гребане
  • плажен волейбол
  • скутери
  • водни колела
  • боулинг
  • мини голф
  • тенис

Къмпингът също е опция, тъй като около комплекса има няколко напълно оборудвани с необходимите удобства къмпинги. Най-близките - Диана и Ахелой - са обособени на 14 и 7 км от курорта.

Първият в България воден парк "Action Aquapark" е разположен на площ от 36 декара и предоставя на своите посетители повече от 30 водни атракции. Намира се в западната част на Слънчев бряг и е отворен през летния сезон от 10:00 до 18:00 часа. До него може да се стигне лесно от Равда, Несебър, Елените, Свети Влас, както и от повечето спирки в Слънчев бряг със специалното безплатно бусче на атракционна.

Мястото е подходящо за посетители от всички възрасти, като децата под 90 см влизат безплатно. Водните атракции се пускат 15 минути след отварянето на обекта и се спират 15 минути преди затварянето му. На територията му се намират сладоледена къща, Pool бар, ресторант и заведение за бързо хранене.

Забележителности около Слънчев бряг 

Несебър - старинното градче, което е съхранило атмосферата на старинни епохи, се намира само на 2 км.

Созопол и река Ропотамо - старинната част на града, както и плаването с лодка в природния резерват, са предпоставка за едно вълнуващо пътуване в близост до Слънчев бряг.

Бургас - областният град се намира на 32 км и предлага разнообразие от ресторанти, кафенета,  магазини, както и музеи, театър и кино. Привлекателна за туристите е морската градина, а от морска гара с корабче се стига до остров Света Анастасия.

 

  •  Предложения за дневни екскурзии от Слънчев Бряг

Туристическите фирми предлагат еднодневни екскурзии до: Несебър, Созопол, Бургас, Българско село, Ханска шатра, Варна, Долината на розите, София, Рилски манастир, Жеравна, Сливен, пазар в Каблешково и Свети Влас. Има и двудневни екскурзии до Истамбул.

Джип сафари в слънчев бряг

Можете да се запишете и за дневно Джип сафари

Такси: Предлагат се трансфери до летище Бургас, както и до близките населени места: Свети Влас, Елените, Несебър, Равда, Ахелой, Поморие, Бургас. Цените се уговарят предварително с шофьора, като има разлика в тези за български и за чуждестранни пътници. През активния сезон са по-високи.

Разходка: Може да наемете велосипед или електрически скутер на час, за да се придвижвате по-бързо из комплекса. Разходката пеша ще ви позволи да разгледате по-обстойно всичко около себе си и да усетите динамичната атмосфера на летния курорт. Предлагат се и рикши под наем.

Електрически тротинетки: отдават се под наем на много места.

 

Къде да отседнем - Хотели в Слънчев бряг

Boulevard Boutique Hotel 

Хотел Слънчев бряг

  • Цените на Boulevard Boutique Hotel започват на от 104 лв. за нощувка 
  • Оценка  8.00 Много добър от 649 отзива
  • Boulevard Boutique Hotel е разположен на центъра на Слънчев Бряг, на 150 метра от плажа. Предлага закуска и паркинг.

 

Премиер Форт Клуб Хотел ⭐⭐⭐⭐

Хотел Слънчев бряг

  • Цените на Премиер Форт Клуб хотел  започват  от 86 лв. за нощувка 
  • Оценка  9,2 Превъзходен от 831 отзива
  • Премиер Форт Клуб хотел е на първа линия и разполага с 3 басейна, Спа и Уелнес център, Семейни стаи, Добър Фитнес център, Бар, Предлага и Много добра закуска

 

Галеон Резидънс и СПА ⭐⭐⭐⭐⭐ 

Хотел Галеон Слънчев Бряг

  • Цените на Галеон Резидънс и СПА започват от 161 лв. за нощувка 
  • Оценка  8,6 Отличен от 446 отзива
  • Галеон Резидънс и СПА е на 200 метра от плажа и разполага с 2 басейна, Спа и Уелнес център, Семейни стаи, Изключителен Фитнес център, Бар, Ресторант, Закуска

Критериите ни за избор на хотели са:

  1. Най-добро съотношение "цена-качество"
  2. Най-голяма удовлетвореност на клиентите ( Ревюта и отзиви )
  3. Локация и предлагани удобства в хотела

 

Къде да Хапнем

В зависимост от оценката на потребителите - на техните коментари и отзиви - ви предлагаме да посетите тези заведения в Слънчев бряг:

Ресторанти слънчев бряг

Ресторант "Ирис"

Предлага приятна обстановка с градина на открито. Вкусно приготвена храна и нормални цени. Намира се срещу автогара Слънчев бряг. Отзивите на клиенти са много положителни.

Ресторант "ДЖАНИ"

Един от най-посещаваните ресторанти както от български, така и от чуждестранни туристи. Ниските цени и непретенциозната обстановка вече са сменени с гурме кухня и луксозна обстановка. Намира се близо до пазара, пощата и автогарата.

 

Преди да тръгнете! Бъдете сигурни, че резервацията ви е потвърдена.  Сложете връхни дрехи в багажа си. Заявете си Rent-a-car, ако предпочитате да се придвижвате сами из околностите на комплекса без личен автомобил. Помислете за туристическа застраховка.

Как да стигнем до Слънчев бряг

Кола: С кола може да се стигне до Слънчев бряг от всяка точка на страната. Хотелите предлагат паркинг за своите гости.  За паркиране в "синята зона" се изпраща SMS с данните на автомобила на номер 135544 за всички мобилни оператори, като стойността за 1 час престой е 1,50 лв. Водачите на паркирани коли, които не са изпратили електронно съобщение с номера на автомобила, ще заплатят глоба на стойност 25 лв и ще бъде поставена скоба на една от гумите. Един час по-късно, ако не са предприети действия от страна на водача, автомобилът ще бъде преместен на паркинг, а глобата ще нарасне на 50 лв плюс 3 лв за всеки допълнителен час.

Самолет:  Международно летище Бургас се намира на 27 км от Слънчев бряг. От там може да се наеме кола или да се вземе такси до курорта.

Автобус: От Бургас пътуват автобуси през 40 минути от Автогара Юг през активния сезон. От Несебър също има редовни автобуси. Иначе от страната можете да стигнете с автобус до Слънчев бряг от: София, Пловдив, Димитровград, Хасково, Русе, Плевен, Созопол, Айтос, Варна

Морското пристанище и железопътна гара Бургас  се намират на 40 км от Слънчев бряг.

Автор: Габриела Тодорова