Лозенец е черноморско българско село, разположено в югоизточната част на страната. Според административно-териториалното деление попада в община Царево и Бургаска област. Симбиозата между морето и планината, които са благоприятни географски дадености в района, има заслуга за развитието му. Близостта на Черно море и Странджа планина правят селото неповторимо място за лятна почивка.

 Лозенец хотел

Лозенец - Какво да очакваме?

Лозенец е идеалният избор, когато се колебаете дали да прекарате ваканцията си на море или на планина. Тук морският и планинският климат се съчетават, а водата е най-чистата по българското Черноморие с наличие на полезни микроелементи като калций, йод, магнезий,  бром и други.

Селцето е малко, уютно и типично рибарско, осеяно с много зеленина. Двуетажните, триетажните къщи и вилите, които са преобладаващите постройки в курортното селище, са превърнати в малки хотелчета или отдават квартири под наем на туристите през летния сезон. Гостоприемството на местните хора и красивите брегове с интересните форми, които морето е изваяло, предлагащи екзотични гледки на морския хоризонт от носове, малки заливи и издигащи се над повърхността скали впечатляват ежегодно многобройни посетители. Разнообразните подводни пейзажи привличат почитателите на гмуркането, а дискотеките и нощните барове забавляват с палитра от музикални стилове гостите си.

Език: Българският е основният говорим език, но поради курортния характер на селото местните и работещите в туристическата сфера могат да общуват с чуждестранните туристи на английски и руски език.

Валути: Левове се приемат навсякъде, но на места може да се плати и с кредитна карта без значение от валутата в нея.

Времето в Лозенец

Климат: Времето в Лозенец се определя от планинския и морски климат тук. Средните летни температури на въздуха са между 22 – 25 °C  през  юни и септември, а през юли и август са между 26 – 31 °C.

Лозенец - Времето Седмична прогноза

Студен сезон: Септември - май

Топъл сезон: Юни - август

 

Кога да посетим Лозенец?

 

Лятото е активният туристически сезон в Лозенец. Селото оживява от пристигащите български и чуждестранни туристи, които искат да се забавляват, да събират тен и да релаксират. Местата за хранене са много и различни – ресторанти, пицарии, заведения за бързо хранене, механи, бистра,  плажни капанчета. Всички са отворени за посетители. Плажовете са пълни, както и местата за настаняване - апартаментите под наем, къщите за гости, хотелите и квартирите.

Лозенец

Както във всяко друго курортно селище и в Лозенец зимата носи спокойствие, тишина и празни улици. Част от заведенията и магазините се затварят в очакване на следващото лято. Есента и пролетта са привлекателни с възможността спокойно да се обходят и разгледат екопътеките и историческите забележителности в района. В посока от Царево на запад могат да се посетят близките села, намиращи се в Природен Парк Странджа за опознаване с уникалната флора и старинната архитектура в този край от страната ни.

Къде да отседнем - Хотели Лозенец

  • За ваше улеснение сме проучили и подбрали хотели, които имат силно положителни оценки и отзиви от посетителите.  Ето кои са те: 

Hotel Oasis Del Sol Лозенец

Хотел Лозенец

 

Хотелът се намира на първа линия до плажа. Разполага с открит басейн, прекрасна градина, много добра закуска и прекрасен интериор на стаите.  

 

Хотел Луксор Лозенец

Хотел Лозенец

 

Хотел Луксор се намира на 100 метра от плажа на тихо и спокойно място. Предлага на своите гости басейн, гледка към морето, закуска и безплатен паркинг.

 

Свети Георги Семеен Хотел Лозенец

Хотел Лозенец

Хотел Свети Георги се е в центъра на Лозенец. Разполага с басейн и градина. Посетителите отбелязват, че атмосферата е много спокойна и приятна.

Опознаване на Лозенец

Няма много исторически факти около създаването на селото. Това, което се знае е, че е носило името Емберли на популярен сорт грозде, заради многото лозя около него. Селището е основано през 1924 г. с идеята да бъде обособено като място за почивка на живущите в съседното село, където не е имало излаз на море. Основен поминък за местните са били земеделието и дърводобива, но са практикували и риболов. Населеното място получава името Лозенец през 1931 г. Посещава от туристи от 1960 г., но след като започва застояването на малки хотели и вили през 2000 г., то постепенно се превръща в голям курорт.

 

Лозенец днес

 Курортното селце предлага възможности както за спокойна фамилна почивка, така и за динамична лятна ваканция, изпълнена с безброй незабравими мигове. Дългият хубав плаж, чудесната природа и уникалната атмосфера привличат посетители от различни възрасти и националности.

Лозенец

Край Лозенец морето е чисто, а плажната ивица е постлана със ситен, мек пясък със златисти отблясъци. Два от плажовете в селото са охраняеми.

 Лозенец плажове

  • Централен плаж - по дългата му плажна ивица има няколко заведения за хранене и летни барчета. Посетителите му могат да се разполагат върху шезлонги и да намерят сянка от слънцето под чадъри. Този плаж в Лозенец предлага водни забавления като каране на джет, сърф, водно колело -  всичко под зоркия поглед на спасител, а ентусиастите могат да се запишат в Сърф училището, да ловят риба или дори да яздят кон.

Плаж Лозенец

  • В Лозенец плаж Тарфа, познат също и като Малкият плаж, заема неголяма част от плажната ивица в края на селото.  Обграден е от двете си страни със скали и по този начин е превърнат в залив. До спокойната бистра вода са разположени шезлонги и чадъри за удобство на почиващите, а водните колела, джетовете и капанчето осигуряват развлечение, храна и напитки. Има спасителен пост.
  • Така нареченият Бабешки плаж се намира между Централния и Малкия. Предпочитан е за нудизъм, а в релефа му преобладават скалистите части.
  • Плажът на Оазис е разположен извън пределите на селото. Намира се в посока Царево. Това, което го отличава от  Централния плаж е водолазния център, разположен на плажа.

Лозенец

  • Плажът на Корал е с по-дълга пясъчна ивица от Централния плаж и е предпочитан за къмпинг. Достъпът до него е свободен, няма чадъри, нито шезлонги, но  има сърф училище.

Лозенец плаж

  • Плаж Мечата дупка представлява прекрасно малко заливче, известно с уникално бистрата си вода. Мястото е естествена лагуна, която е подходяща за плуване на малки деца и бебета. Плажът е подходящ и за подводен риболов. Разположен е между Централния плаж и плаж Корал.

 Забележителности в Лозенец

В Лозенец има с какво да се забавлявате, за да прекарате една незабравима лятна ваканция. Морето, слънцето и прекрасните условия за плажуване са предпоставка за шоколадов тен и приятни мигове.

  • За децата селото предлага възможността да се позабавляват в увеселителния парк с много въртележки.
  • Рибарите могат да хвърлят въдица както в морето, така и в близките реки или язовири.
  • Туристите, които търсят по-екстремни преживявания, ще се зарадват да пробват класическия или културен офроуд предлаган от "Охо" Тим, а може и да яздят кон, да карат джет, да се возят на водно колело, да  направят разходка с лодка или да карат сърф в морето.
  • Рибарското пристанище е подходящо място за романтични разходки в късния следобед. От полуостровчето с кръста,  извисяващо се до него, се разкрива хубава панорамна гледка.
  • В селото не липсват някои редовни събития, които местните и гостите му очакват с нетърпение.  Всяка година на 6 май - официалният празник на Лозенец - пристигат туристи от цялата страна, за да се включат в празненствата. В населеното място се организират множество различни културни прояви като изпълнения на български фолклорни ансамбли, конкурси и концерти на  български и чуждестранни групи. Мястото, на което най-често се  провеждат, е в центъра на площада.
  • Църквата „Свети Георги“ събира християните, които населяват или посещават селото.
  • Пещера "Мечата дупка" се намира на 1 км от Лозенец. В близост до селото могат да се видят природни забележителности като Реките Велека, Караагач и Дяволска, Националния парк Странджа и Беглик Таш – Българският „Стоун хендж“ .

 Забележителности около Лозенец

  • В близост до Лозенец се намират някогашният къмпинг "Юг" и курортът "Дюни".
  • Природен резерват Ропотамо –  15 км
  • Село Велика и Ботаническата градина на семейство Серафимови –  4 км
  • Природен парк Странджа - 6 км
  • Китен - 6 км
  • Царево - 7 км
  • Приморско - 11 км
  • Село Резово, крепостта Кастрицион и заливът Силистар –  25 км

 

Съвети при пътуване в Лозенец 

 

* Такси: Има маршрутни таксита, които минават на всеки час и тръгват от Царево до Бургас и обратно. Препоръчително е да се информирате дали маршрутното превозно средство минава в посока Лозенец от мястото, на което искате да отидете, тъй като не винаги ще може да го използвате и на връщане. С него може да пътувате до Созопол, Бургас, Ахтопол, Царево, Китен, Приморско, Дюни, Каваците,  и др.

* Разходка или колело: Ако искате да усетите духа на това курортното селце, изберете придвижването пеша. Ако нямате велосипед, може да си наемете и да обхождате близките местности.

* Електрически тротинетки: Те често заместват градския транспорт и могат да бъдат видяни дори по малките улички.

Ресторанти Лозенец - Къде да Хапнем

Ресторант Лозенец

Рибарите тук осигуряват прясна риба и рибни деликатеси за местните ресторанти, но във всеки от тях може да опитате различен начин на приготвяне на черноморския улов. Любителите на китайската, арабската и италианската кухни няма да останат гладни, нито почитателите на традиционната българска кухня.

Ако имате колебания къде да обядвате или вечеряте, може да посетите някое от тези заведения, които имат висок рейтинг в Google:

Ресторант "Bellissimo"

Заведението разполага с уютна вътрешна зала и с лятна градина, което го прави подходящо място както за срещи с приятели, така и за лични или семейни тържества.

Thai Bar

Тук ще се пренесете на Изток от Рая с автентичен азиатски интериор, цветни орхидеи и с впечатляващи скулптури от Бали. В менюто ще откриете нудли, изящно хайку от суши и още много предложения от азиатската фюжън кухня, както и цяла винотека с предложения.

Как да стигнем до Лозенец 

Лозенец

Кола: До селото може да се стигне с автомобил, ако се кара в посока към южното Черноморие.

Самолет: С полет от София може да се кацне в Бургас, а от там с автобус или маршрутно такси да се пристигне в Лозенец.

Автобус: През лятото автобусите в Лозенец минават по няколко пъти на ден. Препоръчително е предварително да се купи билет, както и да се получи информация за разписанието на автобусите в обратна посока. Автобусите за Лозенец тръгват от Ахтопол и Царево, а с тях може да се стигне до Китен, Приморско, Дюни, Созопол и други градове по южното ни Черноморие.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева