Дюни е черноморско курортно селище, разположено сред борова гора на пътя между Созопол и Приморско. Намира се на 5 км от Созопол, на 10 км от резерват Ропотамо и на 40 км от Бургас. Модерното и комфортно ваканционно селище е разположено на голям и плитък залив на плажа с пясъчни дюни до спокойното тихо море, а името му идва съвсем естествено - разбира се, именно от живописните дюни, които украсяват морския бряг там. Ваканционното селище има силно развита инфраструктура и неслучайно е наричано "перлата на българското южно Черноморие".

Дюни плаж

Дюни - Какво да очакваме

Дюни е сред най-новите черноморски курорти.  Няколкото архитектурни стила, които комплекс Дюни обединява, се допълват взаимно и красиво пресъздават средиземноморската и типично българска атмосфера. Това скъпо, луксозно място се посещава предимно от индивидуални туристи, които търсят качествена почивка. Красивият плаж Дюни вече няколко поредни години печели приза Blue Flag (Син флаг), който се дава за чиста околна среда, сигурност и качествено управление. Петзвездните в Дюни хотели предлагат на своите гости удобства и всичко необходимо за една пълноценна почивка.

Език: Тъй като в Дюни отсядат много чуждестранни туристи, работещите в сферата на туризма и услугите българи могат да общуват с тях на английски, на немски и на руски език.

Валути: Освен българските левове, които се приемат навсякъде като разплащателна парична валута, в някои хотели може да се плаща в евро и с кредитна карта.

Климат: Умерено-континенталният климат влияе върху температурите и времето в Дюни, като средните температури на въздуха през юли са 23-24° С. В курортът се наблюдават цели 250 слънчеви дни в годината. Лятото е топло и сухо, а зимата е изключително мека.

Студен сезон: октомври-април

Топъл сезон: май-септември

Времето Дюни

ДЮНИ – Времето Времето в Дюни - 7 дневна прогноза

 

Кога да посетим Дюни

Релефът и природните дадености около Дюни предоставят възможности за екологичен морски и планински туризъм през по-голямата част от годината. Докато през активния летен сезон курортното селище кипи от посетители, през есента и пролетта възможностите за приятен и спокоен отдих край морето или в Странджа са не по-малко привлекателни.

 плаж Дюни

Опознаване на Дюни

Курортът е построен през 1987 г. и привлича предимно туристите, които търсят спокойствие и почивка в условия на лукс и изисканост. Той се състои от три петзвездни комплекса, които предлагат отлични условия за комфорт, почивка и забавления. Модерното ваканционно селище е лъскаво, чисто, спретнато и тихо - няма нищо общо с шумните курорти по българското Черноморие. Гребените на най-големите дюни, върху които виреят редки растения, включени в Червената книга на България, достигат до 19 метра височина.

Плаж Дюни е един от най-добре уредените, луксозни и красиви плажове. Заобиколен е с растителност и високи дървета.  На него има както платена зона с чадъри, шезлонги, душове, и съблекални, така и свободна зона. Комплексът има голяма плажна ивица, покрита с фин златист пясък, с дължина повече от 4 км и ширина над 100 м. Тя се простира по протежението на главния път, водещ към Царево и блатото Алепу. В северната част на плажа, където се образува тих залив, се намира курортът Дюни. Морето на това място е кристално чисто, а дълбочината му се увеличава постепенно.

Нос Агалина

Дюни Забележителности 

Богато разнообразие от забавления и атракции е осигурено на посетителите на курортното селище. На дългия в Дюни плаж и в хотелските комплекси могат да се практикуват водни и летни спортове като тенис на корт и на маса, стрелба с лък, стречинг, пилатес, скандинавско ходене, денс-аеробика, водна аеробика, степ-аеробикa, боди шейп, плажен волейбол,  плажен футбол, водни ски, водна топка, водно колело и други. В "Холидей Вилидж" има Aмфитеатър с вечерни шоу програми, организират се тематични вечерни партита, дискотека,  водни игри,  курсове по танци,  коктейлни игри.

От крайморския път на юг от курорта може да се види и о-в Свети Тома,  намиращ се едва на около 300 метра от брега

Маслен нос се намира след устието на река Ропотамо. Скалистият му профил и стръмния склон към морето предлагат прекрасна гледка за изкачилите се на върха му посетители.

На юг е резиденция "Перла", която е разположена в един от най-красивите заливи на брега на Черно море, а плажа тук постепенно преминава в зелена горичка.

Наблизо се намира блатото Стомопло, а в тази област се обхващат и два природни резервата - Водна Лилия и Вельов Вир. От тук минава пътят за миграция на прелетните птици Виа Понтика.

Най-близко разположените до Дюни плажове са Алепу и Аркутино. До плаж Алепу лежи блатото Алепу, разделено от морето от широка пясъчна ивица и обявено за защитена местност поради голямото разнообразие от птици, което го обитава. Красивият природен парк "Аркутино" в близост също привлича многобройни туристи.

Дюни

* Други места в района и градове наблизо

  • Къмпинг Смокиня - 1.5 км
  • Къмпинг Каваци - 2.5 км
  • Замък в Равадиново - 3.5 км
  • Аквапарк Нептун - 3.5 км
  • Нос Колокита - 4.5 км
  • Плаж Харманите - 5 км
  • Къмпинг Златна рибка - 5 км
  • Остров Свети Кирик - 5.5 км
  • Къмпинг Градина - 7.50 км
  • Острови Свети Петър и Свети Иван до Созопол - 7.5 км
  • Плаж Червенка - 8 км
  • Мегалитът Бегликташ  - 8.5 км
  • Връх Бакърлъка - 8.5 км
  • Маслен нос - 10 км
  • Приморско - 12 км

 

Дюни хотели : Къде да отседнем

  •  Подбрали сме следните места за настаняване, според оценката и ревютата на хората посетили тези хотели в/близо до Дюни: 

Дюни Марина Роял Палас - Ол инклузив

хотел дюни 

 

Този 5 звезден хотел е разположен директно до плажа и е част от ваканционното селище Дюни Роял Ризорт. Комплексът разполага с новоизграден Аква парк, който е достъпен и безплатен само за гостите на хотела. Предлага на своите посетители още:

  • 4 басейна
  • 10 тенис корта
  • Спа център
  • Фитнес
  • Безплатен паркинг
  • Собствен плаж

 Ваканционно Селище Свети Тома

 Ваканционно Селище Свети Тома се намира в непосредствена близост до Дюни. Страхотна атмосфера и невероятна гледка, са само някои от предимствата на това място. Гостите му дават висока оценка и много харесват обслужването и добрата закуска.

 

Къде да Хапнем

Баровете и ресторантите в Дюни се намират предимно в хотелските комплекси. Тъй като престоят обикновено включва нощувка + хранене, хапването обикновено става съвсем близо до стаята. Кухнята е вкусна и предлага разнообразие от опции за всеки вкус.

 

Как да стигнем до Дюни

Кола: Ако пътувате от вътрешността на страната или от София, карайте в посока към Бургас. От Бургас шофирайте в посока Царево.

Самолет: С вътрешен полет в страната от София, Пловдив и Варна може да се стигне до летище Бургас и от там с автобус, маршрутка, автомобил под наем  или такси до курорта Дюни.

Автобус: От всички по-големи градове в страната има автобусен транспорт до южните черноморски курорти, който преминава и през Дюни.

Автор: Габриела Тодорова