Несебър е един от най-старите градове в Европа. Съществуващ от дълбока древност, първоначално той е бил тракийско рибарско селище, което по-късно се превръща в гръцка колония. Като град-държава бива ограден с големи укрепителни стени, остатъци от които могат да се видят и днес. Разположен е в най-северната част от крайбрежието на област Бургас и в непосредствена близост до най-големия летен курорт в страната - Слънчев бряг. На изток граничи с Черно море, а на запад - с община Поморие. Спрямо Черноморското крайбрежие заема централни позиции.

Несебър

 В тази статия ще разгледаме:

Развитият туризъм е предопределен от обширната крайбрежна ивица, подходящите климатични условия, равнинната и планинската зони. Именно те са в основата на превръщането на община Несебър в най-голямата туристическа агломерация на родното Черноморие. Пристанището в морския град се използва за туристически пътувания и превози, а близкото Летище Бургас и редовните автобусни линии през летния сезон осигуряват достъпа на туристи.

Несебър

Какво да очакваме в Несебър

Старият град Несебър се намира върху малък полуостров и чрез тесен провлак се свързва със сушата. Новата част се отличава с модерна архитектура, където се намират административните сгради, ресторантите, баровете и хотелите. През 1956 г. градът е обявен за археологически и архитектурен резерват. Културните паметници са добавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1983 г.

От страната на новата част на Несебър се намират южният и северният плаж на града. В старата част на града има малък плаж, наречен  Плакамото, който се намира под Античния театър. Там морската вода е много чиста, а пясъкът - едър. Множеството малки ресторантчета в близост предлагат местни специалитети в комбинация с прекрасна гледка.

Старите къщи в Несебър правят впечатление с уникалната си архитектура. Макар, че по външните си признаци напомнят за останалите възрожденски къщи, строени в Котел, Трявна, Елена, Жеравна и Градец, тук количеството на дървения материал било указателно за това колко знатен е бил стопанинът на дома. Почти изцяло изградени от дървесина били само къщите на най-богатите хора, докато при останалите била използвана каменна основа с горна част от дърво.

Несебър

Език: Българският е основен разговорен език, но местните търговци, хотелиери и персонал, работещ в сферата на услугите, говорят свободно руски и английски език.

Валути:  Българският лев се приема навсякъде, но може да се плати и в евро. Ако решите да обменяте евро, очаквайте по нисък курс "Купува" почти навсякъде. Обърнете особено внимание преди да сменяте валута. В повечето бюра се двийи около 1.90, но може да е  и много по надолу.

Климат: Времето в Несебър е топло през лятото и студено през зимата. Климатът е умерено-континентален с  висока средногодишна температура. През месец юли тя е 23.1°C, а през януари +2°C. През месец септември има максимум на валежите от дъжд.

Студен сезон: От октомври до април.

Топъл сезон: От май до септември.

Времето в Несебър

 

Времето в Несебър NESSEBAR WEATHER

 

Кога да посетим Несебър?

Лятото в Несебър е незабравимо. Градчето гъмжи от туристи, кипи от живот, от всякъде се чува глъч и гласовете на търговците, които продават сувенири или канят минувачите да хапнат. Ухае на прясно изпържена риба. Двете малки пристанища осигуряват запомнящи се гледки, мирис на море, отпечатъци от слънчеви лъчи върху изгорялата кожа. Възрожденските къщи, изградени от дърво и камък, разкриват под стрехите си малки магазинчета, а разнообразието от стоки, заслужаващи да бъдат придобити като спомен от преживяното в градчето, е голямо.

Извън активния летен сезон Несебър има по-различна привлекателност. Тогава малкият остров може да бъде погледнат с други очи - да бъдат детайлно огледани свидетелствата за живота на траките, съществуващи в хармония с развитието на града вече векове. Пластовете на времето разкриват неочаквани вълшебства пред погледа на спокойния и любознателен посетител, които спокойно се наслаждава на гледката.

Опознаване на Несебър

Древният град Месамбрия Понтика, наречен през късното Средновековие Месамбрия, получава настоящото си име Несебър от старите траки, които са го населили в края на бронзовата ера. Още от древността градът е известен с риболова и търговията си. Първите елински заселници го населяват в края на VI век и с течение  на времето той се разраства, като същевременно се започва и развитието на различни занаяти. Постепенно започват да се строят църкви, театър, училище, гимназион, жилищни квартали. Започват да се секат първите собствени монети. Градът бива обграден с масивна крепостна стена.

Несебър

В пет музейни експонации е съхранено културното наследство на града. В старата част има запазена и действаща само една от 42-те църкви, които са били изградени в Несебър. Част от останалите са превърнати в картинни галерии или могат да бъдат разпознати по консервираните от археолозите останки, които свидетелстват за наличието им.

Старата мелница, която е останала само като туристическа атракция, се намира по средата на 400-метровият провлак, който свързва старата и новата част на Несебър. Истинската мелница, която се намира в началото на новата част, е вградена в хотел.

Несебър

Архитектурно-историческият резерват Старият Несебър с Археологическият музей,  както и Музей „Старинен Несебър“, включващ  Етнографският музей Несебър – къща Москояни и църквите "Свети Стефан" и "Свети Спас" са сред интересните туристически забележителности, които заслужават да бъдат посетени, тъй като представляват находки, свидетелстващи за богатия икономически, културен и духовен живот, кипял в града около 440 г. пр.н.е.

Забележителности в Несебър 

Несебър привлича туристи не само заради лазурния морски бряг, но и заради интересните  си природни и антропогенни забележителности.

Несебър

Архитектурно-историческият резерват Несебър е част от списъка на ЮНЕСКО за паметници на Световното културно наследство. Той е разположен в Стария град и отделните му зали проследяват развитието на града от пристанище по времето на траките до настоящия му вид. Останките от създаването на крепостните стени могат да се видят и днес.

Църквата "Свети Стефан" е част от един от 100-те национални туристически обекта и от световното наследство на ЮНЕСКО - Архитектурно историческия резерват. Популярна е също с името Новата митрополия. При строителството й - предимно от тухла и каменни блокове - са използвани релефи от разрушени преди това християнски постройки, както и корнизи и капители. Вътре са изобразени повече от 1000 фигури в 258 композиции, като могат да се видят още резбован архиерейски трон и амвон от края на XVIII век, а също и оригинален по стил рисуван иконостас от края на XVI век.

Църквата „Христос Пантократор“ в Несебър е една от най-добре запазените и най-забележителни  средновековни църкви в града.  Счита се, че е характерен представител на живописния стил в архитектурата на църквите през XIII-XIV век  По вътрешността на стените на храма са запазени само следи от оригиналните стенописи, които са ги покривали някога.

Църквата „Свети Йоан Кръстител“ е една от най-добре запазените. Построена от хоросан и ломен камък, тя е считана за характерен представител на прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква. Към днешна дата се използва като художествена галерия. От стенописите са запазени сцена с образа на Света Марина от XVII век и ктиторски портрет от XIV век.

Църквата "Свети Димитър” е изградена от северната страна на Старата митрополия в непосредствена близост до нея.  По време на археологически разкопки през 1968 г. бива открита, като от нея са запазени само основите на четирите стълба,  поддържали купола й.

Църквата „Света Параскева“ е градена от редуващи се в пояси тухли и дялан камък. Фасадата й има украса в керамопластичен стил. По нея могат да се различат мотиви като слънце, зигзаг, шахмат, рибена кост, а също четирилистни и кръгли глазирани панички.

В църквата „Свети Теодор“ са запазени икони от иконостаса от вътрешната й украса, които са експонирани в иконната зала на новата музейна експозиция. Художествена галерия се помещава към днешна дата в храма, построен през  XIII век.

Църквата „Свети Йоан Алитургетос“ или „Свети Иван Неосветени“ е построена през XIII-XIV век. Легендата разказва, че макар и засегната от Чирпанското земетресение през 1913 година, тя изобщо не била освещавана, тъй като един от работниците загива по време на строежа й.  Фасадите й, разработени отделно по различаващи се начини, показват най-високото развитие на живописният стил. 

Какво да правим в Несебър?

Неповторимото съчетание на древна история със съвременни туристически обекти превърна Несебър в привлекателен морски курортен град както за български, така и за чуждестранни туристи.

Несебър бар

„Аква Парадайз“, познат още като аквапарк Несебър, е най-големият воден парк в страната. Той предлага на посетителите си над 40 водни атракции и модерни съоръжения, като и безплатен паркинг и транспорт. Гостите на Аква парк Несебър могат да наблюдават ежедневните шоу програми, както и да се включат в игрите. На територията му има 4 бара, предлагащи различни видове коктейли и напитки, а също така и заведения за хранене. Работното му време е от 10:00 до 18: 00 часа, а малчуганите под 90 см могат да влизат безплатно.

В Несебър се провеждат ежегодни фестивали през активния летен сезон. Най-популярните сред тях са: „Златна Месемврия“, Международен арт фестивал „Съзвездия в Несебър“, Национален поп-рок фестивал Поп рок фест, както и Международния детски фестивал „Слънце – радост – красота“. В периода края на август – началото на септември се провежда Международния фестивал на меда.

Музеят на киното в Несебър е уникален по рода си и всяка година е една от главните атракции на града. В него са изложени експозиции от използвани в различни филми декори и реквизити, дарени от филмови студия и любители на седмото изкуство.

По плажовете се предлагат различни водни спортове, а гостите на Несебър могат да се възползват и от разходка с лодка или обиколка с хеликоптер над града.

Интересни места около Несебър

  • Картинг писта Слънчев бряг - на 4,5 км.
  • Емонски манастир "Свети Власий"  - на 6,5 км.
  • Емонски манастир "Свети Андрей"  - на 7 км.
  • Язовир "Порой" - на 11 км.
  • Поморийско езеро - на 13 км.
  • Музей на солта в Поморие - на 13 км.
  • Резерват Старите поморийски къщи - 13 км.
  • Тракийска гробница Кухата могила - 15 км
  • Нос Емине - 15 км
  • Язовир Ахелой - 18 км
  • Етнографски комплекс "Златната бъчва" - 21 км
  • Остров Свети Петър - 25 км
  • Остров Свети Иван - 25 км
  • град Бургас - 27 км
  • Близо до града се намират защитените местности Иракли (на 17 км)  и Калината.

 Несебър

Дневни екскурзии от Несебър- Предложения

Туристическите фирми организират еднодневни екскурзии от Несебър до: река Ропотамо, град Варна - Делфинариум, Жеравна - Сините камъни, град Бургас.

Има и вечерни мероприятия: Интернационална вариететна програма с вечеря в Ханска шатра, както и традиционна фолклорна програма в Българско село.

Морските мероприятия включват: яхт круиз, разходка с катамаран, романтична разходка с яхта в несебърския залив по залез слънце и др.

Съвети при пътуване в Несебър

Такси: Могат да се използват таксита до и от Несебър, но трябва да имате в предвид, че могат да са доста скъпи. Силно препоръчваме да се договаряте предварително и да не се качвате на сляпо. Прегледайте тарифите предварително и следете брояча. Препоръчваме използването на Евгени Такси. Те имат фиксирани стойности за пътуване в радиус от 40 км. През активния летен сезон са възможни задръствания особено на околовръстния път на Слънчев бряг, особено при лошо време. Пътищата са добре поддържани и има изградена нова магистрала до Бургас, което улеснява придвижването с автомобил до и извън града.

Разходка: В града се използват минивлакчета, велосипеди и велорикши, които улесняват придвижването. Разходките пеша предоставят възможност за по-детайлно разглеждане на малките магазинчета и сергии със сувенири.

 

 

 Хотели в Несебър - Къде да отседнем?

Хотел  Мираж⭐⭐⭐

hotel Miraj

  • Цените на Хотел Мираж  започват от 178 лв. за нощувка 
  • Оценка  Отличен от 199 отзива
  • Хотел Мираж е на първа линия и е със страхотна локация. Разполага с 2 басейна, Спа и Уелнес център, Семейни стаи, Бар. Предлага и Много добра закуска
  • Намира се на южния бряг на Несебър, на 500м от стария град

 

Афродира бийч хотел Несебър⭐⭐⭐⭐  Хотел Несебър

  • Цените на Афродита бийч хотел започват от 121 лв. за нощувка 
  • Оценка  Превъзходен от 389 отзива
  • Афродита бийч хотел е на първа линия и разполага с басейн, Спа и Уелнес център, Семейни стаи, Предлага и Много добра закуска.
  • Намира се на Южния плаж Несебър

 

 

Boutique hotel St. Stefan⭐⭐⭐ Хотел в Несебър

  • Цените на Boutique hotel St. Stefan започват  от 100 лв. за нощувка 
  • Оценка  Много добър от  отзива
  • Boutique hotel St. Stefan е в центъра на стария град Несебър, на 100 м. от плажа. Предлага безплатен Паркинг, Семейни стаи, Летищен трансфер. 

 

  

Критериите ни за избор на хотели и ресторанти са три: 

  1. Съотношение "цена-качество"
  2. Най-голяма удовлетвореност на клиентите 
  3. Локация

 

Къде да Хапнем - ресторанти в Несебър

Ресторант „Емона“ 

Ресторанти в Несебър

Ресторантът е разположен над морето в Стария Несебър и гледката е прекрасна. Много зеленина и красиви шадравани създават невероятно усещане за спокойствие и релакс. Разнообразна морска кухня, изобилие от вино и внимание към детайла.

Ресторант “Бяла Роза“ Несебър

Ресторанти в Несебър

Приятна обстановка, разнообразно меню от традиционна българска кухня, предястия, морски специалитети, салати. Намира се на главната търговска улица в Новия град. Има много положителни отзиви от клиенти за вкусна храна и добро обслужване. В разгара на сезона винаги има опашки от чакащи за маса. Съветваме ви да направите резервация. 

 

Преди да тръгнете!

Проверете резервацията си няколко дни предварително и се уверете дали всичко е наред. Развалете си дребни пари, за да не бъдете ощетени при връщане на ресто. Информирайте се за близките интересни забележителности, които да посетите. Купете си слънцезащитен крем, бански и слънчеви очила предварително. Подгответе си необходимите количества лекарства и аксесоари за оказване на първа помощ.

Как да стигнем до Несебър

Кола: С автомобил може лесно да стигнете до града посредством новоизградената пътна магистрала.

Самолет: Градът се обслужва от международно летище Бургас, което се намира на 30 км от него. Полет от София до Бургас отнема до 40 минути.

Автобус: През летния сезон има редовни автобусни връзки с областните центрове Бургас и Варна, които се намират съответно на 30 и на 90 км от Несебър. Придвижването с автобус до Слънчев бряг, Равда и Свети Влас се осъществява лесно, тъй като има много спирки и на всеки 10-20 минути има автобуси. 

Кораб: Пристанище Бургас е на 45 км. от Несебър. От 2020 Община Бургас обещаха да развият морския транспорт между курортите в областта на достъпни цени. 

Влак:  ЖП гара Бургас е на 35 км от Несебър и се намира в центъра на Бургас, непосредствено до Автогара Бургас.

Автор: Габриела Тодорова