Русе е град, който се намира по поречието на река Дунав, на североизточната граница на България със съседна Румъния. Той е административен център на Русенска област и на община Русе. Като пети по големина в страната и най-голям по поречието на реката, градът е транспортен, икономически, образователен и културен център не само с регионално, но и с национално значение. Заради наличието на първия в страната пътен и железопътен мост над реката – Дунав мост на територията му, благоприятното му географско положение, отстоянието му на едва 75 км от румънската столица и утвърдената му през годините роля на важен промишлен център, Русе е потенциален логистичен и стратегически интермодален център на Югоизточна Европа

 В статията ще намерите информация по следните теми:

 

Русе център 

Русе - Какво да очакваме?

Великолепната и уникална за страната ни архитектура, богатото историческо минало, аристократичният и романтичен дух на Русе привличат интереса на туристите. Заради многобройните сгради-паметници на културата градът често е наричан „Малката Виена“ в България. Паметникът на свободата и Доходното здание са символите на населеното място, в което стиловете неокласицизъм, модерн, необарок и сецесион могат да се видят в паметниците на културата.

 Русе паметник

Език: В града се говори предимно на български, но също така и на румънски, руски и английски език.

Валути:  Освен български левове, на някои места може да се заплати с евро и с кредитна карта, без значение каква е валутата в нея. Валута може да се обмени в клоновете на банките или в многобройните валутни бюра, някои от които работят и в почивните дни. Повечето хотели и магазини работят с кредитни карти VISA, Master Card, American Express или Diners Club.

Времето в Русе

РУСЕ - 7 дневна Прогноза Времето в Русе

Климатът на Русе се влияе от особеностите на Дунавската равнина, които играят относително неблагоприятна роля с ограничаването до няколко месеца в рамките на годината формите на туризъм, свързани с дейностите на открито. Умерено-континенталната климатична подобласт на Европейско-континенталната климатична област създава климатичните фактори на Средния климатичен район на Дунавската равнина. В Русе времето се характеризира с горещо и сухо лято, както и недостатъчни валежи заради умерено континенталния климат.

 Русе

Настъпващата рано хладна пролет и есента са кратки, а през зимата преобладават силните, студени североизточни ветрове. Средната годишна температура на въздуха е около 12°C. През лятото средната за месец юли е 20-22°C, а средната за зимата през януари – от 0 до -3°C. В разположения до Дунав Русе температурните инверсии, сланите и поледиците са чести явления, докато мъглите по поречието на реката са типично сезонно явление. Средногодишното количество на валежите е малко над средното за страната (550-650 мм), като в Крайбрежните низини на района е под 500 мм. Средният годишен брой на валежите е около 139 дни. Дебелината на снежната покривка е средно около 14 см при годишен брой снежни дни 48.

Студен сезон: Октомври-Април

Топъл сезон: Май-Август

Кога да посетим Русе?

Студените месеци на годината не са препоръчителни за посещение на града заради ниските температури на въздуха и силния вятър.

Русе

Опознаване на  Русе

Античната римска крепост Сексагинта Приста, изпълняваща ролята на военно средище и флотска станция, е съществувала по земите на днешния град още от II в. пр.н.е. Значението й  е било важно, тъй като превозът на продоволствия и оръжие се осъществявал именно по реката. За съществуването на тракийско селище преди възникването на крепостта свидетелстват запазени археологически находки. След опустошаването на важния за Второто българско царство като средище средновековен град Червен, преобладаващата част от населението на разрушената крепост мигрират към селището, обособено на територията на днешния град. Постепенно разрастващото се населено място се превръща във военно укрепление и важен пристанищен търговски център по време на османското владичество. След Освобождението градът е най-многолюдният в Княжество България.

 Дунав Мост

Настоящето си име градът получава след като е бил наричан Руси, Руши, Русико, Русиг, Русчук, Гюргево и с други имена.

Русе днес

Разположеният в западната част на Побрежие - най-голямата крайдунавска низина град има формата на елипса  по продължение на Дунав. Територията му обхваща остров Матей, който е свързан със сушата, както и и устието на река Русенски Лом от запад до височината Сърпчето. Южно от Русе е разположен хълмът Саръбаир, върху който се намира най-високата телевизионна кула в страната.

Като пристанищен град, населеното място се свързва не само с пристанищата на десетте дунавски страни, а също така и със страните по река Рейн. Чрез канала Рейн-Майн-Дунав осъществява и канални връзки със Западна и Централна Европа.  Като голям индустриален център, в града се развива и един от първите в страната индустриални паркове. Най-голямата Свободна безмитна зона на територията на държавата се намира именно тук, а в съвременната икономика на Русе преобладават отраслите на леката промишленост, Металообработването, машиностроенето, корабостроенето и химическата промишленост също са развити.

За гостите в своите хотели Русе предоставя възможността да отседнат в комфортната обстановка на луксозните постройки сред автентичната атмосфера на града. Местата за нощувки включват опции за всеки вкус и бюджет - от едностайни квартири до апартаменти и къщи за гости.

 

Русе архитектура 

 Забележителности в  Русе  

Архитектурата от края на XIX и началото на XX век, характерна за централната част на града, се отличава с украсени с арки, скулптурни фигури, монограми, гербове,  колони, пиластри, еркери и балкони фасади на сгради. Влиянието на виенската архитектура.е видимо. Покривите от поцинкована или медна ламарина, завършват с красиви парапети, кулички, ветропоказатели и гръмоотводи. Според приетият през 1893 г. правилник за строежа на частни сгради всички къщи по главната градска улица биват украсени с „пластическа каменна декорация“, което през 2009 г. носи на Русе почетна награда за най-красив град в България.
Някои от забележителностите на града са част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Фондът на регионалния исторически музей в Русе съдържа 130 000 броя паметници на културата.

 

 

Регионален исторически музей русе 

Останки от античната римска твърдина Сексагинта Приста все още могат да се видят на територията на днешния град.
В Екомузея освен най-големият сладководен аквариум в страната може да се видят диорами, праисторически животни, вкаменелости и колекция на животински видове от поречието на река Дунав в реалната им среда.
Драматичен театър „Сава Огнянов“, познат още и като Доходното здание, е интересна архитектурна забележителност, която може да се види в центъра на града.

Русе  

Паметник на културата от национално значение е построената през 1898 г. от русенския архитект Негохос Бедросян  търговската къща на Елиас Аврам Канети.
Построената през 1900 г. „Стара музикална гимназия“ е паметник на културата от национално значение. Построена е в еклектичен, архитектурен стил, комбиниращ елементи от неокласицизма и неоготиката.
Построеният през 1632 г. катедрален храм „Св. Троица“ също е обявен за Паметник на културата от национално значение.
Дори самата главна улица на града - „Александровска“ представлява архитектурен ансамбъл от сгради в стиловете неокласицизъм, барок и други.

 Русе главна улица

Къщите на братя Симеонови, на Янко Танков, на Михаил Силаги, на Георги Сойнов, на д-р Стоил Станев и на Петър Винаров в града също заслужават внимание.
В Къща музей „Градски бит на Русе“ са показани примерни интериори на различни стаи с виенски мебели, а също така и  колекции от типичното градско облекло, от носените видове накити и други аксесоари, както и сребърни прибори, порцелан и и първият внесен от Австрия роял.
Къщата-музей "Захари Стоянов" също е сред Стоте национални туристически обекта.
Русенската художествена галерия разполага с постоянна експозиция, но в нея могат да се видят и временни изложби на български и чужди художници.
Освен интересни сгради и паметници на културата, в Русе могат да се видят множество интересни събития, които се организират редовно.

 

 Русе пантенон


Ежегодният международен фестивал за класическа музика. „Мартенски музикални дни“ се провежда през втората половина на месец март.
В дните около празника на Русе - 6 май  - се организира панаир, който продължава около една седмица;

 Русе


Тържествената церемония по връчването на годишните Награди „Русе“ за наука, изкуство, култура и образование се провежда на 24 май.
На 24 юни е маскарадното шествие Русенски карнавал, а традиционният маскен бал е на Сирни Заговезни.
Ежегодният фестивал за автентичен и обработен фолклор от Русе и региона  „Златната гъдулка“ се провежда ежегодно през първата половина на месец юни.
Ежегодно в периода септември – ноември може да се посети есенния салон на изкуствата.
Има и други интересни културни мероприятия като: Международен литературен фестивал, Международен фестивал на алтернативното кино „Дунав – реката на Европа“,Европейска театрална работилница, Летен фестивал на открито с концерти и спектакли на открити сцени в центъра на града, Медиен фестивал „Българската Европа“,Международен конкурс за млади поп изпълнители „Северно сияние“, Международно биенале на миниатюрата, Международен клавирен конкурс „Франц Шуберт“, Международен фестивал на ледените фигури „Русе Айс Фест“, Национална джаз-среща и други.

Забележителности около Русе

Може да посетите следните места в района и градове наблизо: 

Единственият по рода си в страната Национален музей на транспорта се намира на брега на река Дунав е разположен в сградата на първата железопътна гара и пази личния вагон на цар Фердинанд I.

Басарбовският скален манастир „Свети Димитър Басарбовски“ се намира на 10 километра от град Русе, в долината на река Русенски Лом, край село Басарбово. Той е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.

Най-големия лесопарк на територията на страната ни - Лесопарк Липник е разположен в огромен горски масив от липови дървета в района на село Николово, на 10 km от Русе.

Включените от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство Ивановски скални църкви се намират на 18 km от града. Стенописите в църквата „Св. Богородица“ имат световна известност и се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите.

Природен парк „Русенски Лом“ е разположен на около 20 километра от града.

Разстояния от Русе до други градове в България:

  • Велико Търново – 110 км
  • Трявна – 140 км
  • Плевен – 148 км
  • Габрово – 150 км
  • Троян – 190 км
  • Тетевен – 200 км
  • Варна – 200 км
  • Бургас – 294 км
  • Пловдив – 300 км
  • София – 324 км


Съвети при пътуване в  Русе

*Такси: Добре организираният градски транспорт Русе с тролейбуси и автобуси намалява необходимостта от ползване на таксита. Има няколко фирми за денонощни превози с такси Русе.

*Разходка или колело: В града има велоалеи за велосипедистите, голяма част от които често са предпочитани за разходка от пешеходците, тъй като на тях няма толкова неравности, колкото на тротоарите.


Хотели в Русе - Къде да отседнем?

 Вижте нашите предложения нашите предложения за хотели и апартаменти за настаняване в Русе. Можете да направите резервация като кликнете на бутона "Запази Стая" . 

ADEO HOTEL Хотел Адео Русе

 

Този хотел се намира на 2 км от парка на "Възрожденците" . Предлага континетална закуска или шведска маса. Добро обслужване, чистота, комфорт в стаите и безплатен паркинг. Има много висока оценка дадена от гостите посетили хотела. 

Гранд Хотел Рига Русе

хотел русе

Гранд Хотел Рига се намира на брега на река Дунав и предлага страхотна гледка на своите гости. В хотела се допускат домашни любимци, персонала е отзивчив, закуската е на ниво и обстановката е предразполагаща. Включва и безплатен паркинг. 

Divona Studio - Апартамент

Нощувка апартамент русе

 Този Студио апартамент предлага отлична чистота, комфорт, удобство и светлина. Намира се на 100 м от главната пешеходна улица. Има много висока оценка от гостите. 

 

Ресторанти в Русе - Къде да Хапнем?

 Русе

Има много ресторанти и заведения в града, но тези се радват на най-много позитивни отзиви от посетителите си според ревютата, които са оставили за тях в Гугъл:

 

Ресторант "Тераса''

 

Заведението е с добро разположение, приятна обстановка,чудесен изглед към река Дунав. Сервира се вкусна, разнообразна и красиво поднесена храна!

 

Механа "Чифлика"

 

Интериорът и музиката в тази традиционна българска механа са народни и автентични. Сервитьорите са облечени с носии, а музиката е на живо.

 

Как да стигнем до Русе

Кола: От което и населено място да пътувате, насочете се на север към Русе. Ако тръгвате от София, карайте по Автомагистрала „Хемус“/E79, а след това по пътна връзка път 3/E83 дръжте посока към Pyce/Bapнa.

Автобус: До и от Автогара Русе пътуват множество междуградски транспортни средства, между които редовни автобуси Русе-София, Русе-Бургас, Русе-Варна, Русе-Велико-Търново и други.

Влак: От жп гара Русе всеки ден пристигат и заминават влакове, свързващи града с Бяла, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Павликени, Левски, Плевен, Червен бряг, София, Варна, Пловдив, Разград и други населени места.

Автор: Габриела Тодорова