Велико Търново е град, разположен по поречието на река Янтра в северната част на страната. Като основен административен, индустриален и образователен център на региона той е център на Великотърновска област. Намира се върху възвишенията на Предбалкана, между Стара планина и Дунавската равнина. Богатото му културно-историческо наследство прави града важен туристически център.

 veliko-tarnovo-kasti

В тази статия ще намерите информация по следните теми:  

veliko-tarnovo-carkva-krepost-halmove-panorama-grad-izgled

Велико Търново - Какво да очакваме?

Равнинно-хълмистият и планински релеф на населеното място го прави естествено защитено от ограждащите го река и скални венци.  В региона на разположеният на 208 m средна надморска височина по склоновете на красивите проломи и меандри на Янтра град има карстовите изворни пещери, а подземните минерални води около близкото село Вонеща вода се използват за пиене и балнеолечение. На територията му се пресичат главните пътища, които свързват Западна с Източна България, както и Централна Европа с Мала Азия.

Хълмовете ЦаревецТрапезица и Момина крепост, върху които е разположен града, са били ключови и основни центрове на царете и болярите, които обитавали населеното място по време на Втората българска държава. На част от хълм Света гора понастоящем е изграден Ректоратът на Великотърновския университетИсторическият квартал Варуша е разположен на хълма Орловец, а на хълм Трошана западно от язовир Мотела се изгражда Велико Търново хилс.

veliko-tarnovo-grad-carkva-patishta-sgradi-panorama

 Време и климат във Велико Търново

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Времето във Велико Търново

Времето във Велико Търново се влияе от умереноконтиненталния климат в региона. Лятото е горещо, а зимата - студена. Средногодишната температура на въздуха е 11,5 °C, като през топлия сезон е 21,8 °C, а през студения - -0,6 °C. Средногодишното количество на валежите е 680 mm, като те се отличават с летен максимум и със зимен минимум. Ветровете, със скорост предимно от 12 – 15 m/s, идващи от северозапад и югозапад, преобладават в околностите на града.

Студен сезон:  Октомври-Април

Топъл сезон:  Май-Септември

veliko-tarnovo-samovodska-charshiq

Кога да посетим Велико Търново?

През пролетта, лятото и есента градът е изключително привлекателен за посещение. Приятното време е предпоставка задълги разходки из симпатичните улички и местните забележителности на града. През зимните месеци снежната покривка и заледените улици възпрепятстват или затрудняват придвижването по хълмистите склонове. Ето защо стидения сезон не е препоръчителен за посещение на Търново.

 veliko-tarnovo-kashti-reka-qntra

Опознаване на Велико Търново

Градът има история, която датира отпреди повече от 6000 години. В местността Качица са открити първите доказателства, свидетелстващи за обитаването на територията на населеното място от 4000 г. пр. н.е. Останки от тракийски и други древни племена са намерени в подножието на хълма Трапезица.

През Средновековието населеното място е носело името Търновград, изместено по-късно от Търново, пред което е добавено "Велико" през 1965 г. По време на Първата българска държава градът е бил значителен и важен център, за което свидетелстват кръглите кули и масивните крепостни стени около манастирския комплекс „Великата Лавра“ в тогавашната резиденция на владетелите.

veliko-tarnovo-ulica-na-zanaqtite-samovodska-charshiq-kashti

През 1185 г. Търново е провъзгласено за столица на новото българско царство след края на византийското господство и след бързото му разрастване се превръща в най-значимия икономически,  политически,  религиозен и културен център в държавата, наричан "новият Йерусалим, Константинопол и Рим в едно". В разположената на 4 хълма българска столица  се свиква Църковен събор, създава се автокефалната Търновска архиепископия и се развиват над 50 занаята.

Градът векове наред е бил важен занаятчийски и административен център, а през него минавали важни пътища от север на юг и от изток на запад. През Възраждането в града са съществували множество ханове, които до Освобождението удвоили броя си.

veliko-tarnovo-poluostrov-boruna-asenevci-hudojestvena-galeriq

Велико Търново днес

Градът е обявен за историческа и духовна столица на България, а също така е кандидат за Европейска столица на културата 2019. През 2016 г. е обявен за  „Най-красиво място на света“ от италианския вестник La Republicca.  Многоотрасловостта и наличието на традиционни производства са характерни за икономиката на града. Хранително-вкусовата, текстилната, машинната, електротехническата, електронната, комуникационната промишлености, както и производството на полиетилнови изделия са добре застъпени.

veliko-tarnovo-ulica-na-zanaqtite-samovodska-charshiq 

Забележителности във Велико Търново 

В града има много културни и исторически забележителности, сред които Археологическия музей, Регионалния исторически музей, къщата-музей на Петко Р.Славейков, Музей „Нова и най-нова история“, Музей „Затвор“, Музей „Сарафкина къща“, Музей „Восъчни фигури“ и други. Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“,Художествената галерия „Борис Денев“ и Изложбена зала „Рафаел Михайлов също се радват на интереса на гостите на Велико Търново.

veliko-tarnovo-krepost-carevec

Аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина“, вплитащ по забележителен начин синхронизирани разноцветни светлини, драматична музика, лазерни лъчи, светкавици, звън от камбани, звукови и словесни ефекти, е своеобразен исторически разказ на най-важните моменти от българската история. 

Регионалният исторически музей и Архитектурно-музейният резерват „Царевец“ във Велико Търново са част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

veliko-tarnovo-glavna-ulica

В града има съхранени къщи, които са паметници на културата, както и малка част обществени сгради: читалища, училища, дюкяни, църкви и други постройки. Множество фрагменти и основи, част от архитектурата на Втората Българска Държава, могат да се видят в запазената на множество места Средновековна търновска архитектура. Постройките с каменна зидария, керамикопластична украса, гледжосани розетки, четириъгълни масивни пилони, двойни крепостни стени, полукръгли арки, декоративни редове от тухли, декоративни редове от пиластри и ниши личат в многообразието от представителни сгради, болярски жилища, обикновени жилища и църкви в старопрестолния град.

veliko-tarnovo-ulica-na-zanaqtite-kashti-samovodska-charshiq

Улицата на занаятите „Самоводска чаршия“, къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николиживописната улица „Генерал Гурко“, паметници и останките от тракийско селище са сред забележителностите на старата част на града.

Стамболовият мост над река Янтра е уникален в техническо отношение. Той е първата крупна проява на модерното европейско мостостроене в страната и едно от важните постижения в архитектурата на Балканите.

От Владишкият мост се разкриват живописни гледки към околността на града и той също спада към забележителностите на Велико Търново.

veliko-tarnovo-asenevci-pametnik-hudojestvena-galeriq-reka-qntra-sveta-gora-poluostor-boruna

Монументалният паметник на Асеневци, познат като Конниците, се намира в подножието на Света гора в местността Боруна на река Янтра. Посветен е на царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II.

На 22 март се отбелязва годишното честване на празника на Велико Търново.

Фестивалът „Сцена на вековете“ който се провежда през месец август, преминава с постановки на открита сцена на крепостта Царевец.

Международният фолклорен, етно, поп и джаз конкурс Звездни гласове над Царевец“ се провежда в края на септември, за да популяризира фолклора и да покаже съвременната етнопоп и етноджаз музикална култура.

Международният фолклорен фестивал, Празникът по случай обявяването на независимостта на България, Старопланинският събор „Балкан фолк“; Националният събор на овцевъдите, Международният конкурс за млади изпълнители "Сребърна Янтра", Международният реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград и Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ също са част от редовните събития в града.

 veliko-tarnovo-hotel-qntra-ulica

 Велико Търново - Хотели: Къде да отседнем?

За да улесним вашето търнесе на хотел сме подбрали хотели с най-добра оценка и отлични отзиви от клиенти. Разгледайте следните хотели във Велико Търново

Boutique Hotel and Spa Tsarevets

Хотел Велико Търново 

Този хотел е разположен в историческа сграда и предлага изглед към парк "Света гора". Уютно обзаведените стаи предлагат хидромасажна вана и кът за сядане с кожени дивани, както и достъп до Wi-Fi, телевизор с плосък екран, DVD плейър и минихладилник. На разположение на гостите са перални услуги и зони за отдих.

 Ресторанти във Велико Търново - Къде да Хапнем 

Макар през вековете характерната за региона храна да се е изменяла, от Възраждането насам традиционната българска кухня остава трайно в трапезата на местното население. Ето какво споделят посетителите на две от заведенията в града: 

Ресторант "Асеневци"

Чудесно място с уютна обстановка, вкусна храна, добро обслужване и приятна атмосфера.

Механа "Тихият Кът"

Място с история, чудесна атмосфера и с богато обедно меню. Има няколко маси на открито. 

veliko-tarnovo-centar-ulica 

 Как да стигнем до Велико Търново

Кола: Градът е свързан в европейските пътища Е772 и Е85, а в Пътен възел Юг се пресичат пътищата София – Варна и Русе – Стара Загора.

Влак: Във Велико Търново има три гари: Трапезица, Централна и Товарна. ЖП Линията Русе-Стара Загора, минава през града. Има редовни влакове за Горна Оряховица, Плевен, София, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Свищов.

Автобус: Има редовни автобуси до близката Горна Оряховица, където има голяма ЖП гара. От автогара Юг тръгват автобуси за: София, Варна, Шумен, Търговище, Албена, Балчик, Омуртаг, Каварна, Шабла и други градове.

samovodska-charshiq-veliko-tarnovo-ulica-na-zanaqtite 

 
Отдалеченост на Велико Търново от други градове в страната:


Арбанаси - 5 км

Горна Оряховица - 7 км

Русе - 107 км

Плевен - 126 км

Бургас - 215 км

София - 220 км

Варна - 223 км

veliko-tarnovo-pametnik-asenevci-qntra-sveta-gora-izgled-panorama

Съвети при пътуване във Велико Търново

* Такси: В града могат да се използват услугите на няколко таксиметрови компании.

* Разходка или колело: Карането на велосипед по стръмните улици на града е предизвикателство, което няма да допадне на мнозина. Подходящите за преминаване с колело алеи са малко. През главната улица преминава натоварено шосе, свързващо едната част на града с другата, което я прави подходяща за обхождане пеша. 

veliko-tarnovo-asenevci-regionalna-hudojestvena-galeriq-poluostrov-boruna-izgled 

 veliko-tarnovo-avtentichna-kashta-magazin-suveniri

 veliko-tarnovo-ulica-na-zanaqtite

veliko-tarnovo-carkva-hram

veliko-tarnovo-kashti-tri-etaja

veliko-tarnovo-izgled-asenevci-stambolov-most

veliko-tarnovo-panoramna-gledka

veliko-tarnovo-grad-kashti-ulici-most-panorama

veliko-tarnovo-poluostrov-boruna-sveta-gora-asenevci-reka-qntra

veliko-tarnovo-reka-qntra-krepost-carevec-carkva-hram

velko-tarnovo-reka-qntra-panorama-sgradi-ulici-kashti-most

Снимки: Личен архив

Автор: Габриела Тодорова