Царево е черноморски град, известен в миналото като Василико̀ или Мичу̀рин. Населеното място попада административно в Бургаска област и в община Царево. Намира се в близост до Ахтопол и на 70 км от Бургас. Курортният град е разположен върху полуостров и бреговата му ивица е много разчленена. Многообразието от природни, исторически, архитектурни забележителности прави мястото едно от най-атрактивните по българското Черноморие. Територията на общината заема голяма част от Странджа, а съчетанието на море и планина като географски дадености в района играят важна роля за развитието му.

Царево 

В тази статия ще откриете следната информация за Царево:

Царево - Какво да очакваме

Тъй като Царево се намира в морската част на Странджа, в района около него дивечовото богатство на планината е значително. В тази част на планината, покрита с дъбови гори,  добре се развиват и някои реликтови и средиземноморски видове растителност, докато обработваемите земи под формата на ниви и пасища, са незначителни и съсредоточени предимно по полегатите южни склонове и в поречията на реките. Климатът в района благоприятства развитието на земеделието - лозарство, овощарство, технически култури и други.

Език: Българският език като национален и основен се говори предимно в Царево, но хотелският персонал, продавачите и сервитьорите могат да говорят и разбират руски и английски език.

Валути:  Навсякъде в Царево се приемат български левове за разплащане. На определени места може да се заплати с кредитни карти или да се обмени чужда валута.

Климат: Времето в Царево е повлияно от местоположението на града на зоната на средиземноморски граничен климат между долен супра-средиземноморски и и горен мезо-средиземноморски. Влиянието на Странджа планина води до повишаване на валежите с годишен омбротермичен индекс 3,8, което класифицира климата с една степен по-влажен, като долен полу-влажен. Лятното средиземноморско засушаване се ограничава само до юли и август и месеците са засушливи, но не и сухи.  В цялото крайбрежие климатът е океански полу-континентален с индекс на континенталност  Лятото  е  топло, а зимата ­ - мека. Средните температури през януари варират между 1 °С  и 3,4 °С , а средните през юли са между 22 ­- 24 °С.
Мекият климат създава условия за дълго лято

Времето в Царево 

Студен сезон: ноември-април

Топъл сезон: май-октомври

Кога да посетим  Царево

Уникалното съчетание на море, планина, реки, екзотична растителност, многообразие на животински и растителни видове в околностите на Царево заедно с традициите и автентичната странджанска култура и обичаи, типични за региона, предоставят разнообразни възможности за развитие на туризъм по всяко време на годината - опознавателен, селски, ловен, яхттуризъм, фото и хоби туризъм, екотуризъм и други. 

Опознаване на Царево

В миналото градът е сменял няколко пъти името си. През XII век бил наричан Василико,  после през 1352 г. Василикос, след това до 1934 г отново Василико. До 1950 г е бил познат като Царево, до 1991 г. - като Мичурин, а след това до ден днешен запазва настоящото си название.  За произхода на най-използваното име -  Василико, има две предположения.

Според едното то идва от унищоженото от турците българско село Босилково, на което част от жителите, спасени от потурчване, се преселват тук. Впоследствие те биват погърчени. Другата версия предполага, че произходът на името Василико идва от гръцката дума „базилевс, което в превод на български означава "цар" заради крепостта Василикоз,  построена от княз Васил.

Градът се дели на стара и нова част заради пожарът, който го опожарява в началото на 1880 г. Дърводобивът и дървообработването са застъпени като отрасли, но риболовът има най-голяма история. Населеното място имало развито пристанище и традиции в корабостроенето.

Царево е обявен за климатичен морски курорт с национално значение още от 60-те години на ХХ век. Туризмът в града е с традиции и след построените преди години множество почивни лагери и станции на различни организации и предприятия в днешно време са допълнени от новопостроените в Царево хотели и вили.

Царево

Царево днес

Царево е разположен на два полуострова с три живописни залива в подножието на Странджа. На около 40 км от града е границата на България със съседна Турция. Непосредствената близост със Странджа планина е причина за развития еко и планински туризъм в региона. На територията на самия природен парк Странджа има маршрути, при минаването на които туристите научават повече за историята, животинските и растителните видове в района.

Реките около курорта са богати на риба.  Свободните места за настаняване в местните хотели, къщи за гости, къмпинги, бунгала Царево изпълва с живот и глъч всяко лято. Те предлагат настаняване в зависимост от възможностите и вкуса на туристите. Заведенията за хранене в града са разнообразни и предлагат превъзходна морска кухня.

Плаж Царево

На територията на общината има множество плажове, привлекателни с красивия си дребнозърнест пясък и кристално чистата морска вода. В курорта има 19 плажни ивици с обща площ около 349,2 кв. м. Тук пясъчните брегове се редуват красиво с речни долини. Ниските, полегати хълмове на Странджа планина плавно се спускат към морето, което е нарязало брега на десетки малки заливи и полуострови.

Попският плаж е разположен в най-северната част на Царево. Пясъкът там е ситен и мек, водата - чиста и топла, а морското дъно - плитко. Плаж Василико се намира в кварталът със същото име в старата част на града. Той е каменист и малък, но предлага на посетителите си капанчета със студени напитки и вкусна храна, водни колела и лодки, а близо до него е нос Кастро.

Царево

 Забележителности в  Царево  

В града всеки може да намери по нещо за себе си. Съвременни модерни хотели с басейни и спортни съоръжения предлагат разнообразни удобства, а уютните малки семейни хотели в Царево и частните квартири очакват гостоприемно своите гости. Заведенията за хранене и развлечение обещават добро настроение с приятната си обстановка, коктейлите, богатата национална кухня и морските деликатеси.

Морската градина е оформена с алеи с цветя, а отстрани на голяма площ са посадени борови дървета. В парка има пейки за отдих и  детски кът с люлки, пързалки и катерушки. В края на морската градина има изградена тераса със стълби, водещи до скалите под нея.

Царево

Откритият музей, известен също под името Kораб Горянин, се намира в центъра на града и има за цел да покаже основния поминък на Царево в миналото - корабостроенето.

На южния полуостров на Царево се извисява построената през 1831 г. църква „Успение Богородично“, чийто настоящ архитектурен образ датира от 1895 г. За съществуването на предходният храм свидетелстват някои от иконите, изписани от зографа Йоан през последните десетилетия на XVIII век.

В общината се провеждат ежегодно празници на изкуствата през месец май, а  през месец август традиционно се организира Фестивалът на мановия мед, така че непременно ги посетете, ако сте в града по това време. Дните на Нептун са през лятото, така че може да съвпаднат с вашата почивка в Царево.

Царево

Любителите на риболова с малки лодки могат да посетят малкия пристан.

Други места в района и градове наблизо

  • Къмпинг Нестинарка - 2 км
  • Къмпинг Арапя - 2.5 км
  • Къмпинг Оазис - 4 км
  • Плаж Оазис - 4.5 км
  • Плаж Мечата дупка - 6.5 км
  • Плаж Варвара - 7 км
  • Къмпинг Корал - 7 км
  • Къмпинг Юг - 7.5 км
  • Къмпинг Якото място - 7.5 км
  • Плаж и къмпинг Делфин - 9 км
  • Плаж Караагач  - 9 км
  • Защитена местност Пирен  в планина Странджа - 9.5 км
  • Къмпинг и плаж Атлиман - 10 км
  • Ахтопол - 11 км
  • Резерват Силкосия се намира в Природен парк Странджа - 12 км
  • Резерват Тисовица - 12 км
  • Воден парк Аква планет - 14 км

 

* Дневни екскурзии от Царево  - Предложения

Заради близостта на града до Турция, от него често се организират посещения до съседната държава.  Освен тях, на голям интерес се радват екскурзиите до Созопол, Ропотамо и Балчик.

Съвети при пътуване в Царево 

* Такси: Таксиметровите компании предлагат трансфери до летище Бургас на цени от 79 лв. Могат да се използват услугите на такси и за превоз до летищата във Варна ( за 199 лв) и в София.

* Разходка или колело: В Царево има велоклуб, чиято основна цел е популяризирането на велосипедния транспорт в населените  места като екологичен, здравословен, необходим и финансово изгоден. Колоездачният клуб Вело Царево организира състезание по планинско колоездене с название „Огнените пътеки на Странджа“ със състезателна дистанция от над 60 км.

Царево хотели - Къде да отседнем

  •  На база оценка и отзиви от посетители ви предлагаме следните хотели в Царево: 

Хермес Клуб Хотел & Апартаменти - Ултра Ол Инклузив

Хотел Царево 

 Хотелът се намира на първа линия и разполага с много просторни места за настаняване. Гостите могат да се възползват и от Аквапарка, който е на разположение в хотела. От ревютата на посетителите става ясно, че в хотела има много добро обслужване и чистотата е на ниво, храната е разнообразна и гостите му дават висока оценка за техния престой. 

Хотел Лалов Егрек

Царево хотел

 

 Този хотел предлага отлично местоположение, безплатен паркинг, настаняване с домашни любимци, закуска и бар. В своите отзиви гостите отбелязват, че мястото е изключително спокойно, с чист въздух и красива природа. Персоналът е любезен, стаите са комфортни и оборудвани с всичко необходимо за незабравима почивка на брега на морето.

Ресторанти в Царево - Къде да Хапнем

Тъй като типичните храни за региона са морските и странджанските, непременно ги потърсете в менюто на местните ресторанти. Препоръчваме тези места, защото клиентите им са оставили най-много позитивни отзиви за тях.

Ресторант „Василико”

Много спокойно място с прекрасна гледка за отдих и похапване. Уютен и красив интериор. Предлага черноморска храна, балкански салати, музика на живо и алкохолна листа. Безплатен паркинг.

"Пица Да Винчи"

Много приятна и уютна морска пицария. Много вкусни пици и морски деликатеси. Обедното меню е много добро. Работи целогодишно.

Как да стигнем до Царево

Кола: Община Царево се намира в югоизточната част на България на 65 км. южно от град Бургас на международната магистрала Е-87 на границата с Турция.

Самолет: Най-близко до Царево е летище Бургас. Разстоянието е 75 км, а придвижването отнема около 40 минути с автомобил.

Автобус: До Автогара Царево има всекидневни автобуси от Бургас, Ахтопол, Синеморец, Резово, Приморско, Созопол, София, Бродилово, както и само сезонни от Пловдив, Стара Загора и Ямбол.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева