Синеморец е село, разположено върху полуостров на Черно море и устието на река Велека, която се влива в морето и образува живописна пясъчна коса, представляваща плажна ивица. Пред устието на реката, както и североизточно от селото, има заливи.  Отдалечено на 6 км от Ахтопол и на 5 км от защитената местност Силистар, курортното село притежава неповторими природни дадености, подходящи за отдих на море в съчетание с приключенски разходки в околностите.

Интересът към него нараства след края на социализма, тъй като до 1989 г. достъпът до Синеморец е бил ограничен, защото попада в гранична зона. През последните години тук идват все повече и повече туристи, които желаят да се отърсят от шума на големите курорти и харесват природните красоти.

 

Синеморец - Какво да очакваме?

Защитената местност Силистар заема територията между южната част на Синеморец и съседното село Резово.  По дюните и скалите около тази влажна крайбрежна зона, в която има запазена лонгозна гора, гнездят защитени и редки видове птици. Местността „Поляните“ се намира във високата част на полуострова, източно от курортното село.

Силистар

Личен архив/ Flat.bg

На юг от застроената с нови хотели местност  е заливът „Бутамята“, който е южният за Синеморец плаж. Южно от залив „Бутамята“ (Потамя) се стига до местността „Каньона“, където могат да се видят характерните скални образувания „Скалата на Сизиф“, „Пещерата на гълъбите“ и „Разделената канара“. Невероятно красивите нос и залив "Листи", както и харесвания плаж "Липите" Синеморец също са там.

 

 

Кога да посетим Синеморец?

В Синеморец времето през летния сезон е подходящо за събиране на слънчев тен и къпане в морето. Организираните почивки в Синеморец са предимно по това време на годината. Тогава туристите могат да се възползват от организираната екскурзия с лодка по течението на река Велека, от практикуването на морски и речен риболов, от присъствие във фото сафари, да се включат в разходка пеша или с планински велосипеди  из дебрите на Странджа планина. За любителите на птиците се организират също така специални орнитоложки излети.Река Велека

Личен архив/ Flat.bg

Концентрираните уникални природни забележителности в това прекрасно курортно село привличат посетители не само през топлите месец на годината. Кристално чистите морски води и тучните зелени гори изглеждат красиво през всеки сезон. Поречието на река Велека, вливаща се в Черно море в причудлив естуар е гледка, която си заслужава да бъде видяна без наличието на прекалено много туристи наоколо.

Синеморец плажове

Личен архив/ Flat.bg

Климат: Времето в Синеморец се влияе от умерено-континенталния климат. Средната температура на въздуха през летните месеци  е 26°C , а тази на водата е между 22° и 26°C.

Времето Синеморец

Времето в СИНЕМОРЕЦ 7 дневна прогноза за времето в Синеморец

Личен архив/ Flat.bg

Студен сезон: октомври - април

Топъл сезон: Юни - септември

Опознаване на Синеморец

Селото е било познато от древността с името Галазьо, а след това и с названията Галанджа, Каланджа и Дебелец до 1934 година. След това бива преименувано на Синьоморец до 1966 г., докато получи настоящото си име. Има сведения за това, че местното население се е занимавало с превозване на дървен материал и дървени въглища, а по-късно със земеделие, скотовъдство, дърводобив и въглищарство. Въпреки местоположението и богатите на риба води, в селото риболовът не бил приоритетен отрасъл заради стръмните брегове и невъзможността да се направи голямо рибарско пристанище.

При подводни проучвания в залива „Потамя" близо до Синеморец са били намерени котви и оловна обшивка на древен кораб, а също така керамични фрагменти от Средновековието и от периода V-IV век пр.н.е. Остатъци от тракийски надгробни могили и малка крепост да били открити на самия полуостров. Златно тракийско съкровище, съдържащо общо около 160 златни предмета и детайли е намерено в могила край селото преди няколко години. Има открити също така около владетелския дом фрагменти от гръцки амфори, монети на тракийския цар Котис I, както и голямо сребърно съкровище.

Синеморец плаж

Личен архив/ Flat.bg

Синеморец днес

Макар населеното място да е със статут на село, в него не липсва избор от места за настаняване. Разнообразните в Синеморец хотели, апартаменти под наем, квартири и къщи за гости се радват на редовни посетители през активния летен сезон. В евтините бунгала Синеморец предоставя възможността за една незабравима почивка, в която условията компенсират гледката и близостта с морето. Освен богата леглова база, селото предлага и многобройни места за хранене, включващи  механи, бистра, пицарии, ресторанти, плажни капани и заведения за бързо хранене.

Характерните за  Синеморец плажове са едни от най-красивите и предпочитани по родното Черноморие. На два от своите плажове Синеморец гарантира спокойствие и уединение на почиващите сред морските вълни и природата наоколо, тъй като са автентично диви.

Къде да отседнем - Синеморец хотел

 Ще ви предложим тези места за настаняване, които сме проучили и избрали според тяхната оценка и отзивите на хората в сайтовете за настаняване.

Casa Di Angel

хотел синеморец 

 

Този хотел предлага климатизирани стаи, безплатен WIFI, басейн, градина и закуска. Също така допускат домашни любимци. Намира се в близост до плаж Бутамята. 

 

Зафо Хотел

 Хотел Синеморец

Хотелът се намира в спокоен район, на 300 метра от плажа в Синеморец. Предлага градина с детска площадка, опция за наем на колело, закуска и безплатен паркинг. В този хотел също се допускат домашни любимци. 

Забележителности в Синеморец  

В Синеморец забележителности има предимно от природен характер. Участъкът от устието на река Велека до Царското кладенче, с дължина от цели осем километра, е плавателен, а това предоставя възможности за наблюдаване на жълтата водна лилия по време на разходка с каяк или моторна лодка. Рибарското пристанище и скалите "Корабите" попадат в малкия залив „Свети Яни“.

Река Велека

Личен архив/ Flat.bg

Двете извисяващи се над морето скали, популярни под името на плавателни съдове заради формата си, са предпочитано място от фотографи. Разходката с лодка или каяк по река Велека е сред вълнуващите неща, които могат да се правят в селото.  По време на това приключение край дивите, обилно отрупани с растителност брегове на реката, могат да се видят множество редки жълти водни лилии и водни костенурки.

Синеморец Плажове 

Плаж Бутамята, Северен плаж Синеморец, Силистар

Личен архив/ Flat.bg

С най-големият плаж Синеморец разполага при устието на реката. Наричат го Северен плаж, дължината му достига около  700 м, а широчината му - до 90 м. Мястото очарова с неповторимата комбинация от вливащата се със зелените й брегове река, пясъчната коса и вдадените в морето скали. Чадъри, шезлонги, спасителен пост и плажен капан има в самото начало на плажа.

В южната му част се намира известното скално образувание, носещо названието „Сфинксът“. Най-подходящото място за гмуркане и плуване с маска и шнорхел е там, където реката се влива в морето. Видимостта във водата може да достигне до 10 м., ако морето е спокойно. Тук пясъкът не е типичен, тъй като е съставен от дребни речни камъчета, а не от типичните за Черноморието ни стрити черупки на миди.

В южната част на селото се намира по-шумния и претъпкан плаж Бутамята с дължина около 400 м. и ширина до 110 м. Името му идва от реката, която се влива тук. Охраняваната от спасител плажна ивица предлага освен чадъри, шезлонги и плажни капанчета, също и водни забавления за почиващите. Около плажа има зелени гори, които попадат в защитената местност Силистар.

Плаж Липите Синеморец и Листи са диви, а по пътя към тях, минаващ през екопътека от плаж Бутамята в посока на юг, има възможност да се наблюдават интересни скали, вдадени в морето, както и тюленова пещера.

 

 Забележителности около Синеморец

* Други места в района и градове наблизо

По време на своята почивка в Синеморец непременно се отбийте до някое от близките интересни местности или градове. Може да посетите следните места:

  • Защитената местност Силистар - 5 км
  • Ахтопол - 6 км
  • Залив Кастрич - 8 км
  • Резово - 11 км
  • Царево - 20 км
  • Приморско - 35 км
  • Резерват Ропотамо - 50 км
  • Курортен комплекс Дюни - 60 км
  • Бургас - 83 км

Синеморец заведения

Къде да Хапнем в Синеморец

В Синеморец заведения за хранене има доста, като се има в предвид курортния характер на мястото и посещението му от различни по възраст и националност туристи. Предлагаме ви да посетите някой от тези места, които се радват на висока оценка от клиентите си в Гугъл:

Заведение „Хоризонт” Синеморец

Бързо и любезно обслужване, удобно местоположение, прясна храна, обедно меню.  Музиката и обстановката в ресторанта е много уютна и ви кара да се чувствате като у дома. Препоръчително е да се направи резервация предварително. Предоставят храна за вкъщи. Допускат се домашни любимци в градината.

При Бакшиша/ Шишо Бакшишо

Спокойно, уютно и приятно място,  лежерна атмосфера, хубава малка градина. Семпло меню, вкусна храна, препоръчани пици и риба.

 

Как да стигнем до Синеморец

Кола: Може да стигнете до една от крайните дестинации на южното Черноморие като следвате маршрута Черноморец, Созопол, Приморско, Лозенец, Царево, Ахтопол.

Самолет: От летище Бургас може да стигнете до селото с автобус или кола под наем.

Автобус: Има маршрутно такси от Бургас до Синеморец и обратно, както и автобуси от и до София. Маршрутките от и до Царево пътуват редовно през лятото.

Автор: Габриела Тодорова