Приморско се намира в югоизточната част на България. Този черноморски курортен град е разположен на полуостров, в близост до Ахтопол и Созопол. Градът е важен икономически и туристически център на южното българско Черноморие. Разнообразните природни ресурси в него обуславят различните видове туризъм - спортен, ловен, риболовен, културен, екологичен. Историческите и културни паметници, благоприятния климат, различните атракции и красивата природа привличат ежегодно множество туристи. Мястото е подходящо както за спокойни семейни почивки, така и за незабравими партита с много емоции.

Приморско - Какво да очакваме 

Приморско е забележително малко градче с дълги плажни ивици. Релефът на градчето е уникален по своите красота и разнообразие. Живописни дюни обграждат Маслен нос, устието на река Ропотамо, нос Коракя, двата просторни плажа и скалните образувания около Приморско. Характерният облик на ландшафта е създаден от лагуните Аркутино, Ропотамо и Стамополу. Сладководните басейни наоколо са чисти и без химически вещества в тях.  Крайбрежните води са чисти и с по  1 – 2 °С по-топли в сравнение с морските води край Северното Черноморие. Приливите и отливите са слабо изразени, а заради ниската соленост на морето там липсват опасни водни обитатели.

Маслен нос в Приморско е вдаден навътре в морето. Той е част от най-източния ръкав на Черноморието ни и се явява  най-южната точка на залива в Бургас. Тракийско–странджанската физикогеографска област, в която попада градът, го прави богат на разнообразие от водни, блатни, псамофилни, диви и лечебни растителности, включително и на защитени видове.

Приморско 2020

Защитените територии в Приморско представляват огромен интерес за посетителите му. Обитавани са от множество птици, земноводни и бозайници, много от които редки и включени в Червената книга. В тях влизат:

Резерват "Ропотамо" -  в рамките му влизат природните забележителности скалното образувание Лъвската глава и устието на река Ропотамо, като в границите му влиза също така и Маслен нос , характерен със скалните си образувания и фиордите.

Пясъчни дюни в местност "Перла"- простиращи се върху площ от 240 декара, те са лесно достъпни и разположени между лагуната Стамополу и плажната ивица. Обявени са за природна забележителност заради разнообразието си от растителни видове.

Резерват "Водни лилии" - голямо находище на водни лилии, където не трябва да забравяте да хвърлите в езерото монета за късмет и да си наречете нещо хубаво.

Климат: Времето в Приморско  е приятно през всички сезони. Лятото е топло и сухо, а зимата - влажна и мека. Максимумът на валежите е през есента и зимата, а през лятото дъждовете са минимални. През топлия сезон температурите на въздуха рядко надвишават 32 – 33 °С, като средната дневна температура е 27 °С, а на морската вода - 26 °С. Нощите през лятото са прохладни. Дори през студените месеци средните минимални температури са положителни. Може да се обобщи, че есента е топла, зимата - мека, пролетта - прохладна, а лятото - горещо.

Студен сезон:  От ноември до април.

Топъл сезон: От май до октомври.

През летните месеци - особено юли и август - градчето оживява от многобройните си посетители, повечето от които предпочитат да се връщат в него всяко лято. Предлагащите българска кухня ресторанти, пицариите и заведенията за бързо хранене работят почти денонощно, а кафенетата, баровете и дискотеките не смогват да поберат всичките си посетители. Отворените магазини и сергии нетърпеливо посрещат клиентите си, желаещи да закупят нещо за спомен от престоя си в Приморско.

Времето в Приморско

Прогнозата за времето в Приморско за следващите 7 дни е:

Времето в Приморско следващите 7 дни WEATHER IN PRIMORSKO

 

Приморско - история

Приморско е създадено през 1879 г. с името Кюприя, а най-ранните исторически сведения за съществуването  му като праисторическо езерно селище датират от  III в. пр. н.е. Именно на територията на Приморско са открити 4 светилища, 12 долмени и 10 могилни некропола, а морето често изхвърля останки от древни керамични съдове.  

То е считано за една от най-големите крепости-градове в страната, която е била областен център през Средновековието и е най-дълго просъществувалото населено място в околностите. През 2003 г. учените откриват добре запазените жертвеник, олтар, трон и най-големият известен на науката долмен, изградени през XIV век пр.н.е, както и светилището-обсерватория, изградено от огромни каменни късове, подредени в кръгове с неправилна форма, където определени дни на годината слънчевите лъчи проникват през процепите между тях.

Приморско - днес 

Заоблените форми са характерни за крайбрежната зона на Приморско. Има разнообразие от хотели, апартаменти под наем, къщи за гости, бунгала, квартири и вили, които предлагат цени и удобства според предпочитанията на гостите си.

Пристанището с яхти, рибарски лодки и фарът се намират от северната страна на Дяволския залив. От това място отплават туристическите яхти за Маслен нос, като по време на екскурзиите могат да се посетят дивия залив Света Параскева и тюленовата пещера.

Бегликташ -  Античното светилище на Ранули, наречено Бегликташ, се намира при устието на река Ропотамо. Наричан българския Стоунхендж - е едно от най-предпочитаните места за отдих през почивните дни. Интересно място, което ще ви бъде любопитно да посетите. Образуваните сиенитни блокове са с различни форми и размери. На снимката долу можете да добиете представа за мястото.

Бегликташ Приморско

 

Приморско - плажове

Тъй като градът е разположен на полуостров, намиращ се между два залива, плажните ивици и дюните на Приморско се простират върху цели 1190 хиляди кв. м, което ги прави най-дългите по българското Черноморие. Дюните и плажовете в града са локализирани в няколко района и носят следните имена: "Дяволското устие – централен“, "Устието на Ропотамо“, "Приморско – север“, "Приморско – юг“, "Аркутино“, "Стамополу“ и"Международен младежки център“.

Колко ще струват чадърите и шезлонзите в Приморско за сезон 2020 ?

Този сезон поради пандемията от Covid 19, чадърите и шезлонзите ще са безплатни за туристите. 

Приморско

Забележителности и атракции в Приморско  

Част от забавленията за туристите през активния летен сезон включват водни атракции като: каране на водни ски, джет, сърф,  скутер, разходка с лодка и яхта, кайт сърф, водни пързалки и риболов. Плажният волейбол и тениса също са достъпни за почиващите гости на града. Организират се и полети с малки спортни самолети от летището в Приморско. Любителите на адреналина могат да се включат в offroad екстремните състезания, които се провеждат в края на лятото.

Аквапарк Aqua planet се намира в центъра на Приморско. Това уникално място за забавления е подходящо както за деца, така и за възрастни. Освен множество водни пързалки и басейни, той разполага и с лятно кино.

Фестивалът на народното творчество ежегодно събира множество хора. От средата на юни до началото на юли се провежда Международен младежки фолклорен фестивал Приморско, в който взимат участие хиляди фолклористи от над 30 държави.

Приморско фестивал

Организират се също така Международен фестивал на изкуствата през месец юни, Национални фолклорни празници през септември, Национален детски и младежки фолклорен фестивал "Орфей пее с морето" през септември, както и Фолклорни празници "Приморска перла".

В Историческият музей са изложени находките, които са открити на територията на общината - от устието на река Ропотамо, Маслен нос, Лъвската глава, крепостта Урдовиз и други. Предметите, открити при древното тракийско светилище Беглик Таш са изключително интересни за посетителите.

Приморско музей

 Забележителности около Приморско

Ето някои интересни обекти и курортни селища в близост до Приморско с указание за разстоянието им от града:

  • Замъкът в Равадиново е на 15 км.
  • град Китен - 6 км
  • Лозенец - 10 км
  • Бургас - 50 км
  • Созопол-18 км
  • Царево - 15 км
  • Мегалитът Беглик таш се намира на  5 км от Приморско в централната част на Маслен нос.
  • Лъвската глава се намира на 5.5 км от Приморско.
  • Крепостта Малкото кале е на 9,5 км.
  • Частната ботаническа градина Серафимови е на 10 км.
  • Музеят на Толстоистката колония е на  11 км.
  • Откритият музей в центъра на град Царево - на 14 км
  • Морската градина в Царево е на 14 км
  • Крепостта "Ургури" - 16 км
  • Екопътека "Марина река" - 17 км
  • Остров Свети Кирик - 17 км
  • Острови "Свети Иван" и "Свети Петър" край Созопол - 19 км
  • Коначето - храм на нестинари в село Българи - 20 км
  • Екопътека "В царството на Зелениката"  до село Кондолово.  - на 20 км

Туристическите фирми предлагат дневни екскурзии до:

  • Созопол
  • Мадарския конник
  • Велико Търново
  • Българско село
  • Казанлък

Приморско 

Съвети при пътуване в Приморско

Такси: През лятото може да се придвижвате с такси от и до Приморско. Таксиметровите шофьори с радост ще ви съдействат с придвижването, но е разумно първо да договорите с тях цената на маршрута.

Разходка или колело: Тъй като разстоянията в града не са големи, лесно може да се придвижвате пеша, да се разхождате спокойно и да се наслаждавате на атмосферата на мястото.

Може да си наемете велосипед за по-далечни обиколки, тъй като се предлагат широка гама под наем - градски, планински, маунтийн, хибридни, детски, шосейни и електрически колела, заедно с необходимите аксесоари и вело оборудване.

 

Хотели в Приморско - Къде да отседнем

 

Allure Beach Resort ⭐⭐⭐⭐ 

Приморско хотел 

  • Цените на Allure Beach Resort  започват на от 128 лв. за нощувка 
  • Оценка 8,7 Отличен от  113 отзива

 Allure Beach Resort е високо оценен в сайтовете за резервации. Хотела предлага безплатен частен паркинг, открит сезонен басейн, голямо разнообразие от храни на закуска и бар, където да изпиете по питие след вечеря. Плажът не е никак далеч от хотела - само на 600 метра. В ревютата си, гостите отбелязват за Allure Beach Resort Приморско, че са много доволни от обслужването, чистотата и вкусната храна.

 

Hotel Sany⭐⭐⭐

 Приморско хотел

 

  • Цените на Hotel Sany започват  от 59 лв. за нощувка 
  • Оценка  8,8 Отличен от 113 отзива

Hotel Sany е с отлична оценка в сайтовете за резервация. Той се намира в центъра на град Приморско и е на 600 метра от плажа. Разполага с открит басейн, бар и ресторант. Безплатен Интернет има навсякъде на територията на хотела. Отзивите на посетителите за Hotel Sany Приморско казват, че стаите се почистват ежедневно и хигиената в хотела е на ниво. Персоналът е усмихнат и вежлив, а закуската е богата и вкусна. 

 

Критериите ни за избор на хотели са три:

  1. Най-добро съотношение "цена-качество"
  2. Най-голяма удовлетвореност на клиентите ( Ревюта и отзиви )
  3. Локация и предлагани удобства в хотела

 

 

Ресторанти в Приморско - Къде да Хапнем

 Ресторант Приморско

Според оценката им и ревютата в сайтовете, подбрахме тези заведения в Приморско:

 

Insolito Mediterranean Restaurant

Restorant Primorsko

Заведението се намира непосредствено до плажа, с гледка към морето. Обстановката е много приятна, храната е вкусна и добре поднесена. Обслужването е с отношение към клиента. Цените са нормални.  Има много добри отзиви от клиентите.

Restaurant Ahtamar Приморско

Ресторант Приморско

 Ресторанта е определян от клиентите като много добро място за вечеря със семейството. С хубава локация и вкусна морска храна. Уютно и тихо място, далече от лудницата в центъра на Приморско. 

Преди да тръгнете!

Уверете се, че резервацията ви е потвърдена. Проверете къде се намира адресът, на който отивате.  Попитайте за паркинг или превоз.

Как да стигнем до Приморско

Кола: С автомобил може да се стигне до града от всяка дестинация в страната.

Самолет: От летище Бургас може да се вземе такси или да се попита за трансфер от хотела, в който ще бъдете настанени.

Автобус: До съседните курорти има редовни автобуси през активния летен сезон от и до града. С автобус може да се стигне до Приморско от автогарите в: Бургас, Синеморец , Бяла (Област Варна), Созопол,  Банско, Стара Загора, София, Плевен, Враца.

Влак: БДЖ откри билетна каса в града през август 2019г., която  работи през летния сезон от 08:00  до 12:00 часа и от 16:00 до 19:45 часа. По този начин няма да се налага по-ранното придвижване да жп гарата в Бургас и предварителното закупуване на билет за летуващите на южното Черноморие.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева