Резово е българско село, което се намира в най-южната част на Черноморието. Териториално и административно влиза в територията на Бургаска област и в община Царево. Разположено е на границата между страната ни и съседната държава - Турция и от него се виждат бреговете на турския бряг. Посетителите на това скоро превърнало се в курорт населено място са любопитни да зърнат тази граница и да погледнат земята отсреща, която се намира на метри от родната.

Резово 

Резово  - Какво да очакваме?

През последните години Резово се превърна в предпочитана дестинация за туристите, които търсят тишина, спокойствие и уединение. Макар местното население да наброява по-малко от 100 човека, през лятото обитателите му се увеличават многократно. Това скромно и безшумно място за почивка разполага с уединен малък плаж. Величествените и стръмни клифови брегове възхищават с вида си, а запазените стари странджански къщи са изключително интересни за посетителите на селото.

Резово граница

Личен архив/Flat.bg

Устието на Резовската река представлява самата граница между България и Турция. От наша страна се разкрива красива гледка към турския бряг, по който се вижда много дълга и пуста плажна ивица. Разбира се, прекосяването на реката и нахлуването в чуждата територия е напълно забранено, а това се следи от патрулиращите гранични полицаи, охраняващи района. Брегът на реката от родна страна се използва като пристан за лодките на рибарите от селото, тъй като на това място те са добре предпазени от морските вълни и течения.

Език: В селото се говори предимно на български език.

Валути: Навсякъде в Резово се приемат плащания с българска валута.

Климат: Областта край селото е най-слънчевото място в страната. Климатът в Резово е преходно-средиземноморски. През летния сезон и по-конкретно от месец април до месец октомври там има най-голям брой слънчеви дни в България. Максималните валежи са през ноември и декември, а минималните - през август.

Студен сезон: ноември - март

Топъл сезон:  април – октомври

Времето в Резово

Времето в РЕЗОВО 7 дневна прогноза за времето

Резово

Личен архив/Flat.bg

Кога да посетим Резово?

През лятото село Резово оживява от присъствието и глъчката на гостите си. Селото предлага възможности за спокойна почивка, разходка по плажната ивица и събиране на слънчев загар. Освен това има възможност за разходка с рибарска лодка по река Резовска, която се влива в морето, образувайки красив залив. Тунел от вековна дъбова гора се извисява над тунела, който свързва селото с близкия Синеморец и осигурява сянка и хлад дори и през най-горещите слънчеви дни.

Извън активния летен сезон селото опустява и в него остава само малобройното му местно население. Зимата е очаквано студена.

Опознаване на Резово - история

Има свидетелства за това, че Резово е било пристанищно селище в миналото. Има следи от металургична дейност на множество места в околностите му. Само на няколко километра от селото в местността Згуриите се намира най-голямото находище от древни шлаки в България , а в близката местност Селски дол има тракийски могилен некропол и рудни разработки. Селището е било сравнително голямо по размери, но местоположението му бива преместено с около 10 км по-далеч от морето - навътре в Странджа планина - поради нападенията и грабежите на кавказки пирати.

Резово

Личен архив/Flat.bg

Заема настоящите си предели и бива населено през през 1903 г. Тогава е построена и църквата „Свети Константин и Елена“. Основният начин за препитание на населението тогава са били риболовът, въглищарството и земеделието. Счита се, че името на селото произхожда от това на митичния тракийски владетел Резос.  Селото не е било посещавано от туристи по времето на социализма, тъй като тогава районът е бил строго охраняван, а достъпът - ограничен. Поради тази причина по това време  неговите забележителности и околности не са били известни.

Резово днес

Селото се намира на територията на Природен парк Странджа. За разлика от повечето курортни селища  тук няма голям избор от места за настаняване. Гостите на селото могат да отсядат в популярните в Резово къщи за гости или в малки хотели. Единственият в Резово плаж представлява малка пясъчна ивица, обградена със стръмни скали. Чадърите на него са безплатни, а за безопасността на плажуващите се грижи спасител. Близките до Резово плажове Силистар и залива Кастрич, които се намират на съответно 6 и 3 км от селото, имат прекрасни природни дадености и обикновено са по-посещавани заради своята обширност.

Резово плаж

Личен архив/Flat.bg

Забележителности в Резово

Още с влизането си в селото ще видите уникалният изглед към границата с Турция. Действащото поделение е разположено на високият бряг, който осигурява чудесна видимост към близката до Резово граница и съседната държава, а вдясно от него е издигнат православния храм "Свети Йоан Кръстител", чийто три камбани огласят населеното място.

Храм Свети Йоан Кръстител Резово

Личен архив/Flat.bg

В околността могат да се наблюдават много видове водолюбиви птици. Заведенията посрещат нетърпеливо посетители и предлагат прясна риба, а конната база е на разположение на туристите, които искат да яздят кон. Любителите на сърфа и гмуркането ще бъдат доволни, защото вятърът е чудесен за задвижване на платната, а подводният свят тук е завладяващ.

Освен спокойствие и възможности за събиране на бронзов загар край красивата плажна ивица, селото може да предложи да посетителите си разходка до близките няколко интересни културни и природни забележителности, които заслужават внимание.

Защитената местност Силистар, в която може да се види богат растителен и животински свят, както и запазеното находище на пясъчна лилия, се намира на север от селото.

На близко разположения нос Кастрич могат да се видят останките на малка крепост, за която има догадки, че е известната средновековна крепост Кастрицион.

Долината на река Резовска се намира на юг от Резово, а в нея има великолепни скални образувания и множество бързеи, които преминават в тихи речни участъци. Заливът има функцията на зимовище на различни водолюбиви птици. В морето могат да се видят ловуващи видри.

Реката Резово

Личен архив/Flat.bg

* Други места в района и градове наблизо

  • Залив Кастрич - 3 км
  • Защитената местност Силистар и плаж  - 5 км
  • Синеморец - 11 км
  • Ахтопол - 17 км
  • Варвара - 22 км
  • Царево - 31 км
  • Лозенец - 36 км
  • Бургас -  95 км

 

Резово хотели - Къде да отседнем 

Легловата база в селото не е много голяма, така че трябва предварително да се погрижите за настаняването си. Ако за първи път ще прекарате лятната си отпуска тук, проверете какво предлагат наличните в Резово хотели и къщи за гости. Отдолу ще намерите нашите предложения, на базата на отзиви от клиенти.

 Хотел Силистар

Резово хотел 

Хотелът се намира на 300 метра от плажа в Резово. Стаите са оборудвани с климатици и безплатен wifi. Отзивите на хората, които са посетили хотела го описват като чисто, добре поддържано и уютно мястo. Персоналът е много дружелюбен и градината е добре поддържана. 

Къща за гости семейство Маврови Резово

 РЕЗОВО хотел

Ако търсите къща за гости в Резово, то тази е определяна от посетителите като чисто и спокойно място. Гостите казват още, че домакините са много отзивчиви и гостоприемни. Стаите са климатизирани, с хладилник, тераса с гледка към морето и безплатен Wifi. 

Резово ресторанти - Къде да Хапнем

В селото има няколко малки ресторанта. Почитателите на рибните ястия ще останат доволни да опитат прясно уловена риба от даляна край селото.

Бистро "Лодките" Резово

Приятно местенце с лъх на море и мирис на скара.  Храната е уникално вкусна, а заведението е много уютно и подходящо за събиране с приятели. Предлага гледка към турския бряг и достъп до малък плаж с безплатни чадъри.

"Клуб за приятели" Резово

Приятно и уютно място на брега с автентична атмосфера на рибарска кръчмичка, където може да се похапнат вкусна прясна рибка и уникална рибена чорба.

 Преди да тръгнете!

Как да стигнем до Резово

Rezovo put

Личен архив/Flat.bg

Кола: С автомобил може да се стигне до Резово от всяко населено място в страната. От София разстоянието е 476 км и ако се пътува със средна скорост 70 km/ h, ще се пристигне за около 6 часа. Имайте предвид, че както се вижда на снимката по-горе, пътят към Резово е доста тесен. 

Самолет: От летище Бургас може да се хване автобус в посока Резово. През лятото автобусите са чести.

Автобус: Има редовен автобусен транспорт до Царево, Ахтопол и Бургас от Резово. 

Автор: Габриела Тодорова