Преди да си вземете куче трябва да знаете, че то има нужда от грижи, внимание, игри и любов. Не си взимайте куче ако не сте готови да го приемете като ваш приятел и част от семейството. Кучетата са животни, които обичат да имат компания и не понасят добре самотата. Те са любвеобвилни същества и очакват същото и от вас. 

В тази статия ще разгледаме харатктеристиките на следните породи кучета

Когато говорим за кучета подходящи за отглеждани на двора, трябва да споменем някои неща, които да се имат предвид от стопаните:

Ваксини - задължително направете нужните вакцинации, независимо от каква порода кучета е.

Обезпаразитяване - вътрешното и външно обезпаразитяване на вашият любимец ще спести на него и на вас много неприятности и болести причинени от кърлежи, бълхи и глисти. Консултирайте се с ветеринар, не действайте на своя глава.

Къща за куче - много препоръчително е да осигурите къщичка за вашето куче, особено когато то ще живее на двора. Важно е то да има свое собствено местенце, на което да си почива.

Породите кучета за двора

Добре ограден двор - имайте предвид факта, че кучетата много често бягат от вкъщи. Погрижете се за оградата си. И не оставяйте вратата на двора отворена без да наблюдавате кучето си. Най - добре е тя да бъде винаги затворена. Когато очаквате гости, предупредете ги да внимават когато влизат да не излезе кучето ви навън. Или най-добре посрещайте ги вие, така ще сте сигурни, че вашият любимец е в безопастност.

Внимание и грижи за вашето куче - когато кучето е навън, много хора се оправдават, че бързат да влязат вкъщи след дългия ден и нямат време на момента да обърнат внимание на кучето си. Не бъдете от тях, винаги се радвайте и обръщайте нужното внимание на своето куче. Помнете, че то ви чака с нетърпение цял ден да се приберете и да си поиграете с него.

Кои породи Не са подходящи за отглеждане навън?

Това  са малките породи кучета. Повечето кучета от малките породи не могат да оцелеят навън, те живеят най-добре в домашна обстановка. 

Породи кучета подходящи за отглеждане навън са : 

Немска овчарка 

Породи кучета за къща с двор

Кучетата от тази порода са известни на всички, едва ли има човек който не ги знае. И не случайно, Немската овчарка се слави с изключителна интелигентност и податливост на дресировка. Много предани и послушни кучета, в същото време готови да ви защитят от всеки. Имат спокоен характер, лесно се социализират и много силно се привързват към стопаните си. Но ако непознат приближи, те са недовречиви и предпазливи. Препоръчително е да се внимава в такива ситуации. Подходящи са за семейства с деца, много адаптивни и жизнени кучета.

Средна продължителност на живота: 10 - 13 години

Тегло:  Мъжки: 30 - 40 кг Женски: 22 - 32 кг

Ръст: Мъжки: 60 - 65 см Женски: 53 - 60 см

Сибирско хъски

Породи кучета за отглеждане навън

Известно със своите красиви сини очи, Сибирското хъски безспорно е много харесвана порода кучета. Смята се че това е една от най-древните породи кучета.  Що се отнася до характерерните му черти, то е с благ характер, любвеобвилно, добронамерено, но и много гордо куче. Бъдете сигурни да му покажете от самото начало кой е лидерът на глутницата. Не е препоръчително да използвате сила, тъй като това може да превърне кучето ви в затворено и не социално. Хъскитата имат нужда от много движение, разходки и компания. Също така през горещите месеци задължително е необходимо да осигурите на кучето прохладно и сенчесто място. Грижите за козината му изискват редовно сресване с подходяща за целта четка. Не е препоръчително да го къпете повече от три - четири пъти в годината, тъй като има вероятност да увредите повърхностния слой на кожата и козината му. Не се притеснявайте за миризма, тези кучета са много чистоплътни и нямат харектерно изявена миризма.

Средна продължителност на живота: 12 - 15 години

Тегло: Мъжки: 20 - 27 кг Женски: 16 - 23 кг 

Ръст: Мъжки: 54 - 60 см Женски: 50 - 56 см  

Лабрадор

Породи кучета подходящи за отглеждане на двора

Лабрадорите  са много дружелюбни и лесно се сприятеляват с хора и други животни. Ако имате деца те ще са идеалния приятел за тях, много се привързват и се изживявт като защитници. Много са активни и жизнени, обичат да играят и много обичат да плуват. Кучетата от тази порода са високо интелигентни. Имат нужда от обучение, но възприемат изключително бързо и са изпълнителни. Трябва да се внимава с диетата им, тъй като са предразположени към напълняване. 

Средна продълнжителност на живота: 10 - 14 години

Тегло: 24 - 36 кг

Ръст: 55 - 57 см

Голдън ретривър

Породи кучета за отглеждане навън

Голдъните са изключително внушителни и красиви кучета. Името на породата идва от златистия цвят на козината. Отлични домашни любимци, умни, добронамерени, дружелюбни и лесно доверчиви. Учат се лесно и са високо интелигентни, не случайно са най-предпочитаната порода за водачи на незрящи хора. Силно развитото им обоняние, често помага на полицаите в борбата с наркотиците. Породата Голдън ретривър е предпочитана от доста хора. Лесно се привързват към стопаните си, но изискват много игри и внимание от тях.

Средна продължителност на живота: 10 - 12 години

Тегло: Мъжки: 30 - 34 кг Женски: 25 - 30 кг

Ръст: Мъжки: 56 - 61 см Женски: 51 - 56 см 

 

Как да си направим Сух шампоан за кучета?

Акита Ину

Породи кучета отглеждане на двор

Сигурно ако сте гледали филма "Хачико" сте почитатели на тази порода кучета. Техният произход идва от Япония. Предани "до гроб", умни, горди, атлетични и жизнени кучета. Акита Ину имат силно развито чувство за собственост и не обичат да делят територията си с други животни. Нуждаят се от движение и игри, не обичат да седят на едно място. Те са любвеобвилни и добри кучета. Може да са много умни, но не са лесни за дресировка, трябва да имате търпение с тях, понеже са своенравни и самоуверени. Важно е от рано кучето да се научи, след това ще бъде верен член на семейството ви.

Средна продължиелност на живота: 10 - 12 години

Тегло: Мъжки: 34 - 54 кг Женски: 34 - 50 кг

Ръст: Мъжки: 63 - 69 см Женски: 57 - 63 см

Ротвайлер

Породи кучета отглеждане навън

Кучетата от порода Ротвайлер са силни, гъвкави и издържливи. Ако търсите куче, което обича да е пазач няма да сбъркате с тази порода. Тези кучета са лесно приспособими и интелигентни. Подлежат на обучение и дресировка. Социални са и без проблем общуват с хората. Тук обаче трябва да споменем, че за да имаме куче Ротвайлер, което да е изпълнително и послушно, същевременно да е пазач и мил с децата и приятелите, трябва да се заемем със сериозна тренировка още от началото. Както казахме тази порода кучета имат много добре развит интелект и от стопаните зависи как ще бъдат възпитани. Податливи са на напълняване и трябва да се внимава с храната им. Естествено имат нужда от движение и игри, за да се чувстват добре.

Средна продължителност на живота: 8 - 10 години

Тегло: Мъжки: 50 - 60 кг Женски: 35 - 48 кг

Ръст: Мъжки: 61 - 68 см Женски: 56 - 63 см 

Самоед

Порода кучета за двор

 Тази порода кучета са весели, игриви и дружелюбни. Лесно се разбират с околните, като изключим котките и по-дребните породи кучета. Самоедите са енергични, шумни и забавни. Обучението им не е трудно, но трябва да се отбележи, че те предпочитат да са наравно с вас, а не да се чувстват като ваши подчинени. Като цяло са послушни кучета. Грижата са козината им не е толкова сложна, колкото може би изглежда на пръв поглед, просто има нужда от редовно разресване. Интересен факт за кучетата от порода Самоед е, че те имат способността да успокояват хората, дори в някои центрове и болници се считат за лечители.

Средна продължителност на живота: 12 - 13 години

Тегло: Мъжки: 20 - 30 кг Женски: 16 - 20 кг

Ръст: Мъжки: 53 - 60 см Женски: 48 - 53 см  

Бретон шпаньол 

порода куче за двор

Бретон шпаньолът е ловно куче, но и страхотен домашен любимец. Той е високо интелигентен, енергичен, игрив и податлив на дресировка. Обича да бъде сред хора и да му се обръща заслужено внимание. Има топли кафяви очи, с които разтапя околните. Не обича котки и ловната му природа го кара да ги преследва. Доста лудо куче, което не се притеснява да се катери по огради и други препядствия, осигуряването на стабилна ограда е задължително. Обича да плува във водата. Иска да се движи, да бяга и да играе, много силно се привързва към стопаните си. Послушен е, стига да не го оставяте много време сам, тогава прави бели, за да ви накаже. Козината му трябва да се разресва редовно, за да не се сплъстява.

Средна продължителност на живота: 14 - 15 години

Тегло: Мъжки: 14 - 18 кг Женски: 14 - 18 кг

Ръст: Мъжки: 47 - 52 см Женски: 46 - 51 см 

Кане Корсо Италиано

Кани Корсо

Кане Корсо са кучета, които са изключително подходяща порода кучета за отглеждане навън. Те се славят като отлични пазачи и много трудно биха допуснали непознат човек в дома. За тези кучета е важно да бъдат дресирани и обучени от малки. Привързват се към стопаните си, но трябва да бъдете внимателни, когато някои непознат се приближи към вас, в стремежа си да ви предпазят могат да станат агресивни. Нужно е да им осигурите голямо пространство на двора и сигурна ограда. Интересено за тази порода кучета е, че навремето е била много предпочитана от италианската мафия. 

Пълни характеристики на породата може да видите тук.

Средна продължителност на живота: от 10 до 12 години

Ръст: Мъжки 64 - 68 см    Женски 60 - 64 см

Тегло: Мъжки: 45 - 50 кг   Женски  40 - 45 кг

 

  И въпреки, че си говорим за породи кучета, нека не забравяме за бездомните душички. Имайте предвид че ако решите да осиновите куче от приюта, то ще ви е благодарно до живот. Тези кучета са минали през много страдания и повярвайте, когато вие се отнасяте с грижа и любов, те ще ви се отблагодарят в пъти повече. Не винаги е важна породата на кучето, важното е да изпитате обичта, на която са способни кучетата - чиста и истинска! Верни другари до живот!

Вижте още: Породи кучета - малки кучета за апартамента!  Померан - предпочитаната порода кучета за апартамент.

 

Автор: Виктория Радева