Няма по-добър начин да добавите топло екзотично усещане към дома си или градината, отколкото с бананово растение. Важно е да направим едно уточнение, бананът е дърво подобно растение спадащо към род тревисти, а не бананова палма. Масово са разпространени термините "бананова палма" и "бананово дърво", за това ще ги използваме в тази статия, макар технически да имаме в предвид "бананова растение" от род тревисти.

Отглеждане на банан в дома или градината

@LosMuflones via Twenty20

Ще разгледаме подробно:

Отглеждане на Банан у дома

Засаждане на Банан в градината

Видове Бананови растения

Как да засадим и грижим за банановите растения ( засаждане, поливане, подрязване, опрашване, бране)

Зазимяване на бананово дърво

Често задавани въпроси за отглеждането на Банани

Отглеждане на Банан у дома

Отглеждане на Банан у дома

Когато засаждате банана на закрито, просто осигурете саксията си има дренажни отвори и е с един до два размера по-голям, отколкото е в момента.
След като засадим Банана, поставете го пред слънчев прозорец. Бананите обичат храна и вода поне веднъж месечно. По време на вегетация.Подхранете вашите растения с добре балансиран цитрусов тор. Подрязвайте всички повредени или мъртви листа, за да осигурите здравословен растеж. Съзряването на банана отнема около девет месеца, за да може да узрее и да даде плодове.  През това време вашето бананово дърво може да отглежда по-малки растения около корените си, те се наричат ​​малки издънки или пичове. Отстранете ги рано, за да позволите на корените да се концентрират върху основното стъбло.

Банани около басейн на открито

@kmater via Twenty20

В нашите условия около морето, на банана не му достигат около 3 месеца топло време за пълно и качествено плододаване.При преход на вашето бананово дърво от закрито към открито и навън, за да се запази имайте предвид, че се нуждаят от минимум 6 часа пълна слънчева светлина, но не харесват екстремна топлина и са чувствителни към вятър.

Засаждане на Банан в градината

 Засаждане на Банан в градината

@randhawaolga via Twenty20

    Засаждане до стена или до нея евъргрийни, където ще имат следобедна сянка, е идеално. Засадени бананови дървета  в групи от три ще дадат най-добрата реколта. Изкопайте дупка, която е два пъти по-широка от саксията, в която е дървото и също толкова дълбока. Запълнете дупката и я уплътнете хубаво, след което дайте на дървото бавно да пие вода. Следвайте тези стъпки и със сигурност ще се наслаждавате на вашето бананово дърво за години напред!

Видове Бананови растения - палми

 Видове Бананови растения - палми

Сладоледено бананово дърво
Зони за отглеждане: 8-11 на открито


Банан на джудже Кавендиш
Зони за отглеждане: 8-11 на открито

 

 

 

Студоустойчиво бананово дърво
Студоустойчив Банан

Зони за отглеждане: 5-11 на открито

Банано - сорт Веранда

Banan sort veranda
Зони за отглеждане: 9-11

Бананово дърво Grand Nain 'Naine'
Зони за отглеждане: 9-11 

Банан - Пуерторикански живовляк 
Зони за отглеждане: 9-11 

Джудже - червено бананово дърво
Зони за отглеждане: 8-11 на открито

Климатични зони в България за устойчивост на растенията

Снимка: Личен Архив

Важно е да отбележим, че България не е тропическа страна и вида Банан, който сте избрали за отглеждане трябва да е съобразен със зоната в която ще бъде засаден. По нашето черноморие почти няма град или село без Бананови растения по дворовете. По наблюдения на екипа на Flat.bg, лидер в тази класация е с.Равда. Въпреки че не може да се радваме на реколта по нашите ширини, можем да дадем и нашата препоръка за да достигнете до собствено производство банани. 

  • При закупуването на бананово дръвче не го засаждайте веднага, а го гледайте в къщи минимум 9 месеца. По този начин, когато засадим банана в градината, той ще има достатъчно време да даде плодове, преди да дойде зимата.
  • Подхранвайте редовно вашия банан. От личен опит, бананите обожават както торове за цитруси, така и зелен камък ( железен сулфат ) но не прекалявайте да не ги прегорите.

Как да засадим и грижим за банановите растения

Как да засадим и грижим за бананa

Важно да имате предвид няколко неща - засаждане, резитба, опрашване и бране на бананите. Най-хубавото е че Бананите са супер лесни за засаждане и поддръжка. 

Засаждане

  • След като сте избрали слънчева зона, поставете вашето бананово дърво в достатъчно голяма дупка, за да побере цялата му коренова система (два или три пъти по-широка от кореновата топка и също толкова дълбока), опаковайте почвата плътно и напойте.

Поливане

  • Поливайте манго в саксия на всеки два до три дни през лятото и всяка седмица или две през зимата.

Подрязване

Банан- Бананово растение

  • Вашето бананово дърво вече е имало няколко резитби за най-добър растеж, но ще се нуждае от редовно подрязване, за да управлява размера си, особено ако е отгледано в контейнер. Подрязвайте всички нови издънки, които достигат около 20 инча през първия си вегетационен период, и режете ежегодно след прибиране на плодовете.

Опрашване

Банан цвят - опрашване

  • Опрашване: Повечето от нашите бананови дървета са самоплодни; закупуването на две или повече дървета обаче гарантира драстично увеличена реколта и повече разнообразие.

Бране

Бране на банани

  • Бананите узряват на вашето дърво, ако останат достатъчно дълго, но можете да берете и оставяте плодовете да узреят на закрито.

Зазимяване на бананово дърво

Климатът на България не е най-подходящия за бананите особено за плододаване. Въпреки това в България бананите виреят отлично като декоративно растение. Студоустойчивия банан, а и на останалите банани, листата му не издържат на студ, повреждат си при температури под 0°С, а стъблата се повреждат при -7 °С. А подземната част на банана се нарича ризомата и успешно издържа под земята дори при температури на въздуха от -20°С.

Възстановяването след зимата е изключително бързо. През лятото с лекота може да достигне до 5 метра височина.

Ние препоръчваме в началото на зимата и температури под 5 градуса да подготвите вашите банани по следния начин. 

  • Отстранете всички листа до стъблото
  • Обвийте цялото стълото с аерофолио на два ката. В зависимост от широчината ролката и височината на стъблото, ще ви трябва приблизително  около 2 метра дължина на 1 метър ширина ( * зависи от големината на стъблото ) 
  • Отгоре поставете наелонова торбичка за да елиминирате възможността от навлизане на влага в сърцевината на банана. 
  • Основата може да засипете с листа или мулч на около 10-15 см. височина, около стъблото. За целта може да пробиете дъното на наелонов плик, който ще държи листата или мулча около стеблото на банана.
  • Крайния резултат трябва да изглежда по подобен начин:

Зазимяване на Банан

Зазимяване на банан

източник: Личен Архив

В морската градина на Бургас, бананите са зазимени по следния начин:

Зазимяване банани в Бъргас, Морската градина 

източник: Личен Архив

Често задавани въпроси за отглеждането на Банани

Засадете вашите бананови дървета по време на латентния сезон, обикновено от края на зимата до началото на пролетта.
Ако засаждате на открито, изберете място с пълно слънце, добре дренирана почва и защита от студено време, в дупка, достатъчно голяма, за да побере кореновата топка на дървото. Ако засаждате в контейнер, указанията са едни и същи, но се уверете, че саксията има дренажни отвори и отговаря на размера на вашето растение.
Поставете вашето бананово дърво в дупка, достатъчно голяма, за да побере цялата коренова топка, опаковайте почвата плътно и напойте. Това е толкова просто.
Цените варират между 10 лв и 30 лв.

Banani tropic ekzotika otglejdane i griji

 @sashapritchard via Twenty20