Лимони, портокали и мандарини като стайни или градински растения изглеждат впечатляващо. Всеки, който е виждал или се е занимавал с отглеждане на лимон в саксия знае колко приятно ухаят цветовете на цитруса, когато цъфнат през пролетта, но за съжаление това не гарантира образуването на плод.

 В тази статия ще обърнем внимание на: 

 Отглеждането на лимони и произвеждането на собствени жълти плодове има някои специфики, които зависят както от опрашването, така и от условията на отглеждане. Това в пълна сила се отнася и за отглеждане на мандарина. Макар да има значение дали се засажда мандарина от семка или от резници, има някои специфики за отглеждане на мандарина в саксия, които е препоръчително да знаете, за да постигнете желания резултат. Отглеждане на мандарина

Тъй като цитрусовите плодове са тропически растения, те може да се отглеждат в по-студен климат като саксийни растения, прекарващи лятото на открито и зимата на закрито. Зимата е подходящо време за покълването на цитрусовите семена, за да могат топлината и светлината през пролетта и лятото да помогнат на растенията да се развият.

Методите за отглеждане на мандарини, лимони и портокали са два - от семки и от резници.

Отглеждане на цитрусови растения от семки

Този лесен метод показва как да спасите семена от цитрусови плодове, включително портокали, лимони, мандарини и други, и да ги отглеждате като стайни растения.

Като начало си подгответе следните неща:

  • Цитрусови плодове с хубави, пълни семена
  • Салфетки или листи от кухненска ролка
  • Нокторезачка
  • Контейнер за съхранение на храна или торбички за храна
  • Малки чаши или саксии с дренажни отвори
  • Микс почвена смес за саксия
  • Тор за цитрусови растения

  Първо разрежете плодовете и изберете семената. Изхвърлете всички, които изглеждат странно - малки, плоски, празни черупки и т.н. Отбраните тествайте, като ги поставите в прозрачна чаша с вода. Използвайте тези от тях, които паднат на дъното, а плуващите на повърхността изхвърлете.

  След това отстранете покритието на семките - тяхната с външна защита, която предотвратява нежеланото покълване. Тази стъпка може значително да ускори времето за покълване. Повечето цитрусови семки имат гелообразно покритие отгоре - което трябва да се отмие и твърда семенна обвивка от две слепени половини черупки, защитаващи нежните семена отвътре. Потърсете твърдия, плосък заострен край на тази черупка и го откъснете с нокторезачката, като внимавате да не повредите семето вътре. С помощта на нокътя си разделете леко отворените черупки, за да достигнете до меката сърцевина. Тя може да е обвита с нежна обвивка, която не е нужно да отстранявате.

  Навлажнете няколко листа салфетки и поставете меките семена върху тях, като оставяте поне един сантиметър разстояние между всяко във всички посоки, за да има място за растежа на корените. Покрийте с влажна хартиена кърпа и поставете в кутия с капак или в плик за съхранение на храни със зип-лок функция. Поставете на топло и тъмно място.Проверявайте ги през 2-3 дни и не им позволявайте да изсъхнат. При нужда напръскайте салфетките с вода, но не мокрете прекалено много. Лимон покълване

  Някой от семената ще покълнат по-бързо, докато на други това може да им отнеме седмици. Трябва да образуват корени с дължина поне сантиметър, преди да помислите да ги засадите. Корените често изглеждат плътни и почти бели, като бобени кълнове, а в някои случаи стъблото на растението също може да започне да расте заедно с корена.

  Засадете покълналото семе в малка чаша, саксия или друг съд с дренажни отвори.

  Органичната почвена смес е подходяща за засаждане в глинени и други, различни от пластмасови съдове. Може също така да се използва кактусова смес за пластмасови саксии, защото те задържат повече влага.

  Поставете младият разсад в средата на саксията, покрийте с почвената смес и леко притиснете пръста около корените.

  Поливайте добре и постепенно преместете растението на топло, слънчево място за няколко седмици.

  Докато растението расте, може да го преместите в контейнер или саксия с по-голям размер, докато достигне големината, която искате. За да го поддържате здраво може да го извадите, да подрежете връхчетата на корените, да смените почвената смес и да го пресадите в по-подходяща саксия

Лимон отглеждане

Как да отглеждаме цитрусово дърво от резник?

Лимоните, портокалите и мандарините се размножават добре от резници, въпреки че полученото дърво може да няма същата устойчивост на болести, каквато имат плодовете на цитрусовите дървета, отглеждани в търговската мрежа, които обикновено са присадени. Отрязването на лимонови, портокалови или мандаринови резници е просто, но трябва да сте сигурни, че използвате стерилни инструменти и да осигурите необходимите условия за рязане, за да отгледате едно здраво и продуктивно дърво. Резник от лимон

Преди да пристъпите към рязането на клонката, която ще засадите, си подгответе контейнер, така че да може да я поставите веднага. Всеки контейнер или саксия ще свърши работа, стига да има много дренажни отвори и да задържи около 3-4 кг пръст. Напълнете с готова стерилна смес, която е подходяща за покълване на семена или с домашна смес, съставена от пясък и смлян торф в равни количества. Не използвайте градинска почва, защото тя може да съдържа вредни гъбички и бактерии.

Как да изберем резник от лимона?

Късната пролет и началото на лятото са най-подходящите периоди за вземане на цитрусови резници. Използвайки дезинфекциран остър нож със зъби отрежете стъблото под ъгъл 90 градуса на около 15 см от върха на здрав млад клон, който да отговаря на следните условия:

  • да няма плодове или цветя, защото и двете черпят енергия от производството на корени.
  • да има най-малко два до три възли в основата. Възлите са там, където се появяват листа и съдържат видовете клетки, необходими за производството на корени.
  • да няма признаци на болест или увреждане. Жълтите листа и задържаният растеж предупреждават за потенциални проблеми.

След това увийте резника във влажна хартиена кърпа, докато го транспортирате до мястото за засаждане.

Засаждане на резник от цитрусово дърво

 Преди да засадите резника на лимоновото, портокаловото или мандариновото дърво, отстранете излишните листа, като оставите четири на върха, за да ограничите загубата на влага. Изрежете основата на стъблото под ъгъл 45 градуса, като използвате дезинфекциран нож, след което посипете края и долните два възела с вкореняващ хормон на прах.

 Засаждане на лимон

 Направете дупка в навлажнената почвена смес, която е достатъчно дълбока, за да покрие долните два възли и да закрепи добре разсада.

 Резниците от цитрусови дървета дърво се нуждаят от топлина и висока влажност, затова покрийте саксията с голяма прозрачна найлонова торбичка. Закрепете с помощта на клечки или тел и направете една или две резки в торбата, за да излиза излишната влага.

Вкореняване на лимон, мандарина, портокал

Опитайте се да осигурите на растението постоянна топлина. Температурите на почвата между 20 и 25 градуса са най-добри за вкореняване.

Поставете резницата на място, на което ще получава необходимата й ярка, дифузна светлина, но избягвайте прякото слънце, защото това ще я стресира.

Поддържайте почвената смес влажна, но оставете повърхността да изсъхва малко между поливанията. Пръскайте със спрей с вода всеки ден, за да увеличите влажността.

Времето за вкореняване варира, но можете да проверите състоянието на корените най-рано след осмата седмици, като издърпате много леко в основата. Ако усетите съпротивление на движението, значи се е вкоренило. Отстранете найлоновата торба и оставете растението да се приспособи до нормална влажност, преди да го извадите изцяло.

Последващи грижи за цитрусовото растение 

Лимон

Трансплантирайте цитрусовата резница в 4-литров контейнер със стандартна почва за саксии, след като покаже признаци на растеж. Поставете саксията на светло, закътано място на открито, където температурите се задържат над 15 градуса. Поливайте го, когато почвата стане суха на допир, добавяйки вода, докато излишъкът изтече от дренажните отвори на саксията.

Колко време ще отнеме на цитрусовото ми растение да порасне?

Цитрусовите дървета се развиват най-добре, когато са поставени в условия с достъп по 8-12 часа слънчева светлина на ден. Колкото по-малко светлина получават, толкова по-бавен ще бъде техният растеж.

Имайте в предвид, че намалената светлина и топлината през зимата, когато растенията се отглеждат на закрито, ще забавят или задържат растежът им.

Бъдете търпеливи, тъй като е възможно да минат 3-5 години преди да се образуват бели цветя и едва тогава може да се извърши опрашване и съответно да се образуват плодове.  Лимони

Дребният плод може да узрее за няколко месеца, докато за по-големият плод процесът може да отнеме много повече време.

Можете да помогнете на растението да расте по-бързо, като използвате допълнително светлина за отглеждането му.

Използвайте тор, специално предназначена за цитрусови растения и следвайте инструкциите за приложението му, които са отбелязани на етикета.

 Ще даде ли плод?

Да, възможно е посадените от семки цитрусови дървета да дадат плодове, но само ако имат точно това, от което се нуждаят.

Тъй като цитрусовите растения са бавнорастящи, това означава, че ще отнеме няколко години в правилните условия за отглеждане, за да цъфнат, а след това и да дадат плод. Някои може никога да не цъфтят. Повечето от цитрусите около нас са хибриди, което означава, че докато всички жизнеспособни цитрусови семена, които бъдат посадени могат да покълнат и да станат красиви, продуктивни хибридни растения, но ако дадат плод, той няма да е същият по вкус или на външен вид като този, от който е произлязъл. Мандарините от сорт Сацума са едно от малкото цитрусови растения, което дава плодове, които са подобни на тези, от чиито семена са отгледани. Лимон

И все пак има начин да се постигне прилика с дървото-майка чрез използване на присадени растения. Резниците се вземат от желаното растение и се прикрепят към корен на друг сорт цитрусови плодове. Това е клониране и по същество едно и също растение дава повече плодове. Ако искате да сте сигурни, че цитрусовото ви дърво ще даде плодове, които да са същите като тези, от които е семката, започнете с присадено дърво или използвайте семена от конкретен вид, а не хибриди. Мандарина отглеждане

Обобщено - ето кои са основните съвети за добра грижа за цитрусовите дървета, отглеждани в контейнери или саксии:

* Осигурявайте ежедневно 8-12 часово изложение на слънчева светлина, но избягвайте прякото, изгарящо слънце.

* Уверете се, че саксията има добър дренаж, за да не изгният корените.

* Използвайте тор с бавно освобождаване, предназначен за цитрусови растения и следвайте стриктно указанията на етикета.

* Дръжте на открито, докато температурата навън достигне до 4 ° C, след което внесете вътре на топло за през зимата.

* Не позволявайте почвата около корените да изсъхне. Умерената, равномерна влага е най-добра за растежа и развитието.

* Повечето цитрусови растения се самоопрашват, докато други ще имат нужда от вашата помощ.

Автор: Габриела Тодорова