Сух шампоан за кучета, който ще почисти добре козината на животното, но без да ви струва много скъпо, можете да си направите сами и то без много усилия. Освен, че няма да се притеснявате за наличието на химикали в кучешките шампоани, които често дразнят чувствителната кожа на домашния ви любимец и съдържат миризми, които от своя страна могат да подразнят алергиите ви или тези на кучето, ще почистите добре пухкавия си приятел. Опитайте да използвате евтин начин за целта, като замените стандартния измиващ продукт със сода за хляб.

сух шампоан за кучета

Предимствата на този пред всеки друг готов сух шампоан, закупен от магазина, са следните:

  • действа против бълхи;
  • неутрализира миризмите, вместо да ги покрива;
  • не е скъп;
  • не съдържа тежки химикали, които да дразнят кожата на кучето;
  • няма миризма или добавени изкуствени аромати.

За разлика от хората, за които е нормално (и желателно) да се къпят ежедневно, кучетата се нуждаят от баня най-малко веднъж на три месеца. За много стопани този период е прекалено дълъг и издържат около месец, преди да намокрят и сапунисат хубаво четириногия си приятел. Междувременно честото сресване и сухата баня със сода за хляб ще помогнат за контролирането на миризмите и освежаването на козината.

сух шампоан за кучета

Техниката с използването на сух шампоан за едно по-различно почистване не трябва да бъде стресираща за животното. То трябва да я усеща като грижа и начин да получи още любов. Содата има свойството да абсорбира миризмите и в зависимост от големината на кучето ви, ще ви трябва количество колкото една чаша за по-големите породи и половин чаша за по-малките.

Метод на действие:

Поръсете със сода козината на кучето си, като избягвате зоните около очите и ушите му.

С ръце разтъркайте сухия продукт и с нежни масажни действия обтрийте козината и кожата под нея.

Оставете да подейства за няколко минути. Содата ще неутрализира миризмите, докато грапавата й структура ще отстрани  всички замърсявания и масла.

С помощта на подходяща четка срешете и изчеткайте содата. Ще забележите, че козината е станала по-лъскава и чиста, а неприятната специфична миризма е изчезнала.

Не е необходимо да измивате след използването на този сух шампоан, но не се притеснявайте, ако кучето ви се намокри от дъжда или реши да поиграе в локвите.

кучешки сух шампоан

Освен под формата на сух шампоан, содата може да се използва и като обикновен кучешки шампоан, като за целта просто се добавя към нея вода.

Подгответе сместа като прибавите една супена лъжица сода за хляб към 1,5 чаши топла вода. Избягвайте да използвате този шампоан върху лицето на кучето си, но непременно го втрийте добре с масажни действия в козината и оставете да подейства за една-две минути. Може да използвате гумена четка, за да отстраните мъртвата кожа и козина чрез разресване с нея. След това изплакнете с вода.

Ако предпочитате да използвате содата за изплакване след измиването с друг шампоан, разбъркайте две супени лъжици сода за хляб в три литра топла вода. Някои стопани предлагат да се използва и изплакването с разреден ябълков оцет - една супена лъжица ябълков оцет на чаша топла вода. Оцетът е кисел, докато содата за хляб е основа, която възстановява баланса на pH на кожата.  Оцетът също се използва като натурален продукт в борбата с бълхите.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева