Кане Корсо Италиано са порода кучета подходящи за отглеждане навън. Те са отлични пазачи и трудно някой би посмял да пристъпи в двора ви, ако насреща му седи такова куче. Размерите и енергията им не преполагат отглеждане в апартамент. Ако обмисляте да си вземете Кане Корсо, трябва да сте сигурни, че можете да му предоставите нужните условия на живот.

Кане Корсо

В тази статия ще разгледаме:

 Кане Корсо цена

История на породата Кане Корсо

Тази порода кучета е с древен произход и е съществувала още по време на Римската Империя. Използвани са в гладиаторските битки, както и във военни сражения. По време на Първата и Втората Световна война кучетата от тази порода са на изчезване.

По-късно в Северна Италия породата Кане Корсо, каквато я познаваме днес бива възстановена и е призната официално през 1983 година.Италиянците са ги използвали по време на лов за мечки и вълци, както и за пазачи на стада и имущество. Името идва от италиянаското "cane'' което означава куче и латинското "corso'' което означава пазач. Счита се, че тези кучета са били много предпочитани от мафията по онова време. 

Кане Корсо Цена

Цената на Кане Корсо куче е средно между 450 лв. - 600 лв. Влияние оказва родословието и автентичността на развъдника. 

Кане Корсо 

Правилни грижи за Кане Корсо

Най-важното за кучето от тази порода е то да има пространство. Идеален вариант е ако разполагате с двор, но трябва да помислите и за сигурна и висока ограда, която кучето да не може да прескочи и да излезе. Кучешка къща на двора е чудесен вариант за Кане Корсо, но тя трябва да бъде с добра изолация, така че през зимата кучето да не се разболее.

Грижите за козината не са много, тъй като космената му покривка е къса и не пада особено много. Периодично разресване с подходящ за типа козина гребен (много гъст и ситен) и къпане с кучешки шампоан са достатъчни за кучето. 

Кане Корсо бебе

Кане Корсо има нужда от всекидневно движение и разходки. Ако не му го осигурите, напълно е вероятно кучето да ви "накаже" като започне да рови, къса и прави бели. Без проблем тези кучета издържат на дълги разходки и сериозни тренировки, но това трябва да е след навършване на 18 месеца. Преди това ако бъдат излагани на много голямо физическо натоварване има риск да се увреди костната им стуктура.

Кане Корсо

 Характер на Кане Корсо

Много интелигентни и енергични кучета, които силно се привързват към стопаните си, изпитват тревожност и раздразнение ако любимите им хора отсъстват, както и ако не им се обръща нужното внимание. При раздяла със стопанина си може дори да откажат да се хранят доста продължилтелно време. Изключително лоялни към семейството и биха пожертвали себе си, за да ви предпазят. 

Имайте предвид, че Кане Корсо упорито защитават териториятата си и могат да бъдат агресивни към непознати. Също така имат вроден ловен инстинкт да преследват по-дребни животни като котки и малки кучета. Бъдете внимателни.

Кане Корсо

Най-добрите стопани за Кане Корсо са спокойни и уравновесени хора, които имат опит с кучета и тяхната дресировка. За тази порода кучета обучениеето, дресировката и социализирането са от изключителна важност за нормалното съжителство на кучето с хора и други животни. Не е подходяща порода за възрастни хора, хора с много натоварено ежедневие и такива които отсъстват често от дома. 

Кане корсо и малки деца е възможно, стига кучето да е обучено от малко да съжителства с деца. 

Кане Корсо и други домашни любимци също е изпълнимо, стига от бебе кучето да бъде запознато с останалите.

 Здравословни проблеми при Кане Корсо

Стремежа на отговорните развъдници е да поддържат най-високи стандарти за породата. Въпреки това има някои здравословни проблеми, които се предават на поколенията.

Кане Корсо проблеми

Ето кои са най-срещаните:

  • Дисплазия на тазобедрената става - има риск от артрит
  • Обръщане на долните клепачи
  • Волвулус - Подуване на корема след прекалено бързо хранене и пиене на вода. Ако стомахът се обърне може да спре кръвоснабдяването и изисква спеяна медицинска помощ.

Не пропускайте редовните прегледи на кучето при ветеринар. .

 Хранене на Кане Корсо

Имайки предвид големината на Кане Корсо, тези кучета се нуждаят от голямо количество храна. Важно е тя да бъде високо качествена, за да може кучето ви да бъде в отлична форма и здравословно състояниие. Пилешко и телешко месо, както и варени и сурови зеленчуци са страхотна храна за Кане Корсо. От сухата и консервирана кучешка храна, винаги търсете най-добрия клас.

Кане Корсо хранене

 Да не се дава:

  • Солено
  • Сладко
  • Тестяно
  • Пържено
  • Пушени меса и колбаси
  • Сурова риба
  • Сурово месо

 Следете килограмите на кучето, важно е да не преяжда и да не покачва килограми. Ако забележите подобно нещо се консултирайте задължително с ветеринар, за да промените режима. Това е необходимо, защото в противен случай повечето килограми водят до нежелани здравословни проблеми на кучето.

Обобщена характеристика на Кане Корсо

 Ниво на привързаност Високо
 Дружелюбност Средно
 Ниво на интелигентност Високо
 Податливост към дресировка Високо
 Ниво на енергия  Високо
 Нужда от упражнения Високо
 Игривост  Ниско
 Съжителство с малки деца Ниско
 Ниво на лаене Средно
 Съжителство с други дом. любимци Средно

 

Вижте още:

Породи кучета подходящи за отглеждане в апартаменти.

Автор: Виктория Радева