При планирането на гараж, трябва да се обмислят няколко основни неща като размер, местоположение, достъп и как гаражното допълнение ще се отнася към архитектурата на къщата.

 В тази статия ще намерите:

Когато условията позволяват да се конструира прилежащ гараж или отделна структура към жилището, това би решило множества неудобства, като например това колата да е паркирана на чисто и сухо място, на което климатичните условия няма да повлияят на добрия й вид  или да се разполага с повече място за съхранение на вещи, а защо не и за домашна работилница в гаража, домашна фитнес зала, детска площадка или дори офис. Колкото и съблазнително да изглежда подобна възможност, преди да решите дали да продължите с проекта за изграждане на гараж, ще трябва да вземете няколко решения. Ето върху какво ще трябва да помислите:

Ограничения

otdelen-garaj

     Първата стъпка е да се определи дали е физически възможно да се побере гараж върху земята към вашата недвижима собственост. Отидете в отдела за местно планиране разберете колко близо можете да изградите гаража до краищата на имота си. Също така попитайте за всички специфични ограничения, които се отнасят до гаражите. Местните правила могат да регулират дизайна на алеята за коли към къщата,  височината на стената и на покрива,  а също така и общото количество или процент от вашия парцел, който можете да покриете с непроницаема повърхност - в случая покрив и настилка. Местните архитекти и строители обикновено спазват тези изисквания.

Отделен или прикачен към къщата да бъде гаражът

garaj-utdelen ili prikachen

     Едно от големите решения, които трябва да вземете в самото начало, след като решите, че искате гараж допълнение към жилищното си пространство, е да определите разстоянието къща - гараж.  По-удобният и евтин вариант е прикаченият гараж, който изглежда като продължение към дома. Разполагайки с такъв, вие ще имате възможност да излизате сухи от колата в дъждовните дни, а също така ще имате и лесна за използване част от пространството като килер, пералня или друго разширение към къщата си. Ако сте загрижени за сигурността, прикрепеният гараж ще ви позволи само с натискане на бутон на дистанционно да  управлявате вратата, като я отваряте и затваряте без дори да стъпите с краката си навън.

От друга страна, един отделен гараж също предлага известни предимства, особено, ако добавите конектор под формата на козирка между постройката и жилищната сграда, за да се предпазите от неблагоприятните метеорологични условия. Отделната конструкция ще държи изгорелите газове, праха и шума от гаража извън дома ви.

Изисквания за размера

shirok-garaj-razmeriimage source: garageliving.com

     Повечето от съвременните автомобили са с по-големи размери в сравнение със старите модели, а това означава, че гаражите също трябва да бъдат по-широки и по-дълги. В зависимост от марката на автомобила, който шофирате, трябва да прецените колко голям трябва да бъде размера на гаража, като е добре да се остави малко пространство в аванс, където да се съхраняват зимните/летните гуми, инструменти, въжета и други принадлежности. Идеи за подреждане или организиране на гаража.

Достъп и трафик

     Ако добавяте гараж, ще имате нужда и от алея. В по-старите квартали страничните пътища понякога са доста тесни. В по-новите райони алеите за колите за един автомобил достигат ширина до 4 метра, когато има препятствия от двете страни, които биха могли да одраскат отворената врата на колата.

Широките алеи, предназначени за два автомобила, трябва да са най-малко 6 метра широки. Ако планирате да паркирате пред гаража, оставете поне 6 метра между тротоара и гаражната врата.

Връзка с къщата

garaj-na-kashta

     Гаражът трябва да изглежда като принадлежност към една къща, да не да се превърне в това, което някои хора наричат "муцуната на къщата", където всичко, което се вижда отпред, е гаражната врата както на снимката по-горе. Много по-лесно е да вземете размери, ако построите отделен тип гараж. Но ако трябва да построите голям гараж до къща с малки размери, има начини да сведете до минимум визуалното му въздействие. Например, поставянето му по-назад откъм улицата към задния двор, а не до главния вход на къщата, ще направи гаража да изглежда по-малко доминиращ.