Плумерия са изключително красиви и божествено ароматни васкуларни растения, които са разпространени в тропическите части по целия свят, Цветовете на произхождащите от тропична и субтропична  Америка предимно листопадни плумерия храсти или малки дръвчета се използват в Хавай за изработването на традиционните леи огърлици.

Засаждане на Плумерия

Личен архив/Flat.bg

 Ще разгледаме:

 Плумерия - Характеристика

Обратно на очакванията, те са най-ароматни и съблазнителни през нощта, тъй като нощната пеперуда, която е естественият им опрашител, бива примамена от силната им миризма по тъмно. Най-разпространена сред малкия род от 7-8 вида е красивата червена плумерия. Цветовете й варират в окраски от жълто до розово, в зависимост от сорта.

Като сукулент, плумерията се размножава лесно по два начина - размножаване на плумерия от семена и от резници. Размножаването по втория начин не е препоръчително при липса на подходящи условия и опит в градинарството. Семената покълват лесно, но цветовете се показват след третата година.

 Франджипани

Личен архив/Flat.bg

Чрез семенното размножаване не се съхраняват сортовите характеристики на растението и затова то не е предпочитано. Присаденият екземпляр гарантира израстване на здраво растение, а ако се вземе възрастно растение от доказан сорт то трябва да има силно и здраво стъбло, за да има дълъг живот.

Подходяща за плумерията е почвена смес от градинска пръст, торф и пясък. Засаждането на резници или на семена става през пролетта, когато е най-подходящото време. Резниците образуват по-бързо стабилна коренова система. Семената се взимат от шушулките, които прецъфтялата плумерия дава като плодове в края на есента. Този вид засаждане на плумерия от семена изисква повече усилия и се очаква по-късен цъфтеж.

Плумерия

Личен архив/Flat.bg

Плумерия засаждане от семена

Преди да пристъпите към това, трябва да сте наясно с две неща:

1. Прясно събраните семена ще покълнат по-бързо, докато на по-старите семена това ще отнеме по-дълго време.

2. Засаждането на семената трябва да се осъществи в началото на пролетта.

За да се ускори процеса на покълване, семената трябва да бъдат влажни. Най-лесният начин за постигане на това е да ги поставите между две навлажнени салфетки. Оставете ги да престоят така за 24 часа на топло. Ще забележите, че по-дебелата част от семената ще набъбне и това ще ви подскаже, че вече са готови за засаждане. Междувременно можете да приготвите своя собствена смес за саксии от:

2 части хумус;

1 част пясък;

1 част торф;

1 част разширен вермикулит.

Изсипете достатъчно почвена смес в малка саксия, навлажнете повърхността й и направете малка дупка. Внимателно поставете семената с издутия им карай надолу и притиснете леко така, че да потънат на около 5 мм. Поставете саксията на топло и осветено място, но не под пряка слънчева светлина. Проверявайте всеки ден, за да се уверите, че почвата не е суха. Полейте, ако горният слой на почвата изглежда сух.

 Плумерия

Личен архив/Flat.bg

В зависимост от свежестта на семената ще им отнеме от седем дни до над месец, за да покълнат. Когато листата започнат да изникват, люспите ще паднат естествено, но ако това не се случи е препоръчително те да бъдат отстранени механично, тъй като съществува опасност разсадът да изгние и да загине. Ако разсадът покаже признаци на мухъл по време на процеса на покълване, го третирайте веднага с лек фунгицид.

След като се покажат нов набор от листа и разсадът достигне около 7-8 см височина можете да го трансплантирате в по-голяма саксия с дренаж на дъното или в земята директно в двора или градината.

Плумерия- Plumeria

Личен архив/Flat.bg

Засаждане на резници от Плумерия

Отрежете клон за разсад с дължина около 40 см от желания сорт здраво растение. ! Ако резникът е по-малък от 30 сантиметра няма да се вкорени.   Отстранете повечето от листата, ако има такива. Оставете го за няколко дни, за да се втвърдят отрязаните краища. Това е с цел предотвратяването на всяка възможна инфекция и за насърчаване на растежа на корените.

След като се втвърди, потопете го във вода или хормонална смес за образуване на корени. След това го засадете в почвена смес за саксии и го поливайте. Не прекалявайте с водата, тъй като отрязаният край може да изгние. Поставете го на леко засенчено място и не под пряка слънчева светлина в началото. След като се захване добре и израсне постепенно го привиквайте към слънцето.

 Плумерия

Личен архив/Flat.bg

Помещението, в което ще се съхраняват разсадът и кълновете, трябва да бъде топло и да се поддържа температура около 23-25°С. За укрепеното вече растение трябва да се осигурят по-топли условия с температури в помещението на отглеждане 25-30° С.

Първоначално излагането на слънце на младите разсади трябва да се извършва постепенно. Оставете ги за няколко часа в защитена и сенчеста зона. През следващите дни постепенно увеличавайте времето на открито и изберете място с шарена сянка. След около седмица може да ги изложите на пряка слънчева светлина.

Важно условие за засаждането и по-нататъшното отглеждане на растението е високата влажност на въздуха. Най-идеалното условие е съдът с плумерията да се държи върху палет с мокра експандирана глина, камъчета или пясък. Оптималното ниво на влажност може да се постигне чрез поставянето на растението на място с работещ овлажнител за въздух или чрез често пръскане от спрей бутилка с вода.

 

Плумерия - цена 

Цената на плумерията зависи изключително от вида и размерът на растението. Трябва да предупредим предварително, че заради изключителната си екзотичност и рядкост по нашите среди, цената на плумерията не е никак малка. Малки екземпляри с размер до 40 см. може да Ви струват до 40 лв. Големи растения Плумерия достигащи метър и повече ще ви струват 100 лв на метър. Вносът им е доста ограничен и засега те не могат да се намеря навсякъде, което ги прави толкова скъпи. Ако цената на развито растение ви плаши препоръчваме да си засадите плумерия от семена. Те ще ви струват от порядъка на 5 лв за няколко броя.

Плумерия

Личен архив/Flat.bg

 Плумерия отглеждане : правилни грижи

Отглеждането на плумерия в саксия е лесно, но има своите особености, които са свързани предимно със зимуването на растението. Специфичното за плумерия отглеждане през зимата изисква липса на поливане през този период и съхраняване в прохладни и добре проветрени помещения с температура на въздуха, не по-ниска от 12 °С.

В състояние на латентност могат да загубят листата си. През месец март се започва умерено напояването на почвата 1-2 пъти седмично около кореновата система. Когато новият растеж стане видим трябва да започне подхранване с тор (препоръчително е това да бъде градинска тор с повишено количество фосфор или азот) веднъж седмично. Постепенно поливането се увеличава според нуждите на растението, след като новите листа дръпнат, но само тогава, когато почвеният слой е изсъхнал. Добрият дренаж е от изключително голямо значение, за да се предотврати гниенето на корените.

 Плумерия

Личен архив/Flat.bg

През лятото плумерията се нуждае от възможно най-много слънце и добро проветрение, за да се стимулира растежа. Ежедневният 6-7-часов престой на пряка слънчева светлина е важен за тропическото растение, така е че препоръчително саксията му да бъде поставена на място, което може да осигури това условие за отглеждането му.

При недостатъчно топлина и светлина плумерията ще откаже да цъфти. Това прави прозорците със северно изложение неподходящи, а онези, които се падат от  южната или югозападната страна - подходящи. Подхранването на почвата продължава веднъж седмично.

 Акари при Плумерия

Имайте в предвид, че паякообразните акари и щитовидните въшки често са привлечени от ароматното многогодишно растение. Може да го избавите от тях с разтвор, съставен от вода и препарат за миене на съдове или течен сапун. Профилактичното пръскане с такъв разтвор ще предотврати набезите на насекомите.

Друг препарат срещу акари и въшки, който ще ви бъде полезен  е "Нисоран" - напръсква се 1 път и след 7 дни още веднъж. Има доста силна и неприятна миризма, бъдете внимателни и извършвайте пръскането по възможност навън. 

 Препарат срещу акари

Личен архив/Flat.bg

Добре е да знаете, че зелените листа на плумерията отделят токсичен сок, който незабавно трябва да бъде отмит добре от ръцете при допир.

Автор: Габриела Тодорова