Топ 12 Породи кучета, които лесно ще се адаптират към малкото жилищно пространство в апартаментите има много, но как да изберете подходящата за вас порода кучета?

Преди да пристъпите към осъществяването на мечтата си да притежавате домашно куче, първо проверете дали има някакви възпрепятстващи намеренията ви обстоятелства. Ако живеете в квартира под наем, непременно проверете дали наемодателят ви има нещо против това, както и дали в сградата не е забранено да се внасят кучета. Освен това е много вероятно да заплащате месечни такси за притежаването на домашен любимец. Кучетата изискват грижи и отговорност, така че помислете дали начинът ви на живот и обстановката, в която живеете, са подходящи за отглеждането на четириног приятел.

 В тази статия ще разгледаме: 

 Топ 12 Породи малки кучета 

  1. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
  2. Чихуахуа
  3. Ши цу
  4. Басет
  5. Булдог
  6. Френска болонка
  7. Пудел
  8. Малтийска болонка
  9. Китайско голо качулато куче
  10. Грейхаунд
  11. Пинчер
  12. Йоркширски териер 
  13. Померан

породи-кучета-за-апартамент

След това помислете върху още няколко неща. Независимо каква порода куче ще си вземете, то ще има нужда от разходка два или три пъти всеки ден, без да се съобразява с натоварената ви програма или с липсата ви на време. Също така ще му трябва обучение и дресировка. Има ли около вас подходящо място, на което да го водите да играе и "си върши работата"?

След като прецените ситуацията и сте категорично сигурни, че няма пречки, които да ви спират, е време да обмислите сред всички породи кучета кое би било най-подходящото за вас, което да приберете в апартамента си. За да се насочите към правилния избор, обмислете тези няколко фактора:

Това обикновено е първото нещо, което хората обмислят. Въпреки, че мнозина приемат, че само дребните и малки породи кучета са подходящи за апартаментите, факт е, че кучета с почти всякакъв размер могат да живеят добре в по-малко пространство. В действителност, някои малки кучета са не толкова подходящи по различни причини. Въпреки това е твърде вероятно да се чувствате неудобно с гигантски пес в много малко пространство. Вашето пухкаво приятелче ще се нуждае от достатъчно място, за да се разхожда из дома ви, без да събаря и унищожава нещата около себе си само с размахването на опашката си.

Кои кучета са подходящи за отглеждане навън?

 

породи-кучета-за-апартамент

Това е друг фактор, с който трябва да се съобразите. Някои породи кучета са изключително енергични и няма да се чувстват щастливи, когато са ограничени в малък апартамент. Липсата на двор, в който да тичат на воля, може да се компенсира с много упражнения и стимулиране на открито всеки ден. Такива активни животни може да прибегнат към разрушителни дейности, ако останат сами, без да правят нещо през целия ден. Това съвсем не означава, че взимането на куче порода с по-спокоен темперамент ще ви освободи от задълженията, тъй като всички те се нуждаят от упражнения и дресировка. За да скрепите връзката си с тях ще е необходимо редовно да си играете с тях и да им обръщате внимание.

Това е фактор, който някои хора пренебрегват. Едно куче, което лае, скимти или вие прекалено често може да ви създаде проблеми със съседите и дори с полицията. В един жилищен комплекс, например, където много хора постоянно влизат и излизат, повечето кучета инстинктивно лаят. Въпреки това е важно да се обучи кучето да свикне с нормалните звуци на комплекса и да се научи да не реагира. Това може да бъде постигнато чрез обучение и управление на поведението.

породи-кучета-за-апартамент

Най-добре е да не държите много гръмогласен пес. Кучета порода, известна със силния си лай, скимтене и вой може да не са добър избор за обитателите на апартаменти. Ако обаче сте готови да отделите много време за обучение и промяна на поведението, това може да се случи. Разбира се, всяко куче е индивидуално и може да не приеме напълно типичните черти за породата му.

Бебе и куче у дома

Това винаги е било много оспорвана тема. Повечето хора когато чуят бебе и куче в едно изречение изпадат в паника. Не за друго, а заради погрешни и остарели разбирания, както и липса на адекватна информация относно въпроса. Какви са фактите и изследванията? Да започнем с алергиите, погершно се оказва схващането, че бебетата могат да развият алергия от кучето. Всъщност се оказва точно обратното. Проучване направено с 249 бебета от деня на раждането им до 7 годишна възраст показва, че тези които имат най-много допир с домашни любимци имат най-нисък процент на заболеваемост от алергии, в сравнение с тези които нямат никакъв допир до животно. Според Доктор Толи Епстайн от Университа в Синсинати, кучетата наистина много допринасят за по-здравия имунитет на бебето, но с котките не е точно така (с риск да разочароваме любителите на котките). Другото, което той установява е, че бебетата родени със секцио много добре се повлияват от живота с кучетата. Неговото обяснение се базира на факта, че децата родени секцио не минават през родилния канал и не получават определни бактерии, които иначе са нужни за здрав имунитет. Проверете информацията, която е налична по темата за бебе и куче у дома преди да се лишите от най-добрия си четириног приятел.

Следните особености са идеални за апартаментните кучета:

  • Порода малки кучета до средно големи;
  • С ниско до умерено енергийно ниво;
  • Кучета с тих и спокоен нрав;
  • Умерено или слабо отделяне на косми

Как да си направим сух шампоан за кучета?

Самите породи не могат да са гаранция за това, че едно куче ще се чувства добре в апартамент. Въпреки това, породата сама по себе си може да бъде доста добър показател за това какво да очаквате. В допълнение, екземплярите от смесени породи могат да се справят доста добре в апартаментите, ако имат правилните качества за това.

Като цяло има особености, които обикновено се свързват с някои кучешки породи, които ги правят подходящи за живот в апартаменти. Предлагаме ви един списък, който със сигурност не е пълен, тъй като има множество песове, които наистина могат да се чувстват много добре в малки жилища. Въпреки това, тези породи кучета са най-популярните сред тях и са особено подходящи за целта:

породи-кучета-за-апартамент

Тази любяща, очарователна порода отлично живее в апартамент. Кавалерът е весел и добродушен, но спокоен и нежен. Представителите на тази малка до средна порода обикновено са тихи, но щастливи. Те са умерено енергични и ще се възползват от ежедневните разходки и игри, без  да се нуждаят от много повече от компанията на стопаните си.

Една от най-обичаните им черти е  начинът, по който те изглеждат - като малки кутрета, независимо от възрастта им. Вие и вашият лоялен Кавалер ще развиете тясна връзка един с друг. Наистина ще се радвате да се приберете вкъщи, за да се сгушите на дивана с най-добрия си  приятел с четири лапи.

 

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол характеристика

 

Продължителност на живот

 от 9 - 14 години
Тегло  6 - 9 килограма
Ръст от 30 до 33 см.

  

породи-кучета-за-апартамент

Това са едни от най-популярните малки породи кучета в света.  Ежедневните разходки и игри са важни, за да се запази щастието и здравето на Чихуахуа, чиято порода обгръща много личности в една малка рамка. Има средно до високо енергийно ниво, но малкият й размер означава, че във всеки апартамент ще има повече от достатъчно място за нея.

Някои Чихуахуа могат да реагират с лаене, когато чуят потенциални нарушители. Обучението може да помогне с това неудобство, както и общите игри, които ще ви помогнат ще имате един лоялен четириног приятел за цял живот до себе си.

 

Чихуахуа характеристика

 

Продължителност на живот

 от 12 - 20 години
Тегло  1,5 - 3 килограма
Ръст 20 см. 

 

породи-кучета-за-апартамент

Тази порода е може би най-адаптивната за живот в апартамент от всички. Отчасти причината за това се обяснява с факта, че една е от най-популярните малки породи кучета, но освен това трябва да се отбележи и поведението. Едно ши цу представлява щастливо, любящо и игриво малко куче, което се нуждае само от основно ежедневно упражнение и общо обучение.

Ако си вземете ши цу има голяма вероятност да станете неразделни. Това ще е най-добрият ви приятел, който ще искате да взимате навсякъде със себе си. Когато няма да можете да го правите, той вероятно ще се отпусне в къщи в очакване на завръщането ви.  При пристигането ви ще ви посрещне щастливо и ще се сгуши в скута ви.

 

Шу цу характеристика

 

Продължителност на живота 10-16 години
Тегло  4-7 кг.
Ръст 20-28 см.

 

породи-кучета-за-апартамент

Представителите на тази порода са с малък до среден размер, добродушни и непретенциозни.  Повечето басети лаят по-малко от обикновените кучета и предимно само в отговор на друго куче.

Басетът е умерено енергичен, но с напредването на възрастта си става все по-малко активен. Ще се наслади на приятната ежедневна разходка, но не се нуждае от много упражнения. Вашият басет вероятно ще предпочете да се мотае  из апартамента с вас, особено когато навлезе в зряла възраст.

 

 Басет характеристика

 

Продължителност на живота 10-12 години
Тегло 20-27 кг.
Ръст 28-38 см. 

 

породи-кучета-за-апартамент

Някои може да се изненадат да открият тази порода кучета в списъка, но всъщност тя е идеална за апартамент. Булдогът е със среден размер и като цяло е тихо куче с умерено ниво на енергия. Редовните физически упражнения са необходими и полезни за него, но породата му има доста ниска толерантност към упражненията. Ежедневната разходка веднъж или два пъти на ден и някои игри обикновено са му достатъчни.

Булдозите са лоялни и весели спътници, който често искат да споделят леглото със стопаните си. Това не винаги е добра идея, обаче, заради хъркането им. То едва ли би притеснило съседите, но определено ще попречи на леко спящите до тях.

 

 Булдог характеристика

 

Продължителност на живота 8-10 години
Тегло 18-25 кг.
Ръст 30-40 см.

 

породи-кучета-за-апартамент

Симпатичните породи малки кучета като болонките са приятелски настроени и игриви. Болонката е лоялно и щастливо куче със средно енергийно ниво. Въпреки, че много малки кучета са известни с това, че лаят прекалено много, този вид са склонни да паднат в долния край на спектъра.  Ежедневните сесии за игра и разходки трябва да са достатъчни, за да изпълнят нуждите им от физически упражнения.

Мнозина обичат болонките заради начина, по който се втурват да поздравят стопанина си и вероятно и на вас ще ви допадне, когато вашата ви посрещне още с влизането ви в апартамента.

 

 Френска болонка характеристика

 

Продължителност на живота 12-15 години
Тегло 3-5 кг.
Ръст 23-30 см

 

породи-кучета-за-апартамент

Не е изненадващо, че миниатюрните пудели си живеят чудесно в апартаментите, но знаехте ли, че и по-големите представители на тази порода също се справят добре? Тези кучета са много интелигентни, лоялни и благородни. Обикновено имат умерено ниво на енергия, но някои от тях са насочени към по-активната страна на диапазона.

С помощта на подходящото обучение те могат да бъдат дисциплинирани и послушни. Може да се наложи да направите малко допълнителни упражнения, за да бъде вашия пудел щастлив. Тъй като е адаптивен и непоколебим, той ще научи вашата рутина и ще следва вашето ръководство.

 

 Пудел характеристика

 

Продължителност на живота 12-15 години
Тегло 5-6 кг.
Ръст 25-28 см.

 

породи-кучета-за-апартаменти

Също както френската болонка и тази дребна порода би се приспособила добре към живот в апартамент. Игриви, но и нежни, малтийските болонки са очарователни. Средното им енергийно ниво изисква само основни ежедневни физически упражнения.  В сравнение с много други малки породи кучета, гласовите им способности са ниски.

Ако си вземете такава болонка, тя с удоволствие ще се наслаждава на приятния си живот, докато се излежава блажено в скута ви. А вие от своя страна ще се насладите на привързаността и лоялността, които това сладко куче предлага.

 

 Малтийска болонка характеристика

 

Продължителност на живота 12-15 години
Тегло  3-4 кг
Ръст 21-25 см.

 

породи-кучета-за-апартамент

Макар на външен вид да е претендент за състезание за "Най-грозновато куче", то има много красив нрав. Тази порода е бдителна и любяща, като се наслаждава на времето, прекарано със семейството си.  Малките й размери, тихото поведение и средното енергийно ниво правят представителите на породата чудесни обитатели на апартаменти.

Неповторимият външен вид на китайското качулато куче ще привлече вниманието на околните по време на разходка, а това ще се хареса както на стопанина му, така и на самия пес.

 

 Китайско голо качулато куче характеристика

 

Продължителност на живота 13-15 години
Тегло 2-5 кг.
Ръст 23-33 см.

 

 породи-кучета-за-апартамент

Присъствието на тази порода в списъка също е изненадващо, тъй като представителите й са известни като големи състезателни кучета. Макар, че обичат да бягат, те не са достатъчно издържливи, така че ежедневните кратки разходки са им достатъчни.

Ако си вземете грейхаунд в зряла възраст, който е свикнал да тича и да се състезава, определено в началото ще му трябва период на приспособяване към новата затворена среда. Състезателите не са свикнали да живеят в дом. Някои може да се страхуват от стълбите или дори да са склонни да тръгват към прозорците, мислейки, че са отворени. Екземплярите от приемни програми обикновено са готови да живеят в апартамент или в малък дом.

 

Грейхаунд характеристика

 

Продължителност на живота

10-14 години
Тегло 27-40 кг.
Ръст 70-76 см.

 

Пинчер отглеждане апартамент

Тази порода кучета е изключително подходяща за отглеждане в апартамент. Малките размери на пинчера много улесняват отглеждането на кучето в по-малки пространства. Тези малки кучета са много игриви и пълни с енергия, разбира се спрямо техните размери. Имат си нужда от ежедневна разходка, но в сравнение с по-големите породи, пинчерите са доволни и на 30 минути навън. Привързват се много към стопаните си, но трябва да им се покаже от самото начало кой командва и какви са правилата за живеене в дома. Не обичат много да се гушкат, но винаги търсят човешкия допир. Много са лоялни към хората си. Важно е също така от малки да бъдат социализирани с други кучета и хора, в противен случай могат да бъдат много страхливи и затворени. Податливи са на обучения и изпълняване на команди. Ако решите да си вземете пинчер, пригответе се за безбройни пъти хвърляне и носене на топката, обичат да играят с играчки.

 

 Пинчер характеристика

 

Продължителност на живота 14-16 години
Тегло 3-5 кг.
Ръст 25-30 см.

 

Йоркширски териер у дома

Историята на тази порода кучета идва от Обединеното кралство. Малките им размери и килограми, средно около 3-4 кг. са идеални са отглеждане в апартамент. Козината им е мека и наподобява човешката коса, твърди се че космите му падат изключително малко. Те са кучета с властен характер, но и много любвеобвилни. Йоркитата са умни и много игриви, обичат също така да са център на внимание и за тях да се грижите колкото се може повече. Продължителността на живота им може да достигне до 18 години ако се хранят с добре установена и балансирана за тях диета. Йоркширският териер е една от най-предпочитаните породи за отглеждане у дома.

 

 Йоркширски териер характеристика

 

Продължителност на живота 13-16 години
Тегло 3-4 кг.
Ръст 28-30 см.

 

Померан

Кучетата от подора Померан са малки сладки и пухкави, могат лесно да се объркат с плюшена играчка. Въпреки това, те пазят смело територията си и са много лоялни. Не са подходящи за хора с много забързано ежедневие, тъй като не могат да понасят самотата. Характера на Померан е своенравен, поради тази причина е нъжно навременното определяне на кое е позволено и кое не за кучето. Те са умни, любознателни и лесно научават команди. Имат средно ниво на енергия и не се нуждаят от прекалено дълги разходки. Дружелюбни са, но често лаят с и без причина. Размерът им е много подходящ за отглеждане в апартамент.

Пълно описание на породата Померан можете да намерите ТУК.

Померан характеристика

Продължителност на живота  13 - 16 години
Тегло  2 - 4 кг
Ръст  до 22 см

  

Кои са породите кучета подходящи за отглеждане навън?

  Каквато и порода куче да изберете, трябва да бъдете сигурни че ще можете да се грижите подобаващо за него! 

 

Ако имате възможност Ви окуражаваме да си осиновите куче от приют. Бъдете сигурни, че това куче ще Ви бъде благодарно и ще Ви обича безрезервно! Ако нямате тази възможност може просто да дарите храна, която никога не е излишна! На видеото можете да видите кадри от посещение на приюта в Крайморие. 

 

 

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева