Померан е куче от декоративните породи, което често е асоциирано с плюшена играчка. Тези кученца са малки, пухкави и много сладки. Подходяща порода са за отглеждане в апартамент, тъй като се приспособяват добре в по-малки прастранства. Въпреки малките си размери, тези кучета са считани добри пазачи. Изключително лоялни са към собствениците си и са страхотни другарчета. 

Померан цени

В тази статия ще разгледаме:  

Померан

 История на породата померан

Счита се, че произхода на породата померан идва от районите на Германия и Полша - област Померания. От където идва и името на породата. Типичният външен вид и размери се дължи на множество кръстоски между Самоед, Сибирско хъски и други различни породи. Първоначално кучето е било с много по-големи размери, постепенно са се извършвали селекции до постигането на днешния резултат. 

Померан

Знае се, че кучетата померан са били любими на кралица Виктория. Тя насърчила развъждането и популяризирането на породата. През 1900 година породата померан е официално призната. 

Интересен факт е, че два померана са сред оцелелите кучета при потъването на кораба Титаник. Те избягали заедно със своите собственици на спасителните лодки.

Померан цена

 Цената на померана варира от 650 лв. и може да достигне до 2000 лв. Цената се определя в зависимост от това дали кученцето е мини померан и какво е родословието му. Винаги проверявайте  развъдниците преди да си вземете куче.

Правилни грижи за померан 

Грижа за козината 

Козината на кучетата померан е пухкава, гъста и дълга. Най-често с бежов или оранжев цвят. Тя изисква специални грижи и поддръжка. Трябва да се знае, че кожата на померана е суха и честото къпане не е добре за кучето. Важно е да се използва специален кучешки шампоан с овлажняващи съставки за добро състояние на козината. 

Померан

Необходимо е и редовно разресване на козината със специално предназначени за целта четки и гребени. Така се отстраняват излишните косми и се предотвратява заплитането на козината. Добре е да се използват козметични лосиони за овлажняване на кожата и козината. Те се впръскват в козината преди разресване, благодарение на което тя става мека у пухкава. 

Малките кученца от тази порода преминават през така наречения "грозен период". Между 4 и 8 месец козината им започва да опадва и това трае до годинка. Това се дължи на факта, че бебетата се раждат с мека еднослойна козинка, която в последствие се заменя с двуслойна дебела козина.

Грижа за зъбите

Померан грижи

Помераните, също като по-голямата част от малките породи кучета са предразположени към проблеми със зъбите и венците. Необходимо е редовно да миете зъбите на кученцето си с кучешка паста и четка за зъби, ако искате вашият любимец да бъде със здрава захапка.

Грижа за ноктите

Померан грижи

Редовно подрязвайте ноктите на кучето си. Ако не можете да се справите сами, съветваме ви да се доверите на ветеринаря си.

Характер на померан

 Характера на померана е доста своенравен. Затова е важно от рано да започнете да дресирате и обучавате кучето си. Представителите на породата померан са умни, любознателни и лесно се научават на команди. Харесва им да откриват нови неща. Важно е да имате търпение при дресировката. 

Кучето померан е лоялно и силно се привързва към стопаните си. Има нужда да прекарва колкото се може повече време с тях. Не понася самотата и има склонност към тревожност ако бъде оставено само за повече от 2 часа. Не е подходящо за хора, които имат прекалено забързано ежедневие и отсъстват много часове от дома. 

Померан

Друго характерно при тези кучета е тяхното лаене. Те имат склонност да лаят често и продължително. Можете да сте спокойни, че имате най-сигурната аларма в дома си. Разбира се, нужно е да покажете граници в лаенето, за да не вбесите съседите си.

 Изключително весели кучета, игриви и жизнерадостни. Обичат игрите и забавленията със стопаните си. Искат да са център на внимание. 

 Енергията им е средна и не се нуждаят от прекалено дълги разходки. Но все пак е задължително всеки ден да имат нужната за тях разходка и игра. Ако разполагате с ограден двор, можете да бъдете спокойни, че бягането му на двора е достатъчно.

Померан

Съжителството им с много малки деца и бебета не е препоръчително. Но могат да общуват без проблем със спокойни деца над 4 годишна възраст.

Нямат проблеми при съжителството с други домашни любимци, стига да бъдат правилно запознати едни с други. Имайте предвид, че помераните са склонни да скачат на бой, без значение големината на другото куче. Бъдете внимателни когато социализирате кучето.

 Здравословни проблеми на померан

Въпреки добрият здравен профил на породата, има някои характерни заболявания. Те се изразяват в :

  • проблеми със зрението
  • проблеми с костите (прещракване на капачките)
  • свиване на трахеята, изразено в често кашляне 
  • опадване на козината

При добри грижи и качествена храна не би трябвало да се тревожите.

Хранене на померан

Изключително важно е правилното хранене на вашият любимец. Храната трябва да е качествена, богата на нужните за кученцето витамини, минерали и протеини.

Померан хранене

Дневната доза се определя според теглото и физическото натоварване, най-добре се консултирайте с ветеринар. Имайте предвид, че превишаването на нормалните килограми води до здравословни проблеми. Дори покачването на теглото с един килограм е сигнал, че нещо трябва да се коригира в режима на кученцето.

  • Не се дава храна богата на сол, захар, люто и подправки
  • Изключени са всякакви сладкиши, пасти, торти и подобни
  • Да не се дава мляко след 3-4 месец, защото кучетата трудно усвояват лактозата
  • Не давайте сурово месо
  • Внимавайте и с даването на кучето от нашата храна
  • Не сменяйте рязко диетата на кучето
  • Не играйте с кучето веднага след хранене
  • Всеки ден сменяйте водата му с прясна

 Отново съветваме да се консултирате с ветеринаря си за по-подробни и индивидуални инструкции за храненето на вашия померан.

Померан куче

Обобщени характеристики на породата померан

 Ниво на привързаност Високо
  Дружелюбност Високо
  Ниво на интелигентност Високо
  Податливост към дресировка Средно
  Ниво на енергия Средно
  Нужда от упражнения Средно
  Игривост  Средно
  Ниво на лаене Високо
  Съжителство с малки деца Ниско
  Съжителство с други дом. любимци Средно

Вижте още:

Породи кучета подходящи за отглеждане на двора.

 Органайзери за кучешки принадлежности в дома.

Автор: Виктория Радева