Гаражната работилница е мечта за всеки мъж. Отдавна е известно, че гаражите имат не толкова таен втори живот: на героичен домашен уъркшоп. Сами по себе си, те са добре пригодени за задачата заради тяхната толерантност към шума и праха от проектите, които господата предпочитат да майсторят със собствените си ръце. Но ако една работилница в гаража не е удобна и пригодена за използване, дейностите, извършвани в нея, няма да носят наслада, нали?

Основните неща, които трябва да има работилницата на мечтите са няколко:

  • Адекватно работно пространство. В идеалния случай ще имате нужда от място за работа, дори когато автомобилът ви е паркиран вътре. Минималните размери, на които трябва да отговаря са 3 метра дължина и 2 метра ширина.
  • Отлично осветление. Работата и околното осветление заедно ще ви помагат да останете в безопасност и проектите да са без грешки.
  • Подходящо място за съхранение на вещи. Местата за инструменти и консумативи са задължителни, без да се взима в предвид горната част на работната повърхност.
  • Трайни повърхности. Развихрете се смело на работната ви повърхност - тя ще може да го понесе.
  • Лесна за почистване среда.

Проект гараж

Можете да съберете основен работен плот, шкафове, рафтове и да добавите просто осветление за малко повече от 500 лева. В другия край на спектъра възможностите са безкрайни: можете да похарчите десетки хиляди, създавайки максимално най-доброто място в гаража.

Работният плот - сърцето и душата на всеки сръчен мъж

Вашата основна работна повърхност в гаражната работилница трябва да бъде твърда като скала и с масивна тежка горна част. Купете или създайте най-доброто, с което ще можете да боравите. След това обещайте да запазите повърхността му чиста - инструментите и материалите имат начин да  "изяждат"  пространството на работния плот.

Готовите работни пейки се предлагат в различни дължини и обикновено са дълбоки 60 сантиметра. Височината около един метър е типична, но тя ще зависи от височината на работната повърхност, която ще ви бъде комфортно да използвате.  Някои модели пейки включват дори менгеме, чекмеджета и рафтове.

Може да си изградите своя пейка за работилницата си с помощта на леснодостъпни планове. Един прост, здрав работен плот отнема по-малко от един ден, за да се построи, а материалите не са много скъпи.  По-сложна пейка с чекмеджета изисква един уикенд за построяване.

Проект гараж

Правилната ярка светлина

Гаражните работни повърхности се нуждаят от ярка околна светлина и силно концентрирано осветление на местата, на които ще се извършват задачите.

Светлините с висока интензивност като халогенни, светодиоди и други са чудесни за осветяване над работната пейка.  LED  лампите с гъвкава глава могат да насочват светлината в нужната посока.

Ако вашият гараж има завършен таван, вградените осветителни тела са евтини и са подходящи за осветление на местата за извършване на задачи, както и за обкръжаващо осветление.

Таванните флуоресцентни осветителни тела са класическото, евтино решение за осветление на работилници.

Когато избирате да закупите работно осветление, мислете за лумени, а не за ватове. Луменът е мярка за осветеност и е удобен начин да се сравнят новите енергийноефективни електрически крушки. Осветителните тела и крушките имат етикети, които показват лумена на устройство. Общо правило е да се използват 130 до 150 лумена на квадратен метър работно място. Например, 40-ватова луминесцентна крушка извежда около 2,200 лумена. 60-ватова крушка с нажежаема жичка извежда около 800 лумена.

Гараж

Добавяне на адекватна електрическа мощност

Заедно с новите осветителни тела,уверете се, че вашата гаражна работилница разполага с адекватно електрическо обслужване - изходи и капацитет - за да приспособите арсенала си от електрически инструменти. Поставете контактите в близост; не разчитайте на удължителните кабели, простиращи се в гаража - те могат да бъдат рисковани. Ако не разполагате с 30-amp вериги за обслужване на гаража, говорете с електротехник за това лесно изпълнимо обновяване.

Добрите електротехници работят бързо, така че инсталирането на осветителни тела  може да отнеме само час-два, ако достъпът до електрическа услуга е лесно пригоден. Увеличаването на капацитета на електрическата верига обикновено изисква да се изпълни нов, по-тежък проводник от кутията на прекъсвача към мястото.

Инструменти  гараж

Всичко на мястото си

Не се обграждайте със стари тенекиени кутии за кафе, който са пълни с болтове и парченца. Посетете центровете със стоки за подобряване на дома, за да видите какви идеи и продукти за съхранение в гаражите предлагат.

Модулните, монтирани на стената системи за съхранение в гаража ще ви позволят да конфигурирате рафтове, кошове и куки, както ви е удобно. Пластмасовите кошове ще предпазят инструментите, шкурките и ръководствата на инструментите от насекоми, гризачи и прах. Старите кухненски шкафове са чудесен начин за добавяне на вещи за съхранение - и за ръчно изработена  работна пейка. А ако все още нямате и обмисляте, разгледайте тези идеи как и къде да изградите гаража.