Ако се интересувате как се сади авокадо или искате да научите повече подробности относно това какво е необходимо за засаждане на авокадо, значи сте попаднали на правилната статия. Отговорите на въпросите ви, свързани с отглеждане на авокадо също ще откриете тук. Но преди да обсъдим защо това растение предизвиква такъв интерес, какви са доказаните от въпросното авокадо ползи, защо да ползваме масло от авокадо и да търсим какви различни рецепти с авокадо да изпробваме, нека обърнем малко внимание на произхода и спецификата му. Авокадо

 Произход и специфики на авокадото

Авокадото  е било познато от ацтеките и маите отпреди повече от 8000 години. Счита се, че произхожда от южната част на Мексико. Култивираното векове преди да бъде пренесено от испанците в Европа растение от семейство лаврови днес се произвежда основно в Колумбия,САЩ, Бразилия, Индонезия, Мексико, Испания и Корсика.

Плодовете на достигащото до 15 м. височина дърво авокадо тежат между 150 и 1000 гр. Те са зелени или кафяво-зелени на цвят и имат една голяма семка. Узряват едва след като бъдат откъснати. Виреят в условия на висока влажност  в тропическите гори. „Фуерте“ и „Хас“са най-популярните сортове в Европа.

Авокадото е богато на минерали, витамини и протеини. Съдържа витамините А, С и Е и желязо. Има антиоксидантно действие, понижава лошия холестерол и спомага за изхвърлянето на токсините от организма. В 100 гр. авокадо калории има около 165. Освен за директен прием като храна чрез  различни с авокадо рецепти, то се използва широко в козметиката и влиза в състава на маски за лице с авокадо, кремове, шампоани и други.

След като придобихте обща представа защо е добра идея да разполагате с авокадо на една ръка разстояние, нека да обърнем по-детайлно внимание на специфичното за екзотичното авокадо отглеждане. В тази статия ще откриете информация относно следните въпроси:


Топлолюбивите авокадови растения лесно се повреждат от студ и слана. Това поставя въпроса

Могат ли авокадовите дървета да растат на закрито?

Отговорът на този въпрос е „да“. Има няколко сорта джуджета, които могат да произвеждат здравословните плодове в собствения ви дом през студените месеци на годината.

Как да отглеждаме авокадо като саксийно растение?

Отглеждането на авокадо на закрито е забавно и лесно. Най-успешно засаждането и отглеждането на авокадо на закрито става със здраво присадено дърво джудже. Култивираното авокадо се отглежда от съвместим корен. Така дървото ще бъде по-силно и устойчиво на различни влияния на околната среда. Растението, което е израснало от посадено семе, е по-малко вероятно да даде плод, но ще израсне като прекрасно дърво.

Как да посадим авокадовото семе?

Извадете семката от добре узрял плод, като се стараете да не наранявате повърхността й. Изплакнете я с вода. Забийте хоризонтално четири клечки за зъби внимателно от срещуположните страни на семката и я окачете върху ръбовете на чаша с топла вода така, че около сантиметър от долната, заоблена част на семката да бъде потопен в течността. Клечките не трябва да са мокри.

Авокадо

Поставете чашата на място, до което достига ярка светлина и температурата не пада под 18 ° C. Сменяйте водата често и скоро ще забележите как долната част на семката ще произведе корени, които ще растат надолу във водата. Когато корените запълнят голяма част от чашата, ще разберете, че е време да се засади в саксия.

Друг начин за покълване на семката е да я поставите в плик с плътно затваряне. Напълнете плика с хубава  тор, поставете семката вътре и навлажнете почвата. Важно условие е през два-три дена да навлажнявате почвата. На снимките по-долу можете да видите нагледно как покълва семенцето за период от три седници до месец. Засаждане на авокадо

Следва засаждането в саксия, изберете такава, която да е изработена от глина или керамика с диаметър най-малко 25 см и с дълбочина около 50 см. Наличието на около 2 см. дренаж ще предотврати отрицателното влияние на задържаната вода върху кореновата система на растението. Напълнете с компост, смесен с пясък. Направете  вдлъбнатина в почвения субстрат и поставете костилката, така че 2/3 от нея да са под повърхността.

Отглеждането на авокадо в саксия или контейнери на закрито  изисква непряко слънчева ярка дневна светлина, но също така хладни нощи, за да се стимулират цъфтеж и плододаване. Ако въздухът в помещението е сух, избърсвайте листата и ги пръскайте често с вода, за да увеличите влагата. Етапът на плододаване може да отнеме до 10 години. Ароматът на израсналият от семка в затворени помещения плод не е толкова добър, колкото продавания в магазинната мрежа, който се отглежда на открито и расте от корени.

Грижата за растенията на авокадо на закрито включва подпомагане и подхранване на растенията. Използвайте пръчка, която да забодете в саксията, за да поддържате главното стъбло на растението здраво и изправено, докато расте. Освен това, не забравяйте да преместите дървото, когато увеличи размерите си и има нужда от по-голяма саксия - това обикновено се случва всяка година в началото, а най-подходящото време е през пролетта.

Авокадо в саксия

При първото си пресаждане растението трябва да е достигнало 10-15 см. Подрязвайте всички издънки и израстъци, които изникнат от основата. Торенето с течен тор веднъж месечно ще насърчи равномерния растеж. Поливайте с умерено количество вода, когато почвата е суха при допир. Авокадото не харесва прекалено влажни или сухи условия. Поливайте го свободно през лятото; и по-рядко през зимата.

 

Препоръчително е през лятото саксийното растение да бъде изнесено на открито - под сянката на дърво или на подходящо място в двора.

Засаждане на авокадо отвън

Изберете подходящото местоположение за вашето дърво, като имате в предвид, че  младите авокадови дървета в природата предпочитат много сянка. Това е така, защото на мястото, на което растат естествено, те често могат да бъдат открити да растат под крайниците на майчиното дърво.

Изкопайте подходяща по големина дупка. Извадете внимателно растението от саксията без да прекъсвате или наранявате кореновата му система. Засадете го в избраното място в градината или двора, като покриете корените му с почва, а стъблото и листата останат открити както преди това са били в саксията.

Авокадо отглеждане плодове на дърво

@migophotos via Twenty20

Добре е да покриете повърхностния почвен слой с листа и дървени стърготини. През пролетта, лятото и есенните месеци поливайте растението тогава, когато поливате и тревата. Обърнете внимание почвата му да не изсъхне прекалено междувременно. В по-хладните зимни месеци внимавайте с поливането, за да не допуснете почвата да стане твърде студена и влажна. Ако през зимата е дъждовно, избягвайте да поливате растението си често.

Поливане на авокадовото дърво

Вашето авокадово растение ще се нуждае от много вода през топлите  дни, но също така трябва да има достатъчно добър дренаж. Когато почвата около корените му е прекалено влажна, те може да започнат да гният. Важно е да запомните, че авокадото ви не харесва прекаленото преполиване нито толерира условията на суша.

Торене на авокадо

Не трябва да се прекалява с торенето на посаденото на открито авокадо. Прясно засаденото в двора или градината дърво няма нужда от подхранване през първата година от живота си под открито небе. Когато се захване добре и се развива нормално, помислете да подхраните почвата му с балансиран цитрусов тор само веднъж годишно, съгласно инструкциите на продукта.

Грижа за авокадото при горещи и слънчеви условия

Зрелите авокадови дървета безспорно предпочитат изобилието от слънчеви лъчи, но се нуждаят от защита в ранните си години, когато кората им още е по-чувствителна. Когато като кореновата им структура е напълно развита и около растенията има много зеленина, те ще могат по-добре да се справят със силното слънце.

Авокадо

Ако вашето авокадо е изложено на силна пряка слънчева светлина, може да боядисате кората на стъблото му с разредена (на водна основа) боя. Ако имате възможност можете да го засадите от източната страна на градината или двора си, така че слънцето да го пече само сутрин. Друга опция е да изградите вид структура около него, за да бъде на сянка. Уверете се, че ще има достатъчно място, за да расте в него, защото вероятно ще порасне доста високо дърво.

Грижа за авокадовото дърво в мразовити условия

Ако дървото ви ще остане навън през зимата, първоначално ще трябва да изберете да засадите един от най-издръжливите на замръзване видове авокадо.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева