Съквартиранти, които споделят вашите разбирания и начин на живот могат да се превърнат от непознати в приятели. Обратното може да доведе до неприятно и нервно-разтърсващо преживяване.

Често търсенето на съквартирант, с когото да се поделят разходите за наем и комунални услуги, е необходимост. Това предоставя както възможност за намиране на нови познати, които  си търсят място за живеене, така и помощ в поддържането на общата квартира. Ключът към превръщането на непознатите, с които живеете, в близки приятели е просто комуникацията.

Преди да предприемете да имате гости за постоянно и да се ангажирате с приютяването на хора, които си търсят ново място, е препоръчително да седнете заедно и да се опознаете в един откровен разговор. Трябва първо да сте сигурни, че сте добре подготвени да живеете един с друг, като обсъдите вашите навици и предпочитания. Това, което е наистина важно в този момент е да бъдете наистина честни. Ако премълчите тревогите си или се преструвате, че сте съгласни с нещо, което всъщност ви кара да се побърквате, вие ще се поставите в неприятна ситуация, в която надеждите ви за поне любезни отношения няма да се оправдаят и накрая всичко ще приключи драматично.

Ако срещате затруднения как точно да протече въпросната дискусия и имате нужда от насоки как да прецените дали съжителството ви ще бъде приятно или ужасно, ето списък с някои важни теми, които да обсъдите, преди да сте съгласни с рискованото съжителство със съквартиранти.

Как да изберем съквартирант

  • Отношение към домашни любимци

По този въпрос няма значение дали е позволено или не в жилището да се отглежда домашен любимец, а дали някой от вас възнамерява да си вземе. Другият може да има алергия, непоносимост или просто да не харесва идеята да чува лаене, навсякъде да има косми, неприятна миризма, следи от нокти или дъвкане, както и да се съобразява с наличието на животно в квартирата.

  • Вашите предпочитания относно почистването

Трябва да обсъдите две основни неща за почистването: първо, всички трябва да говорите за това колко е важна за вас хигиената и колко чисти сте всъщност. Второ,  говорете за вашите очаквания относно почистването на квартирата и как искате да го направите - да работите като екип и да почиствате заедно или да си разделите домакинската работа? Обсъдете също колко често искате да почистите апартамента, доколко мръсното е недопустимо за вас и т.н. Обсъдете всичко и се уверете, че сте на едно и също мнение по въпроса.

  • Нивата на поносимост при шум

Проблемът с нивото на шума може да бъде свързан с наличието на гости или със свиренето на музикален инструмент, с усилваната слушана музика или дори с гледането на филми до късно. Вие или вашите потенциални съквартиранти може да спите леко или да имате нужда от тишина и спокойно време, за да работите или учите. Може също така да практикувате уменията си по музика и да се упражнявате редовно в квартирата. При всички случаи, уверете се, че имате честна дискусия относно вашите предпочитания, когато става дума за шум. Приемете различията си на този етап, преди да е станало късно.

  • Гостуването на непознати

Въпросите относно гостуването на посетителите рядко хрумват в началото на разговора с бъдещите съквартиранти,  но това е нещо свързано с начина на живот на всеки. Повече от разумно е да се дискутира тази тема, особено, когато се отнася до хора, които не познавате много добре или изобщо. Не забравяйте да обсъдите колко често всеки от вас обича да ходи на гости и дали често има посетители от друго населено място, които обичайно остават да пренощуват. Ако обичате забавните гости, но вашите съквартиранти мразят други хора в своето пространство - или обратното, вероятно съжителството ви ще бъде изпълнено с изпитания от подобен характер.

Как да изберем съквартирант

  • Организирането на партита

След като уточните как ще стоят нещата с гостите, ще трябва да засегнете и темата с партитата. Обсъдете дали искате да организирате партита вкъщи - отново, ако съквартирантите ви обичат да са домакини на партита, но вие ги мразите и не можете да намерите някакъв компромис, който да ви прави щастливи, може би идеята да съжителствате заедно не е добра.

  • Какви отношения искате да имате

Това е наистина важно нещо, което много нови съквартиранти пропускат да направят още в самото начало. Отделете време да говорите за вида на връзката, която искате да имате един с друг. Някои хора са съгласни с просто споделяне на общото пространство и не прекарват времето си заедно или нямат намерение да станат приятели, но други може да искат да имат съквартирантски похапвания, забави и филмови вечери. Ако някой от вас наистина иска приятелство, а другият просто иска да разделя парите за наем, може да не сте на една вълна и нещата помежду ви да не се получат. Уверете се, че и двете страни са на ясно по въпроса.

  • Разходите за мебели и поддръжка

Мебелите са основният разход при нанасянето в необзаведена квартира, затова не забравяйте да обсъдите как планирате да обзаведете основните места - като изберете заедно мебелите или като си поделите сумата за закупуването им. Може и да предпочетете да купувате различните артикули поотделно и просто да ги споделяте. След  мебелите, обсъдете плащането за неща като хранителни стоки, тоалетни  и кухненски принадлежности. За всичко, което може да бъде споделено е добре да дискутирате по време на опознавателния разговор.

  • Графиците за работа и вземане на душ

Старите навици трудно се променят. Някои хора се къпят вечер, други сутрин, трети работят по алтернативни часове и си взимат душ в средата на деня. Това е лесен проблем за намиране на компромис и може би дори не е проблем, ако всеки от вас има много отделно пространство и има достатъчно топла вода, за да се изкъпе когато реши. Също така е добра идея да знаете работното време на съквартирантите си, преди да се нанесат и да заживеете заедно. Ако например работите нощем, а вашият съквартирант работи през деня, вие ще знаете, че сте сами през повечето време и ще се стараете да избегнете събуждането му и влизате тихо, когато се прибирате, както и той/тя.

Как да изберем съквартирант

  • Стиловете на декориране

Друг лесен въпрос за компромис са вашите декор стилове. Това определено е нещо, за което трябва да разговаряте, преди да се нанесете и да заживеете заедно, но не е непременно проблем и предпоставка за предприемане на крайни мерки - просто го добавете към дискусията, която вече водите. Трябва да говорите за това, което ви харесва в декорирането на интериора, както и за това, което не ви харесва, а също и за нещата, което искате да опитате. Едва след това  намерете начин за компромис, така че визията на квартирата ви да бъде по начин, който всеки ще може да оцени.

  • Нещата, които могат да развалят сделката

Заедно с вашите потенциални съквартиранти трябва да обсъдите всичко, което не искате в общия си апартамент под наем - може би не харесвате определен квартал или абсолютно не можете да се справите с наличието на килим. Каквито и да са вашите съквартирантски разрушители на сделката, разговаряйте за тях предварително.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева