Оцет сме свикнали да добавяме предимно в салатите и супите си, но той може да се окаже и ключова съставка  на едни от най-добрите рецепти за домашно приготвени почистващи средства. Независимо дали ще използвате бял оцет, ябълков оцет, оризов оцет или винен оцет, съдържащата се в него оцетна киселина ще разтвори натрупванията на мазнини и замърсявания по един ефективен и евтин начин.

Изпробвайте някой от тези безвредни за вас и околната среда препарати за почистване, съдържащи оцет и други натурални съставки:

Почистване с оцет

За почистване на кухнята:

Безспорно кухнята е стаята, в която се готви и най-много се цапа. Почти всеки ден нещо в нея се капе, разлива, избърсва, попива. Пръски от загрялата мазнина хвърчат във всички посоки, стените на микровълновата се цапат от прекалено нагрятото съдържание, поставено в нея и в един момент се чудите от къде да започнете с почистването. Важно е да изберете продукт, който не само да се справи със замърсяванията, но и да бъде безопасен за използване в стаята, в която се приготвя храна и има в непосредствена близост хранителни продукти.  Той трябва да е безопасен както за повърхността, която почиствате, така и за вашето семейство.

Оцетната киселина в оцета убива бактериите и елиминира миризмите. Оцетът има много предимства пред търговските продукти за почистване. Той не оставя водни петна върху изплакнатите чаши и прибори, а полира, дезинфекцира и оставя всичко искрящо чисто.

Почистване с оцет

Ето някои умни, практични и евтини начини да използвате оцет в дома си:

В кухнята:

  • За дезинфектиране на гъбата, с която миете съдовете - просто налейте малко количество бял оцет в купа и накиснете в него гъбата за една нощ. Изцедете и измийте добре с вода гъбата на сутринта, а тя ще бъде освежена и готова за употреба по предназначение.
  • За почистване на микровълнова фурна просто напълнете подходяща купа със смес от равни части оцет и вода и я загрейте за две минути на най-високата степен. След това напоете абразивна гъба в разтвора и изтъркайте стените на микровълновата печка и остатъците от храна.
  • За полиране на приборите в съдомиялната машина подменете скъпия изплакващ агент с оцет. Преди да започнете, обаче, непременно почистете всякакви остатъци от стария препарат. Развийте капачката от дозатора за изплакване на съдомиялната машина и напълнете диспенсъра с бял оцет. Завийте капачката и използвайте уреда както обикновено. Зареждайте дозатора според необходимостта.

Почистване с оцет

  • За почистване на натрупванията от мазнини около котлоните и фурната просто налейте в празна бутилка с пулверизатор малко количество бял оцет и напръскайте замърсените участъци. Оставете да подейства за 20-30 минути, след това избършете. Минете отгоре с парцал, напоен с вода.
  • Повърхностите от неръждаема стомана също се почистват чудесно с киселия продукт. Напълнете с бял оцет празна бутилка със спрей накрайник и напръскайте желаните повърхности. Забършете с мека суха кърпа или с лист хартия от кухненска ролка.
  • Оцетът може да помогне и при запушените канали на мивките в банята и в кухнята. Всичко, което трябва да направите е да изсипете половин опаковка сода бикарбонат и да полеете отгоре с оцета. Изчакайте образувалата се пяна да изчезне и отново полейте, докато содата изчезне. Оставете да подейства за около 5 минути, преди да пуснете отгоре течаща гореща вода, която да отнесе натрупванията, довели до запушването. След това ще се радвате на свеж и чист канал, който оттича бързо водата.

Почистване с оцет

В банята:

Почистващите препарати за баня трябва да са достатъчно силни, за да могат да унищожат бактериите и образуванията на мухъл по ъглите и повърхностите, както и да премахват натрупванията на сапун и остатъците от засъхнала паста за зъби по мивката. Освен това след използването им всичко трябва да блести от чистота - като се започне от кранчетата и се завърши с огледалото.

Макар това определено да може да се постигне с няколко готови продукта, закупени от магазина, течността от оцетената бутилка в шкафа може да изпълни всички тези задачки.

  • За премахване на мухъл и плесен може да използвате разтвор от равни количества вода и оцет, който е отличен универсален почистващ препарат.

Оцетът наистина е най-добрия "зелен"  почистващ препарат. Дестилираният бял оцет е най-разпространеният и най-евтиният наличен и често съдържа 5% оцетна киселина. Високата му киселинност помага в унищожаването на  мухъл и плесен. Той също така възпрепятства бъдещия им растеж и може да разхлаби натрупванията от ръжда и варовик върху тоалетните принадлежности.

Почистване на банята с оцет

  • Тоалетната чиния също може да заблести и без използването на скъпи дезинфекциращи препарати. Оцетът е не по-малко подходящо за целта средство на много по-разумна цена, с което да постигнете неочаквано добри резултати. Просто излейте няколко чаши оцет в тоалетната вечерта преди да си легнете, разтъркайте с четката на сутринта и пуснете водата. Тази проста стратегия ще дезинфекцира тоалетната ви и ще премахне  упоритите  петна от нея.
  • Калциевите утайки по слушалката на душа и останалите минерални отлагания, които блокират течащата струя, също могат да се премахнат с помощта на оцета. Оцетната киселина в него действа като разтворител, което помага за разтварянето на натрупаните минерални отпадъци в проходите на душовете.

"Твърдата" вода може да има високо съдържание на калций, магнезий, вар, силициев диоксид и други минерали. След като преминава през душ-главата и изсъхва, тя оставя минерално натрупване. То е непривлекателно и проблематично, тъй като може да запуши водните пътища.

Ето един лесен и икономичен начин да се поправят щетите: напълнете малък найлонов плик наполовина  с бял оцет и го прикрепете към главата на душа с помощта на гумен ластик. Оставете да престои един или два часа. След това махнете плика и изтъркайте главата със стара четка за зъби или с груб парцал. Вашият душ ще изглежда и ще функционира като нов след тази лесна манипулация.

Оцет

За пране:

Омекотители на тъкани, средства за премахване на петна, кислородни бустери - не се заблуждавайте да мислите, че имате нужда от всички тези продукти, за да разполагате с чисти дрехи.  Обикновеният ви препарат за пране и бутилка оцет могат да се справят почти с всичко.

Оцетната киселина в оцета действа като разтворител и като дезинфектант - точно това, което ви трябва, за да се борите с най-трудните предизвикателства при прането. За разлика от другите добавки за пране, тя няма да остави никакви остатъци върху вашата пералня или дрехи.

  • Добавете чаша бял оцет в цикъла на изплакване на пералната машина. Това решение е толкова просто, колкото и ефективно, за да се радвате на по-ярки цветове, на по-сияйно бяло, на елиминиране на статичното прилепване, на отстраняване на влакната, на омекотяване на тъканите и неутрализиране на миризмите. По този начин ще предотвратите протичането на боята от новите дрехи и ще насърчите унищожаването на бактериите в пералнята.

Почистване на мебелите

За полиране на мебели:

Възможно е  да запазите масата и столовете ви блестящи и чисти като използвате домашно приготвен продукт, в който знаете и разбирате съставките, вместо да се питате какви химикали се крият в търговския мебелен полиращ лак.

Смесете равни части бял оцет и лимонов сок в купа или в празна бутилка с пулверизатор. Използвайте чиста кърпа, за да разтриете  малко количество от сместа върху някоя мебел. Избършете с друга суха чиста кърпа. За следващото почистване използвайте нова смес.

За килими:

Почистващите средства за килими не трябва да бъдат скъпи, за да работят добре. Всъщност дори не е нужно да ги купувате в магазин. Направете свои собствени решения за почистване на място и се насладете на чисти килими с евтини продукти.

Оцетната киселина в оцета разтваря петна и неутрализира миризмите. Има много предимства при използването на домашно приготвени разтвори за почистване на килими. Освен, че са безопасни за използване покрай деца и домашни любимци, те са ефективни дезинфектанти, които не съдържат синтетични аромати и не предизвикват алергии, нито замърсяват въздуха в помещението.

За да направите домашния си килим чист, ще ви трябват само няколко съставки, които вероятно имате: бял оцет, сода за хляб, водороден пероксид и вода.

Смесете белия оцет и содата за образуване на паста. Нанесете получената паста  със стара четка за зъби или нещо подобно върху неприятното петно или замърсения участък. Оставете пастата да изсъхне и след това минете отгоре с прахосмукачката.

Почистване с оцет

За упорити петна като от вино или шоколад използвайте водороден пероксид. Просто нанесете малко количество от него директно върху петната и изчакайте за няколко минути. Разтъркайте с чист парцал мястото.  Може да се наложи да третирате упорити и големи петна повече от веднъж. За постигане на най-добри резултати опитайте да третирате петната възможно най-скоро, докато все още са пресни.

За стъклата:

Не е нужно да подкрепяте големите фирми-производители с лъскави опаковки или да похарчите големи суми за почистващ продукт, който се възприема като натурален.

Ако искате естествено почистващо средство за стъкло, просто оставете всички добавки, аромати и химикали, срещу които възразявате. Не се нуждаете от тях.

В празна бутилка с пулверизатор смесете равни части бял оцет и вода и използвайте сместа по същия начин, по който използвате закупения от магазина продукт.

Оцет

За почистване на следи от пастели:

Пастел върху стените също може да се отстрани с приготвено в къщи почистващо средство.

Оцетът е един от най-ефективните начини за премахване на пастел от боядисани стени. Оцетната киселина в него разгражда както восъчните, така и пигментните компоненти на следите от пастели.

За да почистите пастел от стените си, натопете една стара четка за зъби в неразреден бял оцет и я използвайте, за да изтъркате и изтриете петната. След като премахнете всичко нежелано, избършете стената с чиста, влажна кърпа. Ако сте загрижени за миризмата на оцет, не се притеснявайте. Скоро след като оцета изсъхне, миризмата му изчезва.

За щорите:

Можете да използвате оцет за почистване на щорите навсякъде в къщата си, но това ще е особено полезно за кухнята, където може да има натрупване на мазнини или мазни пръстови отпечатъци върху щорите.

Оцетът е отличен, евтин начин за почистване на мазнините. Изсипете чаша бял или ябълков оцет в купа. Можете да го използвате неразреден или да го разредите с вода в съотношение едно към едно.

Сложете на ръката си стара ръкавица или чорап от акрил или полиестер, може и памучни. Натопете в оцета и изцедете. Прокарайте пръстите си по двете страни на първата решетка, за да премахнете натрупалия се там прах. Повторете на останалите части, като периодично спирате, за да изплакнете праха от чорапа или ръкавицата и да нанесете повече оцет.

Оцет с лавандула

Добавяне на аромат към оцета

Ако не  ви харесва начина, по който мирише оцетът,  просто следвайте тези прости стъпки, за да добавите любимия си аромат към него или прибавете няколко капки етерично масло към вашите готови продукти за почистване.

За да направете миризмата на оцета по-различна от обичайната му, можете да добавите към него аромат, който всъщност харесвате. Този подход ви позволява богат избор от аромати за добавяне, много от които се намират във вашата собствена кухня или градина. Какъв аромат ви харесва най-много? Помислете за рози, лавандула, розмарин, мента, лимонови кори, портокалови кори, кори от липа, канелени пръчки и т.н. Оцетът ще извлече и запази аромата им. Този подход обаче изисква време, за да позволи на оцета да направи това извличане.

Трябва да избягвате тъмните на цвят билки, тъй като те биха могли да променят цвета на оцета и потенциално да оцветят повърхностите, за които ще го използвате, за да почистите.

Стерилизирайте две стъклени бутилки, като ги кипете за няколко минути във вряща вода и ги оставите да се охладят.

След като бутилките са чисти и охладени, поставете избраните от вас свежи или изсушени билки, плодове, подправки или цветя в една от бутилките. Колкото повече слагате, толкова по-силен ще е ароматът.

Напълнете бутилката с оцет, сложете капачката и я оставете да престои 10 дни. След това отворете и отстранете всички цветя или билки. Налейте течността във втората подготвена бутилка. Затворете я и я съхранявайте на тъмно и хладно място.

За какво не трябва да се използва оцет :

Макар оцетът да е безопасен за повечето повърхности,  има и такива, върху които може да предизвика щети. Избягвайте да използвате оцет върху плотове и подове от естествени камъни като например от гранит, мрамор и кварц, тъй като киселината ще повреди камъка. Също така трябва да избягвате използването на оцет върху незапечатана фугираща смес или фуги, които трябва да бъдат отново запечатани. Повърхностите, запечатани с восък също са неподходящи за третиране с оцет.

 Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева