Тоалетни с нормално събиращи между 2,5 - 9 литра вода казанчета могат да се превърнат в много по-икономични, а по този начин да се пести вода.

Една тоалетна с нисък поток на водата може да използва значително по-малко ресурси от стандартните тоалетни казанчета. Не е необходимо да сменяте старата си тоалетна чиния или голямото тоалетно казанче, за да започнете да спестявате от месечните сметки за вода.  С няколко прости модификации, можете да превърнете тоалетната си от проливаща излишни количества вода в канала в такава, която ще се грижи за хигиената, но без да натоварва сметките ви за комунални услуги.

С използването на устройство за пестене на вода всичко може да се случи така, както искате. Тези уреди принципно са лесни за инсталиране и не изискват особени умения или познания на водопроводчик.

Как да пестим вода от тоалетното казанче?

 Как да спестите водата с настоящите казанчета за тоалетни

Набавете си следните материали: регулируема клапа, плик за тоалетен резервоар, превключвател за пълнене на клапана и плоча за откриване на течове.

Започнете с регулируемата клапа. Няколко производители произвеждат клапи, които могат  да се регулират, за да контролират колко вода да се влива в тоалетната, когато се пусне наличното казанче за тоалетна. Проверете какъв модел тоалетна имате и според това закупете подходящия за нея клапан.  След това инсталирайте регулируемата пластина в тоалетната. Експериментирайте, докато намерите правилната настройка за вашите нужди. Пускайте водата достатъчно, за да установите количеството, което може да измие съдържанието в чинията, без да губите вода. По този начин може да спестите до няколко литра при всяко пускане на казанчето.

Следващата опция включва инсталирането на плик за тоалетния резервоар. Той служи за същата цел като поставянето на тухла в резервоара ви, но без риска от разлагането на тухлата, потопена във водна среда.

Тоалетно казанче - пестене на вода

Просто напълнете плика с вода и го закачете в казанчето на тоалетната. Той ще измести част от водата вътре, като по този начин ще намали количеството вода, необходимо за зареждане на резервоара след всяко пускане. По този начин ще се спести количество с големината на плика при всяко пускане, без значение дали се поставя в по-малки или в по-големи казанчета за тоалетна.

Следва възможността за инсталирането на превключвател за пълнене на клапана. Тоалетното казанче и чинията могат да се напълнят по едно и също време, но те не се пълнят по еднакъв начин.

Тъй като вентилът за пълнене не се затваря, докато резервоарът не се напълни, това означава, че водата продължава да тече в тоалетната чиния. И  къде ли отива тази допълнителна вода? Изтича си просто така! Инсталирайте превключвател за цикъл на запълване, за да елиминирате тази загуба. Поставете едно малко парче, което да се свързва с линията за пълнене и преливната тръба. То е предназначено да отклони водата обратно в резервоара, след като чинията е пълна.

Подобряването на тоалетната с помощта на някои от тези устройства за пестене на вода е чудесно решение, но от тях няма да има смисъл, ако се използват при тоалетни с течове. Направете тест, за да сте убедени, че от никъде няма излишно изтичане на вода. Ако откриете такова навреме и направите всичко необходимо, за да го отстраните, в дългосрочен план също ще си спестите пари, които иначе биха могли да изтекат в канала.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева