Сметката за вода и разходите за затоплянето й могат да се намалят, а начините за това вероятно са повече, отколкото предполагате.

Ако вече сте положили големи усилия, за да намалите разходите за отопление на вашия дом, а сметките за комунални услуги са все така по-високи, отколкото бихте искали да плащате, то вашият нагревател за топла вода може да се окаже виновникът за това. Според едно проучване, за нагряването на водата плащаме средно около 18% от сметката за комунални услуги. Това го прави вторият по големина енергиен разход в дома след отоплението.

Безспорно промяната в навиците на домакинството могат да доведат до доста значителни икономии и намаляване на месечната сметка за вода и ток. Ако предложението ви звучи интригуващо, прочетете как може да намалите сметката за водата и електроенергията, като подходите по малко по-различен начин от обикновено към следните ситуации:

Сметката за вода се увеличава дори и от капките, които не спират да текат от крана, както и от течащото казанче. Бавно течащото кранче, от което в канала изтичат около 60 капки в минута, например, хаби 11 935.4034 литра годишно, за които плаща онзи, който отлага да извърши елементарен ремонт или да плати на някой, който да оправи теча. Ако това изтичане се появи от топлата вода, не само ще плащате за тази загуба на вода, но и за енергията, която е нужна, за да се загрее.

  • Запушени тръби

Цялостното ремонтиране на банята е скъпо и трудоемко, но подмяната на старите водопроводни инсталации  може да помогне за намаляването на месечната сметка за водата. Ако душовете и кранчетата в дома ви са произведени преди 1992 г., заменете ги с модели с ниско ниво на потока. Модерните глави на душовете използват наполовина по-малко вода, отколкото старите.

Начини за намаляване на сметката за вода

  • Намиране на начини за използване на по-малко топла вода

Опитайте се да бъдете по-внимателни с използването на горещата вода в домакинството. Взимайте по-бързо душ, изпирайте дрехите със студена вода, пускайте съдомиялната машина само тогава, когато е пълна. Потърсете и други възможности за намаляване на използването на гореща вода.

  • Изолиране на тръбите 

Изолирайте първите два-три метра от водопровода, който излиза от нагревателя, така че водата да губи по-малко топлина по пътя си. Това е евтин и лесен проект, но трябва да се погрижите да го направите правилно или да повикате някой, който знае как се прави външна изолация.

  • Изолиране на водния нагревател

Новите бойлери са добре изолирани, така че те не губят топлина, но ако имате по-стар нагревател за топла вода, той може да не е толкова добре изолиран. Потърсете R-стойността на резервоара за вода в ръководството за експлоатация и ако е по-малко от R-24, инсталирайте външно одеяло за изолация.

Ако не можете да намерите ръководството за експлоатация направете един прост тест - поставете ръцете си от външната страна на резервоара и ако усетите топлина, значи нямате достатъчно добра изолация. Бъдете внимателни, защото при инсталирането на ново изолационно одеяло е изключително важно някои части да останат открити.

Начини за намаляване на сметката за вода

  • Намаляване на термостата 

Намаляването на температурата дори и с 1 градус ще окаже влияние върху потреблението на електроенергия. Не е нужно да се нагрява водата до 50-60 градуса, а след това да се разхлажда за къпане или миене, нали?

  • Почистване на утайките

В нагревателя за гореща вода с течение на времето се натрупват утайки, които трябва да бъдат почистени. Повечето производители препоръчват да изпълнявате тази основна задача по поддръжката веднъж на всеки шест месеца, но си струва да я правите на всеки три месеца. Тъй като тази утайка затруднява работата на отоплителната ви система и това се изразява в по-голямата сметка за комунални услуги и по-кратка продължителност на живота на вашия нагревател за вода. Почистването ще ви отнеме 15 минути, но ще ви спести сметки за вода и ток, затова не го отлагайте.

  • Инвестиране в рециркулационна система

Когато се налага да държите кранчето с топлата вода отворено за дълго време, преди от него да потече течност с достатъчно висока за къпане температура, помислете за добавяне на рециркулационна система или топлообменник за топла вода. По този начин ще потича веднага желаната топла вода, така че няма да се пролива излишно количество напразно в канала, а по този начин няма и да се увеличава сметката за вода.

  • Инсталиране на таймер на нагревателя

Загуба на пари е да се топли вода, която няма да се използва. Инсталирайте таймер на вашия нагревател за гореща вода, за да можете да го програмирате да се изключва денем, когато сте на работа и вечер, докато спите. Обърнете внимание как това ще се отрази на сметката за вода и ток.

Как да намалим сметаката за вода?

  • Купуване на по-ефективен бойлер

Резервоарите на бойлерите имат средно издържливост до  15 години. Ако разполагате с такъв, който наближава този срок,  помислете за замяната му с по-ефективен модел. Водонагревателите без резервоар и слънчевите нагреватели за топла вода струват значително по-малко. Освен икономията на разходи и намаляването на сметки вода, това ще ви предостави възможността да разполагате с  безкрайно количество топла вода във всеки един момент на денонощието.

  • Инсталиране на "водни капани"

Топлината може да излиза от нагревателя за топла вода през входната тръба за студената вода или от тръбата за изпускане на гореща вода. Обмислете инсталирането на топлинни капани, ако вашият резервоар за гореща вода не се предлага с тях, тъй като това е стандартно оборудване в повечето нови бойлери. Клапаните са евтини съоръжения, предназначени да предотвратят изтичането на гореща вода от тръбите, когато  резервоарът не се използва.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева