Как да отпушим тоалетна с помощта на подръчни средства като вакуум помпа за тоалетна или тел не е голям проблем, но как да реагираме, когато не разполагаме с подобни помощни уреди?

Оказва се, че може да се направи лесно отпушване на тоалетна дори и без използването на тоалетен плунжер. Макар тази подръчна вакуум помпа с дървена дръжка и гума с мембрана за по-добро прилепване и натиск да е първи помощник за отпушване на тоалетни, има един още по-лесен начин.

Когато се налага да търсите алтернативни начини за отпушване на тоалетна, които не включват използването на познатия плунжер за тоалетна, просто, защото нямате такъв или не знаете как действа, не трябва да губите контрол над ситуацията. Възможно е тоалетната да прелива или да не можете да извикате някой, който да знае какво да направи, за да реши проблема. В този случай вземете две съставки от шкафа в кухнята и сами разрешете проблема без да разчитате на бутало или на водопроводчик.

Отпушване на тоалетната

Как да отпушим тоалетна без плунжер

За целта ще ви трябват пакет сода за хляб и 2-4 литра оцет.

За да приложите този хак ще ви трябва свободно пространство около запушената тоалетна чиния. Ако е препълнена или прелива ще трябва да си сложите гумени ръкавици, да вземете торбичка за боклук и да изпразните всяко твърдо съдържание в нея. След като я изхвърлите, изгребете излишната вода с кофа или с друг контейнер и я излейте в канала. Тази част от процеса е изключително неприятна, но трябва да реагирате навреме, ако не искате миризливата вода да прелее през прага на банята и да наводни останалите стаи.

След това изсипете опаковката сода бикарбонат в гърнето. Бавно и внимателно започнете да наливате отгоре оцет. Ще се образува пяна от взаимодействието на двете съставки. Продължете да изливате бавно първата бутилка с оцет и да държите под контрол случващото се във вашата тоалетна.

Оставете сместа от двете съставки да подейства малко. Междувременно може да почистите наоколо.

Пуснете след това водата от казанчето. Това трябва да изчисти запушването и да възстанови работата на тоалетната.

Toaletna

За да предотвратите създаването на бъдещи подобни проблеми, изсипете в тоалетната чиния  гореща, но не кипяща вода и отново пуснете казанчето. Това ще помогне да се премахне всичко, което може да е останало след оцетено-содената смес. Не използвайте вряла вода, тъй като тя може да спука тоалетната чиния.

Алтернативни методи как да отпушим тоалетна, когато не разполагаме с оцет и сода за хляб

Запушените тоалетни са неприятен, но за жалост не толкова рядко срещан проблем. Когато вариантите с плунжер или сода с оцет на са опция, опитайте да изгребете повечето от насъбралата се в чинията вода и да налеете няколко чаши гореща чешмяна вода. Изчакайте пет минути. Понякога това е достатъчно, за да се разхлаби запушването.

Ако само изливането на топла вода не подейства, изсипете голямо количество сапунен препарат в тоалетната чиния. Това може да бъде или съдомиялна течност, течен  сапун за ръце, шампоан, сапун на прах за миялна машина или сапун за пране. Налейте няколко чаши гореща чешмяна вода. Изчакайте 20 минути и вижте дали това ще разхлаби запушването.