Намаляването на сметки ток е възможно с тези няколко енергийно ефективни съвети, с помощта на които ще изразходвате по-малко, а ще пестите повече. Време е веднъж и завинаги да престанете да плащате толкова излишни пари за комунални услуги, нали?

Макар всички да обичаме да се наслаждаваме на това да ни бъде както топло и уютно през зимата, така и приятно прохладно през лятото, сметките за ток, с които заплащаме комфорта си, могат бързо и лесно да развалят удоволствието от това. За щастие, актуализациите за всяка недвижима собственост, които често могат да бъдат под формата на евтини проекти и дребни промени в рутинните процедури, могат да доведат до забележителни икономии.

Kak da namalim smetkata

 Енергийно ефективен дом.

Имайте в предвид, че при търсенето на ново жилище, енергийната ефективност е приоритет. Важно е да се открие мястото, което изглежда и се усеща като собствен дом, но е разумно да се вземат в предвид и практическите съображения. Подновените прозорци, съвременните приспособления и достатъчно изолираният таван могат да окажат голямо въздействие върху използването на енергия вкъщи.

Установено е, че някои елементи на дома, като например катедралните тавани и слънчевите стаи, могат да увеличат разходите за енергия. Ако сте на оглед за купуване на нов дом в условия на горещ климат, дръжте под око жилищата с функции за охлаждане на покрива, за да  предотвратите извънредната работа на климатика, а съответно и увеличаването на сметката за ток.

След като намерите своя сред всички останали уникални домове, поканете на оглед опитен домашен инспектор с много добра репутация. Разхождайки се из жилището, заедно с инспектора, ще научите много за енергийната ефективност на вашата недвижима собственост, както и какви са нивата му на изолация в сравнение със стандартите в региона, а също така и възрастта на основните електроуреди и оборудването в дома. Ако не разполагате с енергийно ефективен бойлер или подновени прозорци, няма нужда да се отчайвате. Въпросите, които ще се появят по време на домашната проверка, ще ви дадат основание да се договаряте с продавача за намаляване на цената.

Kak da namalim smetkata za tok

Преценка относно основните уреди и оборудване.

Пазаруването за ефективни нови електроуреди и оборудване за дома е лесно, благодарение на независимата сертификация от Energy Star. Повечето съвременни уреди разполагат с етикет на Energy Star, който дава годишни очаквани оперативни разходи.

Тъй като приблизително половината от всички  сметки ток са за отопление или охлаждане, висококачественото оборудване за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) трябва да бъде приоритет за всеки собственик на жилище. Цялостната ефективност обаче не е единственият фактор, който трябва да се има предвид при оценката на отоплителната и охладителната ви система. Ако се инсталира твърде голяма за квадратурата на дома пещ,  неефективно кратката й цикличност през зимата ще увеличи енергийните ви разходи, като същевременно ще причини прекомерно износване на самата пещ.

Бързи и енергийно ефективни решения.

Когато нямате възможност да отделите средства за закупуване на ново висококачествено оборудване за отопление, вентилация и климатизация (HVAC), имайте в предвид, че не всеки ход към енергийна ефективност изисква скъп ъпгрейд на дома. Ето няколко прости съвети за пестене на пари, които всеки може да въведе още днес.

Има много видове бързи решения, които собствениците на жилища или наемателите могат да направят, за да намалят разходите си за електроенергия. Лесните задачи, като например смяната на уплътнението около входната врата, прането на дрехите в студена вода, промяната на посоката на вентилатора на тавана и използването на енергоспестяващи електрически крушки във всички стаи, могат да окажат влияние върху вашия бюджет. Подмяната на дограмата с няколкокамерна, както и остъкляването на терасите също ще доведе до затопляне на помещенията. Вътрешната и външната изолация също са сред инвестициите, които в дългосрочен план се изплащат многократно и водят до по-ниски сметки ток. Последните модели климатици предлагат също много енергоефективни опции, като предлагат бързо отопление или охлаждане с нисък разход на електроенергия.

Kak d namalim smetkata za tok

Соларните панели през последните години стават все по-широко използвани. Те могат да превръщат слънчевата светлина в електричество и по този начин вие спестявате пари от електроенергия, докато на практика не спирате да я използвате. Интересно е да знаете, че докато вие се занимавате с ежедневните си задължения, вашия покрив произвежда ел. енергия. Слънчевите панели могат да бъдат с различна мощност, в зависимост от нуждите на домакинството: 3W, 5W, 10W, 20W, 40W, 100W, 130W, 175W, 260W.

Освен, че ще намалите месечната си сметка за комунални услуги или ще направите дома си по-удобен при екстремни климатични условия, съобразявайки се с тези съвети вие ще повишите стойността на жилището си и може да имате право на данъчни кредити, отстъпки и допълнителни методи за спестяване.

Автор: Габриела Тодорова