Градината и жилището имат нужда от подготовка, за да посрещнат студените дни, които носят със себе си есента и зимата. През тези два сезона от годината дните стават все по-къси, а нощите - все по-хладни.

С настъпването на есента е време да се завършат всички отлагани за последния момент летни проекти и да се обърне внимание на градината и дома, които трябва да се подготвят за ниските температури, които предстоят.

Ако все още не сте готови да се сбогувате с безгрижието на лятото и нямате представа откъде да започнете адаптацията към следващите сезони, просто следвайте този списък, за да можете след това спокойно да релаксирате сред комфорта на дома си и да се наслаждавате на сезона. Съвсем скоро всичко под покрива ви, а и около него, ще бъде чисто, топло и готово за предстоящите месеци.

Дом и градина

Подготовка  на жилището за студените дни:

  • В зависимост от начините, които използвате за отопление, почистете съоръженията и ги подгответе за честа или постоянна употреба. Почистете филтъра на климатика, ако се отоплявате с такъв уред; намерете някой, който да почисти комина, ако палите камина и изчистете кюнците, ако се топлите с печка на нафта или на дърва. Преди да включите отоплителните уреди за първи път се уверете, че са почистени и в изправност.
  • Време е да се запасите с дървен материал за огрев, ако ще използвате такъв за зимата. Подгответе дома си и мястото за съхранение на нарязаните дърва.
  • Проверете вратите и прозорците за луфтове, за да запазите топлото вътре, а студеното - вън. Може да направите един лесен тест, за да разберете дали уплътненията имат нужда от подмяна като отворите външната врата, поставите лист хартия във входа и затворете вратата.  Хартията не трябва да може лесно да се плъзга напред и назад. Ако това стане, значи около рамките на вратите и на прозорците трябва да се подсилят уплътненията.
  • Внесете толкова много светлина във вашия дом, колкото можете през по-студените и по-тъмни месеци от годината. За да акцентирате върху естествената светлина, почистете добре прозорците и щорите, особено в помещенията, които получават много слънчева светлина през деня. Добавете осветление в по-тъмните пространства лесно с помощта на нови лампи. И помислете за замяната на традиционните крушки с нажежаема жичка с енергоспестяващи крушки.
  • Обособете си място за калните и мокри обувки.  Сега е подходящото време да помислите за организиране и зареждане на кът около входната врата, който ще служи като "мръсна площ" по време на студеното и влажно време. Поставете вътрешен / външен килим, за да защитите пода. През почивните дни се заемете с един забавен проект - изграждане на дървена скара за обувки, отделна закачалка за палта или сандък с капак, в който да се съхраняват вещите.

Зазимяване на градината

Няколко стъпки за подготовка на градината и двора за студените дни:

  • Поправете пукнатините в бетона и асфалта около жилището си. В зависимост от мястото, където живеете, има голяма вероятност това да са последните седмици тази година, когато времето ще бъде меко и достатъчно слънчево, за да се ремонтират алеите и тротоарите.Направете го сега, тъй като замръзналата в пукнатините вода след това ще разшири процепите и ще увеличи щетите.
  • Почистете улуците, особено, ако живеете в къща. Никой не обича да се занимава с тази работа, но всички ние трябва да го правим всяка година. Няколко часа труд сега може да предотврати големи проблеми на по-късен етап. И докато сте  качени на стълбата, визуално проверете покрива си за скъсани мрежи  или вентилационни отвори. Можете също така да прегледате комина за липсващи керемиди  и да помислите за наклона, ако е необходимо.
  • Изключете външните водопроводни инсталации. Източете външните кранове и системи за поливане и ги покрийте, за да ги предпазите от замръзване.

Градина

  • Започнете събирането на тор от компост. Ако все още нямате кош за органични отпадъци, сега е време да си направите или да си закупите подходящ съд за целта. Всички тези натрупани есенни листа ще ви донесат натурално злато за градината, което ще ви бъде полезно през следващото лято.
  • Почистете външните мебели и инструментите, които използвате за градинарство. Може все още да не е време да ги приберете някъде до пролетта, но няма защо да отлагате почистването им и се уверете, че градинските мебели и инструменти са чисти и готови за съхранение през зимата.
  • Посадете луковици с пролетно цъфтящи цветя в градината. Радостен и красив знак на пролетта е, когато лалетата и нарцисите започват да се появяват навсякъде около сградата. Засадете грудките през октомври, веднага след като почвата изстине, за да се възползвате от голяма отплата за действията си през следващата пролет. Ако никога не сте засаждали луковици преди, изберете място в двора си, което получава изцяло слънчева светлина през деня.

Автор: Габриела Тодорова