Декоративните водопади за градини са много красиви и стават все по-популярни. Когато се обмислят идеи за водопад в градината, вниманието трябва да се съсредоточи върху двете основни структури: басейнът, в който пада водата и каскадната структура на самия водопад.

Градински водопад - Идеи за градината и двора

 

 

Изграждането на каскадната част в цялостната структура на водопада е по-трудно, но има начин, по който да се направи не само лесно, но и евтино. Той включва използването на скали/камъни, които много хора вероятно притежават в собствения си двор, но никога не са си представяли, че могат да използват в някоя от своите идеи за озеленяване и подобряване на пейзажа. Онези, които нямат около себе си подходящи за изкуствен водопад в двора или градината си скални късове, могат да ги намерят на някое друго място.

водопад в градината

Една от алтернативите на скалните парчета е да се използват предварително формовани бетонни форми, които имитират камък за каскадната структура. Те са компактни и лесни за инсталиране, тъй като просто се подреждат над ръба на езерото. Те струват пари, така че винаги е за предпочитане използването на свободния ресурс от естествени скали.

Когато двете основни структури са на местата си, ще бъде необходимо инсталирането на помпа в езерото, която да кара водата да циркулира от езерото до върха на  водопада, откъдето  да пада обратно в езерото.

Идеалното място в пейзажа за изграждането на водопади за градина или двор е в близост до местата за сядане на открито или до входа,  откъдето всички ще могат да се насладят на успокояващите им звуци.

домашен водопад в градината

Външните водопади пред дома могат да бъдат в различни форми и размери, но определено се превръщат във фокусната точка на откритото пространство. Когато се обмислят възможностите за дизайна на водопади в градината, основното съображение е как да се постигне необходимата височина за водопада. Наклонът в ландшафта на имота винаги се използва за създаването на каскаден дизайн, а ако липсва естествен наклон на равен терен се издига изкуствен.

При изграждане на външни водопади с големи размери трябва да се поставят  гъвкави облицовки между горната част на водопада и езерцето, за да се насочи водата.  След това камъните се поставят върху облицовката, за да я скрият и да я задържат на мястото й.

Освен, ако не се изгражда открит водопад с големи размери, такава работа и разходи не са необходими. Мнозина предпочитат по-малък водопад в ограничените си външни пространства, който също като по-големите водопади носи характерните успокояващи звуци, които се образуват от падащата в езерото вода.

малък водопад в градината

Направи си сам водопад - проект за  свободното време

За изграждането на декоративен водопад направи си сам по най-евтиния начин ще ви трябват следните материали:

  • потопяема помпа;
  • скали / камъни с различни размери;
  • пясък;
  • нивелир;
  • твърда подложка за езерце;
  • голяма пластмасов саксия за цветя за закриване на вътрешните тръби;
  • тръбички, които да  придвижат водата от помпата до върха на водопада;
  • градински маркуч.

Нещата, които ще трябва да закупите за осъществяването на проекта по изграждане на личен градински водопад са помпата, тръбите и твърдата подложка за дъното на езерото.

Преди началото по изграждане на външен водопад и предприемането на разкопавания, трябва да се извика сертифициран електротехник, който да инсталира GFCI  (прекъсвач на веригата за неизправност на земята) близо до мястото, където ще се прави водопад езеро, ако все още няма такъв. Определянето на местоположението му ще бъде от значение за включване на помпата. Освен това е важно да се направи консултация с експерти дали на мястото, определено за изграждане на водопад с езеро, няма опасност от повреди за заровените комунални линии при започването на разкопките.

Опитайте се да намерите 25-30 скални камъни. сред които различни по-размер, но непременно  поне няколко големи плоски скали. Те са по-лесни за стабилизиране, така че са с предимство. Малките камъни могат да се използват около краищата на езерото като декоративни елементи, които да прикрият пластмасовия ръб.

домашен водопад в градината

Добре е кабелът на помпата да бъде по-дълъг. В зависимост от големината на различните водопади се избират по-мощни или по-слаби помпи, чийто капацитет на работа да може да функционира добре според диаметъра и дълбочината на езерото.

С помощта на пясъка се покрива дъното на твърдата пластмасова обвивка на езерото. С използването на нивелир след това той се подравнява.

Изкопаване на езерната част

Преди да започнете с копаенето на дупката, оскубете всякакви плевели от мястото, което сте избрали за водопада. След това изравнете района. Сега сте готови да изкопаете дупката, в която ще се вмъкне обшивката.

Препоръчително е да се погрижите първо за структурата на водопадния водоем, просто защото ще слагате скалите си върху структурата за каскаден водопад по такъв начин, че предната част  ще надвисне над водосборното езерце. Това изисква да се поставят  някои от долните скали в близост до водопада. Ако се наложи първо да построите каскадната структура на водопада и след това да изкопаете езерото, може да подкопаете тези скали. Освен това навесът на структурата на водопада ще бъде на пътя ви, докато копаете.

Дълбочината и диаметърът на дупката за езерото трябва да съвпадат приблизително с размерите на  предварително направената обшивка. Но ако дупката е твърде голяма, можете да коригирате грешката си след това, като използвате пясък.

водопад с камъни в градина

Непременно планирайте да сипете пясък в дъното на дупката, тъй като пясъкът ви дава основа, която е податлива и по този начин ще ви позволи да играете с височината на предварително направената обвивка. Сложете  около един сантиметър пясък на дъното, така че ръбът на обшивката да е на около един сантиметър над земята. Това леко увеличение ще сведе до минимум проблема с разсипването на почва в езерото.

Поставете предварително направената обвивка в дупката за езерото. Сложете отгоре нивелир, за да определите дали е равно навсякъде. С помощта на пясък регулирайте височината до получаване на желаната равна повърхност.

Преди да се придвижите към структурата на водопада, трябва да внимавате. Има някои стратегии за намаляване на загубата на вода, но независимо от това колко добре се справяте с минимизирането на загубите е разумно да проверявате периодично нивото на езерото. Това е много важно, тъй като ако езерото пресъхне от загуба на вода, помпата ще изгори. Именно поради тази опасност е препоръчително да изключвате помпата, когато напускате имота си, а също така и през нощта, когато нямате надзор над водопада си. Винаги може да изключите помпата, когато не сте наоколо, за да спестите пари за електричество. Тъй като предназначението на градинските водопади е да служат за декорация и за релаксация, няма причина да се поддържат, ако няма никой наоколо да им се радва.

водопад в градина с растения

Изграждане на водопада

След като завършите езерото е време да обърнете внимание на една по-вълнуваща структура: на самият каскаден дизайн. Събраните скали ще влязат в действие, като най-важните от тях ще бъдат онези, които ще се поставят на преливника - мястото, върху което водата пада каскадно.

Използването на две плоски скали с остри, квадратни ръбове една над друга ще даде на каскадния дизайн две нива за по-голямо визуално въздействие. Водата ще пада по-чисто по ръбовете. Когато скалите имат закръглени, леко извити ръбове, част от водата има склонност да следва тези криви и да се връща под камъните. По този начин водопадите не само, че изглеждат по-малко зрелищно, но и се  губи много вода, тъй като тя не пада чисто в езерото.

В обобщение може да се заключи, че идеята за избор на преливни камъни за каскаден дизайн е да изберете скали, които най-вероятно ще насочат падащата вода в точната посока, в която искате да отива.  Полагането на скалите също е важно за тази цел.

Пластмасовата празна цветна саксия с дренажен отвор на дъното, който съответства на  диаметъра на  тръбите,  функционира като корпус на тръбата в каскадната структура на водопада. Вместо пластмасова, може да се използва саксия от теракот, която  ще бъде още по-добър избор, тъй като ще осигурява по-голяма стабилност. Идеята е да има някакъв корпус, който да държи тръбата на място. Тя няма да се вижда, когато се завърши проекта, защото ще бъде скрита в центъра на артистично подредените скали.

водопад в градината

Трябва да изградите четири мини-скални стени около саксията, с които да я оградите.  Направете малък изкоп за тръбите, така че скалите да не ги смачкат и заровят в пясъка. Това ще ги запази свободно подвижни, така че да можете да ги плъзнете нагоре или надолу през саксията. По този начин ще си осигурите свободата на действие, от която ще се нуждаете, докато не сте сигурни какво ниво на водата предпочитате, а това няма как да се определи, докато  не свършите с полагането на камъни.

След като поставите първия слой камъни отпред ги покрийте с парче черен найлон (може и срязана торба за смет). Единият му край  се слага отгоре върху саксията, а другия се подпъхва над ръба на предварително направената обвивка на езерото и се спуска във водата. Предназначението на найлона е да хване повече вода, отколкото самите скали и да я изпрати  в езерото.  След това положете една дълга, плоска скала, обхващаща всичко над найлона. Тя трябва да се издига над самото езеро, образувайки навес и ще служи като издатина за първия преливник от камък. Поставете първия си камък за преливника отгоре по такъв начин, че да се надвесва още повече над езерото.

Полагане на скалите и работа с тръбите

Обърнете саксията и мушнете тръбата през отвора в дъното й. Поставете все още обърнатата саксия на земята в центъра на това, което ще бъде структурата на скалния водопад. Колко далеч в задната част на езерото ще се позиционира зависи от големината на камъните, които ще използвате. Добре е тези, които гледат към езерото, да са като опора и по възможност да надвишават нивото му.

Относно дължината на тръбата е желателно предварително да се направят точни измервания. След това е препоръчително да се остави аванс от допълнителни сантиметри, които по-късно при необходимост могат да се изрежат. Това ще направи работата ви много по-лесна. За определяне на местоположението й,  изберете лявата или дясната страна на езерото и скалния водопад. Под формата на козметични щрихи при завършването на проекта ще можете да я прикриете с камъни.

водопад и цветя в градината

Обикновено при изграждането на скални стени е добра идея да се заличат местата на спойка между отделните елементи. В този случай, ако те са малки, това няма да бъде толкова необходимо, но все пак може да се постараете да ги направите по възможно най-красивия начин.

Продължете с изграждането на четирите стени докато не достигнете желаната от вас височина. След като приключите със закриването на саксията с тях,  трябва да поставите два по-дълги камъка отгоре - отпред назад или отляво надясно, за да покриете стените. Ако е необходимо издърпайте тръбата, за да получите повече дължина. Внимателно я притиснете между тези два камъка, за да я задържате на място.

Идеи за градината-водопад -водна стена с осветление

Опитайте да позиционирате първата си преливна скала върху върха на надвесната скала. В идеалния случай, върхът ще се нареди над средата на езерото, въпреки че това е трудно за постигане. Повдигнете първата скала за преливане в задната част, за да постигнете по-добро изтичане на водата с помощта на подложки или по-малки плоски камъни.

Огънете края на тръбата надолу към езерото и поставете един или повече камъни, които частично ще скрият тръбата и / или ще я притиснат леко към втората скала на преливника. Уверете се, че по-голямата част от теглото им се намира върху скалите, между които  е поставена тръбата.

Започнете да се опитвате да позиционирате втората си преливна скала върху първата. Отново повдигнете скалата в задната й част с помощта на подложка, за да постигнете по-стръмен склон.

Позицията на края на тръбата, която оформя улея сега на този етап вече може да бъде определена по-точно, докато се взимат в предвид размерите на повърхността на втората скала за преливника. Отново чрез подръпване може да се удължи тръбата при необходимост.

Вече сте готови да напълните езерото с вода.  Първо включете кабела на помпата и тествайте потока на вашия естествен скален водопад. Най-вероятно ще се наложат някои корекции, но това е нормално. Целта е водата да пада възможно най-близо до средата на езерото, така че да можете да минимизирате загубата на вода от пръскането.

Ако се замислите ще забележите, че има някакъв компромис, свързан с каскадния дизайн на водопади - по-голямата височина е еквивалентна на по-голямо визуално въздействие, но  също така е равна и на по-голяма загуба на вода, тъй като пръските ще бъдат по-буйни. Друго съображение за височината е да поддържате своя естествен скален водопад пропорционален на езерото. Общото правило е, че колкото по-малко е езерото, толкова по-къс е водопада.

Ние от екипа на Флат БГ, специално за всички любители на красотата в двора и градината, ще направим външен водопад през пролетта на 2020. Всяка стъпка по създаването на водопада ще бъде заснета и подробно докоментирана. Размерите ще са подход както за терасата така и за градина.

И като за финал сме Ви подбрали още няколко испириращи идеи за водопади в градината. 

Градинки водопад

Идеи за градината- Градински водопад

Градински Водопад за двора или терасата

изкуствен водопад

Водопад на стена

Водопад за градината и терасата

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева

Image source: