Мебели за дома може да закупите от много места, но има начин да направите изгодна покупка на онова, което си харесате, без да плащате за него толкова, колкото предполагате.

Независимо дали сте на пазар за мебели за баня, градински мебели, офисни мебели или мебели за детска стая, следвайки тези няколко стратегии ще успеете да спестите голяма сума пари, докато пазарувате. Ето как:

  • Намерете онова, което искате да закупите

Посетете няколко магазини за мебели, за да видите какво предлагат и на каква цена. Използвайте пълноценно времето на обиколката си, за да се запознаете с продуктите на различните производители и нивото на качество, което можете да очаквате от всеки един от тях. Определете кои функции са важни за вас и доколко ви харесват мебелите. Задайте толкова въпроси на продавачите, колкото е необходимо, за да се почувствате като добре информиран купувач.

След това започнете да създавате кратък списък с онези, които са грабнали вниманието ви. Не се притеснявайте, ако някои от тях превишават бюджета ви. Има много начини да се намали цената им.

Мебели на добра цена

Дори и да видите удобна за вас цена, която бихте могли да си позволите, не бързайте да правите покупката. Запишете си името на производителя, номера на модела, цвета и описанието на предмета, който ви харесва. Така ще имате всичко необходимо като информация, за да успеете да напазарувате на по-добра цена.

Посетете още някой магазин за мебели или направете бързо търсене в мрежата и може да попаднете на мебелна разпродажба или на някоя още по-добра сделка.

  • Купете от първа ръка

Най-рационално би било да закупите избраните мебели директно от производителя, ако има такава възможност. Когато фабриката се намира близо до вас, направете си малка екскурзия и я посетете или използвайте удобството на онлайн поръчките. Ако имате предвид конкретен производител, потърсете името му в интернет и добавете "магазин". В уебсайта ще откриете информация за местоположението на всички магазини в страната, както и телефон или електронна поща за връзка. По този начин ще осъществите лесно комуникация с работещо там лице, за да го попитате относно всичко, което ви интересува.

  • Абонирайте се да получавате информация за разпродажби

Ако откриете нещо, което наистина искате, но е извън ценовия диапазон, който можете да си позволите, оставете информация за връзка с вас на продавача и го помолете да ви се обади при организиране на разпродажба. Заради комисионната си е много вероятно той да го направи. Нека да знае колко сте готови да платите и дори може да получите обаждане, в което да ви заяви, че шефът му е решил да приеме предложението ви и да ви продаде желаното на предложената от вас цена. Няма нищо лошо в това да даваме на хората втори шанс да кажат "да".

Мебели-как да изберем

  • Възползвайте се от излишъка от запаси

Мебелите, които виждате в магазина, представляват само малка част от общия инвентар, голяма част от който се съхранява в склад. Попитайте продавача дали има вероятност скоро да бъде организирана складова разпродажба. Понякога магазините за мебели отварят складовете си, за да продават излишъци, мостри, върнати стоки, надраскани и изцапани артикули, а това е чудесен начин да се възползвате от намалението.

  • Направете покупката си в точния момент

Продавачите в мебелните магазини често работят на комисионна или най-малкото имат таргети за продажби, които трябва да покрият. Това означава, че ако ги хванете в края на месеца, ще има много по-голяма вероятност да ви помогнат с цената или да подсладят сделката с някаква безплатна услуга. Започнете преговорите, като поискате по-добра цена и ако ви откажат с аргумент, че няма нищо, което да могат да направят по този въпрос, попитайте дали ще искат да ви направят безплатна доставка. Дори безплатните възглавници към новото легло могат да бъдат хубаво допълнение, което в крайна сметка да ви спести пари.

Друг подходящ момент за пазаруване е по празниците. Магазините знаят, че тогава хората са по-склонни да правят подаръци и разполагат с повече почивни дни, затова организират разпродажби и предлагат намаления, които да ги поощряват да купуват.

Мебели-как да изберем

  • Използвайте карта за намаление

Много магазини издават карти на лоялните си клиенти, с които им предлагат месечни изгодни условия за покупка или намаления. Сумите за отстъпка са пряко свързани с търсенето и наличността на картата, така че тези цифри вероятно ще се променят. Съчетайте отстъпката, която може да използвате от картата с промоциите, за да спестите още повече.

  • Пазарувайте мебели втора ръка

Когато разполагате с малък бюджет, но имате спешна нужда от конкретна мебел, обмислете възможността да разгледате какво се предлага в магазините за мебели втора употреба. Този метод може да изисква малко повече търпение, за да намерите това, което търсите, но спестяванията ще компенсират времето и усилията ви. Ако ви интересува качеството, огледайте възможностите за мебели от масивно дърво.  Кой знае, може да попаднете на истинска голяма мебелна находка на неразумно ниска цена?

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева