Климатик за охлаждане на изгодна цена може да се закупи предимно през зимата. Търсенето на този вид климатици е най-ниско през студените месеци, което е причина търговците на бяла техника да се оказват затрупани с този вид стока по това време на годината. За да насърчат клиентите да купуват повече, магазините за уреди редовно предлагат отстъпки, за да примамят купувачи. Именно по тази причина зимата е най-подходящото време за купуване на нов климатик само за охлаждане. Има много по-голяма вероятност да направите изгодна сделка тогава,  отколкото, ако направите покупката си през есента или през пролетта.

Охлаждане с климатик

Основното разглеждане на разходите при закупуването на нова охладителна система за вашия дом е дали да купите отделни единици за всяка стая, която се нуждае от климатик или да инсталирате централна климатична система за целия си дом. Когато ви е необходим климатик за охлаждане през летните месеци, можете да си закупите обикновен неинверторен климатик. Принципно тези неинверторни климатици са на доста по-ниски цени от инверторните, особено, ако са с по-малко екстри. Търсете, обаче модели от висок енергиен клас, които за в бъдеще ще си струват инвестицията, тъй като ще харчат по-малко ток.

Отделните климатици за стаи могат да бъдат достъпен начин за охлаждане на ограничено пространство от жилището, вместо да се използва централна охладителна система за охлаждане на цялата жилищна или офис сграда, особено, ако има неизползвани пространства. Макар да са по-малко ефективни от централните системи, те могат да бъдат значително по-евтини.

Охлаждане с климатик

Индивидуалните климатици за охлаждане са по-евтини, дори ако трябва да закупите няколко от тях. По-ниската им цена е привлекателна за повечето хора и особено за наемателите. За притежателите на собствен дом, обаче, разходите за монтаж на климатична система могат да бъдат компенсирани през следващите няколко години от спестяванията, които ще постигнат, като използват термостат за регулиране на температурата в цялото жилище.

Друг важен фактор, който влияе върху цената на неинверторен климатик е неговата мощност. Добре е да се избере подходящата, която да съответства  на размера на стаята, която се нуждае от охлаждане. За помещение около 15 кв.м, например, е подходящ климатик от 9 000 Btu, а за 20 кв.м - такъв от 12 000 Btu, но трябва да се вземат в предвид наличието или липсата на изолация и/или дограма.

Необходимата охлаждаща способност на климатика, от която се нуждаете, се основава на размера на помещението, в което планирате да го поставите и използвате. Поставянето на голям и прекалено силен климатик всъщност може да се окаже лоша идея за една по-малка стая. Това може да доведе до неправилното функциониране на устройството, причинявайки на помещението  усещане за влажност. По-малкото устройство, предназначено за квадратурата на това пространство, би работило много по-добре и ще изсуши въздуха в помещението, както се очаква.

Помислете какви допълнителни функции са важни за вас. Някои устройства са програмируеми, охлаждат повече в определени часове от деня и оставят стаята да се топли, когато няма никой в нея. Тази автоматична функция може да ви помогне да спестите пари.

Климатик за охлаждане

В допълнение към съветите за закупуването на най-изгодния избор на климатик за охлаждане и определянето на правилния размер, трябва да се споменат и останалите начини за спестяване на излишни разходи и поддържането на хладна и комфортна температура през лятото във вашия дом.

Първото нещо, което не трябва да забравяте, е да пускате завесите и щорите на прозорците през горещата част на деня. По този начин ще се предотврати навлизането на допълнителна топлина в дома ви. Вентилаторите в кухнята и в банята е препоръчително да се изключват, когато не е необходимо да работят, тъй като те изваждат хладния въздух от жилището.

Друг лесен начин да спестите пари в захранването на устройството за охлаждане е да зададете температура само малко по-висока от желаното. Дори няколко градуса могат да ви спестят доста от месечната ви сметка за електроенергия.

Важно е да се почистват редовно  филтрите на използвания климатик само за лятото, както и да се подменят, когато е необходимо. Потърсете устройство с лесно свалящ се филтър, за да направите почистването по-лесно и удобно.

Вентилаторите за тавана могат да бъдат сравнително евтин начин да извлечете максимума от прохладния въздух, излъчван от вашия добър климатик за охлаждане, тъй като те вършат отлична работа в циркулирането на въздуха.

Поставете новия климатик далеч от други уреди, като например от често включвани лампи, компютри или телевизор. Тези устройства могат да отделят топлина и да подмамят климатика да работи по-усилено, отколкото е необходимо, като за целта използва повече енергия.

Разбирайки какво да търсите при пазаруването на нов климатик, можете да направите информиран избор, който да отговаря на вашите нужди и бюджет. С използването на енергийно ефективен климатик стратегически можете да се наслаждавате на комфортна прохлада в дома си през цялото лято, като същевременно запазите разходите си за електричество.

Автор: Габриела Тодорова