Има много идеи за дома, които ще подобрят функционалността и вида на жилището, без да струват скъпо. Тези уикенд проекти ще спомогнат за случаите, в които разполагате с ограничен бюджет за ремоделиране, но търсите забележими резултати, постигнати по лесни начини.

Всяка недвижима собственост има нужда от поддръжка и освежаване. Не отлагайте подобрението на дома, особено, когато може да бъде толкова достъпно. Изпробвайте една или повече от предложените идеи за дома по-долу още през следващите почивни дни.

В тази статия ще ви покажем идеи за: 

Място за бележки - дъска за писане

Идеи за дома

Ето една от модерните идеи за дома, които съчетават функционалност с добра визия и практичност. Евтиният стъклен панел може да бъде използван като домашен център за съобщения, напомняния и бележки, а също така да бъде поставен на подходящо място, където е необходимо. За да си направите такъв дизайн, боядисайте гърба на стъкления панел, за да допълни цветовата гама в стаята, в която е окачен и да се оформи като видим елемент. Използвайте маркери за сухо писане и изтриване, за да пишете върху него всекидневни бележки и напомняния.

Органайзър до входа

Органайзер

Подобрете стила и мястото за съхранение край входната врата на дома си с поставка за важните елементи от зоната, в която те се оставят, преди да се влезе навътре. Създайте мини закачалка за ключовете и изходящата поща на гърба на вратата на шкафа в коридора.  Добавете куки и контейнер за съхраняване на предмети на едно удобно място близо до вратата.

Обновяване на рафта с книги

Idei za doma

Дайте на библиотеката си вълнуващ фон, като залепите на гърба й хартия с интересен принт или тънък плат в подходящ нюанс, който да се съчетава добре с интериора на помещението. Ако не искате да се ангажирате с конкретна конструкция или цветова схема, измерете задния панел и монтирайте фоновия материал, нарязан според индивидуалния размер на всеки рафт.

Освежаване с боя

Пребоядисването с нов пласт боя е една от най-често срещаните идеи за дома, когато се търсят лесни начини за освежаване на старите боядисани повърхности. Един пресен слой боя ще вдъхне нов живот на някоя стара мебел, например. Подготовката е много важна стъпка от процеса, за да могат да се постигнат най-добрите резултати.

Идея за дома

Дървените повърхности трябва първо да се почистят от замърсяванията или восъчните натрупвания по повърхността им с помощта на домакински почистващ препарат, който след това се изплаква. Грубите места се минават с шкурка, а прахта след употребата й се избърсва. Нанасят се два слоя грунд и се оставя да изсъхне добре между покритията. С четка или валяк се нанасят два слоя латексова боя.

Отделно място за зареждане на устройствата

Зарядна станция в дома

Изградете мини зареждаща станция за устройствата на семейството си с тази проста и евтина идея за дома. Изрежете малки прорези в основния рафт на перваза, за да позволите на кабелите да се движат зад и вътре в кухия рафт, преди да се включат в контактите по-долу. Монтирайте станцията до стената, за да сте сигурни, че плотовете ви няма да бъдат разхвърляни.

Организиране на антрето

идеи за дома

Ако сте в търсене на интересни идеи за дома, които съчетават функционалност, лесна изработка и малко средства, помислете за това предложение. Дръжте контейнер за събиране на кал и прах от обувките в близост до входната врата. Купете такъв, който е лесен за почистване или създайте свой собствен от един по-голям правоъгълен поднос, покрит с дребни камъни. Ако пространството за съхранение на вещи в антрето ви е ограничено, поставете таблата под закачалката или под тънката конзолна маса, върху която оставяте ключовете си.

Стилна подова настилка 

Идеи за дома

Изпробвайте ръката си с техника на забавно боядисване и актуализирайте уморените подови настилки с ръчно изрисуван килим като този на снимката горе. Използвайки остатъка от винил и боя, можете да създадете забавна, персонализирана фокусна точка. Промяната на ширината на ивиците може да създаде готин, небрежен външен вид.

Прозрачни контейнери за съхранение 

Идеи за съхранение в дома

Пластмасовите контейнери са универсален и евтин начин да възстановите реда в почти всяко разхвърляно място в дома. Използването на прозрачни кошчета за съхранение в килера или за почистващите препарати в килера, например, е лесен начин да направите инвентаризация и да откриете търсените продукти с един поглед. Използвайте етикети, за да гарантирате, че всичко ще остане подредено на мястото си и лесно достъпно.

Създаване на евтин кухненски гръб

Идеи за дома

Превърнете някоя голяма старинна карта в отличителен фон, който прави изявление. Тази карта на Париж е забавно допълнение към  неутрално решената кухня.

В зависимост от цветовата схема на интериора и личните ви предпочитания може да изберете друг вид материал, който ще подхожда най-добре на вашата кухня. След като закрепите здраво парчето към стената, не забравяйте да фиксирате повърхността с безцветен лак.

Идеи за гръб на кухня!

Поставяне на халатите и кърпите на достъпно място

Идеи за дома

Аксесоарите за след баня трябва да се намират на една ръка разстояние. Добавете поставка за кърпи или куки за окачване на халатите близо до душа или ваната, или преместете онези, която вече имате, за да ги направите по-достъпни. Намерете такива, които съответстват или допълват съществуващите кранчета или дръжки във вашата баня.

Лесни начини за организирано съхранение в банята!

Повишаване на функционалността в гардероба

Организиран гардероб

Повече функция и по-малко безпорядък в разхвърляния гардероб могат да внесат добре обмислените аксесоари, предназначени да повишат организацията. Категоризирайте висящите на закачалки дрехи по тип, по ден от седмицата или по член от семейството с помощта на цветни етикети. Тънките закачалки изглеждат еднородно и максимално увеличават пространството.

Вижте кои са ползите за здравето от подредения гардероб.

Организиране на мястото под мивката

Улеснете почистването и премахнете струпването на отделни бутилки с препарати за почистване с помощта на телен органайзер, окачен на вратата на шкафа. Това решение, което не заема много място само по себе си, максимизира пространството под мивката, като същевременно запазва най-необходимото за кухнята достъпно и подредено.

Идеи за дома

Разделителите на чекмеджетата и шкафовете са задължителни, когато става дума за запазване на кухненските инструменти на съответните им места. Закрепете телена решетка в шкафа, за да осигурите здраво място за съхранение за листове хартия за печене, кутии за сладки, формички за сладкиши, дъски за рязане и решетки за охлаждане. Някои модели съответстват на дизайна на кухненския шкаф за цялостен интегриран и персонализиран вид.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева