Здравето ни е в нашите ръце и е наша отговорност да се грижим за него. Оказва се, че нещо толкова често срещано и на пръв поглед безобидно като един отрупан разхвърлян гардероб с дрехи може да се окаже рисково за нашето крепко здраве. Причината се крие не в неугледния безпорядък, който сам по себе си е неприятен, а в увеличаването на стрес хормона кортизол в тялото. Не е ли невероятно как една мебел като обикновен гардероб прави така, че създава стресова гледка и то под влиянието на собствените ни действия (или по-скоро бездействия) руши здравето ни?

гардероб-подреден-здраве

 Намалява стреса

Ако ви се е случвало да изпаднете в депресивно състояние пред отворения гардероб, в който си мислите че няма нищо подходящо за обличане, вероятно причината за лошото ви настроение не е била липсата на достатъчно дрехи (факт), а липсата на подреден и чист гардероб, в който всичко да се вижда и намира лесно.

Свикнали сме стресът да е част от нашето ежедневие и обикновено знаем нещата, които могат да доведат до не толкова изненадващи здравословни промени. Оказва, се, обаче, че учените всеки ден правят все нови и нови изследвания в желанието си да определят влиянието на околната среда върху хората.

Професорът по психология д-р Дарби Сакс работи върху интригуващо изследване в UCLA, в което женени двойки със самостоятелни доходи представят видео обиколка на дома си за целите на изследването. Думите, използвани от хората за описване на техните лични пространства в последствие биват преброени и разпределени в две категории. Едната категория е определена от стресовите термини, които включват думи като затрупване, бъркотия, хаос, претоварване и обновяване. Втората съдържа точно обратното - термини като спокойни, успокояващи и външни пространства като двор. След това в продължение на няколко дни участниците са измервали нивата си на кортизол през целия ден.

гардедроб-подреден-здраве

Влияние на кортизола върху здравето

Докато нормално нивата на кортизола започват да се повишават, когато се събуждаме и се ангажираме със задачи през целия ден, по време на експеримента си д-р Сакс открива, че жените, които използват думите за безпорядък / стрес, за да опишат домовете си, имат по-малко спадане на кортизола. Той също така установява, че жените с по-високи нива на стрес в домашни условия са "увеличили депресивното си настроение през деня, докато жените с по-високи резултати от описанието на приятния си дом са намалили депресивното си настроение през деня".

На базата на изследването излиза, че ако дамите са стресирани от неподредените си жилища, кортизолът  може да причини опустошение на ума и тялото с постоянно високите си нива, а това да задълбочи депресивното им състояние с течение на времето. Бъркотията в техните домове или по-точно тяхното възприятие за нея въз основа на думите, които използват, буквално ги прави по-малко здрави.

гардероб-подредба-здраве

"Терапия за ума"

Ето една идея за уикенда - уверете се сами какви са вашите ползи от чист и подреден гардероб - освен, че ще знаете кое къде се намира. Направете си една "апартаментна терапия" за духа и тялото. Раздвижете се и почистете всяко място, което отлагате отдавна - мазе, килер, таван, тераса, гардероб, шкаф с обувки... След това го подредете така, че да има пространство между вещите, да изглежда прегледно и красиво.

Махнете от гардероба дрехите, които не ви стават или не сте носили от години и решете дали да ги подарите или да ги приберете някъде, където съхранявате и други непотребни вещи. Окачете малка торбичка с ароматни листенца, ароматизатор под формата на спрей или ароматно блокче. Съвсем за кратко ще го преобразите така, че да изглежда и да мирише по съвсем различен начин. Ако е необходимо окачете огледало на вътрешната страна на една от вратите или добавете малка лампа на батерии със залепващ се гръб. Отварянето на вратата му вече не само ще ви радва, но и ще ви успокоява.

гардероб-подредба-здраве

Грижа за настроението

Разбира се, няма как да изследвате нивата на кортизола си след това, но едва ли би имало нужда, ако се чувствате добре, дишате леко и се усмихвате често, когато отваряте тези малки пространства при обличането си сутрин и събличането си в края на деня.

Грижете се за здравето си и не допускайте дребни неща да влияят на доброто ви настроение. Когато нещата могат да се получават по-лесно и приятно, защо да не направите малко усилия да подобрите начина си на живот било то и с подреждането на гардероба си?

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева