Гръб за кухни от солиден материал като бетон, стъкло или дори неръждаема стомана може да се окаже семпла и практична алтернатива на тенденциозните плочки, които всички избират. Освен изискано и готино, масивното парче кухненски гръб зад мивката и печката може да се почиства много по-лесно от вариантите, които включват фуги и тухли. Съществуват редица различни материали, които можете да използвате, за да създадете солиден панел, който да предпазва стената от пръските, така че ще ви представим някои от най-популярните опции за това. Ако до сега не сте се замисляли за подобни варианти, бъдете готови да се впечатлите!

Гръб за кухня

Предимствата на солидните кухненски гърбове

Дизайнът на конкретен гръб за кухня е едно от най-важните решения, които се взимат по време на освежаването на помещението за готвене. Солидният гръб за кухни е чудесен начин да се добави функционален и лъскав елемент в дизайна на помещението. Освен това той ще ви отличи от тълпата и определено ще внесе визуален интерес в стаята. За разлика от останалите опции, тази не е подвластна на тенденциите, така че дори и след много години ще изглежда модерно.

 Кухненски гръб

Бял солиден кухненски гръб

В тази кухня, намираща се в дом в Ню Мексико, бялото доминира по интересен начин в цветовата схема. Шкафовете, плотовете и стените са семпли и бели, с малки вариации или детайли по тях. Чисто белият гръб помага да се размие тази област и служи като фон, позволявайки на ярките златни и стъклени рафтове над шкафовете да привлекат погледите нагоре.

Когато инсталирането на нов гръб за кухнята не е опция, като например в жилищата под наем, може да се постави листово гръбче, което да имитира ефекта. То няма да има фуги и ще улеснява почистването. Другата опция е зоната между горните шкафове и печката да се боядиса с нов пласт боя, като по този начин се смеси тази част на кухнята с останалата.

 Гръб за кухня

Светло сив мраморен гръб

Тъмно зелените шкафове в тази стая са неочаквано, но изискано решение, а  старомодната гама е привлекателна алтернатива на обичайния стил, който обикновено може да се види в кухни от висок клас като тази.

За да не изглежда пространството твърде сложно и ангажирано, дизайнерите са завършили както плотовете, така и кухненския гръб в красив сиво-бял мрамор.  В комбинация с рафтовете от суров дървен материал и зелените шкафове, резултатът е полиран рустик вид, който изглежда възхитително.

Имайте в предвид, че проектирането на плотовете и гръбчетата  от един и същ материал е чудесен начин да се създаде непрекъснатост и да се оставят други заслужаващи внимание елементи в стаята да се откроят.

Кухня 

Гръб за кухни от цимент

Ако сте привлечени от леко индустриалната енергия в кухнята, може да ви хареса вида на циментовия гръб.  В комбинация с ултра-дълбоката мивка от неръждаема стомана и белите шкафове тук, цялостният външен вид е привлекателен и неподвластен на тенденциите.

Дизайнът на тази кухня изглежда така, като че ли е бил проектиран както за удобно за използване пространство, така и за такова, на което човек да се възхищава. С уредите от неръждаема стомана, бетонният гръб създава усещане за едноцветност, което може да позволи въвеждането на повече игриви елементи като деликатен розов миксер или цветни стъклени чаши. Осветителното тяло в индустриален стил е като довършителен щрих към цялата атмосфера.

Гръб за кухни

Лъскав черен гръб за кухнята

Като част от напълно съвременния и минималистичен кухненски дизайн, черният лъскав гръб тук се простира в цялата зона за готвене. Яркият контраст с искрящо белите шкафове, черните висящи осветителни тела и едва доловимите щрихи от естествено дърво е невероятно поразителен. За да постигнете този вид, можете да разгледате няколко различни опции за материал, включително стъкло, гранит, мрамор и други. Целта е да изберете материал, който да отразява светлината и да блести, така че матовата боя или плочките няма да постигнат същия ефект.

Гръб за кухня

Цветен стъклен кухненски гръб

Тенденцията за използването на стъклени гръбчета за кухни започна в Европа, но непрекъснато набира популярност в съвременните дизайни извън континента. Ако идеята ви допада и бихте искали да поставите такова в дома си,  имайте в предвид, че някои изпълнители вече предлагат листово стъкло в разнообразни цветове, но също така по поръчка може да се сдобиете с прозрачно стъкло, което да бъде боядисано и завършено според предпочитанията ви.

Този тип листов кухненски гръб изглежда визуално изчистен, като предоставя блясък и отражение без неприятните за почистване фуги. Използването на цвят по този начин е и неочаквана тактика за даването на уникален характер на помещението.

Идеи за кухненски остров.

Автор: Габриела Тодорова