Винарки или плодови мушици са досадните дребни летящи вредители, които често се появяват в домовете ни през топлите дни. Малките плодови мухи за съжаление се размножават изключително бързо и като че ли изведнъж рояк от тях се поява в кухнята. Там е мястото, в което се приготвя храна и има множество хранителни продукти, затова не е препоръчително да се използват токсични материали или препарати, с които да се прогонят. Има, обаче, един прост начин, който да вкара в капан неканените винени мухи. С негова помощ ще се отървете и от последната винена мушица, която нахално прелита покрай очите ви.

Ето от какво ще се нуждаете:

- малка купа или буркан, в краен случай бутилка с малко гърло

ябълков оцет

- препарат за миене на съдове

Пристъпете към създаването на капана за винарки:

Първо се огледайте къде в стаята има някакъв развален плод и го изхвърлете. След това изсипете количество колкото една чаша ябълков оцет в буркана или в купата. Добавете няколко капки препарат за миене на съдове.

Поставете домашно приготвения капан на място, на което забелязвате летящите винарки. Бъдете търпеливи и изчакайте, докато те се подмамят и кацнат вътре.

Каква е причината този метод да проработи?

Винарките се привличат от миризмата на оцета и ще се опитат да кацнат на повърхността му в съда, в който сте го налели. Малките плодови мушици, обаче ще бъдат изненадани от наличието на веро, чиято миризма не се усеща толкова силно, колкото тази на оцета. Лепкавият препарат за миене на съдове ще накара мухите да залепнат и да се удавят в течността. Една след друга всички ще плуват по повърхността.

Как да се справим с винарките

Защо да използваме подобен начин за премахване на винарки?

Оцетът е безвреден за използване в кухнята продукт. Той е природосъобразен, евтин и не излъчва дразнещи дихателните пътища или алергиите изпарения.

Дръжте приготвения капан за плодови мухи на кухненския плот за няколко часа, дори и след като сте хванали всички летящи дразнители. Това ще предотврати настъпването на бъдещи инфекции. Ако не ви пречи може да поставите малък контейнер със сместа от оцет и веро някъде в някой ъгъл, така че да не се вижда, но да си работи. Оцетът се изпарява с течение на времето, така че просто го допълвайте всеки път, когато забележете, че количеството му намалява.

Друг начин за прогонване на винарки

Ако нямате ябълков оцет под ръка, можете да хванете плодни мухи като поставите парче пресен плод в отворена пластмасова торбичка. Просто изчакайте мухите да се съберат и да накацат върху плода. След това внимателно  запечатайте пликчето, като ги хванете вътре. Лесно е!

Как да се предпазите от винарките?

Често появата на винарки е причинена от внасянето на заразени плодове от магазина за хранителни стоки в кухнята.  Ако забележите прелитащи плодни мухи докато пазарувате, непременно пропуснете въпросните продукти, около които са в близост. Несъмнено по тези плодове има много яйца на плодови мухи, които няма как да видите с просто око. Когато го установите, те вече ще бъдат излюпени в кухнята ви. И когато сметнете, че само една плодова муха може да снесе около 500 яйца, това е доста убедителна причина да се приберете вкъщи без плодовете, които сте планирали да купите.

Бъдете внимателни относно яденето на плодове и зеленчуци, преди да станат презрели или да започнат да се вкисват и развалят на места. Плодовите мухици обичат да снасят  яйцата си на зрели или ферментирали продукти.

Не забравяйте също така редовно да изхвърляте сметта от дома си. Дори малки количества сок или вино, оставени на дъното на бутилките, са достатъчни, за да се привлече вниманието на плодовите мухи.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева