Удобният кухненски остров е практична мебел. Освен, че подобрява работата в кухнята, той може да осигури допълнителна работна площ и да предостави допълнително място за сядане или съхранение на продукти. Всички тези уникални идеи за кухненски острови по-долу свидетелстват за това, че добавянето на  остров за кухня не трябва да е скъпо.

кухненски-остров-идеи

Открийте вашия собствен остров за в кухнята

Имайте в предвид, че реално почти всяка част от мебелите може да се превърне в кухненски остров. Мислете извън стандартните разбирания, когато става дума за кухненските острови. Всичко от стар шкаф през старинен скрин до лъскава лабораторна маса от неръждаема стомана може да се трансформира в чудесен  остров за кухнята.

кухненски-остров-идеи

Дайте възможност на цветовете да се изявят

"Влейте" в кухнята си повече енергия, като "окъпете" острова си с цвят, който контрастира с останалата част от обзавеждането, като например вашите кухненски шкафове. Може дори да стигнете по-далеч и да експериментирате с покритие от забавна изкуствена декорация или с изписани шарки върху повърхността на острова. Ако не ви харесва идеята за изцяло цветно покритие,  добавете цвят само в горната или в долната част на острова.

кухненски-остров-идеи

Обмислете височината на столовете край кухненския остров

Ако ще използвате острова си като допълнително място за сядане, помислете за удобна височина на седене и хранене. Стандартът за повечето кухненски острови е височината на плота да е 90 см, а столовете - 60 см, макар някой хора да предпочитат височина на бара към 100 см, а столовете към него - около 76 см. Каквото и да е височината на вашия остров, не забравяйте да осигурите най-малко 20 см място за сгъване на коленете при сядане.

кухненски-остров-идеи

Мобилно място за сядане  или работен плот при нужда

Ако искате да включите постоянно място за сядане или за работа към вашия кухненски остров, работете съобразно размера на вашата кухня. Ако имате дълга и тясна кухня, местата за сядане могат да се позиционират най-добре в края на острова. Ако масичката или столът не трябва да бъдат постоянна характеристика на вашия остров, помислете за добавяне на изскачащ или сгъваем допълнителен плот отстрани на кухненския остров, който да се използва за допълнително място само тогава, когато е необходимо.

кухненски-остров-идеи

Семпло решение за съхранение на вещи

Поставете две малки библиотеки с гръбчетата една към друга, а след това прикрепете врата с твърда сърцевина или друго парче дърво, за да получите функционален и красив нов кухненски остров.

Друг вариант да държите готварските си книги винаги под ръка е да интегрирате малка библиотека под плота. По този начин от една страна ще използвате свободното пространство там, а от друга ще намерите практично място за съхранение на книгите си с рецепти.

Ново предназначение на мебелите

Конзолната маса или меката мебел могат да се превърнат в чудесен кухненски остров, особено в една малка кухня. Ако имате затруднения с намирането на конзолна маса, помислете да подредите две обикновени еднакви маси една върху друга, за да създадете своя собствена. За да обедините парчетата ги боядисвайте в плътен цвят.

кухненски-остров-идеи

Напасване на цялото кухненско обзавеждане около острова

Поставянето на цялата кухня в рамките на вашия остров е забавен вариант за получаване на една модерна кухня и работи особено добре в таванско помещение или открито пространство. Този кухненски план създава компактен, елегантен външен вид, който е изненадващо функционален.

кухненски-остров-идеи

Мислене "извън кутията"

Кухненските острови не трябва да се ограничават до квадратна или правоъгълна форма. Често най-добрата форма за вашата кухня може да бъде овална или кръгла. Експериментирайте без ангажимент, като изрежете различни форми и размери от  хартия и ги поставете там, където бихте искали да бъде вашият кухненски остров или използвайте строителна лента, за да създадете различни форми на пода и по този начин да откриете коя от тях ще работи най-добре във вашата кухня.

кухненски-остров-идеи

Остров от рециклирани материали

Вашият кухненски остров може да не се нуждае от плосък плот. Добавете малко характер, като използвате регенерирано дърво или стара врата за да получите уникален кухненски остров. Или постъпете като природозащитник, като изработите уникален кухненски остров от стари палети или друго рекултивирано дърво. Това е чудесна алтернатива за кухненски остров - и изглежда страхотно.

кухненски-остров-идеи

И още една идея

Както вече разбрахте, няма причина да се харчат големи пари за специална мебел, която да се използва като кухненски остров. Този хубав остров е създаден от евтин бюфет. И не се ограничавайте от съществуващото хранилище на вашия остров. Добавете свои собствени куки, държачи за хартиени кърпи или за подправки, за да използвате всеки наличен сантиметър за съхранение.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева