Соларната или слънчева енергия,  извлечена от слънцето чрез използването на слънчеви панели, е само една от най-новите инициативи, които движението "Going Green" представя в усилията си да изгради и поддържа възобновяеми и устойчиви енергийни източници. Да "бъдеш зелен" означава да следваш познания и практики, които могат да доведат до по-екологосъобразни и екологично отговорни решения и начини на живот, които могат да помогнат за опазването на околната среда и за поддържането на нейните природни ресурси за настоящите и бъдещите поколения.

Както при всяка друга нова добавка към жилището и при тази има първоначалната цена на компонентите и разходите за монтаж, за да започне да се използва. Предимствата от консумирането на слънчевата енергия за целите на домакинствата са много. Освен, че са "зелени", те гарантирано осигуряват възвращаемост на първоначалната инвестиция с течение на времето. Ето кои са топ 10 соларни преимущества, които ще ви помогнат да посрещнете своите домашни електрически нужди.

Вентилация със слънчево захранване

Естествената слънчева енергия може да задвижва вентилацията във всяка къща - вентилатора в банята, както и този на тавана. Вентилаторите се използват широко в домовете, за да раздвижват въздуха с цел разхлаждане, влага и контрол на миризмата. Мислете за енергията на слънцето като за такава, която може да използвате за отопление и охлаждане в дома си и по този начин да намалите сметките за комунални услуги. Помислете колко често пускате таванните вентилатори  всеки ден в жилището си. След това, помислете как вентилаторите в банята работят ежедневно и неуморно. Вероятно ще се съгласите, че всички използват вентилаторите, за да се охладят, да помогнат на въздуха да циркулира в помещенията или да изхвърлят нежелания въздух от стаите. С вентилаторите, задвижвани от слънчевата енергия, можете да оптимизирате всичко това.

Слънчева енергия

Затопляне на басейна със слънчева енергия

Басейните са една от най-големите радости през лятото както за децата, така и за възрастните. Всеки е развълнуван от първия ден на откриването на басейна, освен тогава, когато басейнът е твърде студен, за да се потопи в него. За да отстраните този проблем, можете да добавите слънчево одеало, което ще затопли водата така, че всички да й се насладят. Това отопление работи директно през одеялото и не са необходими други инсталации. Все пак, ако искате да разполагате с малко по-високи технологии, просто инсталирайте слънчева система за загряване на топла вода. Тя използва слънчеви панели за стопляне на водата, които са монтирани на покрива на къщата, за да събират топлината на слънцето през деня и след това я разпространяват до басейна. Докато водата бавно се изпомпва от басейна, загрява се и след това се връща от панелите, температурата на басейна се покачва.

Слънчева енергия за затопляне на водата

Някога обмислили ли сте възможността да използвате слънчевата енергия, за да загрявате водата си, вместо газовите или конвенционални електрически нагреватели? Вероятно е да ви спира това, че ще трябва да купувате всички онези парчета и соларни панели, за да проработи тази опция. Ще бъде необходима и инсталация, която ще можете или няма да можете да направите. Да не забравяме и за цената, която също вероятно ви кара да мислите, че може би просто трябва да се придържате към това, с което разполагате сега.

Ако мислите за всичко това трябва да сте наясно, че процесът не се различава от смяната на остарялата пещ, на бойлера или на климатика. Можете да се увеличи ефективността с 15-30%, като се замени устройството, но има и първоначална цена, свързана с  подмяната. Смяната ще ви спести пари с течение на годините, така че трябва да се разглежда като инвестиция за определен период от време.

Слънчева енергия

Слънчева енергия за отопление

Слънчевото отопление се нарича пасивно отопление на помещенията и в този пример ще се опитаме да обясним как работи това. Един от начините е като се използва топла вода в дома, която може да бъде създадена чрез използване на затоплени от слънцето тръби с вода на покрива и да се изпомпва директно в бойлера.

С добавянето на слънчева стая, например, всички стъкла ще позволяват на слънчевите лъчи през деня да филтрират и да затоплят стаята чрез колектор, наречен "прозрачно покритие" в стъклото. Ако се добавят растения и скални парчета за постигане на хубава визия в помещението, скалите всъщност ще съхраняват топлината на слънцето и тази енергия може да се използва, когато слънцето залезе, за да затопли стаята. Съхранената енергия е страхотна и има много приложения, например като батерии.

Слънчева енергия-соларни панели

Електрически помпи със слънчева енергия

За да може студената вода да се затопля и да се използва за отопление на водата за домакинството, ще трябва да имате помпа, около която тя да циркулира. Тази помпа обикновено се свързва с електрозахранването на жилището. Можете да използвате слънчевата енергия и за да управлявате DC мотор, който бавно ще циркулира водата във вашия дом или вътре и извън бойлера. По този начин цената на системата се намалява допълнително.

Скептиците веднага може да реагират, че всичко това звучи страхотно, но какво ще правят, когато няма слънце. Един от начините е нормалната мощност да работи с помпа, когато небето е облачно и мрачно. Може също така да се осигури система за резервно зареждане на батерията, която да може да работи с помпата, а батерията може да бъде свързана към зарядно устройство за слънчеви батерии.

слънчева енергия

Слънчева енергия за зареждане на батерии

Обмисляли ли сте да зареждате батериите със соларна енергия? Те биха могли да се използват за захранване на канални помпи, помпи за гореща вода, тавански вентилатори или осветителни тела. Зарядните устройства за батерии се използват в домовете, за да се зареждат всички тези батерии, използвани за видеоигри и други подобни. Най-вероятно, ако имате резервна батерия, която да се зарежда през деня, докато слънцето свети и която да се използва за нощните часове, можете да установите ползите от това.

Използване на слънчева енергия за захранване на дома  

Слънчевата енергия определено може да захранва вашия дом. Необходимата за целта система не е толкова сложна и ще установите това лесно, когато проучите необходимите устройства. Просто добавете слънчеви панели, за да събирате слънчева светлина и да я превръщате в електричество. След това DC захранването (постоянния ток) се изпраща към инвертор, който преобразува DC мощността в AC захранване, което сега ще работи във вашия дом. Чрез използването на трансферни превключватели и други устройства за безопасност този чист, възобновяем източник на енергия, може да захранва вашия дом, къмпинг, хижа, навес за инструменти или всяка друга сграда за тази цел.

Слънчева енергия

Слънчева енергия за готвене

Когато обмисляте енергията и ресурсите, които се използват самостоятелно за процеса на готвене, сметките за комунални услуги може да ви изненадат. Готвенето с използването на слънчева енергия е много по-лесно, отколкото си мислите. Наричат го "мислене извън кутията", или в този случай, готвене в кутия. Представете си, че готвите в соларна фурна вместо в конвенционалната у дома си. Изграждането на една от тях е рецепта за успешно приготвяне на ястия през слънчевите дни. С кутия, тиган, алуминиево фолио, торбичка за готвене, водоустойчива лента, изолация от стиропор и термометър, вие ще сготвите храни вътре за нула време.

Слънчева енергия за вътрешно осветление

Осветлението в дома е нещо, което всички използваме. С изобретяването на LED осветителни тела (светлинноизлъчващи диоди), всеки дом сега може да има оптимално осветление с минимална консумация на енергия. Тази малка електронна светлина или комплект светлини могат да бъдат свързани чрез заредена с батерия система, която се захранва от слънчевата светлина през деня и от батерии през нощта. Когато слънцето е на разположение, зарядното устройство зарежда резервната батерия и осветява. След това през нощта батериите се пускат и доставят осветление, докато слънцето не се вижда.

Соларни лампи

Слънчева енергия  за външно осветление

Ако се прибирате по тъмно, наличието на осветление пред дома ви определено ще ви накара да се почувствате по-спокойни.  Външните лампи не само помагат за ясна гледка към зоната на пътеката към в къщи, както и възможност да се видят ключовете и входната врата, но също така имат донякъде възпиращ ефект за нежелани гости. Също както при уличното осветление от стълбовете, целият двор може да бъде осветен и то безплатно. С използването на слънчево осветление, слънчевият панел зарежда батериите през деня и по-късно те осветяват нощта.

Автор: Габриела Тодорова